Τι σκέφτονται τα άτομα με άνοια;

Η άνοια μπορεί να επηρεάσει πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της συναισθηματικής έκφρασης. Αλλά αυτές οι επιπτώσεις δεν επηρεάζουν το τι σκέφτονται τα άτομα με άνοια όσο θα περίμενε κανείς.

Η άνοια είναι ένας όρος που περιγράφει μια μείωση της γνωστικής λειτουργίας που οδηγεί σε αλλαγές στη σκέψη, τη μνήμη, τη συμπεριφορά, τη γλώσσα και άλλα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η άνοια επηρεάζει περισσότερο από 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με 10 εκατομμύρια ανθρώπους να διαγιγνώσκονται με την πάθηση κάθε χρόνο. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο πιο κοινός τύπος άνοιας, αντιπροσωπεύει περίπου το 60-70% των περιπτώσεων άνοιας.

Η άνοια μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζονται, τόσο μέσω των συναισθημάτων όσο και μέσω της γλώσσας, γεγονός που μπορεί να τους δυσκολέψει να μοιραστούν πώς είναι να ζουν με την πάθηση. Φυσικά, αυτό μπορεί να αφήσει πολλούς αγαπημένους να αναρωτιούνται: τι σκέφτονται τα άτομα με άνοια και πώς νιώθουν;

Μελλοντικά, θα διερευνήσουμε τι γνωρίζουμε για το τι μπορεί να σκέφτονται οι ασθενείς με άνοια, συμπεριλαμβανομένων άλλων σημαντικών στοιχείων που πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τη ζωή με άνοια.

Κατανόηση της διαδικασίας σκέψης των ατόμων με άνοια

Αν έχετε βρει ποτέ τον εαυτό σας χαμένο στις σκέψεις, είναι πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι αγαπούν να σκέφτονται. Και εμείς σκέφτομαι για πολλά πράγματα!

Μερικές φορές σκεφτόμαστε τι συμβαίνει στη ζωή μας στο παρόν. Οι σχέσεις μας με τους γονείς, τα παιδιά, τον σύντροφο και τους φίλους μας έρχονται στο μυαλό. Σκεφτόμαστε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και όλα τα πράγματα που έχουμε στο πιάτο μας για την ημέρα ή την εβδομάδα.

Και μερικές φορές οι σκέψεις μας παρασύρονται στο παρελθόν ή στο μέλλον. Αναπολούμε όμορφες αναμνήσεις από όταν ήμασταν νεότεροι, τους ανθρώπους με τους οποίους περάσαμε χρόνο και τα πράγματα που κάναμε. Συχνά σκεφτόμαστε, ή ακόμα και αγχώνουμε, τι μπορεί να συμβεί στη ζωή μας στο μέλλον.

Τα άτομα με άνοια σκέφτονται ως επί το πλείστον τα ίδια πράγματα που κάνουν οι άλλοι, όπως πώς κάνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πώς αισθάνονται συναισθηματικά ή σωματικά και άλλα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή. Αλλά η φύση της άνοιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σκέψεις μοναξιάς, αποσύνδεσης, αμηχανίας και σύγχυσης, σύμφωνα με Έρευνα 2023.

Η άνοια μπορεί επίσης να επηρεάσει την τρόπος σκέφτονται αυτά τα πράγματα, ειδικά όταν πρόκειται για τη λογική, τα συναισθήματα και τη μνήμη, για παράδειγμα.

Η άνοια μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση κρίσης κάποιου κατά τη λήψη αποφάσεων ή την ικανότητά του να θυμάται ανθρώπους και γεγονότα που έχουν συμβεί πρόσφατα ή στο παρελθόν. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία με πράγματα όπως η κίνηση, η ομιλία ή εκφράζοντας τον εαυτό τουεπηρεάζοντας τις αλληλεπιδράσεις και τις συμπεριφορές τους.

Τα άτομα με άνοια γνωρίζουν την κατάστασή τους;

Η άνοια είναι μια προοδευτική κατάσταση, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα της πάθησης θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Στα πρώτα στάδια της άνοιας, ένα άτομο είναι πιθανό να γνωρίζει ότι αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα της πάθησης. Μπορεί να παρατηρήσουν ότι είναι πιο δύσκολο να θυμούνται πρόσφατα γεγονότα ή να εκτελούν τις ίδιες εργασίες που έκαναν εδώ και χρόνια.

Αλλά καθώς η άνοια συνεχίζει να εξελίσσεται, ειδικά σε μέση και όψιμη άνοια, τα άτομα με την πάθηση συνήθως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν.

Αντίθετα, μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και δύσκολα – αλλά δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν ή να καταλάβουν γιατί. Μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι όλα είναι φυσιολογικά αλλά ότι οι άνθρωποι γύρω τους ενεργούν διαφορετικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άγχος, απογοήτευση και αγωνία.

Οι ασθενείς με άνοια βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά;

Η άνοια δεν επηρεάζει άμεσα την όραση. Αλλά όσοι πάσχουν από άνοια μπορεί να έχουν άλλες παθήσεις, όπως γλαύκωμα, καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά αλλαγών στην όραση, όπως:

  • θολή όραση, ειδικά όταν κοιτάτε μικροαντικείμενα
  • απώλεια όρασης σε ορισμένες περιοχές των ματιών
  • δεν μπορεί να δει τόσο καθαρά σε χαμηλό φωτισμό
  • δυσκολία στη διάκριση μεταξύ διαφορετικών χρωμάτων
  • μειωμένη αντίληψη βάθους και αντίληψη κίνησης
  • αλλαγές στις κινήσεις των ματιών, όπως οι γρήγορες κινήσεις των ματιών
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Γιατί όσοι πάσχουν από άνοια τείνουν να έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις;

Η άνοια προκύπτει από βλάβη σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου – συμπεριλαμβανομένων περιοχών που σχετίζονται με επεξεργασία και ρύθμιση συναισθημάτων. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με άνοια συχνά βιώνουν πολύ πιο έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις από τις τυπικές.

Εάν έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με άνοια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι εκφράζει τα συναισθήματά του πιο έντονα από το συνηθισμένο. Μπορεί να παρουσιάσουν εναλλαγές της διάθεσης τους, από το να είναι ήρεμοι και να ενδιαφέρονται εύκολα σε απογοήτευση και αναστάτωση. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι είναι πιο επιθετικοί, ενοχλητικοί ή κακοί από ό,τι ήταν.

Μπορεί να είναι οδυνηρό να βλέπεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να βιώνει αυτές τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είναι μια επιλογή που κάνουν.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές συμβαίνουν λόγω του τρόπου με τον οποίο η άνοια επηρεάζει σωματικά τον εγκέφαλο – για να μην αναφέρουμε, η ίδια η κατάσταση μπορεί να είναι τρομακτική, μπερδεμένη και αναστατωτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο κάποιος με άνοια μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του, ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Υποστήριξη αγαπημένων προσώπων με άνοια

Εάν έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που ζει με άνοια, είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι – από το άτομο με την πάθηση μέχρι τα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους – να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το αγαπημένο σας πρόσωπο πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη για καθημερινή φροντίδα, ειδικά στα τελευταία στάδια της πάθησης. Και τα μέλη της οικογένειας και οι φροντιστές επωφελούνται επίσης από την υποστήριξη, είτε πρόκειται για ένα επιπλέον χέρι βοήθειας είτε για επαγγελματική υποστήριξη ψυχικής υγείας.

Λοιπόν, εδώ είναι μερικοί από τους κορυφαίους πόρους μας για να δείτε για να σας βοηθήσουμε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και το αγαπημένο σας πρόσωπο:

  • Ένας οδηγός φροντιστή για την κατανόηση της άνοιας
  • Ζώντας με τη νόσο Αλτσχάιμερ ενός μέλους της οικογένειας
  • Ο οδηγός σας για τη φροντίδα κάποιου με τη νόσο του Αλτσχάιμερ
  • Εύρεση Ομάδας Υποστήριξης Αλτσχάιμερ
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η άνοια μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής κάποιου: από τον τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται μέχρι τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του. Και ενώ τα άτομα με άνοια γενικά θέλουν τα ίδια πράγματα με όλους τους άλλους – σύνδεση και αίσθηση αυτονομίας – ο τρόπος που αντιδρούν ή εκφράζουν αυτές τις ανάγκες μπορεί να είναι διαφορετικός λόγω της κατάστασής τους.

Εάν κάποιος κοντά σας έχει πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια, εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε στην ομάδα φροντίδας του για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υποστήριξη που έχετε στη διάθεσή σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss