Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων (DLBCL);

Οι πρόοδοι στη θεραπεία του λεμφώματος διάχυτων μεγάλων Β-κυττάρων μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για άτομα που ζουν με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων (DLBCL) είναι ο πιο κοινός τύπος λεμφώματος μη Hodgkin. Το λέμφωμα μη Hodgkin αναπτύσσεται στα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Τα Β κύτταρα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων.

Στο DLBCL, τα Β κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται με ανώμαλο τρόπο. Τυπικά, τα Β κύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αλλά σε κάποιον με DLBCL, τα Β κύτταρα είναι μεγαλύτερα από το συνηθισμένο και δεν λειτουργούν όπως τα υγιή Β κύτταρα. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα και αναλαμβάνουν, εμποδίζοντας οποιαδήποτε υγιή Β κύτταρα.

Η χημειοθεραπεία είναι γενικά η πρώτη θεραπεία για το DLBCL, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους για πολλούς λόγους. Επιπλέον, δεν ανταποκρίνονται όλοι με DLBCL στη χημειοθεραπεία.

Χάρη στην πρόοδο στην έρευνα για τον καρκίνο, οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης έχουν αναπτύξει νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της DLBCL.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές θεραπείες για το DLBCL.

Επιλογές θεραπείας

Το DLBCL είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου. Σε μερικούς ανθρώπους, η θεραπεία πρώτης γραμμής με χημειοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται διαφορετική προσέγγιση. Σε έως 40% των ατόμων με DLBCL, ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται πλήρως στη θεραπεία πρώτης γραμμής ή επανέρχεται μετά τη θεραπεία.

Έχουν σημειωθεί πρόοδοι στη θεραπεία για το DLBCL και άλλους τύπους καρκίνου και πλέον υπάρχουν επιλογές για άτομα των οποίων ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία πρώτης γραμμής. Παλαιότερες και παρούσες κλινικές δοκιμές έχουν οδηγήσει σε άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για το DLBCL.

ΜΠΡΙΖΟΛΑ

Στις πρώτες ημέρες της θεραπείας του DLBCL, οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ποικίλα σχήματα χημειοθεραπείας. Ξεκίνησε η χρήση ενός συγκεκριμένου συνδυασμού φαρμάκων χημειοθεραπείας γνωστών ως CHOP στη δεκαετία του 1970. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το CHOP έδειξε τα καλύτερα αποτελέσματα και έγινε η καλύτερη θεραπεία για πολλούς τύπους λεμφωμάτων Β-κυττάρων.

Το CHOP είναι ένας συνδυασμός τριών φαρμάκων χημειοθεραπείας και ενός στεροειδούς (πρεδνιζόνη). Αυτά τα φάρμακα συνεργάζονται για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη νέων.

Το CHOP ονομάζεται για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο θεραπευτικό σχήμα:

 • ΝΤΟ: κυκλοφωσφαμίδη
 • H: υδροχλωρική δοξορουβικίνη (υδροξυδαουνομυκίνη)
 • Ο: θειική βινκριστίνη (Oncovin)
 • Π: πρεδνιζόνη

R-CHOP

Βασιζόμενοι στα καλά αποτελέσματα του σχήματος CHOP, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς να το κάνουν ακόμα καλύτερο.

Αυτό οδήγησε στην προσθήκη ενός φαρμάκου που ονομάζεται rituximab, το οποίο είναι ένας τύπος μονοκλωνικού αντισώματος. Δρα παρόμοια με τα αντισώματα του σώματός σας για να καταστρέψει τους επιβλαβείς εισβολείς. Προσκολλάται στην επιφάνεια των Β κυττάρων και στη συνέχεια στέλνει σήματα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα για να τα καταστρέψει.

Η προσθήκη rituximab παρουσιάστηκε για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για άτομα με DLBCL, ειδικά εκείνα με συγκεκριμένο δείκτη (CD20). Αυτός ο νέος συνδυασμός, γνωστός ως R-CHOP, αύξησε το ποσοστό ίασης του DLBCL κατά 10–15%.

Το R-CHOP σημαίνει:

 • Ε: rituximab
 • ΝΤΟ: κυκλοφωσφαμίδη
 • H: υδροχλωρική δοξορουβικίνη (υδροξυδαουνομυκίνη)
 • Ο: θειική βινκριστίνη (Oncovin)
 • Π: πρεδνιζόνη

Το R-CHOP θεωρείται πλέον θεραπεία πρώτης γραμμής για το DLBCL.

Χημειοθεραπεία διάσωσης με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

“Χημειοθεραπεία διάσωσης” είναι ο όρος για ένα δεύτερο, διαφορετικό μείγμα φαρμάκων χημειοθεραπείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν το R-CHOP δεν έχει αποτέλεσμα. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας τυπικός δεύτερος συνδυασμός. Ο γιατρός σας θα συζητήσει άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν το DLBCL σας δεν ανταποκρίνεται στο R-CHOP.

Εάν το λέμφωμα σας ανταποκρίνεται σε αυτόν τον δεύτερο γύρο χημειοθεραπείας, εσείς μπορεί υποψήφιος για μεταμόσχευση αυτόλογων βλαστοκυττάρων (ASCT).

Η ASCT είναι μια περίπλοκη διαδικασία και δεν είναι κατάλληλη για όλους. Περιλαμβάνει τη χρήση των δικών σας υγιών βλαστοκυττάρων για να αποκαταστήσετε την κανονική παραγωγή αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών σας. Τα βλαστοκύτταρα παράγονται στον μυελό και ωριμάζουν σε διαφορετικά αιμοσφαίρια. Αλλά δεν έχουν όλοι αρκετά βλαστοκύτταρα διαθέσιμα για να κάνουν ASCT.

Γενικά, εάν ο δεύτερος τύπος χημειοθεραπείας δεν έχει αποτέλεσμα, η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων δεν είναι καλή επιλογή.

Στοχευμένες θεραπείες

Οι στοχευμένες θεραπείες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που αναγνωρίζουν και στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα ή πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Αντί να στοχεύουν όλα τα κύτταρα, σταματούν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη μόνο των καρκινικών κυττάρων.

Οι στοχευμένες θεραπείες χρησιμοποιούν συχνά το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Μπορεί να λάβετε ένα φάρμακο στοχευμένης θεραπείας μαζί με άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ένας τύπος στοχευμένης θεραπείας. Μερικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του DLBCL είναι:

 • rituximab (Rituxan), το οποίο χρησιμοποιείται ως μέρος του σχήματος R-CHOP
 • polatuzumab vedotin (Polivy)
 • ταφασιταμάμπ (Monjuvi)
 • mosunetuzumab (Lunsumio)

Οι πυρηνικοί αναστολείς εξαγωγής, όπως το selinexor (Xprovio), είναι μια άλλη κατηγορία στοχευμένης θεραπείας που μερικές φορές χρησιμοποιείται για υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική DLBCL. Αλλά υπάρχουν πιο αποτελεσματικό επιλογές εκεί έξω.

Το Polatuzumab vedotin (Polivy) δείχνει υπόσχεση με μερικούς τρόπους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάρει polatuzumab μαζί με bendamustine (ένα φάρμακο χημειοθεραπείας) και rituximab εάν το DLBCL τους δεν ανταποκρίνεται στο R-CHOP.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το polatuzumab vedotin θα μπορούσε να γίνει μέρος της θεραπείας πρώτης γραμμής. Πρώιμη κλινική δοκιμή τα αποτελέσματα προτείνουν ότι η αντικατάσταση της θειικής βινκριστίνης (Oncovin) στο R-CHOP με polatuzumab vedotin μπορεί να αυξήσει την επιβίωση. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα.

Ένας συνδυασμός φαρμάκων, ταφασιταμάμπης (Monjuvi) και λεναλιδομίδης (Revlimid), εγκρίθηκε το 2020 αφού κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν αποτελεσματικός σε μερικούς ανθρώπους.

Συνιστάται για άτομα των οποίων το DLBCL δεν ανταποκρίνεται στο R-CHOP και δεν είναι καλοί υποψήφιοι για ASCT. Η ταφασιταμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και η λεναλιδομίδη είναι ένα φάρμακο χημειοθεραπείας.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει το mosunetuzumab εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη χημειοθεραπεία. Μια μελέτη από το 2020 συμπεριέλαβε άτομα που δεν ήταν σε θέση να ανεχθούν το σχήμα R-CHOP λόγω της υγείας τους τη στιγμή της διάγνωσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα στη μελέτη είχαν συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 58% στο mosunetuzumab.

Θεραπεία Τ-κυττάρων CAR

Η θεραπεία Τ-κυττάρων με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (CAR) είναι ένα νεότερο θεραπευτικό σχήμα για το DLBCL. Το μπορεί να είναι μια επιλογή για εσάς εάν το R-CHOP και ένα άλλο χημειοθεραπευτικό σχήμα δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η θεραπεία με Τ-κύτταρα CAR είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας. Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει πώς να χρησιμοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα ενός ατόμου (άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος) για να στοχεύσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά Β κύτταρα.

Κλινικές δοκιμές ή θεραπείες

Μπορείτε να ρωτήσετε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τυχόν συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στις οποίες ενδέχεται να μπορείτε να συμμετάσχετε. Οι κλινικές δοκιμές είναι χρήσιμες για την προώθηση των θεραπειών για το DLBCL. Μπορεί επίσης να προσφέρουν την ευκαιρία να δοκιμάσετε μια νέα θεραπεία που δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμη.

Ορισμένες κλινικές δοκιμές εγγράφουν άτομα με DLBCL.

Η έρευνα έχει ήδη δείξει καλά αποτελέσματα με το συνδυασμό ταφασιταμάμπης και λεναλιδομίδης σε άτομα των οποίων το DLBCL δεν ανταποκρίνεται στο R-CHOP. Μια κλινική δοκιμή διερευνά εάν η προσθήκη ενός άλλου φαρμάκου – είτε ταζεμετοστάτης είτε ζανουμπρουτινίμπης – θα έχει μεγαλύτερο όφελος. Τόσο η ταζεμετοστάτη όσο και η ζανουμπρουτινίμπη είναι φάρμακα στοχευμένης θεραπείας.

Το R-CHOP είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής εδώ και πολλά χρόνια. Οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν εάν ένας συνδυασμός στοχευμένων θεραπειών — venetoclax, ibrutinib, prednisone, obinutuzumab και revlimid (ViPOR) — μπορεί να είναι αποτελεσματικός για άτομα των οποίων το DLBCL δεν έχει ανταποκριθεί στο R-CHOP.

Θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα δεύτερο τυπικό θεραπευτικό σχήμα σε περίπτωση που το R-CHOP δεν έχει αποτέλεσμα.

Αποψη

Το DLBCL είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιβίωση με το DLBCL, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας, του σταδίου του DLBCL σας και άλλων καταστάσεων υγείας που έχετε.

Το συνολικό ποσοστό 5ετούς σχετικής επιβίωσης για το DLBCL είναι 65%. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με κάποιον χωρίς καρκίνο, ένα άτομο με DLBCL έχει 65% περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανό 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων (DLBCL) είναι ένας τύπος καρκίνου που προκαλεί τα Β κύτταρα να μεγαλώνουν ασυνήθιστα μεγάλα και γρήγορα. Το R-CHOP είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία για το DLBCL. Αλλά η χημειοθεραπεία δεν είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή για όλους, και περίπου 40% των ατόμων με DLBCL δεν έχουν πλήρη ανταπόκριση στο R-CHOP.

Υπάρχουν επίσης αρκετές νεότερες θεραπείες για το DLBCL, συμπεριλαμβανομένων πολλών στοχευμένων επιλογών θεραπείας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές σας, ώστε να κατανοήσετε τα επόμενα βήματά σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss