Το κάπνισμα προκαλεί ή επηρεάζει τις πέτρες στη χολή;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, αλλά η έρευνα είναι ασαφής σχετικά με την επίδρασή του στον σχηματισμό χολόλιθων.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και των χολόλιθων μπορεί να μην είναι προφανής, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη εάν καπνίζετε.

Αν και η έρευνα είναι λίγο ασαφής σχετικά με την ακριβή επίδραση που μπορεί να έχει το κάπνισμα στην υγεία της χοληδόχου κύστης σας, οι ειδικοί γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας συχνά προειδοποιούν τους καπνιστές σχετικά με τους γενικούς κινδύνους για την υγεία.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τι λέει η έρευνα για το κάπνισμα και την υγεία της χοληδόχου κύστης και τι είδους πράγματα μπορεί να σας κάνουν να αναπτύξετε πέτρες στη χολή.

Μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει τις πέτρες στη χολή;

Μεταξύ 10% και 20% των ενηλίκων θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή κάποια στιγμή στη ζωή τους και πολλοί παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την επώδυνη πεπτική κατάσταση.

Σχετικά με 11% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες καπνίζουν, αλλά οι μελέτες δεν είναι ξεκάθαρες σχετικά με την επίδραση που έχει το κάπνισμα στην υγεία της χοληδόχου κύστης και κατά πόσον τα τσιγάρα διαδραματίζουν ρόλο ή όχι στον σχηματισμό χολόλιθων.

Από τη μία πλευρά, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα συνολικά — ειδικά στο καθυστερημένο άδειασμα της χοληδόχου κύστης, που οι ερευνητές παρατήρησαν σε άτομα που κάπνιζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άλλες μελέτες προτείνουν ότι η αυξημένος κίνδυνος Οι πέτρες στη χολή σε όσους καπνίζουν είναι συχνότερα το αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να συνδέονται με τη συνήθεια, όπως οι πνευμονικές παθήσεις και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει το στομάχι σας;

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν κάθε ιστό στο σώμα σας με κάποιο τρόπο.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι πυροδοτεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn και τα πεπτικά έλκη, μπορεί να είναι υψηλότερος.

Μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι η νικοτίνη, η εθιστική χημική ουσία στα τσιγάρα, μπορεί πραγματικά να προσφέρει κάποια προστασία έναντι ορισμένων πεπτικών παθήσεων. Στους ανθρώπους, τέτοιες καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ελκώδης κολίτιδα.

Αιτίες εξάρσεων χολόλιθων

Σχηματισμός χολόλιθων, που προκαλεί φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (οξεία χολοκυστίτιδα), έχει πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν. Το φύλο, η ηλικία, η γενετική, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συνήθειες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χολολιθίασης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χολόλιθων και διαφορετικές βασικές αιτίες μπορούν να τους πυροδοτήσουν. Για παράδειγμα, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό χολόλιθων με βάση τη χοληστερόλη. Μια συσσώρευση από άλλες ουσίες — όπως η χολερυθρίνη, το χολερυθρινικό ασβέστιο ή ακόμη και τα βακτήρια — μπορούν επίσης να προκαλέσουν σχηματισμό χολόλιθων.

Οι χολόλιθοι εμποδίζουν τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη και η μείωση της χολής που κυκλοφορεί μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να αφομοιώσει τα λίπη. Καθώς τα χολικά υγρά συσσωρεύονται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στη χοληδόχο κύστη σας (προσβολή της χοληδόχου κύστης).

Μπορείτε να καπνίσετε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το κάπνισμα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά από χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (χοληκυστεκτομή).

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μειώνει το σώμα σας ικανότητα θεραπείας, και μπορεί επίσης να συμβάλει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της ίδιας της χειρουργικής επέμβασης. Εάν καπνίζετε, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε το κάπνισμα για τουλάχιστον λίγες ημέρες πριν από τη διαδικασία.

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η πλήρης διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Θα πρέπει επίσης να κάνετε κάποιες διατροφικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνει:

  • αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών
  • μειωμένη πρόσληψη λίπους
  • περιορισμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών
  • λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Ποια φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή;

Πέρα από τη διατροφή, την ηλικία και άλλους παράγοντες, ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στη χολή. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • μερικά αντιβιοτικά
  • ναρκωτικά
  • αντιπηκτικά
  • αντιχολινεργικά

Το κάπνισμα δεν είναι καλό για τη γενική υγεία σας, αλλά τα στοιχεία είναι ανάμικτα όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ τσιγάρου και πέτρες στη χολή.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, ενώ άλλες επισημαίνουν ξεχωριστά ζητήματα υγείας – όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – ως πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο της χοληδόχου κύστης.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss