Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας στους ενήλικες;

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα μνήμης και αλλαγές στην προσωπικότητα λόγω παραγόντων όπως η φλεγμονή, ο εγκεφαλικός τραυματισμός και η ψυχική καταπόνηση μιας σοβαρής ασθένειας.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των μηνίγγων, οι οποίες είναι οι προστατευτικές μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη, συνήθως βακτηριακή ή ιογενή.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι συχνά λιγότερο σοβαρή και υποχωρεί από μόνη της, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση με δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάρρωση και διαρκή αποτελέσματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν ψυχολογικά συμπτώματα όπως άγχος ή αλλαγές προσωπικότητας, επηρεαζόμενα από τη φλεγμονή, την ίδια τη μόλυνση ή το στέλεχος μιας σοβαρής ασθένειας.

Πώς σας επηρεάζει συναισθηματικά η μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να έχει βαθιές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα άτομα, όπως αποκαλύπτεται από έρευνα στις αφηγήσεις των επιζώντων.

Οι ερευνητές σημείωσαν τα ακόλουθα θέματα:

 • Οι επιζώντες ανέφεραν συνήθως μια συνολική ψυχολογική ευθραυστότητα μετά από μηνιγγίτιδα.
 • Οι ψυχολογικές επιπτώσεις περιελάμβαναν φοβίες, συμπεριφορές που μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες, κοινωνική απομόνωση, ανασφάλεια, αισθήματα διαφορετικότητας από τους άλλους και αίσθηση ότι δεν σε καταλαβαίνουν.
 • Οι τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και των ιατρικών διαδικασιών οδήγησαν σε διαρκή ψυχολογικά αποτελέσματα, όπως ο φόβος ορισμένων ιατρικών επεμβάσεων.
 • Οι άνθρωποι συχνά ανέπτυξαν σημαντικές σωματικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως μερική παράλυση, προβλήματα ακοής και όρασης, καρδιακά προβλήματα και γνωστικές προκλήσεις. Τα σωματικά προβλήματα απαιτούσαν εκτεταμένη αποκατάσταση, η οποία ήταν συναισθηματικά προκλητική για πολλούς.
 • Η μηνιγγίτιδα συχνά γινόταν σημείο καμπής στην τροχιά της ζωής ενός ατόμου, οδηγώντας σε προσαρμογές ταυτότητας και ριζικές αλλαγές στα σχέδια και τους στόχους του.
 • Μερικοί άνθρωποι εξέφρασαν μια αίσθηση απώλειας, τραύματος και δυσκολίας προσαρμογής στις σχέσεις και τις κοινωνικές προσδοκίες.

Ένα άτομο που συμμετείχε στη μελέτη, ο Marc (48) φέρεται να είπε: «Όλοι γύρω μου, τόσο οι συνάδελφοί μου όσο και η σύζυγός μου, πιστεύουν ότι είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος… αλλά όχι, δεν είμαι πλέον ένας φυσιολογικός άνθρωπος. δεν μπορεί πια. Ο κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει. (…) δεν είναι σωματική κόπωση, είναι ψυχική κούραση».

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης περιπτώσεις μετατραυματικής ανάπτυξης, όπου οι επιζώντες έβρισκαν περηφάνια που ξεπέρασαν την ασθένεια, απέκτησαν ισχυρό χαρακτήρα και ανέπτυξαν μια νέα προοπτική για τη ζωή.

Μπορεί η μηνιγγίτιδα να προκαλέσει άγχος;

Ναι, η μηνιγγίτιδα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει άγχος. Η φλεγμονή, η σοβαρότητα της ασθένειας και η συνολική εμπειρία της αντιμετώπισης μιας απειλητικής για τη ζωή κατάστασης μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα άγχους σε άτομα που επηρεάζονται από μηνιγγίτιδα.

ΕΝΑ μελέτη από το 2015 ανέφερε ότι έως και το 46% των ασθενών με μηνιγγίτιδα εμφάνισαν σημεία άγχους και κατάθλιψης.

Μπορεί η μηνιγγίτιδα να επηρεάσει την προσωπικότητά σας;

Η μηνιγγίτιδα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από επίκτητη εγκεφαλική βλάβη (ABI). Στα παιδιά, αλλαγές συμπεριφοράς όπως δυσκολία στον ύπνο και εκρήξεις θυμού μπορεί να προκύψουν κατά την πρώιμη ανάκαμψη, που συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Στους ενήλικες, οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει θέματα κατάθλιψης, άγχους και αυτοπεποίθησης. Πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως εναλλαγές διάθεσης, επιθετικότητα ή αλλαγές προσωπικότητας πιθανότατα συνδέονται με ένα ABI.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας στους ενήλικες;

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • ανησυχία
 • κατάθλιψη
 • χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • έλλειψη αυτοπεποίθησης
 • επίθεση
 • αλλαγές διάθεσης
 • αλλαγές προσωπικότητας
 • απομόνωση
 • λήθαργος

Πόσο διαρκεί η κούραση μετά τη μηνιγγίτιδα;

Η κόπωση μετά από μηνιγγίτιδα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο διαρκεί. Παράγοντες όπως το πόσο σοβαρή ήταν η λοίμωξη, η γενική υγεία σας και τυχόν επιπλοκές μπορούν να το επηρεάσουν. Μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες, μήνες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και χρόνια.

Ερευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χρόνια κόπωση μετά από ιογενή μηνιγγίτιδα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η κόπωση μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως φλεγμονή, τοξίνες, μεταβολική δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα και γενική αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας σε όλο το σώμα.

Γιατί η μηνιγγίτιδα προκαλεί ψυχολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές;

Οι ψυχολογικές αλλαγές στη μηνιγγίτιδα μπορεί να προκύψουν από συνδυασμό παράγοντεςσυμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής που οφείλεται στη μόλυνση, της ίδιας της μόλυνσης και της ανοσολογικής απόκρισης του σώματός σας.

Αυτές οι αλλαγές συχνά επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της διάθεσης, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα εκδηλώσεις όπως εναλλαγές διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη, εξασθένηση της μνήμης και αλλαγές στην προσωπικότητα.

Επιπλέον, το ψυχολογικό τραύμα της αντιμετώπισης μιας σοβαρής και δυνητικά απειλητικής για τη ζωή ασθένειας μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση αλλαγών στην ψυχική υγεία.

Συμπέρασμα

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να ξεπεράσει πολύ τα σωματικά συμπτώματα και να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική ευεξία. Η φλεγμονή των μηνίγγων και η πιθανή εισβολή στον εγκέφαλο από μολυσματικούς παράγοντες συμβάλλουν σε αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία. Το συναισθηματικό τραύμα από μια σοβαρή ασθένεια προσθέτει άλλο ένα στρώμα σε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εναλλαγές διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και αλλαγές στην προσωπικότητα. Ενώ οι εμπειρίες ποικίλλουν, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση και η υποστηρικτική φροντίδα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη μακροπρόθεσμων ψυχολογικών επιπτώσεων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss