Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά των ναρκισσιστών γονέων

Ο ναρκισσισμός μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτό το περιβάλλον. Η συμμετοχή στη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν και να επιδιορθώσουν αυτές τις σχέσεις.

Μια ενήλικη γυναίκα που έχει μια δύσκολη συζήτηση με τον ναρκισσιστικό πατέρα της.
Cavan Images/Getty Images

Ο ναρκισσισμός περιλαμβάνει μια διαταραχή ή χαρακτηριστικά προσωπικότητας που μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα του εαυτού κάποιου και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν και συμπεριφέρονται με άλλους.

Οι ναρκισσιστές γονείς είναι γονείς των οποίων τα ναρκισσιστικά γνωρίσματα ή η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναλαμβάνουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά ναρκισσιστών γονέων μπορεί συχνά να έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από αυτή τη θεραπεία, ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Αυτό το άρθρο κάνει μια βαθύτερη βουτιά σε μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών γονέων, στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ναρκισσιστική ανατροφή των παιδιών στα παιδιά και σε ορισμένες δεξιότητες αντιμετώπισης για τη θεραπεία.

Πώς συμπεριφέρονται οι ναρκισσιστές γονείς στα παιδιά τους;

Ο ναρκισσισμός μπορεί να εμφανίζεται ως μια υπερδιογκωμένη εικόνα του εαυτού μας και μια τάση να χρησιμοποιεί τακτικές χειραγώγησης για προσωπικό όφελος. Τα άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί συχνά να έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση και να φαίνονται εγωιστές αλλά υπερευαίσθητοι και υπερβολικά εξαρτημένοι από τους άλλους.

Ο ναρκισσισμός μπορεί να εμφανιστεί στους γονείς ως χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή συμπτώματα μιας κατάστασης ψυχικής υγείας που ονομάζεται ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD). Όταν ένας γονέας έχει NPD, η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών του.

Αν και δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα ναρκισσιστή γονέα, κάποιοι πιθανά σημάδια του ναρκισσισμού στους γονείς περιλαμβάνουν:

 • ζουν αντικαθεστωτικά μέσω του παιδιού τους και αντιμετωπίζουν το παιδί τους ως προέκταση του εαυτού τους
 • αποκρύπτοντας την αγάπη, τη συμπόνια, την ενσυναίσθηση ή την κατανόηση από τα παιδιά ή τα μέλη της οικογένειάς τους
 • γίνεται εξαιρετικά ζηλιάρης και κτητικός όταν το ενδιαφέρον ή η προσοχή ενός παιδιού είναι αλλού
 • χρήση τεχνικών εκφοβισμού για τη διατήρηση του ελέγχου, όπως πείραγμα, κριτική, χειραγώγηση και γκάζια
 • είναι συναισθηματικά άκαμπτοι και αντιδραστικοί, ενώ δεν επιτρέπουν στο παιδί τους να εκδηλώνει τα συναισθήματά του
 • αρνούνται να θέσουν όρια ή να σεβαστούν τα όρια που τους δημιουργεί το παιδί τους
 • κατηγορούν τα παιδιά ή τα μέλη της οικογένειάς τους όταν τα πράγματα πάνε στραβά και αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη
 • παραμελούν ή κακοποιούν το παιδί τους, είτε συναισθηματικά, λεκτικά ή σωματικά, μερικές φορές σκόπιμα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ναρκισσιστικής ανατροφής των παιδιών;

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να προστατεύσουν τον εαυτό τους από γονείς που εμπλέκονται σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές και η εμπειρία ναρκισσιστικής ανατροφής μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Αν και αυτή δεν είναι μια εξαντλητική λίστα των επιπτώσεων της ναρκισσιστικής ανατροφής των παιδιών, εδώ είναι μερικά από τα πιθανά σημάδια ότι ένας ναρκισσιστής γονέας μπορεί να σας έχει μεγαλώσει.

Δυσκολεύεστε να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες

Οι ναρκισσιστές γονείς μπορεί συχνά να βάζουν τον εαυτό τους πρώτο στις σχέσεις τους με τα παιδιά και την οικογένεια, κάτι που μπορεί να διδάξει στα μικρά παιδιά ότι οι δικές τους ανάγκες δεν είναι σημαντικές.

Τα παιδιά των ναρκισσιστών γονέων μπορεί να βιώσουν υψηλά επίπεδα ενοχής, αμφιβολίας για τον εαυτό τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις στη ζωή τους.

Δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε υγιή όρια

Τα παιδιά ναρκισσιστών γονέων μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν όρια με τους άλλους επειδή οι γονείς τους δεν σέβονται τα όρια που θέτουν τα παιδιά.

Όταν τα άτομα με ναρκισσιστές γονείς δημιουργούν όρια με άλλους ανθρώπους, μπορεί να είναι άβολα και να οδηγήσουν σε συναισθήματα ενοχής και ντροπής.

Προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστείς τους ανθρώπους

Τα παιδιά ναρκισσιστικών γονιών μπορεί συχνά να μεγαλώνουν μαθαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν αγάπη και στοργή από τους γονείς τους είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τα ευχαριστήσουν.

Ως ενήλικες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανασφαλή στυλ προσκόλλησης, συνεξάρτηση με τους συντρόφους και ανθυγιεινές ή ακόμη και επιβλαβείς ρομαντικές σχέσεις.

Δείχνεις ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στους άλλους

Οι γονείς μπορεί να είναι τα πρώτα πρότυπα ενός παιδιού και τα παιδιά που μεγαλώνουν από ναρκισσιστές γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφέρονται οι γονείς τους είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρονται και στους άλλους.

Παιδιά και ενήλικες με ναρκισσιστικούς γονείς μπορεί να βρεθούν με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως εγωισμό, υπερευαισθησία ή έντονη ανταγωνιστικότητα.

Αντιμετωπίζετε συμπτώματα ψυχικής υγείας

ΕΝΑ Μελέτη 2012 πρότεινε ότι τα παιδιά γονέων με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ή NPD μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπεριφορικές ή συναισθηματικές καταστάσεις, ακόμη και νωρίς στη ζωή.

Τα άτομα με ναρκισσιστές γονείς μπορεί να αναπτύξουν καταστάσεις όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη ή ακόμα και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PSTD).

Πώς να προστατέψετε ένα παιδί από έναν ναρκισσιστή γονέα

Δεν είναι ασυνήθιστο μόνο ένας γονέας σε μια σχέση να εμφανίζει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ενώ ο άλλος γονέας χρησιμεύει ως προστάτης. Εάν είστε γονιός ενός παιδιού με άλλον ναρκισσιστή γονέα, μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας με μερικούς τρόπους:

 • Γίνετε ο ασφαλής γονέας στον οποίο το παιδί σας μπορεί να απευθυνθεί όποτε χρειαστεί.
 • Δημιουργήστε προσωπικά όρια με τον γονέα που μπορεί να ακολουθήσει το παιδί σας.
 • Δώστε παραδείγματα υγιεινών συμπεριφορών που μπορεί επίσης να συμμετάσχει το παιδί σας.
 • Επικοινωνήστε ανοιχτά και επικυρώστε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του παιδιού σας.
 • Ελαχιστοποιήστε την επαφή με τον άλλο γονέα, εάν είστε χωρισμένοι και είστε από κοινού.
 • Φυλάξτε την τεκμηρίωση και λάβετε μέτρα σε περίπτωση παραμέλησης ή κατάχρησης.

Πώς να φτιάξετε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή γονέα

Η θεραπεία από τη ναρκισσιστική ανατροφή μερικές φορές – αλλά όχι πάντα – σημαίνει επιδιόρθωση της σχέσης με τον γονέα. Και ενώ δεν είναι πάντα ένας εύκολος δρόμος, εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε καθώς εργάζεστε για τη θεραπεία:

 • Αναγνωρίστε την πραγματικότητα: Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη διαδικασία θεραπείας είναι η κατανόηση ότι πολλά άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ή NPD μπορεί να μην έχουν την επιθυμία να αλλάξουν ή να αντιμετωπίσουν εμπόδια για την αλλαγή. Έτσι, η αποκατάσταση της σχέσης σας μαζί τους μπορεί να χρειαστεί κάποια ριζική αποδοχή από την πλευρά σας.
 • Θέστε προσωπικά όρια: Άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ή NPD μπορεί να αρνηθούν να σεβαστούν τα όρια των παιδιών τους, ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Το να επιτρέψετε σε έναν ναρκισσιστή γονέα να επιστρέψει στη ζωή σας σημαίνει να θέσετε και να διατηρήσετε όσα όρια χρειάζεστε για να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς.
 • Λάβετε επαγγελματική βοήθεια: Η αποκατάσταση μιας σχέσης με έναν ναρκισσιστή γονέα δεν είναι εύκολη, και συχνά, υπάρχει πολλή συναισθηματική ιστορία για επεξεργασία. Η υποστήριξη μπορεί να προέλθει από τον εαυτό σας, από ένα σύστημα υποστήριξης ή από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν οι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να ξεκινήσουν το δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων γονέα και παιδιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο αναζήτησης για να βρείτε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην περιοχή σας που θα σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Οι ναρκισσιστές γονείς μπορεί συχνά να επιδίδονται σε εγωκεντρικές και εγωιστικές συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα παιδιά τους νωρίς και αργότερα στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά ναρκισσιστών γονέων μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συναισθηματικές και συμπεριφορικές καταστάσεις τελικά.

Είτε είστε παιδί ενός ναρκισσιστή γονέα είτε είστε γονιός ενός παιδιού με άλλον ναρκισσιστή γονέα, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε σε αυτή τη σχέση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για περισσότερη υποστήριξη.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss