Ρωτήστε τον Δικηγόρο: Πώς μπορώ να αποκαλύψω ότι παίρνω PrEP;

Οι συνήγοροι Benjamin Warren και Michael Scott, συντονιστής σεξουαλικής υγείας ομοφυλόφιλων ανδρών και εργαζόμενος σεξουαλικής υγείας ομοφυλόφιλων ανδρών στο ACCKWA, αντίστοιχα, μιλούν για τις λεπτομέρειες της αποκάλυψης ότι παίρνετε PrEP.

Ο Warren και ο Scott προσφέρουν την άποψή τους σχετικά με την απόφαση αποκάλυψης και προτείνουν τρόπους να μοιραστείτε εάν αποφασίσετε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για εσάς.

Αυτή η συνέντευξη έχει τροποποιηθεί για λόγους συντομίας, έκτασης και σαφήνειας.

Πώς λειτουργεί το PrEP και πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που διατίθεται σε δύο μορφές: ένα καθημερινό φάρμακο από το στόμα ή μια ένεση μακράς δράσης. Το PrEP αποτρέπει την εγκαθίδρυση του HIV στο σώμα μετά την έκθεση, κυρίως μέσω πρωκτικού ή κολπικού σεξ χωρίς προφυλακτικά.

Το φάρμακο παρεμβαίνει στην ικανότητα του HIV να αντιγράφει τον εαυτό του τις πρώτες ημέρες μετά την έκθεση. Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση του HIV μέσω του σώματος και ο ιός θα πεθάνει. Να θυμάστε ότι το PrEP προστατεύει μόνο από τη μετάδοση του HIV και όχι από άλλα ΣΜΝ [sexually transmitted infections]. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξέταση ρουτίνας για ΣΜΝ αποτελεί μέρος της φροντίδας PrEP.

Το PrEP είναι 99% αποτελεσματικό [against getting HIV from sexual contact] όταν λαμβάνεται όπως συνταγογραφείται. Το HIV-αρνητικό άτομο που λαμβάνει PrEP θα πρέπει να ακολουθήσει το δοσολογικό πρόγραμμα που έχει κανονίσει με τον ιατρό του PrEP. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καθημερινό χάπι ή να χορηγείται με ένεση PrEP κάθε 2 μήνες μετά την αρχική περίοδο συμμόρφωσης και παρακολούθησης.

[While the World Health Organization (WHO) has adopted guidelines for on-demand PrEP, it is not yet recommended by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).] Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες ότι η χρήση της προσέγγισης «2-1-1 (PrEP-On-Demand)» είναι αποτελεσματική έως και 86%. [in avoiding HIV compared to a placebo]. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη δύο χαπιών 2-24 ώρες (συνιστάται 24 ώρες) πριν από την πρωκτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ένα χάπι 24 ώρες μετά την πρώτη δόση και ένα άλλο χάπι 24 ώρες μετά τη δεύτερη δόση.

Πώς επηρεάζει το στίγμα τη χρήση PrEP;

Το στίγμα επηρεάζει τη χρήση PrEP με μερικούς τρόπους. Τα άτομα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στο PrEP αρχικά λόγω του στίγματος του HIV, της ομοφοβίας και της αρνητικότητας του σεξ. Πολλοί άνθρωποι έχουν μοιραστεί μαζί μας ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας έχουν κάνει τα άτομα να νιώθουν ντροπή για την επιθυμία τους να λάβουν PrEP.

Σε άλλες περιπτώσεις, το αίτημα ενός ατόμου για PrEP [may be] απολύθηκαν λόγω των όσων υπέθεσε ο ιατρός σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα ή τον προσανατολισμό τους. Ο επαγγελματίας υγείας δεν έκανε ερωτήσεις ούτε δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο για να αποκαλύψει το άτομο.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το στίγμα επηρεάζει τη χρήση PrEP είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν PrEP συχνά ντρέπονται από τους συνομηλίκους τους επειδή «είναι ασύστολα» ή «θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο» για τον ιό HIV. Αντίθετα, θα πρέπει να γιορτάζονται για τη φροντίδα της σεξουαλικής τους υγείας και της υγείας των σεξουαλικών συντρόφων τους!

Ενώ το PrEP είναι ένα επαναστατικό βήμα προς τα εμπρός για τα HIV-αρνητικά άτομα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, μπορεί επίσης να στιγματίσει όσους ζουν με HIV, καθώς θεωρούνται «φορείς της νόσου» από τους οποίους χρειάζονται προστασία οι άλλοι.

Επομένως, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και να αυξήσουμε την πρόσβαση στο PrEP για όλα τα άτομα που θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό HIV, δίνοντας παράλληλα έμφαση και σεβασμό στην αξιοπρέπεια όσων ζουν με HIV και το δικαίωμά τους να έχουν υγιή και ενεργή σεξουαλική ζωή επίσης!

Πώς πρέπει ένα άτομο να αποφασίσει εάν θα αποκαλύψει ή όχι ότι παίρνει PrEP;

Ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει να αποκαλύψει ότι παίρνει PrEP για διαφορετικούς λόγους.

Μπορεί να βρίσκονται στην αρχή του σταδίου συμμόρφωσής τους, όταν το φάρμακο δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό, και να επιλέξουν να το αποκαλύψουν σε σεξουαλικό σύντροφο, ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν τη χρήση προφυλακτικού ή άλλες ασφαλέστερες πρακτικές σεξ στο ενδιάμεσο.

Η αποκάλυψη ότι παίρνουν PrEP είναι ένας τρόπος να ανοίξουν την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και τις ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να φροντίζετε ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα από τη δομή της σχέσης. Η συζήτηση για το PrEP μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συζήτηση για τη χρήση προφυλακτικού, τα οφέλη των συνηθισμένων εξετάσεων για HIV και ΣΜΝ και τα ενδιαφέροντα και τα όριά σας όσον αφορά το σεξ.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πώς και πότε ένα άτομο αποφασίζει να αποκαλύψει ότι παίρνει PrEP εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο.

Υπάρχουν στιγμές που είναι καλύτερο να μην πείτε σε κάποιον ότι είστε σε PrEP;

Το να πείτε σε κάποιον ότι παίρνετε PrEP είναι δεν επιτακτικός. Είναι ιδιωτικές πληροφορίες υγείας που έχετε κάθε δικαίωμα να κρατήσετε για τον εαυτό σας, εάν αυτό πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για εσάς.

Μερικά άτομα μπορεί να μην θέλουν να αποκαλύψουν ότι βρίσκονται σε PrEP επειδή είχαν αρνητικές εμπειρίες κάνοντας αυτό στο παρελθόν. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν θέλουν να κάνουν τη συζήτηση επειδή ο σεξουαλικός σύντροφος είναι περιστασιακός και όχι κάποιος που θα είναι στη ζωή τους για πολύ.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και προσεγγίστε το με τρόπο που λειτουργεί για εσάς.

Εάν ένα άτομο αποφασίσει να αποκαλύψει ότι παίρνει PrEP, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό;

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τη συζήτηση ρωτώντας το άλλο άτομο τι γνωρίζει για το PrEP και τον HIV. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση της βάσης γνώσεών τους και θα σας επιτρέψει να μετρήσετε την αντίδρασή τους. Ορισμένα άτομα έχουν αρνητικές εμπειρίες όταν αποκαλύπτουν ότι λαμβάνουν PrEP, επομένως θέλουμε να είστε προετοιμασμένοι.

Από εκεί, μπορείτε να μοιραστείτε τις γνώσεις σας για το PrEP και ίσως να τους διδάξετε λίγα πράγματα για το τρέχον τοπίο της πρόληψης του HIV.

Ενθαρρύνουμε πάντα τα άτομα να είναι ανοιχτά και ειλικρινά σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία με τους συντρόφους τους. Το να ρωτήσετε ο ένας για την κατάσταση HIV/ΣΜΝ του άλλου, την ημερομηνία των τελευταίων δοκιμών πλήρους προσυμπτωματικού ελέγχου, τη χρήση προφυλακτικού, τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους και το εάν λαμβάνουν ή όχι PrEP είναι όλοι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην αλληλεπίδραση.

Η γνώση είναι δύναμη, και αυτό θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να θέσετε οποιαδήποτε όρια και προσδοκίες.

Γνωρίζουμε ότι μιλάμε για οτιδήποτε σχετίζεται με τη σεξουαλική υγεία με ο καθενας μπορεί να είναι μια άβολη και άβολη εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν οργανισμό υπηρεσιών HIV/AIDS ή σε κλινική σεξουαλικής υγείας κοντά σας. Θα υπάρχει πάντα κάποιος διαθέσιμος για να σας βοηθήσει να χτίσετε την ικανότητα και την αυτοπεποίθησή σας για να κάνετε αυτές τις συνομιλίες.

Τίποτα άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τη χρήση PrEP;

Το PrEP είναι ένα απίστευτα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης του HIV και ένα εργαλείο που έχει τεκμηριωθεί και μελετηθεί καλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά, δείτε:

  • Ready, Set, PrEP
  • Το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης PreP Aware
  • The Sex You Want, Συμμαχία Γκέι Ανδρών σεξουαλικής Υγείας του Οντάριο

  • Ontario PrEP
  • CATIE, η πηγή του Καναδά για πληροφορίες για τον HIV και την ηπατίτιδα C

Σημειώστε ότι το PrEP μπορεί να ληφθεί για σύντομο ή μεγάλο χρονικό διάστημα — εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και την ιατρική σας ομάδα! Ακόμα κι αν είστε κάποιος που δεν είναι πολύ πιθανό να κολλήσει τον ιό HIV, η λήψη PrEP μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε το μυαλό και το άγχος σας όταν πρόκειται για τον ιό HIV και να σας επιτρέψει να κάνετε το σεξ που θέλετε να κάνετε.

Θυμηθείτε: Το PrEP προστατεύει μόνο από τη μετάδοση του HIV, όχι από άλλα ΣΜΝ. Οι συνήθεις δοκιμές και η χρήση προφυλακτικού/φραγμού εξακολουθούν να ενθαρρύνονται κατά τη λήψη PrEP.

Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με το PrEP, απευθυνθείτε σε οργανώσεις που έχουν γνώση για υποστήριξη και πληροφορίες. Θα βρίσκουμε πάντα χρόνο για εσάς και θα διασφαλίζουμε ότι έχετε όλους τους πόρους που χρειάζεστε για να πάρετε τις καλύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις για τον εαυτό σας όσον αφορά την πρόληψη του HIV.


Μάικλ Σκοτ (αριστερά) είναι υπάλληλος σεξουαλικής υγείας για ομοφυλόφιλους στην Επιτροπή AIDS του Cambridge, Kitchener, Waterloo and Area (ACCKWA). Είναι ένας παθιασμένος υπέρμαχος της σεξουαλικής υγείας και πλοηγείται στη διασταύρωση της προσωπικής εμπειρίας και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων καθώς πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πτυχίου του για τη δημόσια υγεία. Η μοναδική του οπτική ως ομοφυλόφιλος άνδρας τον ωθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της προσέγγισης της κοινότητας, ενισχύοντας σχέσεις συνεργασίας και διασφαλίζοντας την τήρηση των προτύπων υγείας. Με όραμα να μεταφράσει τις δεξιότητές του σε ρόλο επιθεωρητή δημόσιας υγείας, αναδεικνύεται ως μια δύναμη έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στα πρότυπα υγείας της κοινότητας και τη συνολική ευημερία.

Μπέντζαμιν Γουόρεν (δεξιά) είναι ο συντονιστής σεξουαλικής υγείας των ομοφυλόφιλων στο ACCKWA. Είναι εγγεγραμμένος λειτουργός κοινωνικής υπηρεσίας που υποστηρίζει ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες στην περιοχή Waterloo του Οντάριο για την πρόληψη του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). Είναι ομοφυλόφιλος και δεσμεύεται να παρέχει ολοκληρωμένες και ολιστικές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας στα μέλη της κοινότητάς του.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss