Τι είναι το Αναπλαστικό Επενδύμωμα;

Το αναπλαστικό επενδύμωμα είναι ένας σπάνιος, ταχέως αναπτυσσόμενος όγκος στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Είναι πιο συχνό σε μικρά παιδιά και τείνει να έχει κακή προοπτική. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη.

Το επενδύμωμα είναι ένας τύπος όγκου του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που αναπτύσσεται από επενδυματικά κύτταρα στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Ο όρος “αναπλαστικό” περιγράφει τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα που έχουν ασυνήθιστο σχήμα. Τα επενδυματικά κύτταρα είναι τα κύτταρα που καλύπτουν τους γεμάτους με υγρό χώρους του ΚΝΣ.

Αν και το αναπλαστικό επενδύμωμα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιο κοινό σε μωρά και νήπια ηλικίας κάτω των 4 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι όγκοι εντοπίζονται συνήθως στον εγκέφαλο. Μεταξύ των ενηλίκων με αναπλαστικό επενδύμωμα, οι όγκοι εντοπίζονται συχνότερα στο νωτιαίο μυελό.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου.

Βαθμοί επενδυμώματος

Οι γιατροί ταξινομούν τα επενδυμώματα ως βαθμούς 1, 2 ή 3.

Τα επενδυμώματα βαθμών 1 και 2 είναι όγκοι χαμηλού βαθμού, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται αργά.

Τα αναπλαστικά επενδυμώματα είναι βαθμού 3, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται γρήγορα και συχνά έχουν φτωχότερη προοπτική.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα συμπτώματα του αναπλαστικού επενδυμώματος;

Τα συμπτώματα του αναπλαστικού επενδυμώματος ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου και το μέγεθος και τη θέση του όγκου.

Μεταξύ των βρεφών, ορισμένα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στον ύπνο
 • αποτυχία να ευδοκιμήσουν
 • σχολαστικότητα
 • διογκωμένο fontanel
 • ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι
 • εμετός

Μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων, ορισμένα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στην ομιλία
 • αίσθημα κόπωσης
 • αίσθημα αδιαθεσίας
 • πονοκεφάλους
 • ακράτεια
 • ευερέθιστο
 • πόνος στον αυχένα, στους ώμους ή στο πάνω μέρος της πλάτης
 • κακή ισορροπία
 • κακός συντονισμός
 • επιληπτικές κρίσεις
 • προβλήματα όρασης
 • αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Τα συμπτώματα του αναπλαστικού επενδυμώματος δεν είναι ειδικά για αυτόν τον τύπο όγκου. Μια σειρά από άλλες ασθένειες μπορεί να τις προκαλέσουν. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι σοβαρές.

Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα εάν έχετε ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί με ανεξήγητα συμπτώματα.

Ένας οικογενειακός γιατρός ή παιδίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν απαιτείται πρόσθετη εξέταση.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί το αναπλαστικό επενδύμωμα;

Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν σαρώσεις εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και της αξονικής τομογραφίας (CT), για τη διάγνωση όγκων αναπλαστικού επενδυμώματος. Τα άτομα με αναπλαστικό επενδύμωμα συνήθως χρειάζονται μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του νωτιαίου μυελού καθώς ο όγκος μπορεί να περιλαμβάνει περιοχές εντός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Μετά από σάρωση εγκεφάλου, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια οσφυονωτιαία παρακέντηση, γνωστή και ως νωτιαία βρύση, για να ελέγξει εσάς ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό του παιδιού σας για καρκινικά κύτταρα.

Τέλος, οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν χειρουργική επέμβαση για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του αναπλαστικού επενδυμώματος. Ένας χειρουργός εγκεφάλου θα εξαγάγει μέρος ή όλο τον όγκο και ένας ειδικός στον καρκίνο του εγκεφάλου θα εξετάσει τον ιστό για να δει εάν πρόκειται για αναπλαστικό επενδύμωμα.

Ποια είναι η θεραπεία για το αναπλαστικό επενδύμωμα;

Η πιο κοινή θεραπεία για το αναπλαστικό επενδύμωμα είναι η κρανιοτομή, ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο.

Πριν ή μετά την επέμβαση, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή και τα δύο. Οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη συρρίκνωση του όγκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που δεν αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιων παρενεργειών για τα παιδιά λόγω ακτινοβολίας, επομένως ένας γιατρός μπορεί να συστήσει περιορισμό της δόσης ακτινοβολίας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες για να βοηθήσουν με συμπτώματα όπως συσσώρευση υγρών, πόνο και επιληπτικές κρίσεις.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με αναπλαστικό επενδύμωμα;

Το αναπλαστικό επενδύμωμα είναι ένας επιθετικός καρκίνος που απαιτεί ταχεία θεραπεία για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Τείνει να έχει χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από άλλους τύπους επενδυματικών όγκων.

Σύμφωνα με α μελέτη 2020 που ανέλυσε δεδομένα επιβίωσης από το 2000 έως το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προοπτική για τα άτομα με αναπλαστικό επενδύμωμα εξαρτάται από:

 • Ηλικία: Τα παιδιά κάτω των 14 ετών μπορεί να έχουν πιο ευνοϊκή προοπτική από τους ενήλικες για αυτόν τον τύπο όγκου, αλλά άλλα έρευνα υποδηλώνει ότι ισχύει το αντίθετο.
 • Έκταση της επέμβασης: Η προοπτική είναι πιο ευνοϊκή όταν ένας χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει πλήρως τον όγκο.
 • Εντόπιση όγκου: Οι όγκοι του νωτιαίου μυελού συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης από τους όγκους του εγκεφάλου, ιδιαίτερα εκείνοι στην άνω (υπερτεντοριακή) περιοχή.
 • Αγώνας: Οι Αφροαμερικανοί είχαν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τους λευκούς, πιθανότατα λόγω των φυλετικών ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη.
 • Υποτροπή όγκου: Όταν το επενδύμωμα επανέρχεται μετά τη θεραπεία, η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι γενικά κακή.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για κάποιον με αναπλαστικό επενδύμωμα;

Σύμφωνα με α μελέτη 2017περίπου το ένα τρίτο των παιδιών με αναπλαστικό επενδύμωμα ζει για 10 χρόνια ή περισσότερο μετά τη διάγνωση.

Το ποσοστό σχετικής επιβίωσης 5 ετών για ενήλικες με οποιοδήποτε είδος επενδυμώματος κυμαίνεται από 87–92%σύμφωνα με την American Cancer Society, αν και τα αναπλαστικά επενδυμώματα τείνουν να έχουν φτωχότερη προοπτική.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και η τακτική παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της προοπτικής σας με το αναπλαστικό επενδύμωμα.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι προκαλεί το αναπλαστικό επενδύμωμα;

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί το αναπλαστικό επενδύμωμα.

Οι συγγραφείς του α κριτική του 2023 αναφέρουν μελέτες που συνδέουν τους όγκους του επενδυμώματος με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις κάνουν τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλώνονται γρήγορα.

Γενικά, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί τι προκαλεί αυτόν τον τύπο όγκου του ΚΝΣ.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για αναπλαστικό επενδύμωμα;

Αν και το αναπλαστικό επενδύμωμα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιο κοινό σε παιδιά κάτω των 4 ετών.

Είναι ακόμα σπάνιο, όμως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν μόνο 0,43 περιπτώσεις για κάθε 100.000 παιδιά κάτω των 4 ετών.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για όγκους αναπλαστικού επενδυμώματος περιλαμβάνουν:

 • έχοντας ανωμαλίες στο χρωμόσωμα 22
 • έχοντας οικογενή αδενωματώδη πολύποδα
 • με νευροϊνωμάτωση τύπου 2 (NF2)

Συχνές ερωτήσεις

Συνεχίστε να διαβάζετε για απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το αναπλαστικό επενδύμωμα.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για το παιδιατρικό αναπλαστικό επενδύμωμα;

Σε ένα μελέτη 2017το 57% των παιδιών με αναπλαστικό επενδύμωμα ήταν ακόμη ζωντανά 5 χρόνια μετά τη διάγνωση και το 35% ήταν ζωντανό μετά από 10 χρόνια.

Πόσο συχνό είναι το αναπλαστικό επενδύμωμα στους ενήλικες;

Το αναπλαστικό επενδύμωμα είναι πολύ σπάνιο στους ενήλικες. Σύμφωνα με α μελέτη 2020μόνο 948 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών έλαβαν διάγνωση αναπλαστικού επενδυμώματος μεταξύ 2000 και 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συγγραφείς του α μελέτη 2018 αναφέρουν ότι οι επενδυματικοί όγκοι αντιπροσωπεύουν το 1,7% όλων των όγκων του ΚΝΣ σε άτομα όλων των ηλικιών.

Τι σημαίνει αναπλαστικό επενδύμωμα με ZFTA;

Οι επενδυματικοί όγκοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση και τα μοριακά τους χαρακτηριστικά. Το αναπλαστικό επενδύμωμα με ZFTA αναφέρεται σε όγκους στην υπερτεντοπική περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζουν επίσης ανωμαλίες του γονιδίου ZFTA.

Είναι ιάσιμο το αναπλαστικό επενδύμωμα;

Το αναπλαστικό επενδύμωμα μπορεί να είναι ιάσιμο, αλλά συνήθως μόνο όταν η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει πλήρως τον όγκο. Αλλά ακόμη και με πλήρη αφαίρεση, μπορεί να εμφανιστεί ξανά.

Το αναπλαστικό επενδύμωμα είναι ένας τύπος όγκου του ΚΝΣ που προσβάλλει συχνότερα τα μικρά παιδιά. Είναι σπάνιο, καθώς μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν διάγνωση κάθε χρόνο.

Τα συμπτώματα του αναπλαστικού επενδυμώματος μπορεί να μοιάζουν με πολλές άλλες καταστάσεις, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε περισσότερα.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss