Ποια προϊόντα κατά της γήρανσης βοηθούν στην ψωρίαση;

Τα προϊόντα αντιγήρανσης κυκλοφορούν στο εμπόριο για μια ποικιλία προβλημάτων του δέρματος, αλλά μόνο ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι χρήσιμοι στη θεραπεία και τη διαχείριση της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί δερματικές πλάκες από τον αυξημένο κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος.

Ενώ η κατά πλάκας ψωρίαση αναπτύσσεται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, στα άκρα και στον κορμό, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Οι εξάρσεις της ψωρίασης μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται, με τη διαχείριση και τη θεραπεία καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων. Μερικές φορές, αυτό αποτελείται από ορισμένα αντιγηραντικά προϊόντα.

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα προϊόντα αντιγήρανσης (ή υποστήριξης για τη γήρανση, όπως θέλουμε να πούμε) είναι προϊόντα περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιούνται ειδικά για να στοχεύσουν τα σημάδια γήρανσης, όπως τα μαύρα στίγματα ή τις ρυτίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ισχυρότερα συστατικά υποστήριξης για τη γήρανση μπορούν να βοηθήσουν στην ψωρίαση, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με έναν δερματολόγο.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προϊόντα υποστήριξης της γήρανσης για την ψωρίαση.

Μπορούν τα αντιγηραντικά προϊόντα να βοηθήσουν στην ψωρίαση;

Τα προϊόντα υποστήριξης προ-γήρανσης μπορούν να ληφθούν υπόψη για διαφορετικούς λόγους. Εάν έχετε ψωρίαση, αλλά ανησυχείτε επίσης για σημάδια γήρανσης του δέρματος, μπορείτε να εξετάσετε τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα (OTC) που είναι ασφαλή για άτομα με αυτήν την πάθηση του δέρματος.

Επίσης, ορισμένες κατηγορίες προϊόντων υποστήριξης για τη γήρανση μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία τόσο της ψωρίασης όσο και των σημαδιών γήρανσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ρετινοειδή.

Το να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος από την ψωρίαση και στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Τι είδους αντιγηραντικά προϊόντα και ρουτίνες πρέπει να δοκιμάσω;

Εάν έχετε ψωρίαση και αναζητάτε προϊόντα υποστήριξης για τη γήρανση που δεν θα επιδεινώσουν το δέρμα σας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξοδέψετε χρόνο και πολλά χρήματα για να βρείτε έναν μοντέρνο ορό.

Παρά τον φαινομενικά ατελείωτο αριθμό ορών, κρεμών και στοχευμένων θεραπειών που διατίθενται στην αγορά προϊόντων περιποίησης δέρματος που υποστηρίζουν τη γήρανση, η American Academy of Dermatology Association (AAD) λέει ότι τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι μια ενυδατική κρέμα και το αντηλιακό.

Οποιοσδήποτε πάσχει από ψωρίαση μπορεί να επωφεληθεί από μια καλή ενυδατική κρέμα, ανεξάρτητα από το αν θέλει οφέλη για τη γήρανση. Οι ενυδατικές κρέμες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της ξηροδερμίας από την ψωρίαση, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να βοηθήσει να γίνουν λιγότερο αισθητά τα σημάδια γήρανσης του δέρματος, αν αυτές είναι οι ανησυχίες σας.

Όταν επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα για την υποστήριξη της γήρανσης για την ψωρίαση, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων για να αποφύγετε συστατικά, όπως αρώματα, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Οι βαριές κρέμες είναι επίσης προτιμότερες από τις λοσιόν εάν έχετε ψωρίαση.

Ιδανικά, μια ενυδατική κρέμα ή αντηλιακό θα πρέπει να είναι ασφαλές για το ευαίσθητο δέρμα, υποαλλεργικό και μη φαγεσωρογόνο (δεν φράζει τους πόρους).

Επίσης, το ιδανικό αντηλιακό πρέπει να περιέχει SPF 30 ή μεγαλύτερο. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων μαύρων κηλίδων καθώς και καρκίνου του δέρματος.

Για να μειώσετε τον ερεθισμό του δέρματος, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα νέο προϊόν περιποίησης δέρματος κάθε φορά. Επίσης, να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα από ένα νέο προϊόν.

Εκτός από την πιθανή προσθήκη προϊόντων υποστήριξης για τη γήρανση στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε το προτεινόμενο από τον δερματολόγο σας σχέδιο θεραπείας για την ψωρίαση.

Μπορούν τα ρετινοειδή να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης;

Εάν η ψωρίαση είναι ο πρωταρχικός σας λόγος για να αναζητήσετε προϊόντα υποστήριξης για τη γήρανση, εξετάστε τα πιθανά οφέλη των ρετινοειδών.

Τα ρετινοειδή είναι τύποι συνθετικής βιταμίνης Α που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα περιποίησης δέρματος. Η ρετινόλη, για παράδειγμα, είναι ένα κοινό συστατικό φροντίδας του δέρματος που διατίθεται στο εμπόριο για τη θεραπεία σκούρων κηλίδων και ανομοιόμορφης υφής δέρματος.

Ωστόσο, ενώ η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς, δεν είναι συνήθως μια πρώτης γραμμής θεραπεία της ψωρίασης. Αντίθετα, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ταζαροτένη (Avage, Tazorac), έναν ισχυρότερο τύπο ρετινοειδούς που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Το ταζαροτένιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας και της σοβαρής ακμής. Αυτή η συνταγογραφούμενη τοπική κρέμα συνιστάται μερικές φορές ως νέα θεραπεία για ενήλικες με ψωρίαση που είναι άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, η ταζαροτένη μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση μειώνοντας:

  • πλάκες και λέπια
  • ερυθρότητα
  • φλεγμονή
  • υπερανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος

Ενώ το ταζαροτένιο χρησιμοποιείται κυρίως για την ψωρίαση και τη σοβαρή ακμή, α κριτική 2022 ανέφερε επίσης ότι το ρετινοειδές μπορεί να αναζωογονήσει το γερασμένο δέρμα. Εάν ανησυχείτε για συμπτώματα ψωρίασης και γήρανσης του δέρματος, σκεφτείτε να ρωτήσετε έναν δερματολόγο για την ταζαροτένη.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις πιθανές παρενέργειες των ρετινοειδών για την ψωρίαση με τον δερματολόγο σας. Οι πιο συχνές παρενέργειες της ταζαροτένης περιλαμβάνουν φαγούρα στο δέρμα, κάψιμο και ερυθρότητα. Μπορείτε να το ελαχιστοποιήσετε αυτό, εφαρμόζοντας βαζελίνη στις γύρω περιοχές.

Τα ρετινοειδή δεν συνιστώνται συνήθως σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή σε έγκυες.

Η ταζαροτένη και άλλα ρετινοειδή μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμο να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα ενώ χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα.

Άλλες θεραπείες για την ψωρίαση

Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος OTC και την ταζαροτένη, ένας γιατρός μπορεί να σας συστήσει να τροποποιήσετε το σχέδιο θεραπείας της ψωρίασης εάν αντιμετωπίζετε πιο συχνές ή σοβαρές εξάρσεις. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • τοπικά κορτικοστεροειδή
  • τοπική βιταμίνη D
  • βιολογικά
  • ανοσοκατασταλτικά
  • φωτοθεραπεία (φωτοθεραπεία)

Η ταζαροτένη συνήθως συνταγογραφείται με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή. Αυτό σας βοηθά να εξασφαλίσετε ότι αποκομίζετε τα μέγιστα οφέλη και αντιμετωπίζετε λιγότερες εκλάμψεις.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να είναι δια βίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζείτε με φωτοβολίδες σε τακτική βάση.

Οι ιατρικές θεραπείες και τα προϊόντα δέρματος χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ψωρίασης και να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάρσεων.

Μιλήστε με έναν δερματολόγο σχετικά με τις επιλογές περιποίησης του δέρματός σας για την ψωρίαση. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τον καλύτερο συνδυασμό θεραπειών και προϊόντων OTC για να στοχεύσετε την ψωρίαση, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες για το δέρμα σας.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss