Ποια είναι η σχέση μεταξύ άσθματος και πνευμονικής υπέρτασης;

Το άσθμα και η πνευμονική υπέρταση είναι ξεχωριστές καταστάσεις που χρειάζονται διαφορετικές θεραπείες. Επειδή όμως μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, όπως δυσφορία στο στήθος και δύσπνοια, η λανθασμένη διάγνωση είναι συχνή.

Το άσθμα και η πνευμονική υπέρταση (PH) επηρεάζουν και τα δύο τους πνεύμονές σας, αν και με διαφορετικούς τρόπους. Αν και μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, έχουν επίσης αρκετά διακριτικά συμπτώματα. Είναι επίσης πιθανό να έχετε άσθμα και PH ταυτόχρονα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το άσθμα και το PH, συμπεριλαμβανομένων των ομοιοτήτων, των διαφορών, των πιθανών συνδέσμων και της συνολικής προοπτικής τους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ άσθματος και πνευμονικής υπέρτασης;

Το άσθμα και το PH επηρεάζουν και τα δύο τους πνεύμονές σας, αλλά το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους.

Το άσθμα επηρεάζει τους βρογχικούς σωλήνες ή τους αεραγωγούς στους πνεύμονές σας, κάνοντάς τους φλεγμονή. Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση των αεραγωγών, προκαλώντας κλασικά συμπτώματα, όπως βήχα και συριγμό.

Το PH είναι ένας τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία μεταξύ των πνευμόνων και της καρδιάς σας. Σε αντίθεση με το άσθμα, το οποίο επηρεάζει τους αεραγωγούς σας, το PH επηρεάζει τις αρτηρίες στους πνεύμονές σας. Η πίεση μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει συστολή αυτών των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας.

Αν και ο συριγμός και ο βήχας συνδέονται με το άσθμα, το PH είναι πιο πιθανό να προκαλέσει κόπωση και ζάλη. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος.

Το άσθμα είναι εξαιρετικά συχνό, επηρεάζοντας περίπου 7,7% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η PH είναι σχετικά σπάνια, αν και οι ειδικοί μπορεί να υποτιμούν την ακριβή συχνότητά της.

Υπάρχει σχέση μεταξύ άσθματος και πνευμονικής υπέρτασης;

Υπάρχουν πέντε «ομάδες» ή υποκείμενες αιτίες της PH. Οι πνευμονικές καταστάσεις, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα (υποξία) και η αποφρακτική άπνοια ύπνου περιλαμβάνονται στην Ομάδα 3. Το άσθμα είναι ένα δυνατό αιτία υποξίας, καθώς μπορεί να προκαλέσει περιόδους υποαερισμού.

Ωστόσο, δεν υπάρχει οριστική σχέση μεταξύ άσθματος και PH. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα άτομα με άσθμα έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν PH.

Είναι δυνατόν να μπερδέψουμε το άσθμα και την πνευμονική υπέρταση μεταξύ τους;

Είναι πιθανό να μπερδέψουμε το PH και το άσθμα το ένα με το άλλο λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων τους. Κάθε πάθηση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όπως δυσφορία στο στήθος και δύσπνοια.

Ωστόσο, με το άσθμα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε περισσότερες δυσκολίες που σχετίζονται με την αναπνοή, όπως βήχα και συριγμό. Αυτό οφείλεται στην άμεση επίδραση του άσθματος στους αεραγωγούς σας.

Το PH, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει άλλα σημεία και συμπτώματα σε όλο το σώμα λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στους πνεύμονές σας και ως αποτέλεσμα χαμηλού οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία). Σε αντίθεση με τα άτομα με άσθμα, τα άτομα με PH μπορεί να εμφανίσουν:

 • ζάλη
 • κούραση
 • λιποθυμία
 • πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια και τους αστραγάλους (οίδημα)
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Το φαινόμενο Raynaud

Οι ειδικοί σκέφτονται επίσης ότι οι γιατροί μπορεί να υποδιαγνώσουν PH λόγω συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να μπερδέψουν με άσθμα ή άγχος. Τέτοιες λανθασμένες διαγνώσεις μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να λάβουν τις θεραπείες που χρειάζονται για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί το άσθμα και την πνευμονική υπέρταση;

Αν και οι πνευμονικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης PH σε μερικούς ανθρώπους, το άσθμα και το PH είναι ξεχωριστές καταστάσεις που χρειάζονται διαφορετικές θεραπείες.

Οι θεραπείες άσθματος βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και της υποκείμενης φλεγμονής. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • μακροχρόνια φάρμακα ελέγχου
 • εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή
 • εισπνευστήρες διάσωσης

Η θεραπεία PH επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εισπνεόμενα ή από του στόματος φάρμακα για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όπως:

 • αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης
 • διουρητικά
 • αντιπηκτικά
 • οξυγονοθεραπεία

Σε αντίθεση με το άσθμα, η σοβαρή θεραπεία PH μπορεί να περιλαμβάνει μεταμόσχευση πνεύμονα. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει μεταμόσχευση καρδιάς σε περιπτώσεις σημαντικής βλάβης στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας.

Πώς διαφέρει η προοπτική για τα άτομα με άσθμα έναντι πνευμονικής υπέρτασης;

Το άσθμα είναι μια δια βίου πάθηση που απαιτεί συνδυασμό διαχείρισης, αποφυγής ενεργοποίησης και θεραπείας.

Από την άλλη πλευρά, η PH μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά χωρίς έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε πιθανά σημεία και συμπτώματα αυτής της πάθησης. Είναι καλύτερο να μην υποθέσετε ότι τα συμπτώματά σας προέρχονται από άσθμα, καθώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει την απαραίτητη θεραπεία.

Χωρίς θεραπεία, το PH εξασθενεί σταδιακά τις αρτηρίες στους πνεύμονές σας, προκαλώντας αυξημένη πνευμονική πίεση. Αυτά τα αποτελέσματα κάνουν επίσης την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνοντας τελικά την πιθανότητα καρδιακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας δεξιάς πλευράς.

Συχνές ερωτήσεις

Εξετάστε τις ακόλουθες συχνές ερωτήσεις σχετικά με το άσθμα και το PH. Μπορεί να θέλετε να τα συζητήσετε περαιτέρω με έναν γιατρό εάν έχετε μία ή και τις δύο από αυτές τις καταστάσεις.

Η αλβουτερόλη βοηθά στην πνευμονική υπέρταση;

Η αλβουτερόλη είναι μια κοινή θεραπεία για το άσθμα. Είναι βρογχοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι διευρύνει τους αεραγωγούς σας. Τα βρογχοδιασταλτικά όπως η αλβουτερόλη δεν είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για την PH.

Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη χρήση αλβουτερόλης για να βοηθήσει με το σφίξιμο στο στήθος και τα αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το PH.

Πώς επηρεάζει το άσθμα την πίεση των πνευμόνων;

Το PH μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες των πνευμόνων σας. Το άσθμα δεν προκαλεί τον ίδιο τύπο πίεσης.

Το άσθμα μπορεί, ωστόσο, προκαλούν πόνο στο στήθος και σφίξιμο που μπορεί να αισθάνεται σαν πίεση στους πνεύμονές σας. Σε αντίθεση με το PH, το άσθμα προκαλεί δυσφορία στο στήθος λόγω φλεγμονής των αεραγωγών και χρόνιου βήχα.

Ποιες πνευμονικές παθήσεις προκαλούν πνευμονική υπέρταση;

Δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις PH σε πνευμονική νόσο. Αλλά ορισμένες πνευμονικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της πνευμονικής ίνωσης και του εμφυσήματος, μπορεί να είναι μια αιτία. Το άσθμα μπορεί επίσης να συμβάλλει στο PH, καθώς μπορεί να προκαλέσει υποξία ή έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς του σώματός σας.

Οι γιατροί ταξινομούν την PH λόγω χρόνιων πνευμονικών παθήσεων στην ομάδα 3 PH.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει τους αεραγωγούς σας. Το PH είναι μια ξεχωριστή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες και την καρδιά σας. Επειδή μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, είναι πιθανό να τα μπερδέψουμε το ένα με το άλλο, οδηγώντας μερικές φορές σε λανθασμένη διάγνωση και καθυστερημένη θεραπεία.

Εάν έχετε συμπτώματα οποιασδήποτε πάθησης, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για έγκαιρη και ακριβή διάγνωση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss