Τι είναι η αντλία χημειοθεραπείας και πώς χρησιμοποιείται;

Οι αντλίες που παρέχουν φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου μέσω IV γραμμών βοηθούν να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση με τον σωστό ρυθμό. Χρησιμοποιούνται στο σπίτι και στο νοσοκομείο.

άτομο με βαμμένα νύχια που λαμβάνει χημειοθεραπεία
BrianAJackson/Getty Images

Η χημειοθεραπεία είναι μια κοινή θεραπεία για τον καρκίνο που χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα για να επιτεθεί στα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χημειοθεραπείας περιλαμβάνουν από του στόματος φάρμακα ή εγχύσεις που χορηγούνται ενδοφλεβίως (IV).

Μια αντλία χημειοθεραπείας βοηθά να βεβαιωθείτε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση των χημειοφαρμακευτικών φαρμάκων γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Μάθετε περισσότερα για τη χημειοθεραπεία.

Τι είναι η αντλία χημειοθεραπείας;

Μια αντλία χημειοθεραπείας, ένας τύπος αντλίας έγχυσης, είναι μια συσκευή που συνδέεται με μια γραμμή IV για να βοηθήσει στην παροχή φαρμάκων χημειοθεραπείας στην κυκλοφορία του αίματός σας με ελεγχόμενο τρόπο.

Οι αντλίες χημειοθεραπείας βοηθούν να διασφαλιστεί ότι η σωστή δόση των χημειοφαρμακευτικών φαρμάκων παρέχεται μέσω των IV γραμμές, με τη σωστή ταχύτητα ή ταχύτητα.

Πώς λειτουργεί μια αντλία χημειοθεραπείας;

Μια αντλία χημειοθεραπείας λειτουργεί με την παροχή μιας προκαθορισμένης δόσης φαρμάκων με προκαθορισμένο ρυθμό μέσω μιας ενδοφλέβιας γραμμής, συνήθως στο στήθος ή το χέρι ενός ατόμου.

Ο ρυθμός με τον οποίο λαμβάνετε φάρμακα χημειοθεραπείας μέσω αντλίας έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις φλέβες και το σώμα σας ασφαλή και να διασφαλίζει ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν παρενέργειες. Την πρώτη φορά που λαμβάνετε χημειοθεραπεία, ο ρυθμός είναι συνήθως πιο αργός από τον κανονικό, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να προσαρμοστεί και οι νοσηλευτές σας μπορούν να σας βοηθήσουν εάν το σώμα σας έχει οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Η χημειοθεραπεία συνήθως χορηγείται σε νοσοκομείο, αλλά εάν χρειαστεί να λάβετε τα φάρμακα για μια περίοδο μιας ημέρας ή περισσότερο, μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φορητή (περιπατητική) αντλία χημειοθεραπείας στο σπίτι.

Νοσοκομείο

Μια αντλία χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται σε ένα νοσοκομείο τροφοδοτείται συνήθως με μπαταρία και συνδέεται σε μια φορητή βάση σταγόνας. Η βάση έχει ρόδες και ένα ψηλό κοντάρι που συγκρατεί τη σακούλα που περιέχει τα φάρμακα χημειοθεραπείας. Αυτό επιτρέπει στο άτομο που λαμβάνει τα φάρμακα να μετακινείται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Προτού αρχίσετε να λαμβάνετε τα φάρμακα, μια νοσοκόμα ή άλλος ιατρός θα προσαρμόσει την αντλία στην κατάλληλη ρύθμιση για τη συνεδρία θεραπείας σας. Η δόση και ο ρυθμός χορήγησης του φαρμάκου μπορεί να ποικίλλει από τη μία συνεδρία στην άλλη.

Σπίτι

Στο σπίτι, χρησιμοποιείται μια μικρότερη αντλία και μπορεί να μεταφερθεί σε μια θήκη ζώνης ή σε μια τσάντα ή σακίδιο. Αυτές οι αντλίες είναι γνωστές ως αντλίες συνεχούς πίεσης και δεν απαιτούν μπαταρίες. Οι ίδιες οι αντλίες περιέχουν τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τα οποία απελευθερώνονται αργά, μερικές φορές σε διάστημα έως και 4 ή 5 ημερών, εάν είναι απαραίτητο.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι αντλιών χημειοθεραπείας;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αντλιών χημειοθεραπείας: οι ηλεκτρονικές και οι αντλίες συνεχούς πίεσης.

Ηλεκτρικές αντλίες

Οι περισσότερες αντλίες που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομειακό ή άλλο κλινικό περιβάλλον είναι ηλεκτρονικές αντλίες που είναι προσαρτημένες σε γραμμές IV. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία έξυπνης αντλίας, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία υπολογιστών με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες φαρμάκων για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου δοσομέτρησης και σφαλμάτων ποσοστού.

ΕΝΑ Μελέτη 2023 υποδηλώνει ότι η τεχνολογία έξυπνων αντλιών αυξάνει την ασφάλεια και μπορεί να είναι διαθέσιμη για οικιακή χρήση στο εγγύς μέλλον.

Συνεχείς αντλίες

Οι μικρότερες αντλίες συνεχούς πίεσης δεν βασίζονται στη βαρύτητα. Αντίθετα, οι αντλίες περιέχουν μια συσκευή που μοιάζει με μπαλόνι γεμάτη με φάρμακα χημειοθεραπείας. Η συνεχής σύσπαση του μπαλονιού σπρώχνει τα φάρμακα μέσω της γραμμής IV, η οποία περιέχει επίσης έναν περιοριστή ροής για να διασφαλίσει ότι απελευθερώνεται η ακριβής ποσότητα του φαρμάκου.

Πόσο καιρό φοράτε συνήθως αντλία χημειοθεραπείας;

Δεν χρειάζεται να φοράτε αντλία χημειοθεραπείας για περισσότερες από μερικές ημέρες ανά συνεδρία θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να το συνεχίσετε για άλλη μια ημέρα ή 2 ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο και λαμβάνετε ακτινοθεραπεία.

Να θυμάστε ότι η φύση της χημειοθεραπείας σας είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και βασίζεται στον τύπο του καρκίνου που έχετε και το τρέχον στάδιο του. Το πώς ανταποκριθήκατε σε προηγούμενη θεραπεία και πώς ανταποκρίνεται ο καρκίνος σας στη συνεχιζόμενη χημειοθεραπεία θα καθορίσει επίσης τη φύση των μελλοντικών συνεδριών.

Τι είναι η αντλία χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία;

Ουσιαστικά κάθε τύπος καρκίνου που αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντλίας χημειοθεραπείας. Μια μερική λίστα καρκίνων που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντλία χημειοθεραπείας, σύμφωνα με το Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρείαπεριλαμβάνει:

 • καρκίνο του εγκεφάλου
 • καρκίνος του μαστού
 • καρκίνο του παχέος εντέρου
 • καρκίνο του ενδομητρίου
 • Λέμφωμα Hodgkin
 • λευχαιμία
 • καρκίνος στο συκώτι
 • καρκίνος του πνεύμονα
 • λέμφωμα
 • πολλαπλό μυέλωμα
 • καρκίνος ωοθηκών
 • καρκίνος στο πάγκρεας
 • καρκίνος του προστάτη
 • σάρκωμα

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που χρησιμοποιούν αντλία χημειοθεραπείας;

ΕΝΑ Μελέτη 2021 προτείνει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν περιπατητικές αντλίες χημειοθεραπείας στο σπίτι αναφέρουν γενικά λίγα προβλήματα και επιπλοκές.

Το κλειδί είναι να ακολουθείτε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες για τον καθαρισμό και τη φροντίδα και να αναφέρετε τυχόν προβλήματα αμέσως στον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο ή στην κλινική για βοήθεια ή μια νοσοκόμα μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτεί το σπίτι σας για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα με την αντλία.

Όσον αφορά το συνολικό μακροπρόθεσμο ποσοστό επιτυχίας των αντλιών χημειοθεραπείας, είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και για άτομα σε διαφορετικά στάδια της νόσου τους. Ωστόσο, τα ποσοστά επιβίωσης για τα άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία τείνουν να είναι καλύτερα από αυτά που δεν λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

ΕΝΑ Μελέτη 2021 σημειώνει ότι τα άτομα με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη που έκαναν χημειοθεραπεία είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τους συνομηλίκους τους που δεν υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς κοιμάστε με αντλία χημειοθεραπείας;

Μια αντλία χημειοθεραπείας στο σπίτι είναι αρκετά μικρή με μια αρκετά μεγάλη γραμμή IV που μπορείτε να την τοποθετήσετε πάνω από τα καλύμματά σας ή κάτω από το μαξιλάρι σας ενώ κοιμάστε. Μπορεί επίσης να μπορείτε να το τοποθετήσετε σε κομοδίνο. Οι συσκευές είναι αθόρυβες και σπάνια απαιτούν πολλή συντήρηση από τον χρήστη.

Πόσο καιρό διατηρείτε μια αντλία HAI;

Μια αντλία έγχυσης ηπατικής αρτηρίας (HAI) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος. Εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα κοντά στο ήπαρ, συνήθως τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του ήπατος. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την αντλία HAI για 6 μήνες έως ένα χρόνο. Η αντλία ξαναγεμίζει με χημειοθεραπεία σε κάθε ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό σας.

Μπορείτε να κάνετε ντους με αντλία χημειοθεραπείας;

Υπάρχει πιθανότητα το νερό να καταστρέψει την αντλία, γι’ αυτό βάλτε την αντλία ακριβώς έξω από το ντους ενώ κάνετε μπάνιο.

Η αντλία χημειοθεραπείας είναι μια χρήσιμη ιατρική συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα σφάλματα ή τις επιπλοκές που σχετίζονται με μια ισχυρή θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η λήψη ακριβώς της σωστής δόσης χημειοθεραπείας είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να είναι υπερβολικά συντριπτική και να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε προγραμματίσει για χημειοθεραπεία και έχετε ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογία και τις διαδικασίες που εμπλέκονται, απλώς ρωτήστε το γιατρό σας ή μια ογκολογική νοσοκόμα. Δεν χρειάζεστε περισσότερες αβεβαιότητες σε αυτήν την ήδη δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss