Προβολή ψυχικής υγείας: Μπορεί ο διαλογισμός να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το έκζεμα;

Ο έντονος κνησμός και ο ερεθισμός από το έκζεμα μπορεί να διαταράξουν την καθημερινότητά σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας. Η προσθήκη συμπληρωματικών πρακτικών όπως ο διαλογισμός στη ρουτίνα σας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Το έκζεμα είναι μια ομάδα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων που μοιράζονται συμπτώματα έντονου κνησμού και ερεθισμού. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος, που επηρεάζει περισσότερα από 9 εκατομμύρια παιδιά και 16 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν ζείτε με έκζεμα, μπορείτε να ασκήσετε επιμελή φροντίδα του δέρματος και να χρησιμοποιήσετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Ακόμη και με θεραπεία, ωστόσο, τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να ξεσπάσουν ή να προκαλέσουν κνησμό και δυσφορία. Για να βοηθήσουν στη διαχείριση του εκζέματος, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρωματικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός.

Ο διαλογισμός μπορεί να μην θεραπεύει τις υποκείμενες αιτίες του εκζέματος, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση του ύπνου και στη μείωση της ευαισθησίας στα συμπτώματα.

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το έκζεμα

Ο διαλογισμός είναι μια νοητική δραστηριότητα που εκπαιδεύει την προσοχή και την εστίασή σας, ενθαρρύνοντας τη σύνδεση νου-σώματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού, και μέσα σε αυτούς τους τύπους, υπάρχουν ακόμη περισσότερες παραλλαγές και μοναδικές έννοιες.

Η ενίσχυση της σύνδεσης μυαλού-σώματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσωπικής επίγνωσης της σωματικής και ψυχολογικής σας ευεξίας και της σύνδεσής τους μεταξύ τους. Η αναγνώριση αυτών των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την επιρροή τους στη ζωή σας.

Όταν πρόκειται για έκζεμα, μια βελτιωμένη σύνδεση νου-σώματος από τον διαλογισμό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων έμμεσα και μπορεί να αλλάξει την αντίληψή σας για αυτά τα συμπτώματα καθώς εμφανίζονται.

Μείωση του στρες και του άγχους

Το άγχος είναι ένα κοινό έναυσμα για τις εξάρσεις του εκζέματος.

Εάν αγχώνεστε ή αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες και ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το έκζεμα. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του δέρματός σας να επανορθώνεται.

Εκτός από το να σας δίνει την ευκαιρία να απεμπλακείτε από τις ιδεοληψίες και τις ανησυχίες, ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βελτιώσει τις φυσιολογικές διαδικασίες στο σώμα σας που σχετίζονται με το στρες.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από το 2017, ο διαλογισμός που χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση του στρες μείωσε την αρτηριακή πίεση, μείωσε τα επίπεδα ορμονών του στρες και τους φλεγμονώδεις δείκτες και μείωσε τον καρδιακό ρυθμό.

Η διαχείριση του στρες και της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Βελτιωμένος ύπνος

Οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές εάν ζείτε με έκζεμα. Ο κνησμός και η ενόχληση μπορεί να σας ξυπνήσουν ή να σας κρατήσουν ξύπνιους και τα κλινοσκεπάσματα, τα απορρυπαντικά και η θερμοκρασία ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα και να προκαλέσουν έξαρση.

Κατά προσέγγιση 33-90% ενηλίκων με έκζεμα αναφέρουν διαταραχές ύπνου.

Ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου με διάφορους τρόπους. Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της χαλάρωσης, στη μείωση του στρες και στην ηρεμία των σκέψεων που μπορεί να εμποδίσουν τον ύπνο. ΕΝΑ Μελέτη κοόρτης 2020 διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Heartfulness σε συνδυασμό με καλές πρακτικές υγιεινής ύπνου βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων της χρόνιας αϋπνίας σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Μειωμένη ευαισθησία στα συμπτώματα

Όταν αντιλαμβάνεστε τα συμπτώματα του εκζέματος, κάθε φαγούρα, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση στο δέρμα σας μπορεί να αισθάνεται αφόρητη.

Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τα συμπτώματά σας, απενεργοποιώντας τις υπερδιεγερμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το χρόνιο στρες και τον πόνο.

Σε μια πιλοτική μελέτη από το 2013, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ο διαλογισμός τους βοήθησε να εντοπίσουν τους παράγοντες που προκαλούν άγχος, βοηθώντας τους να αποτρέψουν το αίσθημα κνησμού να γίνει συντριπτικό. Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι ένιωθαν περισσότερο τον έλεγχο του εκζέματός τους και ήταν καλύτερα ικανοί να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις της πάθησης στη ζωή τους.

Σύμφωνα με έρευνα από το 2019, ο διαλογισμός, ειδικά ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, μπορεί να έχει ευρύτερες εφαρμογές για πολλούς τύπους οξέος πόνου. Στη μελέτη, ο διαλογισμός επίγνωσης βοήθησε στη βελτίωση της ανοχής και της αντοχής στον πόνο στους συμμετέχοντες, βοηθώντας τους να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τα συμπτώματα αντί να τα προσηλώσουν.

Διαμεσολάβηση ενσυνειδητότητας

Η ίδια η ενσυνειδητότητα δεν είναι εγγενώς ένας τύπος διαλογισμού. Το Mindfulness είναι μια νοητική πρακτική στην οποία εστιάζεις στην τρέχουσα στιγμή. Είναι η πράξη σκόπιμης, στιγμή προς στιγμή, μη επικριτικής επίγνωσης.

Όταν η ενσυνειδητότητα ενσωματώνεται στον διαλογισμό, είναι γνωστή ως διαλογισμός ενσυνειδητότητας, μια παρέμβαση που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα (MBI). Τα MBIs έχουν ερευνηθεί σε πολλές παθήσεις υγείας και φαίνονται πολλά υποσχόμενα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Μια μικρή μελέτη από το 2022, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα ΜΒΙ βοήθησαν στη μείωση της σοβαρότητας της ατοπικής δερματίτιδας, της αντίληψης του κνησμού και των επιπέδων στρες, υποστηρίζοντας τη χρήση τους ως συμπληρωματικές θεραπείες στη συμβατική θεραπεία.

Ένα μεγαλύτερο τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή από το 2023 διαπίστωσε ότι όταν χρησιμοποιείται μαζί με τη συμβατική φροντίδα, η ομαδική ενσυνειδητότητα και η εκπαίδευση αυτοσυμπόνιας βοήθησαν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα.

Πώς να ξεκινήσετε μια ρουτίνα διαλογισμού

Δεν χρειάζεστε προηγμένη εκπαίδευση για να ξεκινήσετε το διαλογισμό. Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να προσθέσετε τον διαλογισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα:

 • αποφασίστε για μια μορφή διαλογισμού
 • επιλέξτε μια ήσυχη τοποθεσία για διαλογισμό
 • δημιουργήστε έναν άνετο χώρο και ατμόσφαιρα
 • αφιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα για διαλογισμό
 • κρατήστε το χρόνο διαλογισμού σύντομο και σταδιακά χτίστε καθώς αισθάνεστε πιο άνετα
 • επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθη καθώς μαθαίνετε

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιος τύπος διαλογισμού είναι ο καλύτερος, ένα απλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι ο διαλογισμός με αναπνοή, όπως η προσεκτική αναπνοή.

Απλώς καθίστε ήσυχα, εστιάζοντας την προσοχή σας στην εισπνοή και την εκπνοή. Αφήστε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να τις κρατάτε. Εστιάστε στην αίσθηση και τον ρυθμό της αναπνοής σας.

Άλλα οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική συμπληρωματική πρακτική για περισσότερα από το έκζεμα. Σύμφωνα με την Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH), Τα οφέλη του διαλογισμού σε πολλαπλές συνθήκες περιλαμβάνουν:

 • μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης
 • βελτιωμένη αρτηριακή πίεση
 • διαχείριση του οξέος και χρόνιου πόνου
 • βελτιωμένη ποιότητα ύπνου

Περιορισμένη έρευνα που αναφέρεται από το NCCIH προτείνει επίσης ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει:

 • προωθήσει τη διαχείριση βάρους
 • ρυθμίζουν τα διατροφικά πρότυπα
 • μείωση των παρενεργειών από τον καρκίνο
 • βελτιώνουν τα συμπτώματα σε ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και η διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD)

Πόσο γρήγορα μπορείτε να δείτε αποτελέσματα;

Η χρήση του διαλογισμού για το έκζεμα είναι ένα αναδυόμενο πεδίο μελέτης. Δεν υπάρχουν ακόμη πρότυπα που να υποδεικνύουν την ιδανική διάρκεια θεραπείας ή μια βέλτιστη στην πράξη μέθοδο διαλογισμού.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε πόσο καλά θα λειτουργήσει ο διαλογισμός για εσάς ή πόσο καιρό θα χρειαστεί για να δείτε βελτίωση. Τα επιτυχή αποτελέσματα στη βιβλιογραφία κυμαίνονται από 2-13 εβδομάδες και μετά.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας παραμένει μια από τις πιο καλά ερευνημένες παρεμβάσεις διαλογισμού, αλλά υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τη χρήση του στο έκζεμα.

Επόμενα βήματα αν δεν λειτουργήσει

Ο διαλογισμός δεν υποκαθιστά τη συμβατική θεραπεία εκζέματος. Είναι ένας τρόπος για να συμπληρώσετε το σχέδιο θεραπείας σας και ενδεχομένως να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας.

Εάν ο διαλογισμός δεν λειτουργεί για εσάς, υπάρχουν άλλες συμπληρωματικές πρακτικές που μπορείτε να εξετάσετε, όπως:

 • βελονισμός
 • ύπνωση
 • μασάζ
 • τεχνικές μείωσης του στρες
 • διατροφική υποστήριξη

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία, συζητήστε τη με έναν δερματολόγο για να βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Ο διαλογισμός για το έκζεμα είναι μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας σας. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, στην προώθηση ποιοτικού ύπνου και στη μείωση της ευαισθησίας στα συμπτώματα σε άτομα με έκζεμα.

Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε εάν ο διαλογισμός θα λειτουργήσει για εσάς ή πόσο καιρό θα χρειαστεί για να παρατηρήσετε βελτιώσεις. Η συζήτηση με έναν δερματολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν ο διαλογισμός ή μια άλλη συμπληρωματική θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss