Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ανορεξίας και της κατάθλιψης;

Η σχέση μεταξύ ανορεξίας και κατάθλιψης είναι πολύπλοκη. Η γενετική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος επικοινωνίας του εγκεφάλου και του πεπτικού σας συστήματος μπορεί να επηρεάσουν αυτή την κοινή συννοσηρότητα.

Η ανορεξία, επίσημα γνωστή ως νευρική ανορεξία (AN), είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακραίο περιορισμό των θερμίδων, συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στην αύξηση του βάρους και μια διαστρεβλωμένη αίσθηση της αυτοεικόνας που προκαλεί έντονο φόβο για αύξηση βάρους.

Όταν ζείτε με ΝΑ, οι διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν δίαιτα, νηστεία και υπερβολική άσκηση. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν συμπεριφορές φαγητού και καθαρισμού, υπερκατανάλωση τροφής που ακολουθείται από αποβολή μέσω καθαρτικών, εμετούς ή κλύσματα.

Ως πάθηση που παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις με την αρνητική εικόνα σώματος, είναι σύνηθες το ΝΑ να συνυπάρχει με διαταραχές της διάθεσης όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD). Ωστόσο, η σχέση μεταξύ αυτών των δύο υπερβαίνει τη γενική αίσθηση κοινής χαμηλής διάθεσης.

Συνυπάρχουν συνήθως ανορεξία και κατάθλιψη;

Σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, (DSM-5-TR), η ανορεξία και η κατάθλιψη είναι κοινές συνυπάρχουσες (συννοσηρές) καταστάσεις.

Το DSM-5-TR είναι ένας διεθνώς χρησιμοποιούμενος οδηγός βασισμένος σε στοιχεία και περιγράφει διαγνωστικά κριτήρια για παθήσεις ψυχικής υγείας. Είναι προϊόν συλλογικής έρευνας και υπάρχει για να παρέχει συναίνεση σχετικά με τις παγκόσμιες εμπειρίες στις ψυχικές διαταραχές.

Υπολογίζεται ότι έως και το 70% των ανθρώπων που ζουν με ΝΑ εμφανίζουν συννοσηρή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Γιατί η ανορεξία και η κατάθλιψη συμβαίνουν συνήθως μαζί;

Πολλοί παράγοντες φαίνεται να βοηθούν στη σφυρηλάτηση της σχέσης μεταξύ ανορεξίας και κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Η πρώιμη έρευνα σχετικά με τη συννοσηρότητα της ανορεξίας και της κατάθλιψης υποδηλώνει ότι μια γενετική επικάλυψη οφείλεται στα συνυπάρχοντα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανορεξία μπορεί να είναι μερικά από τα ίδια γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αύξηση του κινδύνου για κατάθλιψη.

Παρόμοια ευρήματα έχουν σημειωθεί σε πιο πρόσφατη βιβλιογραφία. ΕΝΑ γενετική μελέτη από το 2023 βρέθηκε ότι το AN μοιράζεται 38 μοναδικές γενετικές θέσεις με MDD και 45 μοναδικές γενετικές θέσεις με ψυχολογικά χαρακτηριστικά αστάθειας της διάθεσης.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επίσης ληφθεί υπόψη όταν πρόκειται για AN και MDD. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι οι εξωτερικές επιδράσεις που επηρεάζουν μια κατάσταση. Το AN και το MDD μοιράζονται περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου όπως:

 • τραυματικές εμπειρίες
 • στρεσογόνα γεγονότα της ζωής
 • αρνητικές πιέσεις και επιρροές από συνομηλίκους
 • δυσλειτουργική οικογενειακή δυναμική
 • πολιτιστικές και κοινωνικές προσδοκίες

Εκτός από τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς δεσμούς, η ανορεξία και η κατάθλιψη μπορεί φυσικά να επηρεάσουν η μία την άλλη μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μιας οδού επικοινωνίας μεταξύ του πεπτικού σας συστήματος και του εγκεφάλου σας.

Αυτή η άμεση σύνδεση στο σώμα είναι γιατί το να νιώθετε δυστυχισμένοι μπορεί να σας κάνει να μην θέλετε να φάτε και γιατί η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Σύμφωνα με έρευνα, αλλαγές στο έντερο μπορεί να συμβάλλουν σε διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. ΕΝΑ προοπτική μελέτη από το 2021 διαπίστωσαν ότι οι αυξανόμενες διατροφικές ανισορροπίες στο ΝΑ συνέβαλαν στην εξέλιξη των συνυπάρχουσων συμπτωμάτων αγχώδους-κατάθλιψης.

Μπορούν τα συμπτώματα της ανορεξίας και της κατάθλιψης να μοιάζουν;

Η ανορεξία και η κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να μοιράζονται ορισμένα αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, όπως:

 • κούραση
 • απώλεια βάρους
 • διαταραχές της διάθεσης όπως ευερεθιστότητα, αισθήματα λύπης και αίσθηση κενού
 • αλλαγές της όρεξης
 • αρνητική εικόνα σώματος
 • χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • κοινωνική απόσυρση
 • ακατάλληλη ενοχή
 • διαταραχές ύπνου

Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ ανορεξίας και κατάθλιψης

Η ανορεξία ταξινομείται ως διατροφική διαταραχή από το DSM-5-TR. Τα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσληψης ενέργειας, τις ακραίες συμπεριφορές απώλειας βάρους που οδηγούνται από τον φόβο της αύξησης βάρους και τη διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος.

Ενώ άλλα αισθήματα χαμηλής διάθεσης είναι κοινά στην ΝΑ, δεν είναι απαραίτητα για τη λήψη διάγνωσης.

Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι μια διαταραχή της διάθεσης. Τα βασικά συμπτώματά του περιλαμβάνουν επίμονες, διάχυτες εμπειρίες χαμηλής διάθεσης, απώλεια κινήτρων, γνωστική και σωματική εξασθένηση και χρόνια χαμηλή ενέργεια.

Οι αλλαγές της όρεξης και του βάρους είναι ένα από τα 9 πιθανά διαγνωστικά συμπτώματα, αλλά δεν είναι απαραίτητα για τη διάγνωση της MDD.

Συμπτώματα ανορεξίας

Τα συμπτώματα της ανορεξίας που περιγράφονται στο DSM-5-TR περιλαμβάνουν:

 • ο σκόπιμος περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης κάτω από τις τυπικές απαιτήσεις για την τρέχουσα ηλικία, φύλο, ύψος και στάδιο ανάπτυξης
 • έντονος φόβος να πάρεις βάρος ή να είσαι υπέρβαρος
 • συμπεριφορές που βασίζονται στον φόβο που αποσκοπούν να παρεμποδίσουν την αύξηση βάρους, όπως η υπερβολική άσκηση ή η κάθαρση
 • παραμορφωμένη αντίληψη εικόνας σώματος
 • έλλειψη αναγνώρισης της σοβαρότητας του τρέχοντος χαμηλού σωματικού βάρους

Συμπτώματα κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που περιγράφονται στο DSM-5-TR περιλαμβάνουν:

 • καταθλιπτική διάθεση (λύπη, κενό, απελπισία) σχεδόν όλη την ημέρα, κάθε μέρα
 • απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες σχεδόν όλη την ημέρα, κάθε μέρα
 • σημαντικές διακυμάνσεις βάρους και αλλαγές στην όρεξη
 • υπερβολική υπνηλία ή αϋπνία
 • ανησυχία ή επιβράδυνση των κινητικών λειτουργιών
 • υπερβολικά αισθήματα αναξιότητας ή ακατάλληλης ενοχής
 • κόπωση σχεδόν όλη μέρα, κάθε μέρα
 • κακή συγκέντρωση ή εστίαση
 • αναποφασιστικότητα
 • επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή θανάτου
 • ιδεασμός αυτοκτονίας

Η βοήθεια είναι εκεί έξω

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βρίσκεται σε κρίση και σκέφτεται να αυτοκτονήσει ή να αυτοτραυματιστεί, ζητήστε υποστήριξη:

 • Καλέστε ή στείλτε μήνυμα στο 988 Suicide and Crisis Lifeline στο 988.
 • Στείλτε μήνυμα HOME στη γραμμή κειμένου κρίσης στο 741741.
 • Όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Βρείτε μια γραμμή βοήθειας στη χώρα σας με το Befrienders Worldwide.
 • Καλέστε το 911 ή τον αριθμό των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εάν αισθάνεστε ασφαλείς να το κάνετε.

Εάν καλείτε για λογαριασμό κάποιου άλλου, μείνετε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια. Μπορείτε να αφαιρέσετε όπλα ή ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, εάν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Εάν δεν είστε στο ίδιο νοικοκυριό, μείνετε στο τηλέφωνο μαζί τους μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την ανορεξία;

Η ανορεξία και η κατάθλιψη έχουν αμφίδρομη σχέση, που σημαίνει ότι επηρεάζουν το ένα το άλλο. Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ανορεξίας και να κάνει την ανάρρωση πιο δύσκολη.

Μια συστηματική αναθεώρηση πεδίου εφαρμογής από το 2020 διαπιστώθηκε ότι η συννοσηρότητα της κατάθλιψης σε ΝΑ έκανε πιο δύσκολη την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την ανορεξία για μερικούς ανθρώπους.

Ομοίως, η ανορεξία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα συμπτώματα κατάθλιψης προκαλώντας αλλαγές στο έντερο που επηρεάζουν τη διάθεση και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Θεραπεία για την ανορεξία και την κατάθλιψη

Τόσο η ανορεξία όσο και η κατάθλιψη μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία (θεραπεία ομιλίας) και φάρμακα, αλλά οι προσεγγίσεις είναι προσαρμοσμένες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων υποκείμενων προκλήσεων σε κάθε διαταραχή.

Για παράδειγμα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος τόσο της θεραπείας AN όσο και MDD. Το CBT είναι ένα πλαίσιο θεραπείας που σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αναγνωρίσετε μη βοηθητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφορές. Στη συνέχεια, συνεργάζεστε με τον θεραπευτή σας για να αναδομήσετε αυτά τα μοτίβα σκέψης σε νέα, ωφέλιμα.

Στο AN, η CBT εστιάζει στη σχέση σας με το φαγητό και την εικόνα του σώματος. Στην κατάθλιψη, η CBT εστιάζει σε ευρύτερα πρότυπα αρνητικής σκέψης. Και στις δύο καταστάσεις, η CBT σάς βοηθά να μάθετε να αναγνωρίζετε προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν υποτροπή των συμπτωμάτων και σας διδάσκει νέες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Άλλες μορφές θεραπείας και θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και στις δύο καταστάσεις. Η διαπροσωπική θεραπεία (IPT), για παράδειγμα, χρησιμοποιείται σε AN και MD για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφορετικών πτυχών της διαπροσωπικής δυναμικής.

Η ανορεξία και η κατάθλιψη μπορεί να επικαλύπτονται σε φάρμακα που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της διάθεσης, στη ρύθμιση του ύπνου και στην αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το AN μπορεί να απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη εάν το βάρος και η πρόσληψη ενέργειας είναι πολύ χαμηλά για να υποστηρίξουν τις βασικές λειτουργίες του σώματος.

Το AN μπορεί επίσης να απαιτεί πρόσθετες ιατρικές προσεγγίσεις, όπως η συνεργασία με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο (RD).

Συμπέρασμα

Η ανορεξία και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που εμφανίζονται συνήθως μαζί. Η γενετική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτή τη συννοσηρότητα.

Η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και των δύο παθήσεων, αλλά το σχέδιο θεραπείας σας θα ποικίλλει ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανησυχίες που αντιμετωπίζονται. Ενώ μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, η ανορεξία και η κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις που απαιτούν εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss