Τι είναι το υγρό κολλαγόνο και μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας;

Τα συμπληρώματα υγρού κολλαγόνου μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης στο σώμα, αλλά η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Όπως με όλα τα συμπληρώματα, μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα και τους ιστούς όλων των θηλαστικών. Ως η πιο κοινή πρωτεΐνη στο σώμα, έχει πολλούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης πληγών και της κυτταρικής επικοινωνίας.

Το κολλαγόνο είναι περισσότερο γνωστό για τις μοναδικές δομικές του ιδιότητες. Είναι αυτό που κάνει το δέρμα, τα μαλλιά, τα οστά και τον συνδετικό ιστό σας σφριγηλό αλλά και ευέλικτο.

Το σώμα παράγει το μεγαλύτερο μέρος του κολλαγόνου που χρειάζεται, αλλά με την πάροδο του χρόνου παράγει όλο και λιγότερο. Η απώλεια κολλαγόνου συνδέεται με πολλές από τις φυσικές πτυχές της γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, η μειωμένη μυϊκή μάζα και τα εύθραυστα οστά.

Ας διερευνήσουμε τι γνωρίζουμε για τους κινδύνους και τα οφέλη από τη λήψη υγρού κολλαγόνου.

Τι είναι το υγρό κολλαγόνο;

Υπάρχουν πολλοί τύποι συμπληρωμάτων κολλαγόνου, όπως κόμμι, κάψουλες και σκόνες. Διατίθεται και ως υγρό που μπορείτε να πιείτε. Μερικές κοινές γεύσεις περιλαμβάνουν μούρο, πορτοκάλι και ρόδι.

Το μεγαλύτερο μέρος του υγρού κολλαγόνου εξάγεται από τους ιστούς ζώων όπως οι αγελάδες, οι χοίροι ή τα ψάρια. Υπάρχουν επίσης vegan συμπληρώματα κολλαγόνου, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C που υποστηρίζουν τη σύνθεση κολλαγόνου και όχι το ίδιο το κολλαγόνο. Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να αγοραστούν σε υγρή μορφή.

Πολλά προϊόντα υγρού κολλαγόνου περιέχουν επίσης άλλα συμπληρώματα για την προαγωγή της υγείας, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε τη λίστα συστατικών πριν τα πάρετε. Μερικά κοινά πρόσθετα περιλαμβάνουν:

  • βιοτίνη
  • υαλουρονικό οξύ
  • βιταμίνη C
  • ψευδάργυρος

Υγρό κολλαγόνο εναντίον σκόνης και άλλες μορφές

Σε αντίθεση με το κολλαγόνο σε σκόνη, το υγρό κολλαγόνο μπορεί να καταναλωθεί απευθείας. Τα περισσότερα προϊόντα είναι αρωματισμένα και δεν χρειάζεται να αναμειχθούν με άλλα τρόφιμα ή ποτά.

Το υγρό κολλαγόνο συνήθως υδρολύεται, πράγμα που σημαίνει ότι το κολλαγόνο έχει διασπαστεί σε μικρότερες πεπτιδικές αλυσίδες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του α έρευνα από το 2019τα πεπτίδια κολλαγόνου επεξεργάζονται, απορροφώνται και κατανέμονται πιο εύκολα σε όλο το σώμα από το κολλαγόνο στη φυσική του μορφή.

Πιθανά οφέλη υγρού κολλαγόνου

Το κολλαγόνο αποτελεί αντικείμενο πολυάριθμων μελετών σε τομείς που κυμαίνονται από την υγεία του δέρματος έως την υγεία της καρδιάς. Αλλά οι περισσότερες τρέχουσες μελέτες επικεντρώνονται σε από του στόματος κολλαγόνο ή σε συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου, τα οποία μπορεί να υπάρχουν σε διάφορες μορφές. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες από τις έρευνες που αναφέρονται παρακάτω δεν αφορούν ειδικά το υγρό κολλαγόνο.

Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν η λήψη κολλαγόνου σε υγρή μορφή έχει μοναδικά οφέλη. Τα παρακάτω είναι μερικά πιθανά οφέλη των από του στόματος συμπληρωμάτων κολλαγόνου γενικά.

Υγρό κολλαγόνο για δέρμα, νύχια και μαλλιά

Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να έχουν μια σειρά από καλλυντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης που σχετίζονται με το δέρμα.

ΕΝΑ κριτική του 2021 από 19 μελέτες με 1.125 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους αναγνωρίστηκαν ως γυναίκες, ανέλυσαν τα υποτιθέμενα οφέλη του κολλαγόνου στο δέρμα. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος υδρολυμένου κολλαγόνου καθημερινά για τουλάχιστον 3 μήνες βελτίωσε την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος και μείωσε τις ρυτίδες.

Υπάρχει πολύ λιγότερη έρευνα για την υποστήριξη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου για πιο δυνατά νύχια και μαλλιά. Ενα μικρό Μελέτη 2017 διαπίστωσε ότι το κολλαγόνο προάγει την ανάπτυξη των νυχιών και μειώνει το σπάσιμο των νυχιών, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Υγρό κολλαγόνο για καρδιαγγειακή υγεία

Το κολλαγόνο βοηθά τις αρτηρίες να διατηρήσουν τη δύναμη και την ευλυγισία τους. Το μειωμένο κολλαγόνο μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, στένωση των αρτηριών που μπορεί να προηγηθεί καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

ΕΝΑ κριτική του 2023 12 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών σε συμπληρώματα κολλαγόνου για την υγεία της καρδιάς διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου συνδέθηκαν με βελτιώσεις στους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγρό κολλαγόνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD)

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου, συμπεριλαμβανομένου του υγρού κολλαγόνου, μπορεί να παίζουν ρόλο στη θεραπεία της ΓΟΠΝ, μιας χρόνιας μορφής παλινδρόμησης οξέος, ενισχύοντας τους μύες που ελέγχουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Αλλά από το 2023, η έρευνα είναι πολύ περιορισμένη. Μια μικρή μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος πεπτιδίου κολλαγόνου συνδέθηκε με μικρές βελτιώσεις στα πεπτικά συμπτώματα σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες ενήλικες σε μια περίοδο 8 εβδομάδων.

Υγρό κολλαγόνο για μυϊκή υγεία

Οι άνθρωποι χάνουν φυσικά μυϊκή μάζα καθώς γερνούν, μια διαδικασία γνωστή ως σαρκοπενία. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή μάζα, τα αποτελέσματα είναι μικτά.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 με 97 άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών παρουσίασε ένα σχήμα συμπληρωμάτων κολλαγόνου 12 εβδομάδων σε συνδυασμό με προπόνηση με αντιστάσεις. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι οι άνδρες παρουσίασαν αυξημένη μυϊκή δύναμη μετά το συμπλήρωμα και την προπόνηση, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου που έκανε την προπόνηση.

Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την υποστήριξη αυτού του αποτελέσματος.

Υγρό κολλαγόνο για τις αρθρώσεις

Η απώλεια κολλαγόνου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων με τις αρθρώσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Οι συγγραφείς του έρευνα από το 2019 αναφέρθηκαν στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες κολλαγόνου για την οστεοαρθρίτιδα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Βρήκαν ότι οι θεραπείες με κολλαγόνο μείωσαν την ακαμψία των αρθρώσεων αλλά όχι τον πόνο στις αρθρώσεις.

Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να διευκρινιστεί εάν το υγρό ή άλλες μορφές κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην οστεοαρθρίτιδα.

Υγρό κολλαγόνο για την υγεία των οστών

Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό των οστών και πρόσφατες μελέτες που αφορούν ποντίκια και αρουραίους υποδεικνύουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να παίζει ρόλο στην ενίσχυση της υγείας των οστών και στη διαχείριση της οστεοπόρωσης.

Μια μελέτη του 2018 σε ανθρώπους έδειξε παρόμοια υπόσχεση. Οι συγγραφείς ανέλυσαν τις επιδράσεις ενός καθημερινού συμπληρώματος υδρολυμένου κολλαγόνου στην υγεία των οστών σε 102 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εμμηνόπαυση. Διαπίστωσαν ότι 5 γραμμάρια (G) του κολλαγόνου σε σκόνη που λαμβάνονται καθημερινά για 1 έτος συνδέθηκε με ισχυρότερα οστά.

Οι μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας απαιτούνται τόσο για να επιβεβαιώσουν αυτό το όφελος όσο και για τον προσδιορισμό εάν ισχύει και για τα συμπληρώματα υγρού κολλαγόνου. Και ενώ το κολλαγόνο μπορεί να προάγει υγιή οστά, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ενήλικες, δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις αποδεδειγμένες θεραπείες.

Υγρό κολλαγόνο για στοματική υγεία

Τα δόντια περιέχουν πολύ κολλαγόνο. Ενώ το κολλαγόνο χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές οδοντιατρικές εφαρμογές, ορισμένες αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσουν τη στοματική υγεία.

Μια μικρή κλινική δοκιμή 2022 αφορούσε τη χρήση συμπληρωμάτων πεπτιδίου κολλαγόνου για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας που συνδέεται με την ασθένεια των ούλων. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να είναι χρήσιμα όταν συνδυάζονται με τυποποιημένες θεραπείες για ασθένεια των ούλων.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για την κατανόηση του ρόλου που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα συμπληρώματα κολλαγόνου στην προώθηση της στοματικής υγείας.

Υγρό κολλαγόνο για απώλεια βάρους

Υπάρχει ελάχιστη έρευνα υψηλής ποιότητας για το κατά πόσον τα συμπληρώματα κολλαγόνου, συμπεριλαμβανομένου του υγρού κολλαγόνου, μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Οι υπάρχουσες μελέτες επικεντρώνονται κυρίως στη σύνθεση του σώματος.

Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2021 ανέφεραν τρεις μελέτες που έδειξαν αυξήσεις στη μάζα σώματος χωρίς λίπος που συνδέονται με τα καθημερινά συμπληρώματα κολλαγόνου. Αλλά τα περισσότερα είχαν μικρά μεγέθη δειγμάτων και το ένα επικεντρώθηκε μόνο σε άνδρες. Γενικά, απαιτείται πιο ισχυρή έρευνα για να κατανοηθεί πώς τα συμπληρώματα κολλαγόνου επηρεάζουν τη σύνθεση του σώματος.

Δυνητικοί κίνδυνοι και παρενέργειες του υγρού κολλαγόνου

Σύμφωνα με την έρευνα του 2021, το κολλαγόνο είναι ασφαλές και φέρει πολύ χαμηλό κίνδυνο παρενέργειων. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι ακόμη και υψηλές δόσεις κολλαγόνου δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες. Αυτό πιθανότατα ισχύει και για το υγρό κολλαγόνο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι σκόνες κολλαγόνου που χρησιμοποιούνται σε μελέτες συνήθως αναμιγνύονται με υγρό πριν από την κατανάλωση.

Με αυτό είπε, να έχετε κατά νου ότι πολλά συμπληρώματα κολλαγόνου περιέχουν άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πού να πάρετε υγρό κολλαγόνο

Υγρό κολλαγόνο μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής και φαρμακεία. Πολλά προϊόντα είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από μια αξιόπιστη πηγή. Λάβετε υπόψη ότι τα συμπληρώματα διατροφής όπως το υγρό κολλαγόνο δεν παρακολουθούνται από το Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με τον ίδιο τρόπο όπως και η φαρμακευτική αγωγή. Δεν ελέγχονται για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα ενεργά συστατικά. Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών. Φροντίστε να μιλήσετε με γιατρό ή φαρμακοποιό πριν πάρετε συμπληρώματα.

Δοσολογία και τρόπος χρήσης υγρού κολλαγόνου

Δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις όσον αφορά τις δόσεις υγρού κολλαγόνου. Γενικά, ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος καθώς η συγκέντρωση μπορεί να διαφέρει από το ένα προϊόν στο άλλο.

Οι συγγραφείς του α μελέτη 2019 διαπίστωσε ότι ημερήσιες δόσεις υδρολυμένου κολλαγόνου που κυμαίνονταν από 2,5-15 g συνδέονταν με οφέλη για την υγεία.

Εναλλακτικές λύσεις στα συμπληρώματα κολλαγόνου

Είναι δυνατό να ενισχύσετε τα αποθέματα κολλαγόνου του σώματός σας αλλάζοντας τη διατροφή σας. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε τροφές που περιέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Κολλαγόνο: Το κολλαγόνο μπορεί να βρεθεί σε ψάρια και προϊόντα κρέατος, όπως ο ζωμός των οστών, τα κρέατα οργάνων και το δέρμα κοτόπουλου ή ψαριού.
  • Ζελατίνη: Το κολλαγόνο διασπάται σε ζελατίνη, μια πρωτεΐνη που προστίθεται συχνά σε γλυκά όπως τσίχλες, marshmallows και πουτίγκες για να τους δώσει την υφή τους.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, των φυλλωδών χόρτων και των ντοματών.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το υγρό κολλαγόνο

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε μερικές κοινές ερωτήσεις.

Είναι καλό να πίνετε υγρό κολλαγόνο;

Η κατανάλωση υγρού κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία των αρθρώσεων, των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος. Απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα πριν γίνει οριστικά ο ισχυρισμός.

Είναι εντάξει να παίρνετε υγρό κολλαγόνο κάθε μέρα;

Είναι εντάξει να λαμβάνετε υγρό κολλαγόνο κάθε μέρα, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνετε την κατάλληλη δόση. Στις περισσότερες μελέτες για το κολλαγόνο, οι άνθρωποι λαμβάνουν μια ημερήσια δόση.

Πάρε μακριά

Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλο το ανθρώπινο σώμα, αλλά ιδιαίτερα στον συνδετικό ιστό. Οι μοναδικές του ιδιότητες επιτρέπουν στα οστά, τις αρθρώσεις και το δέρμα να διατηρήσουν τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και διατίθενται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του υγρού κολλαγόνου. Τα περισσότερα ποτά κολλαγόνου περιέχουν υδρολυμένο κολλαγόνο ή πεπτίδια κολλαγόνου, μια εύκολα αφομοιώσιμη μορφή της πρωτεΐνης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss