Ποια είναι η διαφορά μεταξύ στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου;

Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε στεφανιαία νόσο. Αυτές είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Υπάρχουν πολλά είδη στηθάγχης, αλλά όλα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως ως αποτέλεσμα ενός υποκείμενου καρδιακού προβλήματος. Η στεφανιαία νόσος (CAD) επίσης δεν είναι μια μεμονωμένη νόσος αλλά μάλλον μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς σας.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο καρδιακών προβλημάτων, πώς να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας και πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Διαφορά μεταξύ στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου

«Σταθάγχη» ή «στηθάγχη», είναι ο ιατρικός όρος για τον πόνο στο στήθος. Αυτός ο πόνος ή η ενόχληση στο στήθος συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σας είναι περιορισμένη, αλλά είναι όχι μια ασθένεια μόνο του.

Θεωρείται στηθάγχη σταθερός όταν προκύπτει από σωματική δραστηριότητα ή άσκηση και δεν εξελίσσεται ή προκαλεί μόνιμη βλάβη στην καρδιά σας. Αλλά η στηθάγχη που εμφανίζεται ξαφνικά ή επιδεινώνεται μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης καρδιακής πάθησης και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή.

Το CAD είναι μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούν έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά σας, καθώς οι αρτηρίες στενεύουν ή αποφράσσονται και εμποδίζουν το αίμα να ρέει όπως διαφορετικά θα έκανε στην καρδιά σας.

Καθώς αυτά τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και εμποδίζουν τη ροή του αίματος, αντιμετωπίζετε επίσης μείωση του οξυγόνου στην καρδιά σας. Οι συνθήκες που συνήθως ομαδοποιούνται σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν:

 • ασταθής στηθάγχη
 • οξύ στεφανιαίο έμφραγμα
 • αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσετε;

Η στηθάγχη συμβαίνει όταν η ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας μειώνεται, προκαλώντας ισχαιμία.

Ισχαιμική καρδιακή πάθηση (άλλο όνομα για CAD) μπορεί να οδηγήσει σε όλους τους τύπους βλάβης, που σηματοδοτείται από διάφορα συμπτώματα.

Η στηθάγχη αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της μυϊκής καταπόνησης στην καρδιά σας που προκαλείται από την έλλειψη ροής αίματος και είναι πρωτογενές σύμπτωμα σε πολλές περιπτώσεις CAD. Μπορεί επίσης να προκύψει από καταστάσεις όπως το στρες ή οι σπασμοί στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Εκτός από τη στηθάγχη, συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο CAD περιλαμβάνουν:

 • κρύος ιδρώτας
 • ζάλη
 • ναυτία
 • δυσπεψία
 • πονόλαιμος
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αδυναμία

Αιτίες ΣΝ και στηθάγχης

Η στηθάγχη προκαλείται από μια συνεχιζόμενη ή προσωρινή έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά σας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από σωματική άσκηση, άσκηση και μια σειρά από άλλες καρδιακές παθήσεις.

Η αιτία ΠΑΛΗΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι πιο σύνθετη. Η ΣΝ μπορεί να προκύψει από συσσώρευση λιπών ή χοληστερόλης, πλάκες ή δύσκαμπτα και στενωμένα αιμοφόρα αγγεία. Η διαδικασία κατά την οποία συσσωρεύονται ουσίες στα αιμοφόρα αγγεία σας και μειώνουν την ικανότητά τους ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Πόσο γρήγορα προχωρά το CAD;

Το CAD αναφέρεται συχνά ως “σιωπηλός δολοφόνοςγιατί εξελίσσεται αργά και σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Η CAD σπάνια επηρεάζει τους ανθρώπους τις πρώτες αρκετές δεκαετίες της ζωής, αλλά όταν συμβαίνει σε νεότερους ανθρώπους, μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κίνδυνος ΣΝ αυξάνεται μετά την ηλικία των ετών 55 ετών.

Εάν εντοπιστεί έγκαιρα, η αθηροσκλήρωση και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη ΣΝ μπορεί να επιβραδυνθούν ή ακόμα και να σταματήσουν με φάρμακα, θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η καλύτερη θεραπεία για ΣΝ για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής

Η θεραπεία για CAD εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Εάν η ΣΝ διαγνωστεί νωρίς όταν έχετε ελάχιστα συμπτώματα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά και του τρόπου ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου και να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις ΣΝ όπου τα συμπτώματά σας είναι αρκετά σημαντικά ώστε να επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, απαιτείται συνήθως πιο επιθετική θεραπεία για την αποφυγή καρδιακής προσβολής ή ακόμα και θανάτου.

Οι θεραπείες για ΣΝ μπορεί περιλαμβάνω:

 • φάρμακα για το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων σας και την αύξηση της ροής του αίματος, όπως βήτα-αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή αναστολείς ΜΕΑ
 • φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας και την πρόληψη πρόσθετης συσσώρευσης πλάκας, όπως οι στατίνες
 • αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) για να βοηθήσουν το αίμα να ρέει πιο εύκολα μέσω των στενωμένων αιμοφόρων αγγείων
 • αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα δεν επαρκούν για να μειώσουν τα συμπτώματά σας και να διαχειριστούν τη ΣΝ, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει διαδικασίες όπως:

 • διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε σωματικά ανοιχτές φραγμένες αρτηρίες
 • μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, το οποίο περιλαμβάνει μεταμόσχευση κομματιών υγιών αρτηριών για την αντικατάσταση στενών ή φραγμένων τμημάτων στην καρδιά σας

Εσείς και η ομάδα υγειονομικής σας περίθαλψης θα αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας με βάση τον ατομικό σας τρόπο ζωής, τις ανάγκες και τη συνολική κατάσταση της υγείας σας.

Προσδόκιμο ζωής ΣΝ και στηθάγχης

Η σταθερή στηθάγχη δεν μειώνει συνήθως το προσδόκιμο ζωής, αλλά ο αντίκτυπος που έχει η στηθάγχη στη διάρκεια της ζωής σας εξαρτάται από την έκταση της καρδιακής βλάβης που σηματοδοτεί ο πόνος στο στήθος σας.

Η CAD έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής, αλλά η έκταση αυτής της μείωσης εξαρτάται από το πότε θα διαγνωστεί και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) υπολογίζει ότι οι καρδιακές παθήσεις όπως η ΣΝ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιακή προσβολή μειώνουν τη διάρκεια ζωής κατά περίπου 10, 14 και 16 χρόνια, αντίστοιχα.

Αντίθετα, τα άτομα χωρίς καρδιακές παθήσεις που έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά προσθέτουν περίπου 10 χρόνια στη διάρκεια της ζωής τους. ΕΝΑ Έκθεση 2023 από το AHA αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 40% των ατόμων άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να παρατείνουν ακόμη περισσότερο το προσδόκιμο ζωής τους κάνοντας αλλαγές για την υγεία της καρδιάς.

Οι τακτικές επισκέψεις σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό καρδιακών παθήσεων όπως η ΣΝ και να αυξήσουν τα οφέλη της θεραπείας σας. Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο στο στήθος που δεν υποχωρεί μετά από 5 λεπτά ανάπαυσης, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, καλέστε το 911 ή αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Το CAD είναι το αποτέλεσμα μιας ζωής συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας. Αυτή η συσσώρευση επιβραδύνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, με αποτέλεσμα το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου: στηθάγχη.

Από μόνη της, η στηθάγχη δεν είναι ασθένεια, αλλά είναι συχνά σύμπτωμα υποκείμενων προβλημάτων και θα πρέπει να σας παρακινήσει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας ή να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss