Προβολή ψυχικής υγείας: Αντιμετώπιση συναισθηματικής δυσφορίας από τη νόσο Peyronie

Η νόσος Peyronie προκαλεί συχνά στρες και άγχος, μερικές φορές δίνοντας τη θέση της στην κατάθλιψη. Η επικοινωνία ανοίγει την πόρτα για την εξερεύνηση των επιλογών θεραπείας και την εκμάθηση πώς να αντιμετωπίσετε.

Η νόσος Peyronie είναι μια διαταραχή κατά την οποία σχηματίζεται ουλώδης ιστός μέσα στο πέος. Με την πάροδο του χρόνου, το πέος μπορεί να αναπτύξει κάμψη ή καμπύλη, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας στύσης.

Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι, η νόσος Peyronie μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε άγχος για την εμφάνιση ή τη σεξουαλική απόδοση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζει την ψυχολογική και σεξουαλική ευεξία και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Μιλώντας για τη φυσική και συναισθηματική πραγματικότητα όλων μπορεί να αισθανθείτε ανησυχητικό στην αρχή. Αλλά είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση του πλήρους φάσματος των θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.

Μπορείτε να βρείτε υποστήριξη όταν αντιμετωπίζετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου του Peyronie.

Συναισθηματική επιβάρυνση της νόσου του Peyronie

Σπουδές προτείνουν ότι περίπου το 81% των ανδρών με Peyronie βιώνουν συναισθηματικό στρες και το 48% έχουν κάποιο επίπεδο κατάθλιψης. Περισσότεροι από τους μισούς αναφέρουν ότι το Peyronie’s είχε αρνητικό αντίκτυπο σε μια σχέση.

Αλλα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με Peyronie και συμπτώματα κατάθλιψης είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σύντροφο ή να είναι σε σχέση. Και το να είσαι ομοφυλόφιλος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Λόγοι για αυτό το συναισθηματικό τίμημα περιλαμβάνω:

 • αλλοιωμένη σωματική και αυτοεικόνα
 • σεξουαλική δυσλειτουργία
 • απώλεια σεξουαλικής αυτοπεποίθησης, άγχος απόδοσης, μειωμένη λίμπιντο
 • αρνητικές αντιδράσεις συντρόφου, πίεση στις στενές σχέσεις
 • στιγματισμός, αποφυγή σεξουαλικής επαφής, απομόνωση

«Πέρα από τα σωματικά συμπτώματα, ο συναισθηματικός και ψυχολογικός αντίκτυπος είναι πραγματικός», είπε ο Δρ Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος και ειδικός σεξουαλικής υγείας στο Orlando Health στη Φλόριντα. Η πρακτική του έχει δει άνδρες που έχουν αναπτύξει σημαντικά συναισθηματικά προβλήματα ή έχουν εγκαταλείψει τα ραντεβού ή την οικειότητα λόγω της νόσου του Peyronie.

Αντιμετώπιση όλων των πτυχών της νόσου του Peyronie

“Η αντιμετώπιση του Peyronie’s περιλαμβάνει περισσότερα από τη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων”, είπε ο Brahmbhatt στο Healthline. Πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να ενθαρρύνονται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν υποστήριξη από επαγγελματίες, συμβούλους ή ομάδες συνομηλίκων που είναι εξοικειωμένοι με τη νόσο και τις επιπτώσεις της.

Ο Brahmbhatt σημειώνει ότι η κατανόηση της νόσου, καθώς και των επιλογών θεραπείας, μπορεί να μειώσει το άγχος και τον φόβο. Μπορεί να υπάρχει κάποιος δισταγμός να μιλήσει ανοιχτά λόγω των κοινωνικών κανόνων γύρω από τον ανδρισμό. Αλλά οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παρέχουν εμπιστευτική και συμπονετική βοήθεια. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί για την εύρεση της σωστής θεραπείας για τις συγκεκριμένες ανησυχίες σας.

Όταν αναζητάτε έναν ουρολόγο, αναζητήστε κάποιον που έχει αντιμετωπίσει τη νόσο του Peyronie. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.

Πολλοί άντρες με Peyronie δεν μιλούν γι’ αυτό, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε απομονωμένοι. Αλλά σίγουρα δεν είστε μόνοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1 στα 100 άνδρες άνω των 18 ετών έχουν διάγνωση νόσου Peyronie. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πιο κοντά στο 1 στους 10, καθώς ορισμένοι άνδρες δεν αναζητούν βοήθεια.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με επίσκεψη σε έναν ουρολόγο. Μπορούν να παρέχουν συστάσεις και παραπομπές για τοπική υποστήριξη, όπως:

 • ψυχίατρος
 • ψυχολόγος
 • πιστοποιημένος σεξοθεραπευτής
 • ομάδες υποστήριξης ομοτίμων

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τα διαδικτυακά φόρουμ υποστήριξης όπως:

 • Peyronie’s Disease Society: Μια ομάδα πινάκων συζήτησης για μια ποικιλία από σχετικά θέματα της Peyronie. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψεις το πραγματικό σου όνομα.

 • Inspire: Όπου πάνω από 3.800 μέλη μοιράζονται πληροφορίες και υποστήριξη.

 • FrankTalk του Ιδρύματος Στυτικής Δυσλειτουργίας: Ένας πίνακας συζητήσεων αφιερωμένος στη στυτική δυσλειτουργία, με ένα φόρουμ ειδικά για τη νόσο του Peyronie.

Πώς να μιλήσετε με τον σύντροφό σας

Αν είστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς επηρεάζει το Peyronie, μπορείτε να «ενδυναμώσετε τον δεσμό σας και να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στον αντίκτυπο της πάθησης στην οικειότητα», είπε ο Brahmbhatt.

Είναι επίσης σημαντικό να ρωτάτε για τις εμπειρίες του συντρόφου σας γιατί επηρεάζει και τους δύο σας. Μπορεί να έχουν κάποια σωματική δυσφορία ή άγχος για το σεξ και την οικειότητα επίσης. Εάν αποφεύγατε το σεξ, ο σύντροφός σας μπορεί να το απέδωσε στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σχέση.

Ερευνα υποδηλώνει ότι η σχέση και οι συναισθηματικές ανησυχίες του Peyronie μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο.

Εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό, ζητήστε από τον σύντροφό σας να παρακολουθήσει τις θεραπευτικές συνεδρίες σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία ζευγαριών για να ενισχύσετε την καλή επικοινωνία και να εξερευνήσετε τη σεξουαλική οικειότητα.

Η Ένωση Υπασπιστών της Νόσου του Peyronie συνιστά να μην προσπαθείτε να μιλήσετε για τα πάντα ταυτόχρονα. Προτείνουν να ξαναδείτε τη συζήτηση καθώς τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να εμπλέξετε τον σύντροφό σας καθώς μαθαίνετε περισσότερα για την ασθένεια και τις πιθανές θεραπείες.

Εάν είστε ελεύθερος αυτή τη στιγμή

Δεν χρειάζεται να είστε σε σχέση για να νιώσετε το άγχος της νόσου του Peyronie.

Αν και η έρευνα για αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, α Μελέτη 2008 διαπίστωσε ότι ορισμένοι ελεύθεροι άνδρες με Peyronie’s μπορεί να αποφεύγουν καθόλου την οικειότητα ή το ραντεβού. Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα συμφωνούν ότι ένα άτομο με τη νόσο Peyronie μπορεί να επηρεαστεί συναισθηματικά από αυτήν ανεξάρτητα από την κατάσταση της σχέσης του.

Πώς και πότε πρέπει να ξεκινήσετε μια συζήτηση με έναν πιθανό νέο σύντροφο; Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή διαδρομή. Ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία στρατηγικών για:

 • χτίζοντας αυτοπεποίθηση
 • αποτελεσματική αμφίδρομη επικοινωνία
 • πλοήγηση στη σεξουαλική οικειότητα με έναν νέο σύντροφο

Αποψη

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η συνολική πρόγνωση για τους άνδρες με νόσο Peyronie είναι καλή. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και δεν είναι επιβλαβές για τη γενική υγεία. Οι άνδρες με Peyronie’s μπορούν να έχουν μια γεμάτη σεξουαλική ζωή.

Η απροθυμία να αναζητήσετε βοήθεια μπορεί να σας κρατήσει πίσω σωματικά και συναισθηματικά. Η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο, η συζήτηση με τον σύντροφό σας και η αναζήτηση βοήθειας για συναισθηματική δυσφορία μπορεί να βελτιώσουν την προοπτική σας.

Αν και είναι μια σωματική διαταραχή, η νόσος Peyronie μπορεί να οδηγήσει σε στρες, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη. Η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο για να μάθετε για τις επιλογές θεραπείας είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Είναι επίσης σημαντικό να μιλάτε ανοιχτά για τη συναισθηματική σας ευημερία. Το να ξεκινήσετε μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Αλλά η ανοιχτή επικοινωνία με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης και τον σύντροφό σας είναι το κλειδί για να αισθάνεστε καλύτερα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν σεξοθεραπευτή ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με ή χωρίς σύντροφο, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική δυσφορία και να βελτιώσετε τις στενές σχέσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss