Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάκτηση από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τη χειρουργική τεχνική που λαμβάνετε.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν γενικά ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης από τις ανοιχτές επεμβάσεις. Οι ανοιχτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά σας. Μια λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρότερων τομών με ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται λαπαροσκόπιο.

Εξετάζουμε τον χρόνο αποκατάστασης μερικών από τις πιο κοινές επεμβάσεις απώλειας βάρους.

Ανάρρωση από εγχείρηση γαστρικού δακτυλίου

Με τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής ταινίας, ο χειρουργός σας θα τοποθετήσει μια ταινία γύρω από το στομάχι σας για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι νωρίτερα. Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με κάθε τύπο χειρουργικής επέμβασης, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θεωρούν ότι η χειρουργική επέμβαση γαστρικού δακτυλίου είναι μια ασφαλής επέμβαση.

Πόσο καιρό θα μείνετε στο νοσοκομείο;

Μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα με τη διαδικασία σας ή να περάσετε 1 νύχτα στο νοσοκομείο.

Οι πρώτες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι

Τα παυσίπονα χωρίς συνταγή μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ενόχληση. Ο χειρουργός σας μπορεί να δώσει φάρμακα που αραιώνουν το αίμα για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια υγρή δίαιτα για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Πότε μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες;

Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες για να επιστρέψετε πλήρως στην τυπική σας διατροφή και να μπορέσετε να επιστρέψετε σε έντονη δραστηριότητα ή άσκηση. Ο χειρουργός σας μπορεί να σφίξει τον ιμάντα γύρω από το στομάχι σας 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Πόσο καιρό μέχρι να μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά;

Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας εντός δύο εβδομάδων μετά το γαστρικό δέσιμο. Μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερη ανάρρωση εάν έχετε σωματική εργασία.

Ανάρρωση από γαστρικό bypass

Η γαστρική παράκαμψη είναι μια διαδικασία που σας επιτρέπει επίσης να χάσετε βάρος. Ο χειρουργός σας θα δημιουργήσει μια μικρή θήκη στην κορυφή του στομάχου σας με χειρουργικά συνδετικά. Αυτή η θήκη συνδέεται με το λεπτό έντερο σας, έτσι ώστε το φαγητό να παρακάμπτει το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου σας.

Πόσο καιρό θα μείνετε στο νοσοκομείο;

Συνήθως, θα μείνετε στο νοσοκομείο για περίπου 2-3 ​​ημέρες μετά από γαστρική παράκαμψη.

Οι πρώτες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι

Φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας σας τις ημέρες μετά τη διαδικασία σας. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πόνο στην άκρη του ώμου από αέρια που άφησαν μετά την επέμβαση, αλλά συνήθως υποχωρεί μετά από 4-5 ημέρες.

Πότε μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες;

Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε δίαιτα σε υγρή μορφή για 3 εβδομάδες και δεν θα μπορείτε να οδηγείτε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Ίσως μπορέσετε να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις κανονικές σας δραστηριότητες εντός 3 εβδομάδων.

Πόσο καιρό μέχρι να μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά;

Ίσως μπορέσετε να επιστρέψετε στην εργασία σας εντός 8 εβδομάδων.

Ανάρρωση από γαστρικό μανίκι

Με μια διαδικασία γαστρικού μανικιού, ο χειρουργός σας θα αφαιρέσει περίπου το 80% του στομάχου σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γρήγορα χορτάτοι.

Πόσο καιρό θα μείνετε στο νοσοκομείο;

Συνήθως, θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για περίπου 3-5 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού.

Οι πρώτες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι

Μπορεί να έχετε κάποιο πόνο μετά τη διαδικασία σας, αλλά πιθανότατα θα σας χορηγηθεί ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για να ανακουφίσετε την ενόχληση.

Πιθανότατα θα νιώσετε κουρασμένοι και θα χρειαστείτε επιπλέον ξεκούραση ενώ το σώμα σας αναρρώνει.

Πότε μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες;

Θα χρειαστεί να φάτε πολύ μικρότερες μερίδες φαγητού μετά τη διαδικασία σας. Ίσως να μην μπορείτε να ακολουθήσετε μια τυπική δίαιτα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Οι χειρουργοί συνήθως συνιστούν την αποφυγή της κοιλιακής άσκησης ή της άρσης βαρών για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Πόσο καιρό μέχρι να μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά;

Μπορεί να χρειαστούν έως και 4-6 εβδομάδες για να επιστρέψετε στην εργασία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν νωρίτερα.

Ανάρρωση από δωδεκαδακτυλικό διακόπτη

Ο δωδεκαδακτυλικός διακόπτης είναι ένας συνδυασμός γαστρικού χιτωνίου και εντερικής παράκαμψης. Μια εντερική παράκαμψη περιλαμβάνει τη σύνδεση του πρώτου μέρους του λεπτού εντέρου σας σε ένα κατώτερο μέρος για να περιορίσετε τις θερμίδες που απορροφάτε.

Πόσο καιρό θα μείνετε στο νοσοκομείο;

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από έναν δωδεκαδακτυλικό διακόπτη είναι συχνά παρόμοια με αυτή ενός γαστρικού μανικιού. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε για 3-5 ημέρες.

Οι πρώτες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι

Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε μια υγρή δίαιτα μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να δίνετε στο σώμα σας αρκετή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης.

Πότε μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες;

Ενδέχεται να μπορέσετε να επιστρέψετε στο μεγαλύτερο μέρος της κανονικής σας δραστηριότητας μέσα σε μερικές εβδομάδες. Οι χειρουργοί συνιστούν να αποφεύγεται η άρση βαρέων βαρών ή η άσκηση για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά από διαδικασίες που περιλαμβάνουν γαστρικό διακόπτη.

Πόσο καιρό μέχρι να μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά;

Όπως και με τις επεμβάσεις γαστρικού μανικιού, μπορεί να χρειαστούν έως και 4-6 εβδομάδες για να μπορέσετε να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Ανάρρωση από λαπαροσκοπική έναντι ανοιχτής χειρουργικής αδυνατίσματος

Περισσότερο από 90% οι γαστρικές παρακάμψεις γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά.

Σε ένα μελέτη 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έξοδος από το νοσοκομείο 1 ημέρα μετά τη λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη φαίνεται να είναι ασφαλής και δεν σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες επανεισδοχής από ό,τι οι μεγαλύτερες παραμονές στο νοσοκομείο. Οι ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν συνήθως παραμονή στο νοσοκομείο τουλάχιστον μερικών ημερών.

Πιθανότατα θα είστε σε θέση να επανεκκινήσετε σιγά σιγά τις καθημερινές σας δραστηριότητες μια ή δύο εβδομάδες μετά τη διαδικασία σας — πιθανώς πιο γρήγορα μετά από μια λαπαροσκοπική διαδικασία.

Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες για να επιστρέψετε στην εργασία μετά από ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, αλλά η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση συχνά οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού παρακολούθησης, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να παρακολουθεί την ανάρρωσή σας. Είναι επίσης απαραίτητο να δείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε σημάδια πιθανών επιπλοκών, όπως:

  • κόκκινο, ζεστό και πρησμένο δέρμα γύρω από την πληγή σας
  • υψηλός πυρετός
  • εμετός
  • ρίγη και ρίγος

  • γρήγορη αναπνοή
  • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • δυσκολία στην κατάποση

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες μέρες μετά την επέμβαση απώλειας βάρους;

Η μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η πιο δύσκολη, καθώς μπορεί να νιώθετε ενόχληση από την επέμβαση και δεν θα μπορείτε να φάτε στερεά τροφή.

Πόσο σύντομα μπορώ να οδηγήσω μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Δεν θα μπορείτε να οδηγείτε μέχρι να πατήσετε τα φρένα και να φορέσετε τη ζώνη ασφαλείας σας χωρίς πόνο — συνήθως τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Ποια επέμβαση απώλειας βάρους έχει τον ταχύτερο χρόνο αποθεραπείας;

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής ταινίας είναι γενικά ο απλούστερος τύπος χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους και έχει τον συντομότερο χρόνο αποκατάστασης.

Πάρε μακριά

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το βάρος που θέλετε, αλλά θα χρειαστείτε εβδομάδες για να ανακάμψετε από τη διαδικασία. Πιθανότατα θα χρειαστεί να ξεκινήσετε μια υγρή δίαιτα πριν συνεχίσετε σταδιακά τις στερεές τροφές.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού παρακολούθησης μετά τη διαδικασία σας για να βεβαιωθείτε ότι θεραπεύεστε σωστά. Είναι επίσης σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε σημεία λοίμωξης ή άλλες επιπλοκές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss