Πώς αντιμετωπίζετε τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς;

Η θεραπεία του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς συχνά σημαίνει πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα σας, αλλά η διαδικασία έχει ορισμένους κινδύνους.

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς και είναι πολύ θεραπεύσιμος. Πλήρης μετακίνηση του θυρεοειδούς αδένα είναι η πιο κοινή και πιο αποτελεσματική θεραπεία, αλλά αυτή η επεμβατική διαδικασία μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς με αφαίρεση του θυρεοειδούς και θα συζητήσει άλλες επιλογές θεραπείας.

Γιατί πρέπει να θεραπεύσετε τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας και σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Σε σύγκριση με πολλούς άλλους τύπους καρκίνου, ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αναπτύσσεται αργά και έχει γενικά καλή προοπτική, ακόμα κι αν έχει ήδη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας.

Εάν ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς σας εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας – όπως συμβαίνει 30–40% Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να επεκταθεί πέρα ​​από την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα σας και να περιλαμβάνει αφαίρεση λεμφαδένων και συστηματικές θεραπείες όπως η ακτινοθεραπεία.

Όπως και άλλες μορφές καρκίνου, οι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πιο επικίνδυνοι όταν εξαπλώνονται σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματός σας. Έρευνες δείχνουν ότι σε 1–4% Σε περιπτώσεις, ο καρκίνος εξαπλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης κατά 25-75%.

Μερικές από τις πιθανές θέσεις εξάπλωσης (μετάστασης) του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι:

 • λεμφαδένες στο λαιμό
 • πνεύμονες
 • οστά
 • συκώτι και εγκεφάλου, σε σπάνιες περιπτώσεις

Ποια είναι η πρώτη θεραπεία για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς;

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή) είναι η κύρια θεραπεία για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Του δυνατόν να ζήσει καλά χωρίς θυρεοειδή αδένα λαμβάνοντας υποκατάστατες θυρεοειδικές ορμόνες. Η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς σας μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να επιστρέψει ή να εξαπλωθεί ο καρκίνος μετά την αρχική θεραπεία.

Η ενεργή επιτήρηση είναι μια άλλη θεραπευτική επιλογή.

Δεδομένου ότι ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλώνεται τόσο αργά και μπορεί να ξεκινήσει σε πολύ μικρές μερίδες θυρεοειδικού ιστού, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας προσφέρει την επιλογή να σταματήσετε την επιθετική θεραπεία και να ελέγξετε την πρόοδο του καρκίνου σας με τακτικούς (συνήθως ετήσιους) υπερήχους.

Ενώ οι ειδικοί στη φροντίδα του θυρεοειδούς συνιστούσαν ενεργή παρακολούθηση πριν από σχεδόν μια δεκαετία, α πρόσφατη έρευνα των ειδικών του θυρεοειδούς διαπίστωσαν ότι η ολική θυρεοειδεκτομή εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη θεραπεία του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς;

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς έχει την καλύτερη προοπτική όταν αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Εάν επιλέξετε την πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς ως μορφή θεραπείας, μπορείτε να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση εντός 90-180 ημερών από την αρχική σας διάγνωση. Οι μεγαλύτερες περίοδοι αναμονής για χειρουργική επέμβαση συνήθως συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους υποτροπής του καρκίνου και άλλων επιπλοκών.

Μπορείτε να συνεχίσετε τις περισσότερες ελαφριές δραστηριότητες την ημέρα μετά την επέμβαση. Οι αλλαγές φωνής και η επούλωση της χειρουργικής πληγής μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες και οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πάρουν άδεια 1-2 εβδομάδες από την εργασία για να αναρρώσουν από αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Ο πονόλαιμος, ο πόνος στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης, οι αλλαγές στη φωνή και η κούραση της φωνής είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την ολική θυρεοειδεκτομή.

Ακόμη και μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς σας, μπορεί να υποβληθείτε σε θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο για να μειώσετε περαιτέρω τις πιθανότητες να επιστρέψει ή να εξαπλωθεί ο καρκίνος σας. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

 • τρυφερότητα λαιμού
 • πρήξιμο στον αυχένα
 • ναυτία
 • εμετός
 • πρήξιμο των σιελογόνων αδένων
 • ξερό στόμα
 • αλλαγές γεύσης
 • ξηρά μάτια
 • αλλαγές γονιμότητας
 • μειωμένη ανοσία στις λοιμώξεις

Μπορεί αυτός ο τύπος καρκίνου να θεραπευτεί;

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ θεραπεύσιμος και συχνά μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση. Αλλά σε περίπου 20% Σε περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται πέρα ​​από τον θυρεοειδή αδένα για να προκαλέσουν επανεμφάνιση του καρκίνου σε άλλη περιοχή του σώματος.

Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με το πού εμφανίζεται ο καρκίνος σας σε υποτροπή και πού εξαπλώνεται.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής μετά από αυτό το είδος θεραπείας για τον καρκίνο;

Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς είναι καλό.

Για τις πιο θεραπεύσιμες μορφές αυτού του καρκίνου, το ποσοστό επιβίωσης είναι 93% στα 10 χρόνια. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται κατά 25-75%, με την εξάπλωση σε πολλά όργανα να ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για παράδειγμα, για άτομα με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς που εξαπλώνεται σε ένα όργανο, το ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι 77,6%. Για άτομα των οποίων ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς εξαπλώνεται σε πολλαπλές περιοχές, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι 15,3%.

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ θεραπεύσιμος και συχνά θεραπεύεται πλήρως με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Τα ποσοστά υποτροπής είναι περίπου 20% και τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται από τον θυρεοειδή αδένα σε περισσότερες από μία άλλες περιοχές.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις θεραπείας με βάση τη δική σας συγκεκριμένο τύπο και βαθμό καρκίνουκαθώς και τους θεραπευτικούς σας στόχους, τη συνολική υγεία και τον τρόπο ζωής σας.

Μάθετε περισσότερα

Οι συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σας σχετικά με την Ενεργή έναντι της Ανενεργής Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)

Στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι άνθρωποι βιώνουν περιόδους υψηλής δραστηριότητας της ΣΚΠ όπου έχουν περισσότερα συμπτώματα ή οι...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss