Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ειδικούς κινητικότητας εάν έχετε υγρή AMD

Αυτοί οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στο περιβάλλον σας με ασφάλεια, εάν έχετε απώλεια ή εξασθένηση της όρασης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες διαταραχής της όρασης στους ενήλικες, που επηρεάζει σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από το 2020.

Υπάρχουν δύο τύποι AMD: υγρή και ξηρή. Η υγρή AMD είναι λιγότερο συχνή από την ξηρή AMD, αλλά τείνει να είναι πιο σοβαρή. Γενικά προκαλεί μεγαλύτερη οπτική αναπηρία καθώς και επιδείνωση της όρασης με ταχύτερο ρυθμό από την ξηρή AMD. Κατά προσέγγιση 10% των ατόμων με AMD έχουν την υγρή ποικιλία.

Η υγρή AMD μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, σκοτεινά σημεία ή ευθείες γραμμές να φαίνονται κυματιστές, ειδικά στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου. Η περιφερική όραση συνήθως δεν επηρεάζεται.

Εάν έχετε υγρή AMD, είναι πιθανό να μάθετε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα μέρη της όρασής σας με υψηλή λειτουργία, προκειμένου να αντισταθμίσετε την εξασθενημένη όραση.

Ένας πιστοποιημένος ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας είναι κάποιος που έχει εκπαιδευτεί για να βοηθά άτομα με υγρή AMD και άλλες παθήσεις να ανακτήσουν λειτουργικές δεξιότητες και ανεξαρτησία.

Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε μια ευρεία επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι ειδικοί προσανατολισμού και κινητικότητας μπορούν να είναι χρήσιμοι για άτομα με υγρή AMD.

Τι είναι ένας ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας;

Ένας ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας είναι ένας επαγγελματίας με κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαταραχή της όρασης και τις προσαρμοστικές τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι δύο κύριοι τομείς εστίασης είναι ο προσανατολισμός και η κινητικότητα. Ο προσανατολισμός έχει να κάνει με την αξιολόγηση του περιβάλλοντος και της φυσικής σας παρουσίας σε έναν δεδομένο χώρο. Η κινητικότητα είναι η ικανότητά σας να πλοηγείστε και να αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον σας.

Ένας ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας θα σας ρωτήσει για τους στόχους και τις προκλήσεις σας. Θα σας παρατηρήσουν καθώς εκτελείτε εργασίες και θα αξιολογήσουν το επίπεδο της όρασης σας.

Με βάση την βασική σας αξιολόγηση, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους προσανατολισμού και κινητικότητάς σας.

Πώς μπορεί ένας ειδικός κινητικότητας να βοηθήσει με υγρή AMD;

Εάν έχετε υγρή AMD, πιθανότατα έχετε κάποια έκπτωση της όρασης. Η απώλεια όρασης λόγω υγρής AMD βρίσκεται συνήθως στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου, ενώ η περιφερειακή σας όραση συχνά διατηρείται.

Επειδή η φυσική τάση είναι να κοιτάτε απευθείας το αντικείμενο της εστίασής σας, αυτός ο τύπος βλάβης μπορεί να δυσκολέψει πολύ την εκτέλεση εργασιών όπως το διάβασμα, η προετοιμασία φαγητού ή ακόμα και το να κοιτάξετε ένα άλλο άτομο στα μάτια ενώ συνομιλείτε.

Ένας ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να μεγιστοποιείτε τη χρήση της περιφερειακής σας όρασης μέσω τεχνικών όπως η εκκεντρική θέαση. Αυτή είναι μια τεχνική στην οποία μαθαίνεις να κοιτάς γύρω από το τυφλό σου σημείο για να δεις ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας την περιφερειακή σου όραση.

Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε το σπίτι, την περιοχή εργασίας ή άλλους χώρους υπό τον έλεγχό σας για να βελτιώσετε τον φωτισμό και να ελαχιστοποιήσετε τα εμπόδια. Θα σας βοηθήσουν να βασίζεστε περισσότερο σε ηχητικά (ήχος) και απτικά (αφή) συνθήματα και μπορούν ακόμη και να σας διδάξουν να χρησιμοποιείτε συσκευές υποβοήθησης που κυμαίνονται από εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε ομιλία έως μπαστούνια.

Θα μπορέσει ένας ειδικός στην κινητικότητα να βοηθήσει και τους αγαπημένους μου;

Ενώ το κύριο μέλημα ενός ειδικού προσανατολισμού και κινητικότητας θα είστε εσείς και οι στόχοι σας, είναι απολύτως φυσικό τα αγαπημένα σας πρόσωπα να συμπεριλαμβάνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οι στόχοι σας μπορεί να περιλαμβάνουν ταξίδια και πλοήγηση στο σπίτι ενός αγαπημένου σας προσώπου. Μπορεί επίσης να έχετε αγαπημένα πρόσωπα που μοιράζονται το σπίτι σας μαζί σας. Θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τη συναισθηματική όσο και τη σωματική σας υγεία εάν έχουν σαφή κατανόηση του πότε και πώς θα προτιμούσατε να σας βοηθήσουν και πότε προτιμάτε να εργαστείτε ανεξάρτητα.

Κατά την κρίση σας, ο ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητάς σας μπορεί να σας διδάξει μερικές ασκήσεις εκπαίδευσης στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Τι είναι ένα παράδειγμα σχεδίου κινητικότητας;

Το σχέδιο κινητικότητάς σας θα είναι μοναδικό για τους στόχους σας και το τρέχον επίπεδο ικανοτήτων σας.

Πείτε, για παράδειγμα, ότι η υγρή AMD σας προκαλεί δυσκολία στην ανάγνωση της εφημερίδας το πρωί, μια δραστηριότητα που απολαμβάνατε στο παρελθόν. Στόχος σας είναι να μπορείτε να διαβάσετε ξανά τις ειδήσεις.

Ο ειδικός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν τρόπο να μετρήσετε την πρόοδό σας προς τον στόχο, όπως να μετρήσετε τον αριθμό των λέξεων που μπορείτε να διαβάσετε σε ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, θα βοηθήσουν στην εύρεση τρόπων για την επίτευξη του στόχου, όπως η αναδιαμόρφωση του φωτισμού, η χρήση βοηθημάτων όπως ένας μεγεθυντικός φακός και η εξάσκηση τεχνικών όπως η χρήση της περιφερειακής όρασης.

Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που συμφωνείτε με τον ειδικό σας, θα εξασκηθείτε με καθοδήγηση και η πρόοδός σας θα μετρηθεί μέχρι να φτάσετε στο στόχο σας. Στην πορεία, μπορεί να κάνετε προσαρμογές στο σχέδιό σας για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς μπορώ να βρω έναν ειδικό στην κινητικότητα;

Μπορεί να ξεκινήσετε κάνοντας μια συζήτηση με τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τους τύπους προκλήσεων που αντιμετωπίζετε και τους τύπους λύσεων που σας ενδιαφέρουν. Μπορεί να είναι σε θέση να συστήσουν έναν ειδικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας.

Ίσως θέλετε να βρείτε έναν ειδικό προσανατολισμού και κινητικότητας που έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση και την εκπαίδευση. Οι διαδικτυακοί κατάλογοι από αξιόπιστες πηγές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε πιστοποιημένους ειδικούς στην περιοχή σας.

Εάν ανήκετε σε ομάδα υποστήριξης για προβλήματα όρασης, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε άλλους συμμετέχοντες για τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία με ειδικούς προσανατολισμού και κινητικότητας.

Ενώ η υγρή AMD μπορεί να προκαλέσει σημαντική οπτική αναπηρία, δεν χρειάζεται να σας εμποδίσει να συνεχίσετε να κάνετε πολλές από τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε και να ζείτε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα.

Ένας ειδικός προσανατολισμού και κινητικότητας θα συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να βρείτε τις τεχνικές που λειτουργούν καλύτερα για την επίτευξη των πιο σημαντικών στόχων για εσάς. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν ειδικό.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss