Πόσο επικίνδυνο είναι ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα;

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα έχουν τη δυνατότητα να είναι θανατηφόρα, αλλά με γρήγορη θεραπεία, δεν είναι πάντα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει πότε ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να σας σκοτώσει, πόσο κοινά είναι τα θανατηφόρα ανευρύσματα εγκεφάλου και ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος.

Σύντομη απάντηση: Μπορεί ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου να σας σκοτώσει;

Ενώ το ίδιο το ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να μην είναι απαραίτητα θανατηφόρο, μια ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος μπορεί να σας σκοτώσει – και να γιατί.

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου – που ονομάζεται επίσης εγκεφαλικό ή ενδοκρανιακό ανεύρυσμα – μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα τοιχώματα ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο αρχίσουν να εξασθενούν. Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση του αίματος που ρέει μέσα από το εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο μπορεί να το κάνει να διογκωθεί και να γεμίσει με αίμα.

Ένα ανεύρυσμα μπορεί τελικά ρήξη ή σκάσει, προκαλώντας αιμορραγία έξω στους περιβάλλοντες ιστούς. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ακόμη και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Πόσο συχνός είναι ο θάνατος από εγκεφαλικό ανεύρυσμα;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ανευρύσματα του εγκεφάλου επηρεάζουν κατά προσέγγιση 3,2% των ανθρώπων παγκοσμίως, με τους περισσότερους ανθρώπους που επηρεάζονται να είναι μεταξύ των ηλικιών 30 και 60 ετών.

Η έρευνα δείχνει ότι ένα ρήγμα εγκεφαλικού ανευρύσματος είναι θανατηφόρο σε περίπου 25% των ανθρώπων μέσα στις πρώτες 24 ώρες – και στο 50% των ατόμων με την πάθηση σε διάστημα 3 μηνών.

Συνολικά, ακόμη και με θεραπεία, περίπου το 40% των ανθρώπων που εμφανίζουν ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος πεθαίνουν από επιπλοκές.

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πριν από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Ορισμένα ανευρύσματα εγκεφάλου, ειδικά τα μικρότερα ανευρύσματα, μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα εάν δεν έχουν υποστεί ρήξη. Αλλά καθώς το ανεύρυσμα αυξάνεται σε μέγεθος ή ρήξη, μπορεί να προκαλέσει αισθητά και δυνητικά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Η έρευνα δείχνει ότι μόνο περίπου το 10-15% των μη ραγισμένων ανευρυσμάτων εγκεφάλου προκαλούν συμπτώματα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πονοκέφαλο
 • πόνος πίσω από τα μάτια
 • μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου
 • διεσταλμένες κόρες οφθαλμών
 • διπλή ή θολή όραση

Εάν ένα ανεύρυσμα αρχίσει να διαρρέει, μπορεί επίσης να προκαλέσει έναν σοβαρό πονοκέφαλο που ονομάζεται α κεφαλαλγία φρουρού. Ο πονοκέφαλος φρουρός είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ένα ανεύρυσμα κινδυνεύει να σπάσει και απαιτεί θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Μπορείς να σωθείς από εγκεφαλικό ανεύρυσμα;

Εάν έχετε λάβει διάγνωση εγκεφαλικού ανευρύσματος, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ρήξης του και πρόκλησης σοβαρών επιπλοκών.

Οι επιλογές θεραπείας διαφέρουν ανάλογα με τη θέση του ανευρύσματος, το μέγεθος του και τον κίνδυνο ρήξης. Μερικές από αυτές τις θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Παρακολούθηση. Εάν έχετε ένα μικρό ανεύρυσμα που δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο ρήξης, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τη θεραπεία. Αντίθετα, μπορεί να συστήσουν περιοδική απεικόνιση για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών.
 • Χειρουργική αποκοπή. Η χειρουργική αποκοπή περιλαμβάνει «κούρεμα» της βάσης του ανευρύσματος για να σταματήσει η ανάπτυξή του και να μειωθεί ο κίνδυνος ρήξης. Με την πάροδο του χρόνου, χωρίς ροή αίματος, το ανεύρυσμα θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί.
 • Ενδαγγειακή περιέλιξη. Η ενδαγγειακή περιέλιξη είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα στο ανεύρυσμα και την απελευθέρωση ενός μικροσκοπικού μεταλλικού πηνίου. Μόλις τοποθετηθεί το μεταλλικό πηνίο, εμποδίζει τη ροή του αίματος και σφραγίζει το ανεύρυσμα.

Εάν ένα ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη, έρευνα υποδεικνύει ότι η λήψη θεραπείας εντός των πρώτων 24 ωρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Η θεραπεία για ένα ρήγμα ανευρύσματος συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για τη διακοπή της αιμορραγίας και παρακολούθηση για απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πονάνε τα ανευρύσματα του εγκεφάλου;

Τα μικρότερα μη ραγισμένα ανευρύσματα εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πόνο στο κεφάλι, αλλά πάνω από το 90% των μη ραγισμένων ανευρυσμάτων εγκεφάλου δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αλλά όταν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου διαρρεύσει ή σπάσει, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο κεφάλι και άλλα συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διπλή όραση
 • θολή όραση
 • ευαισθησία στο φως
 • δυσκολία στην ομιλία
 • σοβαρή ζάλη
 • δυσκαμψία του αυχένα
 • ναυτία
 • εμετός
 • αλλαγή στη συνειδητοποίηση
 • απώλεια συνείδησης
 • επιληπτικές κρίσεις
 • καρδιακό επεισόδιο

Ένα ρήγμα εγκεφαλικού ανευρύσματος είναι απειλητικό για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν εσείς ή κάποιος γύρω σας αντιμετωπίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου εξασθενήσουν και αρχίσουν να διογκώνονται. Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή γιατί μπορεί τελικά να σπάσει και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμα και θάνατο.

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος αντιμετωπίζετε σοβαρό και ξαφνικό πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου, η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss