Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μη καρκινικών όγκων του εγκεφάλου;

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι καρκινικοί ή καλοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα εάν πιέσουν τον υγιή εγκεφαλικό ιστό. Μερικοί μπορεί να γίνουν καρκινικοί.

Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι σβώλοι μη φυσιολογικών κυττάρων που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλό σας. Μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις.

 • Καλοήθεις όγκοι εγκεφάλου είναι μη καρκινικά, που σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε μακρινά μέρη του σώματος.
 • Καρκινικοί όγκοιπου ονομάζονται επίσης κακοήθεις όγκοι, τείνουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες τοποθεσίες.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δεκάδες διαφορετικούς τύπους καλοήθων όγκων του εγκεφάλου. Εδώ, εξετάζουμε τους πιο συνηθισμένους τύπους καλοήθων όγκων του εγκεφάλου που μπορούν να αναπτυχθούν σε ενήλικες και παιδιά.

Τύποι καλοήθων όγκων του εγκεφάλου σε ενήλικες και παιδιά

Περισσότερο από 100 Έχουν εντοπιστεί τύποι όγκων που μπορεί να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Σχετικά με Ήμισυ των όγκων που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές είναι καλοήθεις.

Περίπου 1 στους 6.800 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκεται με πρωτοπαθή όγκο στον εγκέφαλο κάθε χρόνο.

Ογκος Περιπτώσεις κατά προσέγγιση ανά έτος στο γενικό πληθυσμό
μηνιγγίωμα 1 στα 7.700–55.600
αδένωμα της υπόφυσης 1 στα 13.500–25.600
schwannoma 1 στα 19.100–22.700
κρανιοφαρυγγίωμα 1 στα 500.000–2 εκατομμύρια
αιμαγγειοβλάστωμα 1 στα 709.200
chordoma 1 στα 1,2–5,6 εκατομμύρια
γαγγλιοκύττωμα

0,1-0,5% των όγκων του εγκεφάλου (1 στα 1,4-6,8 εκατομμύρια)

glomus jugulare 1 στα 1,3 εκατομμύρια
πενεοκύτωμα Λιγότερο από 1 στα 680.000 για όλους τους όγκους της επίφυσης
επενδύμωμα 1,7% όγκων εγκεφάλου και ΚΝΣ (1 στους 400.000)
υπόφυση Άγνωστο, αναφέρθηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα
όγκος ενδοκρανιακών γεννητικών κυττάρων 1 στα 1,7 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες
χόνδρωμα 0,2–0,3% όγκων εγκεφάλου (1 στα 2,3-3,4 εκατομμύρια)
όγκοι του χοριοειδούς πλέγματος 1 στα 1,1–1,7 εκατομμύρια
δυσεμβρυοπλαστικός νευροεπιθηλιακός όγκος 1 στα 3,4 εκατομμύρια στους ενήλικες, 1 στους 570.000 στα παιδιά

Μηνιγγίωμα

Τα μηνιγώματα αποτελούν περίπου το 10-15% όλων των όγκων του εγκεφάλου και είναι ο πιο κοινός τύπος καλοήθους όγκου εγκεφάλου. Προέρχονται από το στρώμα ιστού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σας που ονομάζονται μήνιγγες, συνήθως σε ενήλικες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στην όρασή σας ή πονοκεφάλους. Η αιτία είναι συνήθως άγνωστη, αλλά έχουν συνδεθεί με έκθεση σε ακτινοβολίαειδικά στην παιδική ηλικία, και η γενετική πάθηση νευροϊνωμάτωση τύπου 2.

Αδένωμα υπόφυσης

Το αδένωμα της υπόφυσης είναι το δεύτερο πιο κοινό όγκο στον εγκέφαλο και συνήθως επηρεάζει άτομα ηλικίας 30 ή 40 ετών. Αναπτύσσεται στην πρόσθια υπόφυση και μπορεί να προκαλέσει:

 • ορμονικά προβλήματα
 • πονοκεφάλους
 • οπτική αναπηρία σε περίπου Ήμισυ των ανθρώπων κατά μέσο όρο

Τα αδενώματα της υπόφυσης είναι γενικά εξαιρετικά ιάσιμα και συχνά δεν επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής.

Schwannoma

Τα σβαννώματα είναι συχνά καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα κύτταρα που προστατεύουν και υποστηρίζουν τα νευρικά κύτταρα. ο Το συνηθέστερο Ο τύπος ονομάζεται αιθουσαίο σβάννωμα ή ακουστικό νεύρωμα.

Το αιθουσαίο σβάννωμα μπορεί να οδηγήσει σε σημεία όπως απώλεια ακοής ή άλλες αλλαγές ακοής. Συχνότερα αναπτύσσονται μεταξύ 30 και 60 ετών, συνήθως χωρίς προφανή αιτία.

Η προοπτική για τα άτομα που ζουν με αυτούς τους όγκους τείνει να είναι έξοχοςαλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνιμη απώλεια ακοής.

Πολλές φορές, αυτοί οι όγκοι δεν προκαλούν ποτέ συμπτώματα.

Κρανιοφαρυγγίωμα

Τα κρανιοφαρυγγιώματα είναι συνήθως καλοήθη και αναπτύσσονται στην υπόφυσή σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα θεραπείας τους.

Τα κρανιοφαρυγγιώματα είναι πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 5-14 ετών.

Η προοπτική όταν ζείτε με κρανιοφαρυγγιώματα τείνει να είναι Καλός για παιδιά και φτωχούς για ενήλικες άνω των 65 ετών.

Αιμαγγειοβλάστωμα

Τα αιμαγγειοβλαστώματα ξεκινούν από τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Τείνουν να αναπτύσσονται αργά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλό σας και προβλήματα με:

 • το περπάτημα
 • ισορροπία
 • ομιλία
 • συντονισμός

Η αιτία συνήθως δεν είναι γνωστή, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν ένα γενετικό σύνδρομο που ονομάζεται νόσος Von Hippel-Lindau. Τα άτομα που ζουν με αυτούς τους όγκους έχουν συχνά μια εξαιρετική προοπτική όταν η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία.

Χορδόμα

Τα χορδώματα τείνουν να αναπτύσσονται αργά χωρίς γνωστή αιτία και συνήθως αναπτύσσονται σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών στα οστά βάση του κρανίου. Μπορούν να γίνουν καρκινικά αν δεν αφαιρεθούν. Περίπου οι μισοί άνθρωποι ζουν περισσότερο από 7 χρόνια.

Γαγγλιοκύττωμα

Τα γαγγλιοκυτώματα συχνά προκαλούν επιληψία στα παιδιά και συχνά αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Αναπτύσσονται σε ώριμα νευρικά κύτταρα και τείνουν να αναπτύσσονται αργά.

Τα γαγγλιοκυτώματα εμφανίζονται συχνότερα στον κροταφικό λοβό. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ψυχιατρικά συμπτώματα ή προβλήματα μνήμης.

Glomus jugulare

Τα Glomus jugulares είναι συνήθως καλοήθη και εντοπίζονται σε ένα τμήμα του κρανίου που ονομάζεται σφαγιτιδικό τρήμα. Σχετικά με 80% συμβαίνουν χωρίς γνωστό λόγο. Το υπόλοιπο 20% συνδέεται με κληρονομικά γονίδια που περνούν από οικογένειες.

Συνήθως προκαλούν αλλαγές στην ακοή σας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία του προσώπου ή παράλυση εάν μεγαλώσουν. Οι μικροί όγκοι μπορούν συχνά να αφαιρεθούν με επιτυχία χωρίς βλάβη στον υγιή εγκεφαλικό ιστό.

Πνεωκοκύττωμα

Τα πενεοκυτώματα είναι συνήθως καλοήθη και προέρχονται από την επίφυση, συνήθως σε ενήλικες. Τείνουν να αναπτύσσονται αργά και μπορεί να προκαλέσουν κακό ύπνο ή προβλήματα με την παραγωγή μελατονίνης. Το 90% των ανθρώπων έχουν επίσης συσσώρευση υγρών στον εγκέφαλό τους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.

Επενδύμωμα

Τα επενδυμώματα μπορεί να είναι καλοήθη ή καρκινικά. Αναπτύσσονται στην επένδυση των κοιλοτήτων του εγκεφάλου σας, συχνότερα στα παιδιά.

Οι ενήλικες έχουν α καλύτερη ευκαιρία της επιβίωσης από τα παιδιά. Τα επενδυμώματα συχνά θεραπεύονται με χειρουργική αφαίρεση, αλλά μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μόνιμες επιπλοκές, όπως:

 • κούραση
 • προβλήματα ύπνου
 • μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Πιτουικύτωμα

Τα υπόφυση είναι εξαιρετικά σπάνιοι και βραδέως αναπτυσσόμενοι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στην υπόφυσή σας. Συνήθως αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλό σας ή οπτικές αλλαγές.

Ενδοκρανιακός όγκος γεννητικών κυττάρων

Οι όγκοι γεννητικών κυττάρων μπορεί να είναι καλοήθεις ή καρκινικοί. Αναπτύσσονται κυρίως σε παιδιά ή εφήβους. Αναπτύσσονται σε λανθασμένα γεννητικά κύτταρα που εξελίσσονται σε αναπαραγωγικά κύτταρα. Μπορούν να προκαλέσουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, όπως:

 • πονοκεφάλους
 • αλλαγές διάθεσης
 • κούραση

Χόνδρωμα

Τα χονδρώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στον χόνδρο. Εμφανίζονται κυρίως στα χέρια ή τα πόδια, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν μέσα στο κρανίο. Τείνουν να προκαλούν συμπτώματα παρόμοιο με μηνιγγίωμα, όπως πονοκέφαλοι και αλλαγές όρασης.

Όγκος χοριοειδούς πλέγματος

Οι όγκοι του χοριοειδούς πλέγματος είναι καλοήθεις και πιο συχνοί σε νεαρούς ενήλικες. Αναπτύσσονται σε κύτταρα που δημιουργούν εγκεφαλονωτιαίο υγρό και συνήθως αναπτύσσονται μέσα στις κοιλότητες του εγκεφάλου σας που ονομάζονται κοιλίες. Αυτοί μπορούν αιτία:

 • επιληπτικές κρίσεις
 • πονοκεφάλους
 • ευερέθιστο
 • οπτικές αλλαγές

Δυσεμβρυοπλαστικός νευροεπιθηλιακός όγκος (DNET)

Τα DNET τείνουν να μεγαλώνουν αργά. Αναπτύσσονται σε νευρώνες ή υποστηρικτικά κύτταρα στον εγκέφαλό σας που ονομάζονται νευρογλοιακά κύτταρα. Η χειρουργική επέμβαση από μόνη της είναι η τυπική θεραπεία.

Άλλοι όγκοι

 • Γλύωμα: Γλοιώματα είναι οι πιο συχνοί όγκοι του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι καρκινικές.
 • Οστεωμα: Τα οστεώματα είναι όγκοι κατασκευασμένοι από οστά. Μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή μολύνσεις των κόλπων. Μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία.
 • Γιγαντοκυτταρικός όγκος: Οι γιγαντοκυτταρικοί όγκοι αναπτύσσονται συνήθως στα άκρα των μακριών οστών. Όταν αναπτύσσονται στο κρανίο, αναπτύσσονται συνήθως στα σφηνοειδή ή κροταφικά οστά.
 • Νευροΐνωση: Τα νευροϊνώματα αναπτύσσονται φυσιολογικά στα νευρικά κύτταρα. Σχετικά με Ήμισυ των διαγνώσεων συνδέονται με το γενετικό σύνδρομο νευροϊνωμάτωση τύπου 1.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αν και πολλοί όγκοι του εγκεφάλου δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα, είναι πάντα καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε σχετικά συμπτώματα, όπως:

 • επιληπτικές κρίσεις
 • επιδείνωση του πονοκεφάλου
 • αλλαγές στο όραμά σας

Εάν έχετε προηγουμένως διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε όλες τις παρακολούθησή σας και να επικοινωνείτε τακτικά με την ιατρική ομάδα σας.

Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν τους καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου;

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση όγκων του εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

 • επανεξέταση του προσωπικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού σας
 • διεξαγωγή φυσικής εξέτασης
 • προγραμματισμός νευρολογικής εξέτασης
 • παραγγελία ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (ΗΕΓ)
 • παραγγελία απεικονιστικών εξετάσεων όπως τομογραφία υπολογιστή (CT) και μαγνητική τομογραφία (MRI)
 • προγραμματισμός βιοψίας του εγκεφαλικού σας ιστού

Θεραπεία καλοήθους όγκου εγκεφάλου

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπευτική επιλογή για καλοήθεις όγκους εγκεφάλου. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν:

 • στερεοτακτική ακτινοχειρουργική
 • ακτινοθεραπεία
 • χημειοθεραπεία

Ποσοστό επιβίωσης μη καρκινικού όγκου εγκεφάλου

Το ποσοστό επιβίωσης για άτομα που ζουν με καλοήθεις όγκους εγκεφάλου ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των τύπων. Ορισμένοι τύποι σπάνια προκαλούν συμπτώματα.

Ζώντας με έναν καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο

Ορισμένοι καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου δεν προκαλούν προβλήματα και μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία, ενώ άλλοι έχουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας μέσα σε λίγα χρόνια εάν γίνουν καρκινικοί. Ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει την καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένετε με βάση τον συγκεκριμένο τύπο και τα χαρακτηριστικά του όγκου σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με τους καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου.

Ποιος είναι ο λιγότερο σοβαρός όγκος εγκεφάλου;

Λίγο περισσότερο από 95% των ατόμων με χαμηλού βαθμού μηνιγγίωμα περνούν τουλάχιστον 5 χρόνια χωρίς εξέλιξη του όγκου. Οι προοπτικές για τα άτομα που ζουν με αιθουσαίο σβάννωμα τείνει επίσης να είναι έξοχος.

Πόσο καιρό μπορείτε να ζήσετε με έναν καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο;

Ορισμένοι τύποι καλοήθων όγκων του εγκεφάλου αναπτύσσονται πολύ αργά και ενδέχεται να μην προκαλέσουν ποτέ προβλήματα.

Ποιος είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος εγκεφάλου;

Τα μηνιγγιώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι του εγκεφάλου. Αναπτύσσονται στις μήνιγγες σας, ή στα στρώματα των ιστών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πάρε μακριά

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα εάν ο όγκος σας χρειάζεται θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία, αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss