Πώς η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία με την ψωρίαση

Το κοινωνικό στίγμα γύρω από τις πλάκες της ψωρίασης μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις και ο πόνος και η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικές σκέψεις. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις πιθανές επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική υγεία.

«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια που προκύπτει από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που επιταχύνει την ανάπτυξη των κυττάρων και αυξάνει τη φλεγμονή στο δέρμα», εξήγησε η Kate V. Viola, πιστοποιημένη δερματολόγος στην Dermatology Partners, η οποία είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην έρευνα επιστήμης υγείας και ίδρυσε την εταιρεία περιποίησης δέρματος Lady Polpo.

«Σε έναν υγιή κύκλο δέρματος, τα κύτταρα του δέρματος περνούν από μια διαδικασία ανάπτυξης, ωρίμανσης και αποβολής. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται στην ψωρίαση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση περίσσειας κυττάρων του δέρματος στην επιφάνεια του δέρματος που έχει ως αποτέλεσμα κόκκινες παχιές πλάκες με λέπια».

Αυτές οι πλάκες μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερα από απλά άβολα σωματικά συμπτώματα. Υπάρχει ένα μεγαλύτερη πιθανότητα ότι θα αναπτύξετε κατάθλιψη, άγχος και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας εάν ζείτε με ψωρίαση

Η ψωρίαση επηρεάζει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και οι συγγραφείς μιας ερευνητικής ανασκόπησης του 2022 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας από τα άτομα χωρίς ψωρίαση.

Οι βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ψωρίαση μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής σας και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Για παράδειγμα, το κοινωνικό στίγμα γύρω από τις πλάκες της ψωρίασης μπορεί να συμβάλει στο άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις όπως η εργασία και το σχολείο. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις και το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές σκέψεις.

Όχι μόνο η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Τα αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους μπορεί να παίζουν ρόλο στις εξάρσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε θεραπεία από έναν θεραπευτή και έναν δερματολόγο.

Κατανόηση της ψυχολογικής επίδρασης της ψωρίασης

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2022, η ψωρίαση συνδέεται με πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν 1,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης από τα άτομα χωρίς ψωρίαση. Τα συμπτώματα άγχους, η σχιζοφρένεια και οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι επίσης πιο διαδεδομένα σε άτομα με ψωρίαση.

Άλλες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ψωρίαση μπορεί να συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλδιαταραχή μετατραυματικού στρες και διπολική διαταραχή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτές τις συννοσηρότητες. Ωστόσο, κάθε κατάσταση επηρεάζει την άλλη. Για παράδειγμα, μια έξαρση της ψωρίασης μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό άγχος και το αυξημένο άγχος και το στρες μπορεί να επιδεινώσουν το φλεγμονώδες εξάνθημα της ψωρίασης. Ομοίως, ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει η ψωρίαση μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη ή τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Υπάρχουν όμως και βιολογικοί παράγοντες. Ενας μελέτη 2018 ανέφερε ότι οι ψυχιατρικές αντιδράσεις σε στρεσογόνους παράγοντες με τη μορφή διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, όπως το άγχος, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας αυτοάνοσης διαταραχής.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα άγχους του σώματός σας μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οδηγώντας σε αύξηση των χημικών ουσιών που ονομάζονται προφλεγμονώδεις δείκτες, οι οποίοι παίζουν ρόλο σε αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η ψωρίαση.

Το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός και το στρες από τραύμα μπορεί να έχουν σωματικές επιπτώσεις στο σώμα σας. Το τραύμα από τα συναισθήματα που προκαλούνται από τις εξάρσεις της ψωρίασης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών, μερικές φορές έως και επτά φορές τον κίνδυνο που εμφανίζεται σε άτομα χωρίς τραύμα.

Αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο η ψωρίαση και οι παθήσεις ψυχικής υγείας επηρεάζουν η μία την άλλη, είναι πιθανό να ωφελήσουν η μία την άλλη.

Πώς βοηθάει η θεραπεία

«Η θεραπεία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των ατόμων με ψωρίαση, όχι μόνο αντιμετωπίζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές της ζωής με μια χρόνια πάθηση του δέρματος αλλά και βοηθώντας στη διαχείριση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία», είπε η Viola.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες περιλαμβάνουν:

 • γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
 • Διαλογισμός
 • θεραπεία χαλάρωσης
 • βιοανάδραση
 • υποστηρικτική συμβουλευτική

Η CBT είναι ένας τύπος θεραπείας ομιλίας (ψυχοθεραπείας) που εστιάζει στο να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη σκέψη και τη συμπεριφορά σας, κάνοντάς σας να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της εσωτερικής σας ομιλίας και των συναισθημάτων σας. Είναι ένας από τους πιο συχνά περιζήτητους τύπους ψυχοθεραπείας.

Οι συγγραφείς του α Ερευνητική ανασκόπηση 2019 σημείωσε ότι η CBT μείωσε την περιοχή και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης σε άτομα με μέτρια έως σοβαρά περιστατικά. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη CBT μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το στρες και το άγχος, μειώνοντας τους φλεγμονώδεις δείκτες που μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάρσεις της ψωρίασης.

«Όταν η ψωρίαση φουντώνει, μπορεί να συμβάλει σε έναν φαύλο κύκλο αυξημένου άγχους, κατάθλιψης, απομόνωσης και φθίνουσας ψυχικής υγείας. Άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης όταν το δέρμα είναι φλεγμονώδες και επώδυνο», δήλωσε η Brianna Paruolo, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια ενσυνειδητότητας στο Gold Therapy NYC.

Οι θεραπείες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως ο διαλογισμός και η θεραπεία χαλάρωσης, μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα και να μειώσετε το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Η υποστηρικτική συμβουλευτική, η οποία συχνά περιλαμβάνει παιχνίδι ρόλων, ενίσχυση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και αντιστροφή συμπεριφοράς, μπορεί να προσφέρει εργαλεία για την καλύτερη αντιμετώπιση ψυχολογικών, περιβαλλοντικών και σωματικών στρεσογόνων παραγόντων. Για παράδειγμα, ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας σε καταστάσεις κοινωνικού άγχους.

Αντιμετώπιση εικόνας σώματος και αυτοεκτίμησης

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές μόδας, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αυτοπεποίθηση, καθώς μπορεί να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση για τις πλάκες. Ένας συνδυασμός θεραπείας και μιας ομάδας υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας του σώματος και της αυτοεκτίμησης.

«Το στίγμα γύρω από τα ορατά συμπτώματα παίζει ρόλο εκεί. Είναι δελεαστικό να αποφεύγετε κοινωνικές καταστάσεις όταν φοβάστε την κρίση ή τα σχόλια από αγνώστους. Το μόνο πρόβλημα με την απομόνωση είναι ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα», σημείωσε ο Paruolo.

«Η CBT βοηθά τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν αρνητικά μοτίβα σκέψης, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με την ψωρίαση», εξήγησε η Viola.

Οι υποστηρικτικές θεραπείες που περιλαμβάνουν το παιχνίδι ρόλων μπορούν να παρέχουν εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κοινωνικές καταστάσεις. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να προωθήσει την αποδοχή του εαυτού σας, βοηθώντας σας να παρατηρήσετε εσωτερικές αρνητικές κρίσεις πριν τις αφήσετε συνειδητά να φύγουν.

Στρατηγικές αντιμετώπισης και καθημερινή αυτοφροντίδα

Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει πολλά χρήσιμα εργαλεία για τη διαχείριση του άγχους και την αυτοφροντίδα, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην καθημερινή ζωή. Τα θεραπευτικά εργαλεία συχνά σας βοηθούν να αυξήσετε την αυτογνωσία σας και να ανακαλύψετε τη σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του μυαλού σας, ενισχύοντας μια ολιστική προσέγγιση της ευημερίας.

Μέσω αυτής της προσέγγισης, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένες επιλογές που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία, όπως:

 • λήψη της συνιστώμενης ποσότητας σωματικής δραστηριότητας
 • διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής
 • να κοιμάσαι αρκετά
 • ημερολόγιο
 • εξάσκηση της επίγνωσης και του διαλογισμού
 • ενσωμάτωση μιας πρακτικής ευγνωμοσύνης

«Η αποδοχή της ψωρίασής σας δεν σημαίνει ότι την εγκρίνετε, αλλά η ριζική αποδοχή δημιουργεί ένα μονοπάτι προς τα εμπρός για την επιδίωξη αποτελεσματικής θεραπείας και διαχείρισης των συμπτωμάτων», είπε ο Paruolo.

Προσδιορισμός των παραγόντων που προκαλούν την ψωρίασή σας

Ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν ψωρίαση, όπως μια απόξεση ή μια ασθένεια, μπορεί να είναι εκτός ελέγχου. Αλλά μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε ορισμένες πιθανές αιτίες εάν μπορείτε να τις εντοπίσετε. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση περιλαμβάνουν:

 • στρες
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • κάπνισμα
 • ορμονικές αλλαγές
 • ορισμένα φάρμακα
 • ορισμένα τρόφιμα

Η λήψη μέτρων για την αποφυγή ορισμένων ερεθισμάτων, όπως το κάπνισμα, και τη διαχείριση των ψυχολογικών αντιδράσεων σας σε άλλους παράγοντες, όπως το στρες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εξάρσεων της ψωρίασης.

Εύρεση θεραπευτή για την ψωρίαση

Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε έναν θεραπευτή που ειδικεύεται σε χρόνιες παθήσεις υγείας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης προσφέρει ομάδες υποστήριξης, κοινότητα και πόρους ασθενών που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον κατάλληλο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Περίληψη

Είτε ήπια είτε σοβαρή, η ψωρίαση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη που προκαλούν οι πλάκες και ο πόνος μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάρσεις της ψωρίασης, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να σπάσει τον κύκλο, βοηθώντας σας να διαχειριστείτε τις ψυχικές και σωματικές αντιδράσεις στη ζωή με την ψωρίαση μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss