Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του λύκου;

Επειδή ο λύκος είναι μια συστηματική ασθένεια που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της καρδιάς, των πνευμόνων, των ματιών και των οστών σας.

Ο Λύκος είναι μια πολύπλοκη αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματός σας. Ο όρος «λύκος» αναφέρεται συχνά στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ), την πιο κοινή μορφή αυτής της πάθησης.

Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ο λύκος αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιείς ιστούς. Δεδομένου ότι ο λύκος μπορεί να επηρεάσει περισσότερες από μία περιοχές στο σώμα σας, είναι συνηθισμένο να έχετε πολλά σχετικά συμπτώματα.

Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν πολλαπλοί τύποι επιπλοκών από αυτή τη χρόνια πάθηση. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις πιο κοινές επιπλοκές του λύκου, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό για περαιτέρω θεραπεία και πρόληψη για να αποτρέψετε μόνιμη βλάβη.

Νεφρική Νόσος

Ονομάζεται επίσης νεφρίτιδα του λύκου, η νεφρική νόσος μπορεί να αναπτυχθεί από μακροχρόνια φλεγμονή και βλάβη στα νεφρά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας και στη συνέχεια σε ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με α Ανασκόπηση 2020, η νεφρίτιδα του λύκου είναι η πιο κοινή σχετιζόμενη με τα όργανα επιπλοκή αυτής της αυτοάνοσης πάθησης. Για το λόγο αυτό, ένας γιατρός μπορεί να ζητά τακτικά εξετάσεις ούρων και αίματος για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της νεφρικής σας λειτουργίας.

Διαταραχές του αίματος

Ο λύκος μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του αίματος λόγω βλάβης στον μυελό των οστών σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και αιμοπεταλίων. Με τη σειρά τους, μπορεί να αναπτυχθούν σχετικές διαταραχές του αίματος, όπως:

 • αναιμία
 • αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
 • λευκοπενία
 • θρομβοπενία

Επιπλέον, ο λύκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αγγειίτιδας, ενός τύπου φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων.

Φλεγμονή της καρδιάς

Ο λύκος μπορεί επίσης να επηρεάσει την καρδιά σας, οδηγώντας σε φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) ή φλεγμονή γύρω από την επένδυση του (περικαρδίτιδα). Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη.

Τα άτομα με λύκο είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξει αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο λόγω φλεγμονής της καρδιάς.

Για να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά από τον λύκο, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος. Θα ελέγχουν επίσης τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή σας πίεση.

Καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

Ο Λύκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με α κριτική του 2023τα άτομα με ΣΕΛ μπορεί να έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο για ένα τόσο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Ένα έμφραγμα που σχετίζεται με τον λύκο μπορεί επίσης να συμβεί από σχετική στεφανιαία νόσο, κατά την οποία οι αρτηρίες σας αποφράσσονται από τη συσσώρευση πλάκας.

Καταστροφή ισχίου και οστεοπορωτικά κατάγματα

Ορισμένες επιπλοκές του λύκου μπορεί να σχετίζονται με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του. Τέτοια είναι η περίπτωση της οστεοπόρωσης, α κοινή επιπλοκή σχετίζεται με τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών.

Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών, με τους γοφούς σας ιδιαίτερα σε κίνδυνο. ΕΝΑ μελέτη 2019 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με πρόσφατα διαγνωσμένο λύκο είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου από τους ενήλικες που δεν είχαν λύκο.

Για να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με τον λύκο, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μαζί με τακτική άσκηση. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την οστεοπόρωση για να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω οστικής απώλειας.

Πλευρίτιδα

Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς των πνευμόνων, ιδιαίτερα στον υπεζωκότα, ο οποίος προστατεύει τους πνεύμονες από το θωρακικό σας τοίχωμα. Αυτή η φλεγμονή, που ονομάζεται επίσης πλευρίτιδα, είναι η πιο κοινή πνευμονική επιπλοκή που σχετίζεται με τον λύκο.

Με την πάροδο του χρόνου, η πλευρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών, η οποία μπορεί τελικά να δυσκολέψει την αναπνοή. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο στήθος όταν εισπνέετε.

Η θεραπεία της πλευρίτιδας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης

 • παυσίπονα για πόνο στο στήθος
 • νοσηλεία για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Διαταραχές των ματιών

Ο λύκος μπορεί επίσης να επιτεθεί στους ιστούς γύρω από τα μάτια σας, οδηγώντας σε σχετικές διαταραχές. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με λύκο έχουν οφθαλμικά προβλήματα.

Η ξηροφθαλμία είναι μια από τις πιο κοινές επιπλοκές των ματιών, που επηρεάζει περίπου 1 στα 5 άτομα με λύκο.

Ορισμένες οφθαλμικές διαταραχές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν από τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών για τον λύκο. Αυτά περιλαμβάνουν καταρράκτη και γλαύκωμα.

Για να βοηθήσετε στην ανίχνευση πιθανών οφθαλμικών προβλημάτων από τον λύκο, οι ειδικοί συνιστούν να επισκέπτεστε έναν οφθαλμίατρο για εξέταση μία φορά το χρόνο.

Θέματα ψυχικής υγείας

Τα άτομα με λύκο έχουν επίσης αυξημένους κινδύνους στην ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης. Τα υψηλά ποσοστά στρες είναι επίσης κοινά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει έναν συνδυασμό φαρμάκων, αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπεριφορική θεραπεία.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την κατάστασή σας, διασφαλίζοντας παράλληλα μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ενώ είναι πιθανό να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη με λύκο, εσείς και το μωρό σας θα έχετε πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα εάν ο λύκος σας αντιμετωπίζεται σωστά. Πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνει:

 • προεκλαμψία
 • εκλαμψία
 • νεογνικός λύκος
 • απώλεια εμβρύου

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις επιπλοκές του λύκου που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Ποια είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή του λύκου;

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές του λύκου αφορούν σημαντικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών ή των πνευμόνων σας. Ενώ η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, οι επιπλοκές από τον λύκο μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο λύκος χειροτερεύει προοδευτικά;

Όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ο λύκος μπορεί να επιδεινωθεί προοδευτικά, ειδικά χωρίς θεραπεία. Μπορεί τελικά να επηρεάσει πολλά όργανα και να προκαλέσει σχετικές επιπλοκές.

Η λήψη έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης είναι ένας άλλος παράγοντας στην έκβασή σας με τον λύκο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με λύκο λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση και ότι μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 6 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων για να λάβουν τη διάγνωση του λύκου.

Ο λύκος πληροί τις προϋποθέσεις για αναπηρία;

Για πολλούς ανθρώπους, ο λύκος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις λόγω επιπλοκών στην υγεία που δυσκολεύουν την εργασία. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για επιδόματα αναπηρίας μέσω της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να κάνετε αίτηση εδώ.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχετε από λύκο, μπορεί πρώτα να επικεντρωθείτε στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Όπως και με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές επιπλοκές, ώστε ένας γιατρός να μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε ή να τις αποτρέψετε.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μερικών από τις πιο κοινές και σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση του ποσοστού βλάβης σε ιστούς και όργανα και ενδέχεται σας βοηθά να εισέλθετε σε ύφεση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss