Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα;

Υπάρχουν τέσσερα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα. Διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το πού ξεκινά ο καρκίνος στον λάρυγγά σας.

Ο καρκίνος του λάρυγγα συμβαίνει όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά (καρκινικά) κύτταρα στον λάρυγγα σας (γνωστό και ως φωνητικό κουτί). Ο λάρυγγας σας είναι το τμήμα του αεραγωγού σας που συνδέει το λαιμό σας με την τραχεία σας. Η τραχεία σας είναι το μονοπάτι από το οποίο διασχίζει ο αέρας για να φτάσει στους πνεύμονές σας.

Ο λάρυγγας σας περιέχει τις φωνητικές σας χορδές, οι οποίες δονούνται καθώς ο αέρας περνά μέσα από αυτές για να σας επιτρέψει να μιλήσετε. Ο λάρυγγας σας βοηθά επίσης στο συντονισμό της αναπνοής και της κατάποσης.

Ο λάρυγγας σας έχει τρία τμήματα:

 • την υπεργλωττίδα, στην κορυφή, όπου ο λάρυγγας σας συνδέεται με το λαιμό σας
 • η γλωττίδα, στη μέση, εκεί που είναι οι φωνητικές σας χορδές
 • την υπογλωττίδα, στο κάτω μέρος, όπου ο λάρυγγας σας ενώνεται με την τραχεία σας

Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε από αυτά τα τμήματα.

Όταν ένας γιατρός διαγνώσει καρκίνο, θα προσδιορίσει το στάδιο του καρκίνου με βάση το μέγεθος του όγκου και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματός σας. Αυτές οι πληροφορίες τους βοηθούν να επιλέξουν τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο σας.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα;

ο σκαλωσιά του καρκίνου του λάρυγγα διαφέρει ανάλογα με το πού ακριβώς ξεκινά ο καρκίνος στον λάρυγγα. Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι σταδιακός από 0-4.

Το στάδιο 0 είναι το ίδιο για όλους τους τύπους καρκίνου του λάρυγγα. Στο στάδιο 0, τα καρκινικά κύτταρα υπάρχουν στον λάρυγγά σας, αλλά βρίσκονται μόνο στο ανώτερο στρώμα του ιστού. Δεν έχουν ακόμη αρχίσει να αναπτύσσονται βαθύτερα σε υγιή ιστό.

Καρκίνος του λάρυγγα στην υπεργλωττίδα, πάνω από τις φωνητικές σας χορδές

 • Στάδιο 1: Ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στην υπεργλωττίδα.
 • Στάδιο 2: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στις φωνητικές σας χορδές και μπορεί να επηρεάσει ή όχι τη φωνή σας.
 • Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον λάρυγγά σας και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε έναν κοντινό λεμφαδένα.
 • Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον λάρυγγα σας σε κάποια άλλη περιοχή του σώματός σας.

Καρκίνος του λάρυγγα στη γλωττίδα, όπου βρίσκονται οι φωνητικές σας χορδές

 • Στάδιο 1: Ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στη γλωττίδα. Δεδομένου ότι οι φωνητικές χορδές σας βρίσκονται εδώ, ο καρκίνος στη γλωττίδα μπορεί να επηρεάσει τη φωνή σας.
 • Στάδιο 2: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πάνω ή κάτω από τις φωνητικές σας χορδές.
 • Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον λάρυγγά σας και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε έναν κοντινό λεμφαδένα.
 • Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον λάρυγγά σας σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας.

Καρκίνος του λάρυγγα στην υπογλωττίδα, κάτω από τις φωνητικές σας χορδές

 • Στάδιο 1: Ο καρκίνος υπάρχει μόνο στην υπογλωττίδα.
 • Στάδιο 2: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στις φωνητικές σας χορδές και μπορεί να επηρεάσει τη φωνή σας.
 • Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον λάρυγγά σας και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε έναν κοντινό λεμφαδένα.
 • Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον λάρυγγά σας σε άλλο μέρος του σώματός σας.

Συμπτώματα κάθε σταδίου

Ο καρκίνος που ξεκινά από τη γλωττίδα είναι πιθανοτερο να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Προκαλεί αλλαγές στη φωνή σας ή κάνει τη φωνή σας βραχνή καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται γύρω από τις φωνητικές σας χορδές.

Ο καρκίνος στην υπεργλωττίδα ή την υπογλωττίδα δεν προκαλεί αλλαγές φωνής μέχρι να φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο. Σε εκείνο το σημείο, μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί στις φωνητικές σας χορδές.

Ο καρκίνος της υπεργλωττίδας ή της υπογλωττίδας δεν προκαλεί συμπτώματα σε πιο προχωρημένο στάδιο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με πιο προχωρημένο καρκίνο της γλωττίδας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • πονόλαιμος
 • ένα κομμάτι στο λαιμό σου
 • δυσκολία στην κατάποση ή πόνος κατά την κατάποση
 • πόνος στο αυτί
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Είναι ιάσιμα τα διαφορετικά στάδια του καρκίνου του λάρυγγα;

Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν τον όρο «ύφεση» αντί να λένε ότι ο καρκίνος θεραπεύεται. «Ύφεση» σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν είναι ενεργός ή ότι δεν υπάρχει σημάδι καρκινικών κυττάρων. Ο όρος «θεραπεία» υποδηλώνει ότι ο καρκίνος δεν αναμένεται να επανέλθει και είναι πολύ δύσκολο να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Ο καρκίνος του λάρυγγα που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι πιο πιθανό να αφαιρεθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν παραμείνουν καρκινικά κύτταρα μετά την επέμβαση, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει τον καρκίνο θεραπεύτηκε.

Η θεραπεία για μεταγενέστερα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία εάν χρειαστεί. Ένας χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον όγκο και, στη συνέχεια, η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή τυχόν καρκινικών κυττάρων που έχουν απομείνει. Το ακριβές σχέδιο θεραπείας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του όγκου και από το αν έχει εξαπλωθεί.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του λάρυγγα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, αυτός ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να επανέλθει σε άτομα που συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν μετά τη θεραπεία.

Προσδόκιμο ζωής διαφορετικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα

Οι στατιστικές για την επιβίωση του καρκίνου συχνά συζητούνται με όρους σχετικού ποσοστού επιβίωσης 5 ετών. Αυτό το ποσοστό περιγράφει τις πιθανότητες να ζήσει ένα άτομο 5 χρόνια μετά τη διάγνωσή του, σε σύγκριση με κάποιον χωρίς καρκίνο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλές μεταβλητές επηρεάζουν την επιβίωση ενός ατόμου μετά τη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε ακριβώς πόσο θα ζήσει κάποιος.

Για τον καρκίνο του λάρυγγα που ξεκινά από την υπεργλωττίδα, η Σχετικό ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι:

 • 61% εάν ο καρκίνος είναι μόνο στην υπεργλωττίδα
 • 46% εάν έχει εξαπλωθεί μέσα στον λάρυγγά σας ή σε λεμφαδένα ή ιστό δίπλα στον λάρυγγά σας
 • 30% εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένο μέρος του σώματός σας

Για τον καρκίνο του λάρυγγα που ξεκινά από τη γλωττίδα, το ποσοστό 5ετούς σχετικής επιβίωσης είναι:

 • 84% εάν ο καρκίνος είναι μόνο στη γλωττίδα
 • 52% εάν έχει εξαπλωθεί στον λάρυγγά σας ή σε έναν λεμφαδένα ή ιστό δίπλα στον λάρυγγά σας
 • 45% εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένο σημείο του σώματός σας

Για τον καρκίνο του λάρυγγα που ξεκινά από την υπογλωττίδα, το ποσοστό 5ετούς σχετικής επιβίωσης είναι:

 • 59% εάν ο καρκίνος είναι μόνο στην υπογλωττίδα
 • 38% εάν έχει εξαπλωθεί μέσα στον λάρυγγά σας ή σε έναν λεμφαδένα ή ιστό δίπλα στον λάρυγγά σας
 • 44% εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένο σημείο του σώματός σας

Η έρευνα προτείνει ότι η θεραπεία οποιουδήποτε σταδίου του καρκίνου του λάρυγγα με χειρουργική επέμβαση έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία του μόνο με ακτινοθεραπεία.

Ποια είναι η ποιότητα ζωής μετά τη θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα;

Ποιότητα ζωής σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι σημαντικό να εξετάσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και να βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας κατανοούν.

Η πρόοδος στις χειρουργικές τεχνικές σημαίνει ότι, όταν είναι δυνατόν, οι γιατροί θα διατηρήσουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών σας. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν ολόκληρο τον λάρυγγά σας ή η θεραπεία μπορεί να βλάψει τις φωνητικές σας χορδές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προγράμματα αποκατάστασης και ο ειδικός εξοπλισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να μιλάτε ξανά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν αφαιρέσει τον λάρυγγά τους τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής από άλλα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνους κεφαλής και τραχήλου. Αυτή είναι μια σημαντική προσαρμογή της ζωής που επηρεάζει πολλές πτυχές της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Διαφέρει η θεραπεία ανάλογα με τα στάδια του καρκίνου του λάρυγγα;

Ναί. Για τον καρκίνο του λάρυγγα σε πρώιμο στάδιο, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η κύρια θεραπεία. Εάν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί, ένας χειρουργός μπορεί να είναι σε θέση να αφαιρέσει ολόκληρο τον όγκο.

Για μεταγενέστερα στάδια, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια επιλογή για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του καρκίνου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία για την καταστροφή ή τη συρρίκνωση των καρκινικών κυττάρων που απομένουν.

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι κάθε καρκίνος που ξεκινά από τον λάρυγγα (φωνητικό κουτί). Ο λάρυγγας σας έχει τρία τμήματα – την υπεργλωττίδα, τη γλωττίδα και την υπογλωττίδα – και ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε τμήμα.

Εάν λάβετε διάγνωση καρκίνου του λάρυγγα, ο γιατρός σας θα σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον καρκίνο σας, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου.

Το στάδιο του καρκίνου βασίζεται στην έκταση του καρκίνου και στο αν έχει εξαπλωθεί. Το στάδιο του καρκίνου παρέχει πληροφορίες που καθοδηγούν τις αποφάσεις θεραπείας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss