Πώς χρησιμοποιείται το ηχοκαρδιογράφημα για τη διάγνωση και τη διαχείριση της τριγλώχινας ανεπάρκειας;

Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι το κύριο διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανεπάρκεια της τριγλώχινας. Ονομάζεται επίσης διαγνωστικό υπερηχογράφημα καρδιάς, αυτό το τεστ χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων για την παραγωγή εικόνων της δομής και της συνολικής λειτουργίας της καρδιάς σας.

Η τριγλώχινα ανεπάρκεια (TR) είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει διαρροή στην τριγλώχινα βαλβίδα στην καρδιά σας. Μια εκτιμώμενη 0,9% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτή την πάθηση.

Βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας, η τριγλώχινα βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ της δεξιάς κοιλίας και του δεξιού κόλπου σας. Το TR μπορεί να αναπτυχθεί όταν το αίμα διαρρέει πίσω μέσω της βαλβίδας και στον δεξιό κόλπο κάθε φορά που συστέλλεται η δεξιά κοιλία.

Ενώ το TR θεωρείται κοινό πρόβλημα της καρδιακής βαλβίδας, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στο υπόλοιπο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια. Για αυτούς τους λόγους, η έγκαιρη διάγνωση και η διαχείριση είναι το κλειδί για τη θεραπεία της TR.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σημασία της εξέτασης ηχοκαρδιογραφήματος στην TR και εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε με έναν γιατρό τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη διαχείριση της TR.

Πώς χρησιμοποιείται το ηχοκαρδιογράφημα για τη διάγνωση της τριγλώχινας ανεπάρκειας;

TR θεωρείται το Το συνηθέστερο πρόβλημα της δεξιάς καρδιακής βαλβίδας και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.

Εάν ένας γιατρός υποψιάζεται ότι έχετε πρόβλημα καρδιακής βαλβίδας, μπορεί να ζητήσει ηχοκαρδιογράφημα ή «ηχώ». Αυτή η διαδικασία απεικόνισης χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα μέσω τεχνολογίας υπερήχων για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς σας. Είναι το πρωταρχικός διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για TR.

Εκτός από τις εικόνες της συνολικής καρδιάς σας, μια ηχώ μπορεί να παράγει λεπτομερείς εικόνες των βαλβίδων, των αιμοφόρων αγγείων και των καρδιακών ιστών σας. Αυτή η τεχνολογία μπορεί ακόμη και να βοηθήσει έναν γιατρό να εντοπίσει προβλήματα με την τριγλώχινα βαλβίδα και σημάδια ότι το αίμα διαρρέει προς τα πίσω.

Επιπλέον, η ηχώ μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την αναγωγή της ροής του αίματος και την πίεση της ροής του αίματος έξω από τη δεξιά κοιλία της καρδιάς σας.

Με τη βοήθεια μιας ηχώ, ένας γιατρός μπορεί να ταξινομήσει τη σοβαρότητα της TR από ήπια σε σοβαρή. Η σοβαρή TR συνήθως διαγιγνώσκεται εάν η διάμετρος της κοιλίας είναι 0,7 εκατοστά ή περισσότερο.

Πώς χρησιμοποιείται το υπερηχοκαρδιογράφημα για τη διαχείριση ή τη θεραπεία της τριγλώχινας ανεπάρκειας;

Το ηχοκαρδιογράφημα δεν είναι άμεση θεραπεία για την TR. Αντίθετα, οι γιατροί το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν να μάθουν εάν το τρέχον σχέδιο θεραπείας σας λειτουργεί.

Η θεραπεία για την TR εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Εάν έχετε μια ήπια, ασυμπτωματική περίπτωση, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία στην αρχή. Αντ’ αυτού, ένας γιατρός μπορεί να παρακολουθεί την κατάστασή σας ελέγχοντας τακτικά με ηχοκαρδιογραφήματα.

Πιο σοβαρές περιπτώσεις TR μπορεί να απαιτούν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα τακτικά ηχοκαρδιογραφήματα μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η θεραπεία λειτουργεί για να βοηθήσει στη διαχείριση προβλημάτων των βαλβίδων.

Διαδικασία ηχούς τριγλώχινας παλινδρόμησης

Το ηχοκαρδιογράφημα απαιτεί λίγη προετοιμασία και δεν προκαλεί πόνο ή παρενέργειες. Δείτε τι μπορείτε να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια ηχώ για το TR.

Πριν από τη διαδικασία

Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε ιατρικό περιβάλλον, όπως κλινική, δωμάτιο νοσοκομείου ή γραφείο πρωτοβάθμιας φροντίδας γιατρού ή καρδιολόγου. Δείτε πώς θα προετοιμαστείτε για τη διαδικασία:

 1. Ένας τεχνικός θα εξηγήσει το σκοπό της δοκιμής.
 2. Θα σου ζητήσουν να βγάλεις το πουκάμισό σου και να ξαπλώσεις στο τραπέζι των εξετάσεων.
 3. Θα τοποθετήσουν αρκετές στρογγυλές συσκευές που ονομάζονται ηλεκτρόδια κατά μήκος του στήθους σας. Αυτά συνδέονται με ένα μηχάνημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο μετρά τον καρδιακό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Δείτε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ηχούς για TR:

 1. Ο τεχνικός θα σκοτεινιάσει το δωμάτιο για να μπορέσει να δει την οθόνη υπερήχων.
 2. Θα τοποθετήσουν ένα ειδικό τζελ στο στήθος σας που επιτρέπει στα ηχητικά κύματα να περάσουν μέσα από τον ανιχνευτή υπερήχων (που ονομάζεται μετατροπέας).
 3. Ο τεχνικός θα τοποθετήσει τον ηχοβολέα στο δέρμα σας και θα τον μετακινήσει αργά στο στήθος σας, ώστε τα ηχητικά κύματα που προκύπτουν να μπορούν να μεταφραστούν σε εικόνες.
 4. Οι εικόνες θα εμφανιστούν σε μια οθόνη για να τις εξετάσει ο γιατρός σας. Ο γιατρός σας θα ψάξει συγκεκριμένα για προβλήματα με την τριγλώχινα βαλβίδα και σημάδια παλινδρόμησης.

Μετά τη διαδικασία

Να τι θα γίνει μετά:

 1. Ο τεχνικός θα αφαιρέσει προσεκτικά τα ηλεκτρόδια από το στήθος σας και θα σκουπίσει τυχόν υπολείμματα από το τζελ.
 2. Θα μπορείτε να καθίσετε στο τραπέζι και να φορέσετε ξανά το πουκάμισό σας.
 3. Ένας γιατρός θα εξετάσει τις εικόνες από το υπερηχοκαρδιογράφημα και θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα.

Συνολικά, η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα.

Ποιες άλλες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και τη διάγνωση της τριγλώχινας ανεπάρκειας;

Εκτός από το υπερηχοκαρδιογράφημα, άλλες εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για να βοηθήσουν στη διάγνωση TR ή στην ανίχνευση προβλημάτων της καρδιακής βαλβίδας περιλαμβάνω:

 • Διοισοφαγική ηχοκαρδιογραφία (ΤΕΕ): Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ηχώ, το ΤΕΕ περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων της καρδιάς σας με τη βοήθεια ενός σωλήνα που εισάγεται μέσω του στόματός σας και στον οισοφάγο σας. Αυτό μπορεί να συνιστάται στη θέση ενός τυπικού υπερηχοκαρδιογραφήματος εάν ο γιατρός χρειάζεται να δει πιο λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας.
 • Ακτινογραφια θωρακος: Η ακτινογραφία βοηθά στην παροχή εικόνων της καρδιάς σας. Εάν έχετε TR, αυτές οι εικόνες μπορεί να αποκαλύψουν ένα διευρυμένη κάτω κοιλότητα της καρδιάς.
 • Η αξονική τομογραφία: Αυτό το τεστ απεικόνισης χρησιμοποιεί πολλαπλές ακτίνες Χ για τη λήψη λεπτομερών εικόνων της καρδιάς σας, συμπεριλαμβανομένων των βαλβίδων. Αν και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ηχώ, μια αξονική τομογραφία μπορεί να συμπληρώσει ένα ηχοκαρδιογράφημα αποκαλύπτοντας τη σοβαρότητα της παλινδρόμησης.
 • MRI καρδιάς: Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση απεικόνισης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της TR και για να μάθετε πόσο αίμα αντλεί η καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα σας.
 • Καρδιακός καθετηριασμός: Θεωρούμενος μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, ο καρδιακός καθετηριασμός μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη προβλημάτων με διαρροές καρδιακών βαλβίδων. Οι γιατροί μπορούν επίσης να παραγγείλουν αυτή τη δοκιμή εάν άλλες εξετάσεις για TR δεν είναι καταληκτικές.
 • Δοκιμές ηπατικής λειτουργίας: Άτομα με TR μπορεί επίσης να έχει μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία.

Σημεία και συμπτώματα τριγλώχινας ανεπάρκειας

Καθώς το TR εξελίσσεται, μέρη του σώματός σας μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά σας. Τα πιθανά σημεία και συμπτώματα του TR περιλαμβάνουν:

 • ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία
 • πρήξιμο στα πόδια και τα πόδια σας
 • κοιλιακό πρήξιμο
 • αισθητός παλμός στις φλέβες του λαιμού σας
 • ένα διευρυμένο συκώτι
 • γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσπεψία

Το TR μπορεί να μην προκαλεί αισθητά συμπτώματα, ειδικά όταν είναι ήπιο. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ως κόπωση ή αδυναμία, την οποία μπορεί να μην αποδώσετε αμέσως σε πρόβλημα της καρδιακής βαλβίδας, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με άλλες καταστάσεις.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Οι τακτικοί έλεγχοι, όπως οι ετήσιες φυσικές εξετάσεις, είναι σημαντικοί για να βοηθήσουν τον γιατρό να εντοπίσει πιθανά προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας.

Ωστόσο, εάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε πιθανά συμπτώματα του TR, όπως ανεξήγητη κόπωση ή πρήξιμο της κοιλιάς ή των ποδιών σας, σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα συμπτώματα και είχατε ή είχατε στο παρελθόν ορισμένους παράγοντες κινδύνου για TR, όπως:

 • λοίμωξη της καρδιακής βαλβίδας (λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα)
 • μυξωματώδης εκφύλιση
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • ρευματικός πυρετός
 • Ανωμαλία Ebstein (είτε κατά τη γέννηση ή ως παιδί)

 • σύνδρομο Marfan
 • νευροενδοκρινικοί (καρκινοειδείς) όγκοι
 • ιστορικό χρήσης φαινφλουραμίνης-φαιντερμίνης (προηγουμένως διαθέσιμο φάρμακο απώλειας βάρους)
 • προηγούμενους τραυματισμούς στην καρδιά ή στο στήθος σας

Πάρε μακριά

Ενώ το συνολική προοπτική επειδή το TR θεωρείται θετικό, είναι σημαντικό να λάβετε ακριβή διάγνωση και πιθανή θεραπεία για να αποτρέψετε περαιτέρω καρδιακές επιπλοκές.

Επειδή μπορεί να παράγει εικόνες ηχητικών κυμάτων των εσωτερικών καρδιακών δομών και της ροής του αίματος, το ηχοκαρδιογράφημα παραμένει διαγνωστικό τεστ πρώτης γραμμής για TR. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η θεραπεία σας είναι αποτελεσματική.

Εάν ανησυχείτε για πιθανά συμπτώματα TR ή παράγοντες κινδύνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τις επιλογές δοκιμών.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss