Τι μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά αέρια κατά τη διάρκεια των κενώσεων;

Τα αέρια κόκκαλα μπορεί να συμβούν όταν το πεπτικό σας σύστημα υποστηρίζεται από τη δυσκοιλιότητα ή έχετε διάρροια που προκαλείται από τροφική δυσανεξία ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να συμβεί απλά όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα.

Το πεπτικό αέριο είναι τυπικό και κοινό. Ο αέρας που καταπίνετε όταν τρώτε και τα αέρια που απελευθερώνονται ως μέρος των πεπτικών διεργασιών πρέπει να βγουν κάπου και συχνά βγαίνουν είτε σαν ρέψιμο είτε σαν κλανιά.

Αλλά μερικές φορές τα αέρια μπορεί να συσσωρευτούν σε υψηλά επίπεδα στο πεπτικό σας σύστημα και να βγουν έξω ενώ είστε στην τουαλέτα. Τα υπερβολικά αέρια κατά τη διάρκεια της κένωσης μπορεί να είναι άβολα ή ακόμα και επώδυνα, ειδικά όταν συνδυάζονται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές αιτίες της αέριας κόκκων, πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό και τι να κάνετε εάν διαταράσσει τη ζωή σας.

Τι προκαλεί αέρια επίστεα;

Τα αέρια κόπρανα μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Μπορεί να είναι ένα τυπικό μέρος της πέψης λόγω του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου σας διασπούν την τροφή.

Αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από δυσλειτουργία στα έντερά σας που σχετίζεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα ή εάν δεν έχετε πολύ δραστήριο τρόπο ζωής.

Υπερβολικά αέρια και σκληρά κόπρανα ή δυσκοιλιότητα

Τα σκληρά, ξηρά κόπρανα που συμβαίνουν λόγω δυσκοιλιότητας ταξιδεύουν αργά μέσω του παχέος εντέρου και συχνά εμποδίζουν την κίνηση άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αερίων.

Όσο περισσότερο α Το σκληρό σκαμνί μπλοκάρει τα αέρια στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο προκαλεί τη συσσώρευση αερίου σε υψηλές πιέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές μπορεί να έχετε κοιλιακούς πόνους ή μυϊκές κράμπες όταν έχετε δυσκοιλιότητα, καθώς τα τοιχώματα του παχέος εντέρου σας διαστέλλονται από την περίσσεια αερίων.

Όταν τελικά περάσετε ένα σκληρό σκαμνί, μεγάλο μέρος αυτού του αερίου μπορεί να απελευθερωθεί αμέσως. Μπορεί να είναι άβολο ή επώδυνο καθώς τα αέρια και τα κόπρανα αρχίζουν να κινούνται πιο γρήγορα μέσω του παχέος εντέρου.

Τι προκαλεί τα πολλά αέρια και τα χαλαρά ή υδαρή κόπρανα;

Τα πολλά αέρια και τα χαλαρά ή υδαρή κόπρανα μπορεί να έχουν διάφορες πιθανές αιτίες:

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει σωστά τη λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η διάρροια και τα αέρια είναι δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το IBS είναι ένα σύνολο φλεγμονωδών συμπτωμάτων που επηρεάζουν το πεπτικό σας σύστημα. Το IBS με διάρροια (IBS-D) είναι ένας τύπος που μπορεί να προκαλέσει αέρια και διάρροια μαζί.

Τροφική δηλητηρίαση

Η κατανάλωση τροφών μολυσμένων με τοξικά βακτήρια ή μύκητες μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτικά συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια και διάρροια καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται σε δυνητικά μολυσματικά μικρόβια.

Ροταϊός

Ο ροταϊός είναι μια λοίμωξη που είναι πιο κοινή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Εξαπλώνεται μέσω της επαφής με περιττώματα ή αντικείμενα που το περιέχουν. Τα αέρια και η διάρροια είναι κοινά συμπτώματα μόλυνσης από ροταϊό.

Υπερβολικά αέρια και τυπικές κινήσεις του εντέρου

Τα υπερβολικά αέρια δεν συμβαίνουν πάντα όταν έχετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Μερικές άλλες αιτίες υπερβολικού αερίου όταν έχετε τυπικές κενώσεις περιλαμβάνουν:

 • Κατάποση αέρα: Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τρώτε πολύ γρήγορα, μασάτε τσίχλα ή καπνίζετε. Οποιοδήποτε αέριο δεν απελευθερώνεται σε ρέψιμο μπορεί να ταξιδέψει στα έντερά σας και να βγει όταν κάνετε κακώσεις. Ο ιατρικός όρος είναι «αεροφαγία».
 • Μη χωνεμένα τρόφιμα: Τρόφιμα που δεν διασπώνται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να αφομοιωθούν κυρίως στο παχύ έντερο και να απελευθερώσουν αέρια όπως το μεθάνιο κατά τη διάρκεια της κένωσης

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πολλά αέρια που δεν απελευθερώνονται έως ότου τα τρόφιμα αφομοιωθούν στο παχύ έντερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες γνωστά ως τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP. Ο όρος “FODMAP” σημαίνει ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

Τα κοινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP περιλαμβάνουν:

 • επεξεργασμένο σιτάρι
 • σκόρδο
 • κρεμμύδια
 • φρούτα όπως μήλα, κεράσια και αχλάδια
 • λαχανικά όπως τα σπαράγγια, τα παντζάρια και τα πράσα
 • όσπρια όπως φασόλια, κάσιους και σόγια
 • γλυκαντικά όπως σιρόπι αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και μέλι
 • γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βουτυρόγαλα και το γιαούρτι

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ιατρό

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα μαζί με υπερβολικό αέριο:

 • πόνους αερίων που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες
 • καούρα ή πόνους στο στήθος
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες
 • ναυτία
 • εμετός
 • απώλεια βάρους χωρίς λόγο
 • αίμα στα κόπρανα σας

Πώς αντιμετωπίζετε τα αέρια κακά;

Ακολουθούν μερικές σπιτικές θεραπείες για την καύση αερίων που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • κάντε κάποια δραστηριότητα ή άσκηση για να βοηθήσετε στη μετακίνηση αερίων μέσω του παχέος εντέρου σας
 • κάντε μασάζ στην κοιλιά σας για να χαλαρώσετε τους μυς σας και να προωθήσετε τις συσπάσεις των εντερικών μυών
 • κάντε γιόγκα για τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να βοηθήσει τα αέρια να μετακινηθούν μέσω του παχέος εντέρου
 • πίνετε τσάι από γλυκάνισο ή μάραθο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων
 • δοκιμάστε μια δίαιτα χαμηλού FODMAP από μείωση ή εξάλειψη τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP
 • πιείτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη σε νερό
 • πιείτε μια μικρή ποσότητα μηλόξυδου

Μερικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • παρασκευάσματα ενζύμων που λαμβάνονται πριν φάτε, όπως το Lactaid ή το Beano
 • προσροφητικά προϊόντα σιμεθικόνης, όπως το Gas-X, που μπορούν να διασπάσουν φυσαλίδες στο αέριο

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις αέριες κινήσεις του εντέρου

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις αέριες κινήσεις του εντέρου.

Τι μπορεί να προκαλέσει πολλά αέρια όταν δεν μπορώ να κάνω κακώσεις;

Όταν έχετε δυσκοιλιότητα, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν ξηρά και σκληρά στο παχύ έντερο.

Αυτό αναγκάζει τα κόπρανα να κινούνται αργά μέσω του παχέος εντέρου και να εμποδίζουν τα αέρια να περάσουν και να απελευθερωθούν σε κλανιά. Όταν τα αέρια δεν μπορούν να διαφύγουν, μπορεί είτε να σας κάνει να νιώσετε πρήξιμο είτε να απελευθερωθούν σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Πότε πρέπει να ανησυχώ για το υπερβολικό αέριο;

Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό όταν τα αέρια σας προκαλούν πολύ πόνο ή άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, έμετο, απώλεια βάρους ή αίμα στα κόπρανα σας.

Τα υπερβολικά αέρια μαζί με τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα που διαρκεί για περισσότερες από μερικές ημέρες μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης.

Πάρε μακριά

Μια σύντομη περίοδος με αέρια δεν είναι πολύ ανησυχητικό. Αλλά σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματά σας, όπως πόνος ή αίμα στα κόπρανα σας, διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss