Πώς διαφέρει το ηωσινοφιλικό άσθμα από το άλλο άσθμα και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Έως και οι μισοί ενήλικες που ζουν με άσθμα μπορεί να έχουν τη μορφή της νόσου που είναι γνωστή ως ηωσινοφιλικό άσθμα. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πώς να γνωρίζετε εάν έχετε ηωσινοφιλικό άσθμα, πώς εξελίσσεται και ποιες μέθοδοι θεραπείας είναι διαθέσιμες.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με άσθμα. Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονοπάθεια που προκαλείται από φλεγμονή στους αεραγωγούς που δυσκολεύει την αναπνοή.

Τα συμπτώματα και η εμφάνιση του άσθματος ποικίλλουν ευρέως — μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν συμπτώματα που είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν.

Πολλοί άνθρωποι με σοβαρό άσθμα έχουν μια μορφή γνωστή ως ηωσινοφιλικό άσθμα. Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι ένας τύπος άσθματος που ορίζεται από την υψηλή παρουσία ηωσινόφιλων (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Τα ηωσινόφιλα συνήθως εμπλέκονται στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πάρα πολλά από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένη φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας σχετικά με το ηωσινοφιλικό άσθμα, συμπεριλαμβανομένου του τι το κάνει διαφορετικό και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Σε τι διαφέρει το ηωσινοφιλικό άσθμα από το κανονικό άσθμα;

Το άσθμα δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη ασθένεια αλλά μια συλλογή διαφορετικών τύπων που ποικίλλουν ανάλογα με τις αιτίες και τις απαντήσεις τους σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές. Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι μόνο ένας τύπος άσθματος.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους άσθματος, η έρευνα δείχνει ότι το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι πιο συχνό στους ενήλικες. οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ηωσινοφιλικό άσθμα μεταξύ 25 και 35 ετών. Είναι συνήθως πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από άλλες μορφές άσθματος και μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του άσθματος.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από εκείνα με μη ηωσινοφιλικό άσθμα. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα τείνουν επίσης να έχουν χειρότερη πνευμονική λειτουργία από αυτά με άλλες μορφές άσθματος.

Επιπλέον, επειδή υψηλά επίπεδα ηωσινόφιλων μπορούν να παρατηρηθούν σε όλους τους αεραγωγούς, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές. Ερευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες παθήσεις των αεραγωγών, όπως:

 • λοιμώξεις του μέσου ωτός
 • ρινικοί πολύποδες
 • νόσος των κόλπων

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ηωσινοφιλικό άσθμα μπορεί να επικαλύπτεται με άλλες μορφές, δηλαδή το αλλεργικό άσθμα.

Το ηωσινοφιλικό και το αλλεργικό άσθμα προκαλούνται από πολλούς από τους ίδιους φλεγμονώδεις μηχανισμούς, αλλά το αλλεργικό άσθμα προκαλείται από την έκθεση σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ή τα ακάρεα σκόνης. Μελέτες εκτιμούν ότι έως και τα τρία τέταρτα των ατόμων με ηωσινοφιλικό άσθμα έχουν επίσης αλλεργικό άσθμα.

Πώς ξέρετε εάν το άσθμα είναι ηωσινοφιλικό;

Ορισμένα χαρακτηριστικά του άσθματός σας, όπως η εμφάνιση κατά την ενηλικίωση ή η παρουσία άλλων παθήσεων των αεραγωγών, μπορεί να οδηγήσουν τον γιατρό σας να υποψιαστεί ηωσινοφιλικό άσθμα. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την επίδειξη υψηλών επιπέδων ηωσινόφιλων. Αυτό μπορεί να γίνει μετρώντας κελιά σε ένα από τα ακόλουθα:

 • αίμα
 • πτύελο
 • ιστούς των αεραγωγών

Η διάγνωση του ηωσινοφιλικού άσθματος γίνεται συνήθως με ανάλυση δειγμάτων αίματος. Τα δείγματα πτυέλων είναι συνήθως καλύτερα για την ακριβή εκτίμηση των επιπέδων ηωσινοφιλίας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να συλλεχθούν εκτός εάν βήχετε ενεργά βλέννα. Απαιτείται βιοψία πνεύμονα για τη συλλογή ιστών αεραγωγών για δειγματοληψία. αυτός ο τύπος διαδικασίας δεν γίνεται συνήθως στην πρακτική ρουτίνας.

Άλλες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος και των δοκιμών πνευμονικής λειτουργίας, μπορεί να πραγματοποιηθούν για να υποστηριχθεί η διάγνωση ή να εντοπιστούν άλλες μορφές άσθματος που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα.

Μπορείτε να έχετε άσθμα χωρίς ηωσινοφιλία;

Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι μόνο ένας τύπος άσθματος. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι που μπορούν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα από την ηωσινοφιλία.

Οι εκτιμήσεις για την παρουσία ηωσινοφιλίας στο άσθμα ποικίλλουν ευρέως και η ακριβής συχνότητα του ηωσινοφιλικού άσθματος είναι άγνωστη. Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου 5% των ενηλίκων με άσθμα έχουν ηωσινοφιλία, ενώ ορισμένοι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι έως και οι μισές από όλες τις περιπτώσεις άσθματος είναι ηωσινοφιλικές.

Επιδεινώνεται το ηωσινοφιλικό άσθμα;

Επειδή το ηωσινόφιλο άσθμα αυξάνει την πιθανότητα πιο σοβαρής νόσου και επειδή δεν ανταποκρίνεται πάντα καλά σε ορισμένες μορφές θεραπείας άσθματος, μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Η χρόνια, ανεξέλεγκτη φλεγμονή μπορεί να βλάψει τους ιστούς στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, οδηγώντας σε επιδείνωση των συμπτωμάτων άσθματος και δυνητικά σοβαρές επιπλοκές όπως κρίσεις άσθματος, επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή νοσηλεία.

Η βλάβη των πνευμόνων και τα αναπνευστικά προβλήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια ποικιλία άλλων επιπλοκών, όπως:

 • πνευμονικές λοιμώξεις
 • προβλήματα ύπνου
 • επιπλοκές εγκυμοσύνης
 • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)
 • ευσαρκία

Τα άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψής τους για να διασφαλίσουν ότι τα συμπτώματά τους ελέγχονται βέλτιστα και ότι λαμβάνουν τα σωστά φάρμακα για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών από την ασθένειά τους.

Η American Lung Association προσφέρει συστάσεις για να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε και να παρακολουθήσετε πόσο καλά ελέγχεται το άσθμα σας και να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται περισσότερη υποστηρικτική φροντίδα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της θεραπείας ηωσινοφιλικού και μη ηωσινοφιλικού άσθματος;

Η θεραπεία του ηωσινοφιλικού και μη ηωσινοφιλικού άσθματος ξεκινά τυπικά με τον ίδιο τρόπο. Τα άτομα με οποιονδήποτε τύπο άσθματος συνήθως συνταγογραφούνται δύο είδη φαρμάκων για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων:

 • ένα φάρμακο ελέγχου, το οποίο λαμβάνεται μακροχρόνια για να βοηθήσει στην πρόληψη του οιδήματος των αεραγωγών και των κρίσεων άσθματος
 • ένα φάρμακο γρήγορης ανακούφισης, το οποίο λαμβάνεται όπως απαιτείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος όταν αυτά εμφανιστούν

Για πολλά άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα, τα τυπικά φάρμακα ελέγχου δεν λειτουργούν καλά από μόνα τους. Τα συμπτώματά τους μπορεί να παραμένουν ανεξέλεγκτα και μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιούν τα ανακουφιστικά φάρμακά τους πιο συχνά από όσο είναι βέλτιστο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συζητήσει την έναρξη μιας πρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής γνωστής ως βιολογική θεραπεία. Τα βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ηωσινοφιλικού άσθματος μειώνουν τα επίπεδα και τις επιδράσεις των ηωσινοφίλων στους αεραγωγούς για τη μείωση της φλεγμονής. Μια ποικιλία βιολογικών είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία του ηωσινοφιλικού άσθματος, όπως:

 • μπενραλιζουμάμπη (Fasenra)
 • dupilumab (Dupixent)
 • μεπολιζουμάμπη (Nucala)
 • ομαλιζουμάμπ (Xolair)
 • ρεσλιζουμάμπ (Cinqair)
 • tezepelumab (Tezpire)

Μεταξύ αυτών των βιολογικών φαρμάκων, το omalizumab μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό σε ορισμένα άτομα με ηωσινοφιλικό άσθμα με βάση τον μηχανισμό δράσης του.

Πριν ξεκινήσετε μια βιολογική θεραπεία, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, τα συμπτώματα και η σοβαρότητα του άσθματος και άλλες καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν.

Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι ένας τύπος άσθματος που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές. Τα άτομα με αυτή τη μορφή άσθματος μπορεί να επωφεληθούν από στοχευμένες θεραπείες που βοηθούν στη θεραπεία της υποκείμενης ηωσινοφιλίας που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών και συμβάλλει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ηωσινοφιλικό άσθμα – ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αυτή τη μορφή άσθματος με βάση τα συμπτώματά σας – ένας ειδικός άσθματος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διάγνωσή σας και να προσδιορίσετε την επιλογή θεραπείας που είναι κατάλληλη για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss