Πώς να μειώσετε τις εκκρίσεις τραχειοστομίας

Ο βήχας, η αναρρόφηση και η ύγρανση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκκρίσεων. Η πρόληψη της συσσώρευσης εκκρίσεων είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας της τραχειοστομίας.

Τα άτομα που έχουν τραχειοστομία συνήθως βιώνουν μια συσσώρευση εκκρίσεων βλέννας στην τραχεία, που ονομάζεται επίσης τραχεία.

Οι εκκρίσεις είναι μια φυσική αντίδραση στη διαδικασία, αλλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως δυσκολία στην αναπνοή, μόλυνση και φραγμένο σωλήνα τραχειοστομίας.

Η διαχείριση και η μείωση της συσσώρευσης εκκρίσεων είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας της τραχειοστομίας. Οι αποτελεσματικές μέθοδοι περιλαμβάνουν αναρρόφηση, ύγρανση, βήχα και αλατούχο υγρό.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί εμφανίζονται εκκρίσεις τραχειοστομίας, πώς να μειώσετε τις εκκρίσεις και θεραπείες για τον υπερβολικό βήχα.

Τι είναι η έκκριση τραχειοστομίας;

Μια έκκριση τραχειοστομίας είναι μια συσσώρευση βλέννας στην τραχεία που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας τραχειοστομίας.

Οι εκκρίσεις είναι συνήθως λεπτές σε συνοχή. Οι παχιές εκκρίσεις μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για ύγρανση, περισσότερα υγρά ή άλλες θεραπείες για τη χαλάρωση ή τη διάσπαση της βλέννας.

Οι εκκρίσεις εμφανίζονται συνήθως διαυγές ή λευκό. Οι κίτρινες, καφέ ή πράσινες εκκρίσεις μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Ίχνη αίματος μπορεί να υποδηλώνουν πρήξιμο ή ερεθισμό.

Ο όγκος και το πάχος των εκκρίσεων ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή.

Οι υπερβολικές εκκρίσεις βλέννας μπορούν να συσσωρευτούν στον αεραγωγό και στον σωλήνα τραχειοτομής. Χωρίς αποτελεσματική διαχείριση, αυτή η συσσώρευση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως:

 • εισπνοή των εκκρίσεων (αναρρόφηση), οι οποίες μπορεί επίσης να είναι μολυσμένες
 • δυσκολία αναπνοής
 • λοίμωξη, όπως η πνευμονία
 • απόφραξη του σωλήνα τραχειοστομίας

Γιατί οι ασθενείς με τραχήλια έχουν τόση βλέννα;

Οι εκκρίσεις βλέννας είναι μια φυσική αντίδραση σε αλλαγές στον αεραγωγό μετά από μια διαδικασία τραχειοστομίας.

Κανονικά, ο ανώτερος αεραγωγός υγραίνει, θερμαίνει και καθαρίζει τον αέρα που αναπνέετε καθώς περνά από τη μύτη και το λαιμό σας.

Ένας σωλήνας τραχειοστομίας παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο αέρας που αναπνέετε να γίνεται πιο δροσερός, ξηρότερος και λιγότερο καθαρός. Ως αποτέλεσμα, το σώμα παράγει περισσότερη βλέννα.

Αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση της βλέννας. Αυτό περιλαμβάνει:

 • μετεγχειρητική φλεγμονή στον αεραγωγό
 • η παρουσία του σωλήνα τραχειοστομίας στην τραχεία
 • η αδυναμία φυσιολογικού βήχα λόγω παράκαμψης του λάρυγγα

Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι βιώνουν α μεγαλύτερη ένταση των εκκρίσεων κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.

Επιπλέον, ο ξηρός αέρας εσωτερικού χώρου μπορεί να οδηγήσει σε πιο παχύρρευστες εκκρίσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στον σωλήνα τραχειοστομίας.

Πώς σταματάτε ή μειώνετε την έκκριση της τραχείας;

Μπορείτε να μειώσετε και να καθαρίσετε τις τραχειακές εκκρίσεις με διάφορους τρόπους, όπως συσκευές αυτοφροντίδας, αναρρόφησης και ύγρανσης.

Αυτοφροντίδα

Τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τον αεραγωγό σας μόνοι σας χωρίς τη χρήση αναρρόφησης:

 • Σκύψτε μπροστά και βήξτε. Συλλέξτε τη βλέννα που βγαίνει από το σωλήνα, όχι τη μύτη ή το στόμα.
 • Ρίξτε στείρο αλατούχο υγρό στον σωλήνα τραχειοστομίας. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βήξετε ξανά.
 • Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο, φροντίζοντας να κρατάτε το νερό έξω από το σωλήνα.
 • Τοποθετήστε ένα ζεστό κομμάτι γάζας πάνω από το σωλήνα.

Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δοκιμάστε να κάνετε αναρρόφηση. Καλέστε τον τοπικό σας αριθμό έκτακτης ανάγκης για άμεση ιατρική περίθαλψη εάν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα αναπνοής μετά την αναρρόφηση.

Αναρρόφηση

Η αναρρόφηση είναι η χρήση μιας μηχανής αναρρόφησης για την απομάκρυνση της βλέννας από τον σωλήνα τραχειοστομίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της κλινικής πρακτικής, η αναρρόφηση συνιστάται εάν:

 • αισθανθείτε ή ακούστε βλέννα στον σωλήνα ή τον αεραγωγό
 • έχουν δυσκολία στην αναπνοή
 • παρουσιάσετε αυξημένο βήχα
 • υποψιάζεστε ότι υπάρχει απόφραξη στον αεραγωγό
 • πρέπει να αλλάξετε το σωλήνα ή να ξεφουσκώσετε τη περιχειρίδα

Μπορεί να χρειάζεστε αναρρόφηση πιο συχνά τις ημέρες μετά τη διαδικασία, αλλά αυτό μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ αναρρώνετε από μια τραχειοστομία στο νοσοκομείο, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιήσει αναρρόφηση όταν χρειάζεται. Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, μια νοσοκόμα ή άλλος επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας εξηγήσει πώς να κάνετε αναρρόφηση στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πολύ συχνή αναρρόφηση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση περισσότερων εκκρίσεων. Η αναρρόφηση είναι συνήθως ασφαλής όταν εκτελείται σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως πόνος ή μόλυνση.

Υγρανση

Η ύγρανση ενυδατώνει τον αέρα που αναπνέετε, ο οποίος μπορεί να αραιώσει και να χαλαρώσει τις εκκρίσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού παχύρρευστης, επικαλυμμένης βλέννας.

Οι υγραντήρες για άτομα που ζουν με τραχειοστομία μπορεί να είναι ενεργοί ή παθητικοί. Οι ενεργοί υγραντήρες χρησιμοποιούν μια εξωτερική συσκευή για την παροχή θερμότητας και ύγρανσης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • υγραντήρες φυσαλίδων
 • πασχαλινοί υγραντήρες
 • υγραντήρες αντίθετης ροής

Οι παθητικοί υγραντήρες χρησιμοποιούν τη θερμοκρασία του σώματος και την ενυδάτωση του ίδιου του ατόμου για να παρέχουν ύγρανση. Είναι γενικά μικρές συσκευές που είναι εύχρηστες. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • εναλλάκτες υγρασίας θερμότητας (HMEs), γνωστοί και ως τεχνητές μύτες
 • φίλτρα στομίας ή σαλιάρες

Μαζί με αυτές τις συσκευές, η παραμονή επαρκώς ενυδατωμένη είναι επίσης σημαντική.

Καθαρισμός ή αντικατάσταση εσωτερικού σωληνίσκου

Εάν ο σωλήνας τραχειοστομίας μπλοκαριστεί από εκκρίσεις, μπορεί να μπορείτε να αφαιρέσετε και να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε πλήρως τον εσωτερικό σωλήνα μέσα στον κύριο εξωτερικό σωλήνα. Ο εσωτερικός σωλήνας ονομάζεται εσωτερικός σωληνίσκος.

Σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ένας επαγγελματίας ιατρός μπορεί να εκτελέσει τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για σωστή αντικατάσταση ή καθαρισμό της εσωτερικής κάνουλας στο σπίτι.

Αποκατάσταση αναπνευστικών μυών

Η αποκατάσταση των αναπνευστικών μυών στοχεύει στην ενίσχυση των αναπνευστικών μυών, οι οποίοι περιλαμβάνουν το διάφραγμα, τους κοιλιακούς μύες και τους μυς των πλευρών.

Η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής χρησιμοποιώντας μια συσκευή αντίστασης ή κατωφλίου πίεσης. Ερευνα προτείνει αυτό το είδος προπόνησης μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη του βήχα και την κατάποση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκκρίσεων τραχειοστομίας.

Φάρμακα που μειώνουν τις εκκρίσεις του τραχήλου

Τα βλεννολυτικά είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αραίωση των εκκρίσεων. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να διευκολύνουν τον καθαρισμό των εκκρίσεων από τους αεραγωγούς. Μπορεί επίσης να εμποδίσει τη βλέννα να βουλώσει το σωλήνα.

Συνήθως, τα βλεννολυτικά παρέχονται ως υγρό που βάζετε σε μια μηχανή νεφελοποιητή. Το μηχάνημα σάς επιτρέπει να αναπνέετε το φάρμακο ως ομίχλη.

Τα βλεννολυτικά φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC)
 • dornase alfa
 • καρβοκυστεΐνη
 • ερδοστεΐνη
 • φουδοστεΐνη
 • θυμοσίνη βήτα-4

Άλλα φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία υπερβολικών εκκρίσεων αεραγωγών περιλαμβάνουν:

 • αποχρεμπτικά
 • ρινικά αποσυμφορητικά
 • βρογχοδιασταλτικά

ΕΝΑ κλινική μελέτη περίπτωσης από το 2020 επισημαίνει ότι «πέρα από μικρές μελέτες που υποδηλώνουν κάποιο όφελος, υπάρχει περιορισμένη βιβλιογραφία υψηλής ποιότητας που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των βλεννολυτικών παραγόντων σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς».

Σε αυτήν την ερευνητική ανάλυση των μελετών που κυμαίνονται από το 1970 έως το 2014, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μόνο εννέα μικρότερες μελέτες συνολικά 379 ατόμων ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με το θέμα. Συλλογικά δεν ανέφεραν κανένα όφελος και ακόμη και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες δεν αναφέρθηκαν με συνέπεια σε αυτές τις μελέτες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί με σαφήνεια πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε ορισμένες θεραπείες και ποια πιθανά οφέλη ή παρενέργειες μπορεί να προκύψουν από τη χρήση βλεννοδραστικών παραγόντων.

Αντιμετώπιση του υπερβολικού βήχα με τραχειοστομία;

Ο υπερβολικός βήχας μπορεί να εμφανιστεί με τραχειοστομία ως αποτέλεσμα της εισπνοής ξηρού αέρα μέσω του σωλήνα.

Οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βήχα περιλαμβάνουν την ύγρανση και την ενυδάτωση. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο.

Πίνετε πολλά υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Μερικοί άνθρωποι με τραχειοστομία μπορεί να έχουν πρόβλημα στην κατάποση και να χρειαστεί να λάβουν ενυδάτωση ενδοφλέβια ή υποδόρια.

Μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες επιλογές θεραπείας εάν ο σοβαρός βήχας σας επιμένει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία μεθόδων για να μειώσετε αποτελεσματικά τις εκκρίσεις τραχειοστομίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναρρόφηση, ύγρανση, αλατούχο διάλυμα και φαρμακευτική αγωγή.

Τα απλά βήματα για τη μείωση των εκκρίσεων περιλαμβάνουν την παραμονή ενυδατωμένη, το να κάνετε ένα ζεστό ντους και το βήχα για να αφαιρέσετε τις εκκρίσεις από το σωληνάριο όταν χρειάζεται.

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μεγαλύτερο όγκο εκκρίσεων τις ημέρες αμέσως μετά τη διαδικασία τραχειοστομίας, με τις εκκρίσεις να μειώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Εάν οι εκκρίσεις συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες επιλογές θεραπείας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss