Πώς μπορούν οι διατροφολόγοι να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την υγεία σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με το ποιος μπορεί να αυτοαποκαλείται διατροφολόγος. Πριν συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία διατροφής, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε τα διαπιστευτήριά του.

Μια διατροφολόγος που εξηγεί στον πελάτη της πώς να διαβάζει μια διατροφική ετικέτα.
vgajic/Getty Images

Οι διατροφολόγοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων υγείας τους μέσω της διατροφής. Η συνεργασία με έναν διατροφολόγο μπορεί να σας προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε τις λεπτομέρειες της καλής διατροφής, ενώ αναπτύσσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Αν και οι διατροφολόγοι μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν νόμιμα στις περισσότερες πολιτείες. Ένας από αυτούς τους περιορισμούς περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία είναι γενικά εκτός του πεδίου πρακτικής για τους επαγγελματίες διατροφής.

Παρακάτω, θα απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας σχετικά με τη διατροφική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι διατροφολόγοι μπορούν να συντάξουν συνταγές και πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο.

Μπορεί ένας διατροφολόγος να γράψει συνταγές για φάρμακα;

Όχι, ένας διατροφολόγος δεν μπορεί νόμιμα να σας γράψει συνταγή για φάρμακα. Αυτό οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται ρυθμιστική αρχή.

Διατακτική αρχή αναφέρεται στην εξουσία των επαγγελματιών υγείας να συνταγογραφούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι επαγγελματίες πρωτοβάθμιας υγείας που μπορούν να συντάξουν συνταγές περιλαμβάνουν γιατρούς με τα διαπιστευτήρια του γιατρού της ιατρικής (MD) ή του διδάκτορα της οστεοπαθητικής ιατρικής (DO).

Ορισμένοι κρατικοί κανονισμοί επιτρέπουν επίσης στους βοηθούς γιατρούς (PAs) και στους νοσηλευτές (NPs) να συνταγογραφούν φάρμακα. Ωστόσο, η κανονιστική εξουσία για αυτούς τους επαγγελματίες ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία, με ορισμένες πολιτείες να προσφέρουν περισσότερη ελευθερία και άλλες να είναι πιο περιοριστικές.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διαιτολόγου και διατροφολόγου;

Εάν έχετε σκεφτεί ποτέ να αναζητήσετε διατροφική βοήθεια, πιθανότατα έχετε ήδη συναντήσει τις λέξεις «διαιτολόγος» και «διατροφολόγος». Ενώ και οι δύο επαγγελματίες εργάζονται στον κόσμο της διατροφής, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο.

ΕΝΑ διαιτολόγος είναι αδειούχος επαγγελματίας διατροφής που έχει ολοκληρώσει την επίσημη διατροφική εκπαίδευση και κατάρτιση. Για να γίνει κάποιος εγγεγραμμένος διαιτολόγος (RD) ή εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος (RDN), πρέπει:

  • ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό ή εξειδικευμένο πρόγραμμα στη διαιτολογία
  • ολοκληρώστε μια πρακτική άσκηση με επίβλεψη διαιτολόγου
  • περάσει την εξέταση του συμβουλίου της Επιτροπής Διαιτητικής Εγγραφής (CDR).

Μόνο όταν ένας επαγγελματίας υγείας έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που ορίζονται από το CDR μπορεί να αυτοαποκαλείται RD ή RDN και να προσφέρει υπηρεσίες διατροφής ένας προς έναν.

ΕΝΑ τροφολόγος είναι ένας ευρύς όρος για κάποιον που εκπαιδεύει τους άλλους σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν τα τρόφιμα και η διατροφή στην υγεία. Επειδή υπάρχει ελάχιστος κανονισμός, σχεδόν ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται διατροφολόγος, ακόμα κι αν δεν έχει επίσημη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Οι κρατικοί κανονισμοί για τους διατροφολόγους και οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν στους διατροφολόγους να προσφέρουν εξατομικευμένη διατροφική φροντίδα στους πελάτες, ενώ άλλες πολιτείες απαγορεύουν οποιαδήποτε ατομική συμβουλευτική χωρίς άδεια διαιτολόγου.

Πότε πρέπει να δει κάποιος διαιτολόγο;

Η επιλογή να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο είναι μια προσωπική επιλογή και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για να επισκεφτείτε έναν από τους δύο τύπους επαγγελματία διατροφής.

Εάν είστε κάποιος που αναζητά γενική διατροφική εκπαίδευση, συμβουλές και καθοδήγηση, ένας διατροφολόγος ή ένας διατροφολόγος μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν μια πιο προσιτή προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων σας για την υγεία.

Ωστόσο, εάν θέλετε διατροφική θεραπεία λόγω μιας κατάστασης υγείας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο. Οι διαιτολόγοι είναι οι μόνοι επαγγελματίες διατροφής που μπορούν να προσφέρουν ιατρική διατροφική θεραπεία, μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί εξειδικευμένα διατροφικά σχήματα για τη θεραπεία παθήσεων υγείας.

Χρειάζεται να παραπεμφθείς σε διαιτολόγο;

Ενώ κάθε διαιτολόγος είναι διαφορετικός, οι περισσότεροι διαιτολόγοι δεν απαιτούν από εσάς να έχετε μια παραπομπή για να τους δείτε. Στην πραγματικότητα, πολλά ιδιωτικά διαιτητικά ιατρεία προσφέρουν ακόμη και δωρεάν ή χαμηλού κόστους συμβουλές για να δείτε εάν οι υπηρεσίες τους είναι οι κατάλληλες για εσάς.

Με τα παραπάνω, μερικές φορές οι διαιτητικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες για τη θεραπεία ορισμένων οξειών ή χρόνιων παθήσεων υγείας. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σας μπορεί να καλύπτει αυτές τις υπηρεσίες. Αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε πρώτα μια παραπομπή από έναν ειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα καλύψει μια επίσκεψη.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε εάν η ασφάλισή σας καλύπτει ή όχι τη διατροφική θεραπεία από διαιτολόγο, μπορείτε να ελέγξετε το πακέτο παροχών σας ή να απευθυνθείτε στην εταιρεία για να μάθετε περισσότερα.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο κοντά σας, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας διαθέτει έναν κατάλογο με δυνατότητα αναζήτησης.

Οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης και ο καθένας προσφέρει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την καθοδήγηση των πελατών για καλύτερη υγεία μέσω της διατροφής.

Οι διατροφολόγοι μπορούν να προσφέρουν γενικευμένες συμβουλές στους πελάτες, αλλά τους απαγορεύεται να παρέχουν άλλες ιατρικές υπηρεσίες, όπως η σύνταξη συνταγών. Οι διαιτολόγοι είναι επίσης περιορισμένοι σε ό,τι μπορούν να προσφέρουν, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να κάνουν εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία για να βοηθήσουν τους πελάτες να αντιμετωπίσουν παθήσεις υγείας.

Εάν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν διατροφολόγο ή διαιτολόγο, είτε θα επιτύχετε έναν στόχο υγείας είτε θα θεραπεύσετε μια κατάσταση υγείας, σκεφτείτε να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός για να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Μιλήστε με τον επαγγελματία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss