Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των επεμβάσεων θρομβεκτομής και εμβολεκτομής;

Η θρομβεκτομή και η εμβολεκτομή είναι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία δύο διαφορετικών τύπων θρόμβων αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία.

Η θρομβεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός στατικού θρόμβου αίματος από μία από τις αρτηρίες ή τις φλέβες σας. Ένας θρόμβος αίματος είναι ιατρικά γνωστός ως «θρόμβος».

Η εμβολεκτομή είναι η αφαίρεση μιας εμβολής. Η εμβολή είναι ένας θρόμβος αίματος ή άλλη ουσία όπως ο αέρας ή το λίπος που κινείται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και προκαλεί απόφραξη σε μια αρτηρία.

Οι δύο τύποι θρόμβων αίματος είναι συχνά παρόντες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μια εμβολή μπορεί να προέλθει από την καρδιά και στη συνέχεια να κολλήσει σε ένα αιμοφόρο αγγείο καθώς στενεύει. Στη συνέχεια, ένας νέος θρόμβος μπορεί να σχηματιστεί στο τέλος της εμβολής. Εναλλακτικά, ένας θρόμβος μπορεί να σχηματιστεί σε ένα αιμοφόρο αγγείο και στη συνέχεια κομμάτια του μπορεί να σπάσουν και να ταξιδέψουν αλλού, κάτι που θα ονομαζόταν εμβολή.

Οι γιατροί και οι ερευνητές συχνά αναφέρονται και στις δύο διαδικασίες ως θρομβεκτομή ή θρομβοεμβολεκτομή για να περιλαμβάνουν και τους δύο τύπους θρόμβων αίματος.

Σε αυτό το άρθρο, συγκρίνουμε συγκεκριμένα μια θρομβεκτομή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης με μια εμβολεκτομή που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος από τον πνεύμονα ή τον εγκέφαλό σας.

Ποιος είναι ο σκοπός της θρομβεκτομής έναντι της εμβολεκτομής;

Ο στόχος μιας θρομβεκτομής ή εμβολεκτομής είναι να ανακουφίσει από μια απόφραξη σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία σας που προκαλεί ένας θρόμβος αίματος ή άλλη ουσία.

Μπορεί να χρειαστείτε θρομβεκτομή ή εμβολεκτομή εάν έχετε ένα:

 • Εγκεφαλικό
 • έμφραγμα
 • πνευμονική εμβολή

Αυτές οι διαδικασίες μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, όπου αναπτύσσεται θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα που βρίσκεται συχνά στο κάτω μέρος του σώματός σας.

Η διαδικασία ή οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και των δύο τύπων θρόμβων είναι συχνά οι ίδιες. Η διάκριση μεταξύ θρόμβου και εμβολής είναι η προέλευση του θρόμβου. Η διαδικασία για την αφαίρεση του θρόμβου δεν καθορίζεται από τον τύπο του θρόμβου αλλά από τη θέση του θρόμβου στο σώμα.

Κίνδυνοι και επιπλοκές θρομβεκτομής έναντι εμβολεκτομής

Ακολουθεί μια ματιά στους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές.

Κίνδυνοι θρομβεκτομής

Δυνητικός κινδύνους μιας θρομβεκτομής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης περιλαμβάνουν:

 • σχηματισμός άλλου θρόμβου αίματος
 • μώλωπες κοντά στην εισαγωγή του καθετήρα
 • διάτρηση αιμοφόρου αγγείου
 • αντίδραση στη βαφή αντίθεσης
 • στένωση σε θεραπευμένο αιμοφόρο αγγείο
 • απομάκρυνση του θρόμβου αίματος

Κίνδυνοι εμβολεκτομής

Μια εμβολεκτομή μπορεί να είναι σωτήρια όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας πνευμονικής εμβολής ή ενός εγκεφαλικού. Ωστόσο, η θεραπεία αυτών των περιοχών μπορεί να συνοδεύεται από πρόσθετους κινδύνους, όπως:

 • απειλητική για τη ζωή αιμορραγία στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες
 • πρήξιμο του εγκεφάλου
 • μόνιμη αναπηρία
 • θάνατο από τις επιπτώσεις της εμβολής

Σε μια μελέτη του 2021, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα λίγο πάνω από 4.000 ατόμων που παρέχονται από το Μητρώο Ενδαγγειακής Θεραπείας στο Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο στη Γαλλία. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι εμφανίστηκαν επιπλοκές σε 7,99% εμβολεκτομές που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία εγκεφαλικού από το 2015-2020.

Αποτελεσματικότητα θρομβεκτομής έναντι εμβολεκτομής

Ακολουθεί μια ματιά στην αποτελεσματικότητα της θρομβεκτομής και της εμβολεκτομής.

Αποτελεσματικότητα εμβολεκτομής

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), περίπου 4 στα 10 άτομα που υποβάλλονται σε εμβολεκτομή μετά από εγκεφαλικό αναρρώνουν με λιγότερη αναπηρία από τα άτομα που δεν υποβάλλονται σε θρομβεκτομή.

Σε ένα μικρή μελέτη του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θρομβεκτομή θεωρήθηκε ασφαλής για τη θεραπεία της πνευμονικής εμβολής με υπερφόρτωση της δεξιάς καρδιάς. Δεν υπήρχαν σημαντικές επιπλοκές και και τα 29 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ζούσαν.

Αποτελεσματικότητα θρομβεκτομής

Σε μια μελέτη του 2023, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θρομβεκτομής για τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης του κάτω μέρους του σώματος σε 500 άτομα. Μόνο εντός 30 ημερών 0,9% των ανθρώπων πέθανε και το 8,6% είχε σοβαρές επιπλοκές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θρομβεκτομή είναι ασφαλής και βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα και την υγεία για 6 μήνες.

Διαδικασία θρομβεκτομής και εμβολεκτομής

Μια θρομβεκτομή ή εμβολεκτομή συνήθως διαρκεί περίπου 1-3 ώρες, σύμφωνα με το NHS. Εδώ είναι μια γενική ιδέα για το τι μπορείτε να περιμένετε.

 1. Θα σας χορηγηθεί ένα αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή όπου θα έχετε μια τομή για πρόσβαση σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Αυτή η τομή γίνεται συνήθως στη βουβωνική χώρα σας. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν ηρεμιστικά μέσω μιας IV.
 2. Ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται στο αιμοφόρο αγγείο σας. Μια χρωστική ουσία εγχέεται στον καθετήρα για να μπορέσουν οι επαγγελματίες υγείας να δουν τα αιμοφόρα αγγεία σας σε μια ακτινογραφία.
 3. Θα εισάγουν μια ειδική συσκευή στον καθετήρα και θα τον σπρώξουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας μέχρι να φτάσει στο σημείο της απόφραξης.
 4. Το εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση του μπλοκαρίσματος με αναρρόφηση. Μερικές φορές μπορεί να τοποθετηθεί ένα στεντ για να κρατήσει το αιμοφόρο αγγείο ανοιχτό.
 5. Τα χειρουργικά εργαλεία θα αφαιρεθούν και το σημείο της τομής σας θα κλείσει με ράμματα ή επιδέσμους.

Προετοιμασία για θρομβεκτομή έναντι εμβολεκτομής

Η εμβολεκτομή και η θρομβεκτομή συνήθως χορηγούνται ως επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτό, συνήθως δεν απαιτείται προετοιμασία.

Εάν έχει προγραμματιστεί η χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα όπως τα αραιωτικά του αίματος. Είναι επίσης σημαντικό να τους ειδοποιήσετε για τυχόν φυτικά συμπληρώματα που παίρνετε ή για οποιαδήποτε γνωστή αλλεργία.

Ανάρρωση από θρομβεκτομή και εμβολεκτομή

Ακολουθεί μια ματιά στους χρόνους αποκατάστασης για τις διαδικασίες θρομβεκτομής και εμβολεκτομής.

Ανάρρωση θρομβεκτομής

Πιθανότατα θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για αρκετές ώρες μετά από μια θρομβεκτομή για τη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα.

Ανάρρωση εμβολεκτομής

Η ανάρρωση από μια εμβολεκτομή εξαρτάται από το γιατί χρειάζεστε τη διαδικασία. Μετά από μια πνευμονική εμβολή, μπορεί να χρειαστούν έως και μήνες για να επιστρέψει στη συνήθη δραστηριότητα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανάρρωση από πνευμονική εμβολή.

Τα άτομα που αναπτύσσουν εγκεφαλικό μπορεί να έχουν μόνιμη αναπηρία. Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να βλέπουν βελτιώσεις στα συμπτώματά τους για χρόνια.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανάρρωση από εγκεφαλικό.

Κόστος θρομβεκτομής έναντι εμβολεκτομής

Η μη κερδοσκοπική FAIR Health εκτιμά ότι το 80% των διαδικασιών θρομβεκτομής ή εμβολεκτομής κοστίζουν λιγότερο από 2.389 $ στη Νέα Υόρκη χωρίς ασφάλιση. Υπολογίζουν ότι το 80% των διαδικασιών στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας είναι λιγότερο από 411 $.

Διάφοροι παράγοντες, όπως η τοποθεσία και το αν έχετε ασφάλεια, μπορούν να συμβάλουν στο κόστος της διαδικασίας.

Για συγκεκριμένες πληροφορίες κόστους, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης, την ιατρική εγκατάσταση ή το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα, εάν έχετε κάλυψη.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη χειρουργική επέμβαση θρομβεκτομής ή εμβολεκτομής;

Άλλες θεραπείες για θρόμβους αίματος περιλαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος και φάρμακα για τη διάλυση του θρόμβου αίματος.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες θρομβεκτομής και εμβολεκτομής

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με τη θρομβεκτομή και την εμβολεκτομή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θρόμβου και εμβολής;

Ο θρόμβος είναι ένας στάσιμος θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Η εμβολή είναι ένας θρόμβος αίματος ή άλλη ουσία που κινείται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και εμποδίζει μια αρτηρία.

Η θρομβεκτομή θεωρείται σοβαρή χειρουργική επέμβαση;

Μια θρομβεκτομή μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί ελάχιστα επεμβατικά. Συχνά μπορεί να γίνει χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας.

Πάρε μακριά

Μια θρομβεκτομή αντιμετωπίζει έναν στατικό θρόμβο αίματος. Η εμβολεκτομή αντιμετωπίζει έναν θρόμβο αίματος ή άλλη ουσία που έχει περάσει στην κυκλοφορία του αίματός σας και έχει προκαλέσει απόφραξη.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας αναφέρονται στην εμβολεκτομή ως θρομβεκτομή. Οι δύο όροι είναι συχνά εναλλάξιμοι και μερικές φορές αναφέρονται ως θρομβοεμβολεκτομή.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss