Τι προκαλεί πόνο στο στήθος όταν καπνίζετε;

Είναι σύνηθες το κάπνισμα να προκαλεί πόνο στο στήθος. Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνο, μπορεί να συμβάλει στη συνολική βλάβη της καρδιάς και των πνευμόνων όσο περισσότερο καπνίζετε.

Το κάπνισμα είναι σκληρό για το σώμα σας και προκαλεί ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στήθος.

Ο πόνος στο στήθος από το κάπνισμα μπορεί να συνδέεται με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας ή στο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονές σας.

Είναι πάντα σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε πόνο στο στήθος, ώστε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία.

Τα άτομα που καπνίζουν μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο στο στήθος μαζί με συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή, κάτι που είναι πάντα επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Μπορεί το κάπνισμα να προκαλέσει πόνο στο στήθος;

Το κάπνισμα τσιγάρων σας κάνει να εισπνέετε χημικές ουσίες και ουσίες που ερεθίζουν τους πνεύμονές σας και στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα σας.

Αυτό περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά σας. Ως αποτέλεσμα αυτής της βλάβης στους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία, κάποιος που καπνίζει μπορεί να εμφανίσει πόνο στο στήθος.

Το κάπνισμα κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη. Μπορεί να προκαλέσει χρόνιο βήχα και μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το άσθμα.

Συνδέεται επίσης με καταστάσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυτές οι αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο πόνος στο στήθος μου είναι σοβαρός;

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένα σοβαρό ιατρικό σύμπτωμα. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε πόνο στο στήθος, ακόμα κι αν έρχεται και φεύγει ή είναι μόνο περιστασιακό. Μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης μερικές φορές να σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή. Το έμφραγμα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Είναι σημαντικό να καλέσετε το 911 ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν αισθάνεστε πόνο στο στήθος μαζί με:

 • πόνος που εξαπλώνεται στον λαιμό, την πλάτη ή τη γνάθο των χεριών σας
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ναυτία και έμετος
 • μαλακό ή ιδρωμένο δέρμα
 • βήχας
 • συριγμός
 • ζάλη ή ζάλη

 • καούρα
 • αισθήματα άγχους ή πανικού
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ο πόνος στο στήθος από το κάπνισμα υποχωρεί;

Ο πόνος στο στήθος από το κάπνισμα μπορεί να έρχεται και να παρέρχεται. Αλλά το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στήθος που γίνεται χρόνιος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το κάπνισμα οδηγεί σε καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Η διακοπή του καπνίσματος πριν εμφανιστούν αυτές οι καταστάσεις είναι συχνά δυνατή. Κατά κανόνα, όσο πιο γρήγορα ένα άτομο κόψει το κάπνισμα τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί η υγεία του.

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να προκαλέσει πόνο στο στήθος;

Μερικές φορές, οι άνθρωποι βιώνουν πόνο στο στήθος όταν κόβουν το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να αισθάνεται σαν σφίξιμο ή πίεση στο στήθος. Συνήθως διαρκεί για μερικές εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως:

 • μια παρενέργεια της στέρησης της νικοτίνης
 • το σώμα σας προσαρμόζεται στην έλλειψη φλεγμονής
 • μυϊκή ένταση από λαχτάρα για νικοτίνη
 • πόνος από τον βήχα
 • βλεφαρίδες που αναπτύσσονται ξανά καθώς επουλώνονται οι αεραγωγοί σας

Αυτός ο πόνος είναι προσωρινός. Θα επιλυθεί μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στην έλλειψη νικοτίνης και καπνού. Μπορείτε να δείτε αυτό το άρθρο για να μάθετε τι άλλο να περιμένετε καθώς τα παρατάτε.

Διακοπή του καπνίσματος: Πόροι για το ταξίδι

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για την υγεία σας. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι πόροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα.

Όταν είστε έτοιμοι για αυτό το βήμα, μπορείτε να ελέγξετε:

 • Smokefree.gov: Το Smokefree.gov είναι ένας ομοσπονδιακός ιστότοπος που προσφέρει καθοδηγούμενα προγράμματα υποστήριξης για όποιον είναι έτοιμος να κόψει το κάπνισμα. Υπάρχουν διαθέσιμοι γενικοί οδηγοί καθώς και οδηγοί προσαρμοσμένοι σε συγκεκριμένες ομάδες όπως γυναίκες, έφηβοι, βετεράνοι και ενήλικες άνω των 60 ετών.
 • Η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας του Οργανισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών (SAMHSA): Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SAMSHA 24/7 για βοήθεια στα Αγγλικά ή στα Ισπανικά. Μπορούν να σας συνδέσουν με τοπικά προγράμματα θεραπείας, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ομάδες υποστήριξης και πολλά άλλα. Μπορείτε να φτάσετε στη SAMSHA καλώντας το 1-800-622-HELP (4357) ή χρησιμοποιώντας τον διαδικτυακό εντοπιστή της.
 • Η Εθνική Πύλη γραπτών μηνυμάτων: Μπορείτε να λάβετε δωρεάν υποστήριξη και συμβουλές από το τηλέφωνό σας χρησιμοποιώντας αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία που παρέχεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Μπορείτε να ξεκινήσετε ανά πάσα στιγμή στέλνοντας μήνυμα στο QUITNOW στο 333888.
 • Η εφαρμογή quitSTART: Για μια άλλη επιλογή που βασίζεται στο τηλέφωνο, μπορείτε να κάνετε λήψη της δωρεάν εφαρμογής quitSTART. Η εφαρμογή προσφέρει εργαλεία παρακίνησης, όπως μάσκες, παρακολούθηση προόδου και πολλά άλλα για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις επιθυμίες σας. Θα το βρείτε στα καταστήματα Apple και GooglePlay.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές σας, τους αεραγωγούς και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αυτών των καταστάσεων.

Μπορεί να έχετε αυξημένο πόνο στο στήθος όταν κόψατε για πρώτη φορά το κάπνισμα και το σώμα σας προσαρμόζεται στην έλλειψη νικοτίνης και καπνού. Αυτό συνήθως περνά μετά από μερικές εβδομάδες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss