Προσύλληψη και τι σημαίνει για την εγκυμοσύνη

Η προσύλληψη είναι ο χρόνος πριν από τη σύλληψη (η αρχή της εγκυμοσύνης). Τα ζευγάρια μπορεί να εξετάσουν τη φροντίδα πριν από τη σύλληψη για να εξασφαλίσουν μια υγιή εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

ζευγάρι συζητούν προσύλληψη
Catherine Falls Commercial/Getty Images

Από ιατρικής άποψης, τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να προγραμματίσουν και να προετοιμαστούν πριν προσπαθήσουν για μωρό, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου προ της σύλληψης.

Η προσύλληψη αναφέρεται στο χρόνο πριν μείνετε έγκυος. Η φροντίδα πριν από τη σύλληψη είναι η ιατρική φροντίδα που λαμβάνουν τα ζευγάρια πριν από την εγκυμοσύνη για να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν πιθανώς την υγεία του εμβρύου και της μητέρας.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα πριν από τη σύλληψη, γιατί μπορεί να την αναζητήσετε και ποια βήματα μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το σώμα σας για εγκυμοσύνη.

Τι είναι η προκατάληψη;

Η προσύλληψη είναι η χρονική περίοδος πριν την εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί το συμμερίζονται μέχρι το μισό από τα 200 εκατομμύρια εγκυμοσύνες που συμβαίνουν κάθε χρόνο είναι απρογραμμάτιστες.

Η υγεία ενός ατόμου πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Η φροντίδα πριν από τη σύλληψη είναι η ιατρική συμβουλή που λαμβάνει ένα άτομο πριν από την εγκυμοσύνη για:

 • εντοπίζουν κινδύνους όπως πιθανές γενετικές διαταραχές
 • βελτίωση και βελτιστοποίηση της γενικής υγείας
 • μείωση της νοσηρότητας (ιατρικές παθήσεις) και της θνησιμότητας (θάνατος) τόσο για τον γονέα όσο και για το μωρό

Πώς να προετοιμάσετε το σώμα σας για την εγκυμοσύνη;

Η λήψη προγεννητικών βιταμινών είναι ένα καλό βήμα πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν επίσης πολλές περισσότερες ενέργειες για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματός σας για εγκυμοσύνη.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί προτείνουν ότι η προγεννητική φροντίδα που ξεκινά τουλάχιστον 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη είναι η πιο αποτελεσματική.

Τα πιο σημαντικά βήματα περιλαμβάνουν:

 • διακοπή του καπνίσματος, των ναρκωτικών και του αλκοόλ, εάν κάποιο από αυτά ισχύει για εσάς

 • επίτευξη ή διατήρηση ενός υγιούς βάρους ή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για εσάς
 • συζητώντας τα τρέχοντα φάρμακά σας (συνταγογραφούμενα και χωρίς ιατρική συνταγή), τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα με το γιατρό σας
 • ενημέρωση των εμβολίων σας, εάν χρειάζεται
 • λήψη 400–800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος κάθε μέρα για τη μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα
 • διαχείριση υφιστάμενων παθήσεων υγείας όπως άσθμα, διαβήτης, επιληψία ή παθήσεις στοματικής υγείας
 • αποφυγή επαφής με επικίνδυνες ουσίες (όπως χημικές ουσίες ή περιττώματα ζώων), είτε στην εργασία είτε στο σπίτι

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού πριν τη σύλληψη με το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας

Μπορείτε να δείτε τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη νοσοκόμα, τη μαία (ή άλλο επαγγελματία τοκετού) ή τον μαιευτήρα σας για ένα ραντεβού πριν από τη σύλληψη.

Όταν φτάσετε, θα συμπληρώσετε έγγραφα σχετικά με την τρέχουσα υγεία σας καθώς και το προσωπικό και οικογενειακό σας ιστορικό υγείας. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να εντοπίσει τυχόν σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επίσκεψή σας.

Μπορείτε να συζητήσετε προηγούμενες εγκυμοσύνες και οποιεσδήποτε καταστάσεις υγείας είχατε εσείς ή το μωρό σας. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε τυχόν φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή και να ενημερώσετε τυχόν εμβόλια που μπορεί να χρειαστείτε.

Το ραντεβού σας πριν από τη σύλληψη θα περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση και πιθανώς μια πυελική εξέταση για την αξιολόγηση της συνολικής σας υγείας. Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί επίσης να συζητήσει την ψυχική σας υγεία και να προσφέρει πόρους για ενδοοικογενειακή βία ή κατάχρηση ουσιών, εάν χρειάζεται.

Τι διαγνωστικές εξετάσεις χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της προσύλληψης;

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ραντεβού σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπεία για ορισμένες καταστάσεις, αλλαγές στα φάρμακα ή άλλη φροντίδα παρακολούθησης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει ορισμένες εξετάσεις για πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • τεστ ΠΑΠ
 • προσυμπτωματικός έλεγχος σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).
 • εξέταση αίματος (για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος και της κατάστασης Rh)

 • γενετικός έλεγχος/εξέταση

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εγκυμοσύνη, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει:

 • τεστ αποθεματικών ωοθηκών
 • υστεροσαλπιγγογραφία
 • υπερηχοϋστερογράφημα
 • έλεγχος λειτουργίας του θυρεοειδούς

Χρειάζεστε γενετική συμβουλευτική;

Τα γονίδιά σας περνούν στο μωρό σας κατά τη σύλληψη. Γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να εμφανιστούν ως μονογονιδιακές διαταραχές (όπως κυστική ίνωση ή δρεπανοκυτταρική αναιμία) ή χρωμοσωμικές διαταραχές (όπως τρισωμία 18 ή σύνδρομο Down).

Δεν επιλέγουν όλα τα ζευγάρια να έχουν γενετική συμβουλευτική ως μέρος της διαδικασίας προσύλληψης. Αντίθετα, είναι ένα εργαλείο για να βοηθήσει ζευγάρια που μπορεί να έχουν ανησυχίες ή υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης γενετικών παθήσεων.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορείτε να αναζητήσετε γενετική συμβουλευτική περιλαμβάνουν:

 • έχοντας οικογενειακό ιστορικό ορισμένων γενετικών παθήσεων (γεννητικές ανωμαλίες, καρκίνος, κληρονομικές διαταραχές)
 • έχοντας δύο ή περισσότερες αποβολές ή θνησιγένεια ή βρεφικός θάνατος
 • έχοντας ένα προηγούμενο παιδί με γενετική πάθηση
 • είναι άνω των 35 ετών
 • λήψη άλλων εξετάσεων που υποδηλώνουν πιθανές γενετικές διαταραχές
 • όντας συγκεκριμένου εθνοτικού υπόβαθρου που αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών διαταραχών (για παράδειγμα, το εβραϊκό γενετικό πάνελ Ασκενάζι)

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού με γενετική συμβουλευτική, ο γιατρός σας θα συζητήσει τους κινδύνους και τον γενετικό έλεγχο. Εάν ένα ζευγάρι επιλέξει τη γενετική εξέταση, μια απλή εξέταση αίματος ή σάλιου μπορεί να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για περαιτέρω συζήτηση με τον γιατρό για την κατανόηση του κινδύνου και τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό διαφορετικών γενετικών παθήσεων.

Ποια βήματα μπορεί να κάνει ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια της προσύλληψης;

Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να λάβει μέτρα για να προετοιμαστεί για μια υγιή εγκυμοσύνη. Πρώτα και κύρια, είναι σπουδαίος να συμμετέχει ο σύντροφός σας στη διαδικασία προγραμματισμού εγκυμοσύνης.

Άλλα βήματα περιλαμβάνουν:

 • αποφυγή του καπνίσματος, της χρήσης ναρκωτικών και της χρήσης αλκοόλ
 • τρώγοντας μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή
 • μείωση του στρες
 • εξέταση για ΣΜΝ
 • κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσετε την τρέχουσα χρήση φαρμάκων, καθώς και το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό υγείας
 • αποφυγή επαφής με επικίνδυνες ουσίες (όπως χημικές ουσίες ή τοξίνες) ή λήψη μέτρων για την αποφυγή μόλυνσης στο σπίτι εάν εργάζονται με αυτά τα υλικά
 • λήψη τεστ γονιμότητας όπως απαιτείται

Η γενετική συμβουλευτική μπορεί να είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της διαδικασίας εάν ο γιατρός του συντρόφου σας εντοπίσει πιθανές γενετικές ασθένειες. Ο γιατρός του συντρόφου σας μπορεί να προτείνει γενετικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει δείγμα σάλιου ή αίματος, για να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα τον κίνδυνο για ορισμένες κληρονομικές παθήσεις.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η προκατάληψη στην εγκυμοσύνη;

Η προσύλληψη δεν είναι στάδιο της εγκυμοσύνης. Είναι η χρονική περίοδος πριν το σπέρμα συναντήσει το ωάριο. Ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο στον προγραμματισμό και τη φροντίδα πριν από την εγκυμοσύνη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ηλικία που μπορείτε να μείνετε έγκυος φυσικά;

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες μπορεί να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο σε οποιονδήποτε δεδομένο κύκλο στα 20 και στα 30 τους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αυτό το ποσοστό πέφτει σε 1 στους 10 κάθε κύκλο. Η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή πριν μια γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση. Κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 51 ετών.

Ο γενετικός έλεγχος προ της σύλληψης καλύπτεται από ασφάλιση;

Μπορεί. Εξαρτάται από την ασφάλιση και τη συγκεκριμένη κάλυψη. Είναι καλή ιδέα να καλέσετε τον ασφαλιστικό σας φορέα πριν από την επίσκεψή σας πριν από τη σύλληψη για να μάθετε τι καλύπτεται στο σχέδιό σας.

Πάρε μακριά

Τα βήματα που λαμβάνετε πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσουν από επιβλαβή αποτελέσματα τόσο για τον γονέα όσο και για το μωρό. Είτε θέλετε να συλλάβετε το πρώτο σας παιδί είτε το τέταρτο, η φροντίδα πριν από τη σύλληψη είναι το κλειδί. Η υγεία σας μπορεί να αλλάξει μεταξύ των κυήσεων, γι’ αυτό κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν θέλετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss