Τι πρέπει να γνωρίζετε και να κάνετε όταν βγαίνετε από ένα μανιακό επεισόδιο

Οι περίοδοι ασυνήθιστα ανεβασμένης διάθεσης και ενέργειας, γνωστές ως μανία, μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από τις σχέσεις σας μέχρι τα οικονομικά σας. Το να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε τελειώνει η μανία και να ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε στη συνέχεια, μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό της στη ζωή σας.

Η μανία είναι μια φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζει ασυνήθιστα αυξημένη διάθεση, ενέργεια και δραστηριότητα. Συχνά περιλαμβάνει συναισθήματα ευφορίας, παρορμητικότητας ή μεγαλοπρέπειας.

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής και σωματικής διέγερσης, όπως ανησυχία, γρήγορη ομιλία και μειωμένη ανάγκη για ύπνο.

Ένα κλινικό επεισόδιο μανίας μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 7 ημέρες και προκαλούν σημαντική απομείωση. Αν και θεωρείται καθοριστικό χαρακτηριστικό των διπολικών διαταραχών, η μανία μπορεί επίσης να εμφανιστεί υπό άλλες συνθήκες, όπως τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Ανεξάρτητα από την αιτία, τα μανιακά επεισόδια μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο στην καθημερινότητά σας. Το να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε τελειώνει ένα μανιακό επεισόδιο και να ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε στη συνέχεια μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τους τρόπους με τους οποίους η μανία επηρεάζει τη ζωή σας.

Σημεία και συμπτώματα μανιακού επεισοδίου

Ένα μανιακό επεισόδιο τυπικά ορίζεται ως μια ασυνήθιστα ανεβασμένη και ενεργητική διάθεση. Μπορεί να αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε ή να πετύχετε οτιδήποτε. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να αισθάνεστε εξαιρετικά ευερέθιστοι.

Μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

 • ακραία ευτυχία ή ευφορία
 • ένα αίσθημα απεριόριστης ενέργειας
 • αγωνιστικές σκέψεις
 • μια διογκωμένη αυτοεκτίμηση ή αυτοεκτίμηση
 • ένα αίσθημα ότι δεν χρειάζεστε ύπνο ή λιγότερο ύπνο
 • μιλώντας γρήγορα
 • εμπλοκή σε επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως σεξουαλικές αδιαφορίες ή ξεφάντωμα αγορών

Σημάδια ότι ένα μανιακό επεισόδιο τελειώνει

Η μανία συνδέεται με αύξηση της ενέργειας και ανεβασμένη διάθεση. Επομένως, τα σημάδια ότι ένα μανιακό επεισόδιο τελειώνει συνήθως περιλαμβάνουν την πτώση αυτών των συμπτωμάτων.

«Αυτά τα σημάδια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά, ένα άτομο αισθάνεται μια επιστροφή στην τυπική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ευερεθιστότητας, της ομαλοποίησης των προτύπων ύπνου, μειωμένων επιπέδων ενέργειας και επιβλαβών συμπεριφορών και μειωμένης δραστηριότητας ομιλίας», εξηγεί η Irina Baechle, αδειούχος. κλινικός κοινωνικός λειτουργός από το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας.

Οι αλλαγές τείνουν να είναι σταδιακές και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μειωμένη ή επιβράδυνση της εξόδου ομιλίας
 • επιστροφή μιας πιο ήρεμης, πιο ομοιόμορφης συμπεριφοράς
 • πιο ξεκάθαρη, πιο εστιασμένη σκέψη
 • πιο ξεκούραστη φυσική κατάσταση
 • βελτιωμένος ύπνος
 • μειωμένη ορμή για ανάληψη κινδύνων
 • βελτιωμένος έλεγχος των παρορμήσεων
 • μειωμένη αίσθηση γενικού επείγοντος

Τι συμβαίνει όταν τελειώνει ένα μανιακό επεισόδιο;

Υπάρχουν περισσότερα στο τέλος ενός μανιακού επεισοδίου από το να επιστρέψετε στο ουδέτερο επίπεδο λειτουργίας σας.

Σύμφωνα με τον Jacob Wilen, έναν συνεργάτη γάμου και οικογενειακού θεραπευτή από το Μαλιμπού της Καλιφόρνια, η απώλεια της έντασης της μανίας μπορεί αρχικά να αισθάνεται μειλίχια και μονότονη. Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά και συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση, η λύπη και η ενοχή είναι κοινά.

«Η συνειδητοποίηση της ζημιάς και η αντιμετώπιση των συνεπειών μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά σπείρα ντροπής και, τελικά, σε σοβαρή κατάθλιψη», λέει ο Wilen. «Όπως λένε, «ό,τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει».

Προσθέτει ότι φάρμακα, όπως σταθεροποιητές διάθεσης και αντιψυχωσικά, μπορούν να διακόψουν τη μανία, να μειώσουν τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και να αποκαταστήσουν τη συναισθηματική ισορροπία ενώ σε προστατεύουν από ένα καταθλιπτικό κραχ.

Ορισμένα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν έντονη κόπωση και ομίχλη του εγκεφάλου καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτά.

«Η στενή συνεργασία με έναν ψυχίατρο και θεραπευτή κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου είναι απαραίτητη», λέει. «Η ομίχλη θα καθαρίσει τελικά και μπορείτε να ανακάμψετε με τη βοήθεια μιας καλής ομάδας θεραπείας».

Διαχείριση και αντιμετώπιση μετά το τέλος ενός μανιακού επεισοδίου

Ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να επιστρέψει στον δρόμο παραμένοντας προληπτικοί και προετοιμασμένοι για επιτυχία.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η Wilen συνιστά να το χαλαρώσετε με τον εαυτό σας. «Το σώμα και ο εγκέφαλός σου πέρασαν πολλά. Μην αναλαμβάνετε νέα έργα, μην λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις και μην αφήνετε οποιαδήποτε ταξιδιωτικά σχέδια σε αναμονή. Μειώστε το άγχος όπου είναι δυνατόν και κρατήστε το απλό», λέει.

Συνεχίστε με τις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής

Η καλλιέργεια συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής όταν βρίσκεστε σε ουδέτερη κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να τις διατηρήσετε όταν βιώνετε ένα μανιακό επεισόδιο.

Η ανάπτυξη ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να ενθαρρύνει το σώμα σας να θέλει φυσικά να κοιμάται και να ξυπνά ταυτόχρονα. Μπορεί να μην παρακάμπτει πάντα τις ορμές της μανίας, αλλά μπορεί να σας τοποθετήσει στην επιτυχία.

«Αν και είναι δύσκολο να προληφθούν εντελώς τα μανιακά επεισόδια, η διαχείριση του στρες, η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου και η αποφυγή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μανία (όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά) μπορεί να βοηθήσει», λέει η Kim Homan, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας από το Nashville. Τενεσί.

«Είναι επίσης σημαντικό να τηρείτε οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής και της θεραπείας, που προτείνει ο επαγγελματίας υγείας σας».

Βασιστείτε στο δίκτυο υποστήριξής σας

Το να έχετε διαθέσιμο σύστημα υποστήριξης μετά από ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να είναι πηγή άνεσης και καθοδήγησης. Τα συστήματα υποστήριξης μπορεί να περιλαμβάνουν έμπιστους φίλους, μέλη της οικογένειας, επαγγελματίες υγείας και οργανωμένες ομάδες ατόμων που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.

«Επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή έναν προπονητή υγείας, την οικογένεια και τους φίλους σας», προτείνει η Baechle. «Η επεξεργασία του εσωτερικού σας κόσμου με έναν εξειδικευμένο οδηγό και η αίσθηση ότι ακούγονται και βλέπονται, καταπραΰνει το νευρικό σας σύστημα και παρέχει μια απελευθέρωση και ελπίδα που χρειάζεται».

Ο Wilen υποδεικνύει ότι η παρακολούθηση ενός εντατικού προγράμματος εξωτερικών ασθενών (ΕΟΠ) είναι μια κοινή σύσταση για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

«Οι ΕΟΠ προσφέρουν ομαδική θεραπεία 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα, όπου μπορείτε να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους με παρόμοιες διαγνώσεις», λέει. «Ορισμένοι ΕΟΠ προσφέρουν γιόγκα, συμβουλευτική διατροφή και ομάδες νηφαλιότητας, εάν ο εθισμός είναι ένα συνυπάρχον πρόβλημα».

Συμβουλευτείτε τον επαγγελματία ψυχικής σας υγείας

Τα συμπτώματα της μανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν και συχνά να βελτιωθούν με φαρμακευτική αγωγή και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Εάν μόλις βιώσατε ένα μανιακό επεισόδιο, η συζήτηση με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση φαρμάκου και ότι δεν χρειάζονται προσαρμογές στο θεραπευτικό σας σχέδιο.

Συχνές ερωτήσεις

Το να μάθετε περισσότερα για τη μανία μπορεί να βοηθήσει εσάς και τους γύρω σας να αναγνωρίσετε το τέλος των μανιακών επεισοδίων και να ξέρετε τι να κάνετε στη συνέχεια.

Μπορεί να προληφθεί ένα μανιακό επεισόδιο;

Η Baechle υποδεικνύει ότι η πλήρης πρόληψη μπορεί να μην είναι δυνατή λόγω πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της γενετικής και της χημείας του εγκεφάλου, αλλά είναι δυνατή η μείωση της συχνότητας και της έντασης των επεισοδίων.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω τη ζωή μου όταν νομίζω ότι έρχεται ένα μανιακό επεισόδιο;

Η Homan συνιστά να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πληροφορίες για τυχόν αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν επερχόμενο μανιακό επεισόδιο.

Συνιστά επίσης να αναπτύξετε ένα σχέδιο με το γιατρό σας που θα περιγράφει τις επαφές έκτακτης ανάγκης, τις προσαρμογές των φαρμάκων και τις στρατηγικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε εάν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται μανία περιλαμβάνουν:

 • περιορίζοντας το ποσό των μετρητών που έχετε στη διάθεσή σας
 • αποφυγή χρήσης διεγερτικών και ουσιών
 • εστιάζοντας στη διαχείριση του άγχους και τις στρατηγικές χαλάρωσης
 • ζητώντας από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα αγαπημένο πρόσωπο να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών και της νομιμότητας

Πώς ηρεμείς φυσικά ένα μανιακό επεισόδιο;

Ο Wilen αναφέρει ότι το έρευνα είναι ξεκάθαρο όταν πρόκειται για μανιακά επεισόδια: η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη αξιόπιστη μορφή παρέμβασης.

Ωστόσο, ο Homan προσθέτει ότι οι ακόλουθες φυσικές προσεγγίσεις μπορούν να συμπληρώσουν την επαγγελματική θεραπεία:

 • ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
 • διαλογισμός επίγνωσης
 • ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα
 • μείωση ερεθισμάτων, όπως δυνατοί θόρυβοι ή έντονα φώτα

Η μανία είναι μια κατάσταση αυξημένης ενέργειας και διάθεσης που διαρκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα. Συχνά σχετίζεται με διπολικές διαταραχές, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί υπό άλλες συνθήκες.

Τα σημάδια ότι μπορεί να βγαίνετε από ένα μανιακό επεισόδιο περιλαμβάνουν μείωση της ενέργειας, βελτιωμένο ύπνο, πιο εστιασμένη σκέψη και λιγότερο γρήγορη ομιλία.

Είναι επίσης φυσικό να βιώνεις μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα όταν βγαίνεις από τη μανία. Το να ακολουθείτε τις συνήθειες του υγιεινού τρόπου ζωής, να διατηρείτε τα συστήματα υποστήριξής σας και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε το συντομότερο δυνατό.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss