Πόνος ενδομητρίωσης στη δεξιά πλευρά: Τι σημαίνει;

Η εμφάνιση πόνου ενδομητρίωσης στη δεξιά πλευρά μπορεί να υποδεικνύει ποιες δομές επηρεάζονται από την πάθηση και να παρέχει διαγνωστικές ενδείξεις.

Γυναίκα με πόνο ενδομητρίωσης μόνο στη δεξιά πλευρά
Liuboyr Vorona/Getty Images

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν της επένδυσης της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται σε θέσεις έξω από τη μήτρα. Όπως το ενδομήτριό σας, αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Αναπτύσσονται, αιμορραγούν και αποβάλλονται σε ευθυγράμμιση με τους ορμονικούς σας κύκλους.

Οι βλάβες της ενδομητρίωσης δημιουργούν μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε ουλές ή συμφύσεις, ζώνες ουλών μεταξύ δύο ή περισσότερων οργάνων.

Εάν ζείτε με ενδομητρίωση, μπορεί να εμφανίσετε τοπικό πόνο, συμπεριλαμβανομένης της δεξιάς πλευράς του σώματός σας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα και ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Εκτός από τον έντονο πόνο και τη δυσφορία, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ακανόνιστη αιμορραγία περιόδου
 • αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων
 • γαστρεντερικές προκλήσεις (δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, φούσκωμα)
 • πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ
 • πόνος κατά την ούρηση ή την αφόδευση
 • κούραση

Αν και υπάρχει καμία θεραπεία για την ενδομητρίωση, είναι διαθέσιμη θεραπεία. Η ορμονοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση και η διαχείριση του πόνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Μπορεί να είναι διαφραγματική ενδομητρίωση;

Σύμφωνα με έκθεση περίπτωσης του 2018, περίπου 95% της διαφραγματικής ενδομητρίωσης οι βλάβες εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά. Αυτό μπορεί μερικές φορές να εξηγεί τον πόνο σε εκείνη την πλευρά του σώματος.

Τα κύτταρα ενδομητρίωσης μπορεί να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε, προκαλώντας πόνο ειδικά για τη θέση τους. Όταν η ενδομητρίωση επηρεάζει το διάφραγμά σας, είναι γνωστή ως διαφραγματική ενδομητρίωση.

Το διάφραγμά σας είναι ο μεγάλος μυς που χωρίζει την κοιλιακή κοιλότητα από την κοιλότητα του θώρακα. Είναι απαραίτητο για την αναπνοή, επιτρέποντας την κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας.

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η διαφραγματική ενδομητρίωση μπορεί να είναι πιο συχνή από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, αντιπροσωπεύοντας έως και το 4,7% των διαγνώσεων ενδομητρίωσης.

Ενδομητρίωση που επηρεάζει το διάφραγμά σας στη δεξιά πλευρά μπορεί να προκαλέσει πόνος στη δεξιά πλευρά στην κοιλιά, το στήθος ή επάνω στον ώμο σας.

Ωστόσο, το να αντιμετωπίζετε πόνο ενδομητρίωσης μόνο στη δεξιά πλευρά του σώματός σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζείτε με διαφραγματική ενδομητρίωση. Αυτή είναι μόνο μια πιθανή εξήγηση για τον πόνο της ενδομητρίωσης σε εκείνη την πλευρά του σώματος.

Πού αλλού μπορείτε να αισθανθείτε πόνο ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση συνήθως προκαλεί πόνο και συμπτώματα ειδικά για τη θέση της. Αυτό σημαίνει ότι οι βλάβες στην ουροδόχο κύστη σας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο στην κεντρική λεκάνη ή δυσφορία κατά την ούρηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύξουν ενδομητρίωση σε περιοχές εντός της λεκάνης. Οι συνηθισμένοι ιστότοποι περιλαμβάνουν:

 • ωοθήκες
 • σάλπιγγες
 • ουροποιητικού συστήματος
 • γαστρεντερικός σωλήνας
 • μητροϊεροί σύνδεσμοι

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να αναπτυχθεί σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως η επένδυση του κοιλιακού τοιχώματος ή η θωρακική κοιλότητα.

Ορισμένες θέσεις ενδομητρίωσης, όπως το διάφραγμα, μπορεί να προκαλέσουν αναφερόμενο πόνο ή πόνο που γίνεται αισθητός σε περιοχές μακριά από την πηγή. Αυτό συμβαίνει λόγω των κοινών νευρικών δικτύων στο σώμα που μεταφέρουν σήματα πόνου από τη μια θέση στην άλλη.

Στη διαφραγματική ενδομητρίωση, το διάφραγμα συνδέεται απευθείας μέσω της θωρακικής κοιλότητας με την περιοχή του λαιμού μέσω ενός πρωτεύοντος νευρικού κλάδου που ονομάζεται φρενικό νεύρο. Αυτός είναι ο λόγος που ο κατά τα άλλα ανεξήγητος πόνος στον ώμο είναι μερικές φορές σύμπτωμα της διαφραγματικής ενδομητρίωσης.

Άλλες αιτίες πόνου στη δεξιά πλευρά του σώματος

Το αίσθημα πόνου στη δεξιά πλευρά του σώματος δεν περιορίζεται στην ενδομητρίωση. Ο πόνος εμφανίζεται κάθε φορά που εξειδικευμένες νευρικές απολήξεις στο σώμα σας ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα όπως πίεση, ερεθισμός ή διαδικασίες ασθένειας.

Η ενδομητρίωση είναι μόνο μια πιθανή αιτία πόνου στη δεξιά πλευρά του σώματός σας. Πολλές άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες αισθητηριακές εμπειρίες, όπως:

 • ενδομητρίωση, μια κύστη γεμάτη υγρό

 • κύστεις ωοθηκών
 • έκτοπη κύηση
 • συστροφή ωοθηκών
 • ινομυώματα
 • πόνος στη δεξιά ωορρηξία (επίσης γνωστός ως Mittelschmerz)
 • έντονες κράμπες περιόδου
 • αδενομύωση
 • φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)
 • λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
 • πέτρες στα νεφρά
 • σκωληκοειδίτιδα
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • μυοσκελετικές παθήσεις, όπως μυϊκές ρήξεις ή καταπονήσεις
 • κάποιες μορφές καρκίνου

Επί του παρόντος, διερευνητική χειρουργική είναι ο μόνος τρόπος για την επιβεβαίωση της ενδομητρίωσης, αν και υπάρχουν εξελίξεις στις μη χειρουργικές επιλογές ανίχνευσης σε ανάπτυξη.

Εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε πόνο ενδομητρίωσης μόνο στη δεξιά πλευρά, η συζήτηση με τον επαγγελματία υγείας σας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να αποκλείσετε άλλες πιθανές εξηγήσεις.

Συχνές ερωτήσεις

Η κατανόηση περισσότερων για την ενδομητρίωση και τον πόνο στη δεξιά πλευρά μπορεί να σας βοηθήσει να συζητήσετε αυτό το σύμπτωμα με το γιατρό σας.

Μπορεί ο πόνος της ενδομητρίωσης να είναι μόνο στη μία πλευρά;

Είναι πιθανό να εμφανίσετε πόνο ενδομητρίωσης μόνο στη μία πλευρά. Η ενδομητρίωση συνήθως προκαλεί πόνο σε σχέση με τη θέση της, που σημαίνει ότι οι βλάβες στη δεξιά πλευρά μπορούν να προκαλέσουν πόνο μόνο στη δεξιά πλευρά και οι βλάβες στην αριστερή πλευρά μπορεί να προκαλέσουν μόνο πόνο στην αριστερή πλευρά.

Το να αισθάνεστε πόνο στη μία πλευρά του σώματος στην ενδομητρίωση δεν σημαίνει ότι έχετε ενδομητρίωση μόνο στη μία πλευρά.

Η ενδομητρίωση προκαλεί πάντα πόνο;

Ενδομητρίωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, δηλαδή δεν προκαλεί πόνο ή εμφανή συμπτώματα. Είναι επίσης πιθανό να έχετε κάποιες ενδομήτριες βλάβες που προκαλούν πόνο ενώ άλλες όχι.

Πώς ξέρετε αν ο πόνος σας είναι ενδομητρίωση;

Η διερευνητική χειρουργική μπορεί να διαγνώσει την ενδομητρίωση. Ο επαγγελματίας υγείας σας ερευνά το εσωτερικό της λεκάνης σας χρησιμοποιώντας λαπαροσκόπηση ή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι βλάβες της ενδομητρίωσης αναγνωρίζονται και σταδιοποιούνται με βάση το μέγεθος και τον αριθμό των θέσεων που επηρεάζονται.

Τι προκαλεί τον πόνο περιόδου μόνο στη δεξιά πλευρά;

Ο πόνος στη δεξιά πλευρά που εμφανίζεται ρητά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να προκληθεί από ενδομητρίωση καθώς και από άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Άλλες πιθανές αιτίες του πόνου της περιόδου στη δεξιά πλευρά περιλαμβάνουν κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, PID, πόνο στην ωορρηξία, αδενομύωση ή καρκίνο.

Ποιος πόνος μιμείται την ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων πόνου που μπορεί να μιμούνται τον πόνο πολλών άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως το IBS.

Η αδενομύωση είναι μια κατάσταση παρόμοια με την ενδομητρίωση που μπορεί να εμφανιστεί με αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα. Εμφανίζεται όταν ο ενδομητρικός ιστός διεισδύει στα βαθύτερα μυϊκά στρώματα της μήτρας, προκαλώντας πόνο, διαταραχή της εμμήνου ρύσεως και προκλήσεις γονιμότητας.

Είναι πιθανό να εμφανίσετε πόνο ενδομητρίωσης μόνο στη δεξιά πλευρά. Ο πόνος μπορεί να είναι συγκεκριμένος στη μία πλευρά του σώματός σας εάν υπάρχουν βλάβες ή ουλές σε αυτήν την πλευρά του σώματός σας.

Ο πόνος μόνο στη δεξιά πλευρά δεν σημαίνει ότι η ενδομητρίωση είναι μόνο στη δεξιά πλευρά, ωστόσο, και η ενδομητρίωση δεν είναι η μόνη αιτία του πόνου στη δεξιά πλευρά. Άλλες αναπαραγωγικές παθήσεις, καθώς και άλλες μη γυναικολογικές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss