Παχυσαρκία και καούρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καούρα, η οποία συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου διαρρέει από το στομάχι και στον οισοφάγο.

Μπορεί να μην πιστεύετε ότι η παχυσαρκία και η καούρα συνδέονται, αλλά η κλινική καθοδήγηση και η έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καούρα εάν ζείτε με παχυσαρκία.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καούρας και πώς η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της επιπλοκής. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια λίστα φαρμάκων για να συζητήσετε με μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να βοηθήσετε με την καούρα.

Μπορεί η παχυσαρκία να οδηγήσει σε καούρα;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου διαρρέει στον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι. Γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσει Ο όρος «ΓΟΠΝ» είναι συνώνυμος με την όξινη δυσπεψία ή την καούρα, αλλά είναι ξεχωριστά ζητήματα υγείας.

Μια ανασκόπηση του 2021 δείχνει ότι η ΓΟΠΝ συνδέεται με την παχυσαρκία και αυξάνει τον κίνδυνο ΓΟΠΝ λόγω των εξής:

 • Αυξημένη πιθανότητα διαφραγματοκήλης (HH): Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν α διαφραγματοκήλη (HH). Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άνω τμήμα του στομάχου διογκώνεται μέσω μιας αδυναμίας στο διάφραγμα, του μεγάλου μυός που χωρίζει την κοιλιά και το στήθος.
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (IAP): Η μεταφορά υπερβολικού βάρους γύρω από την κοιλιά αυξάνει το IAP. Αυτή η αύξηση της πίεσης είναι πιο πιθανό να αναγκάσει το περιεχόμενο του στομάχου πίσω στον οισοφάγο.
 • Αυξημένη έκκριση χημικών ουσιών που προκαλούν ΓΟΠΝ: Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το οποίο είναι λίπος που βρίσκεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σπλαχνικό λίπος εκκρίνει χημικές ουσίες που ονομάζονται «λιποκυτοκίνες» και ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να εμπλέκονται στη ΓΟΠΝ και στους καρκίνους του οισοφάγου.

Πώς η απώλεια βάρους βοηθά στην καούρα;

Η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία εξηγεί ότι η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος και, ως εκ τούτου, να μειώσει την πίεση στο στομάχι και τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτή η μειωμένη πίεση, με τη σειρά της, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ.

Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση των αποθεμάτων σπλαχνικού λίπους, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της έκκρισης αδιποκυτταροκινών και σε μειωμένο κίνδυνο ΓΟΠΝ και σχετικών ασθενειών του οισοφάγου.

ΕΝΑ Μελέτη 2016 από 15.295 άτομα με προηγουμένως αναφερθέντα συμπτώματα ΓΟΠΝ διερεύνησαν την επίδραση της απώλειας βάρους σε αυτά τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους ή η μειωμένη περιφέρεια μέσης συνδέθηκε με βελτίωση των συμπτωμάτων ΓΟΠΝ, αλλά μόνο μεταξύ ατόμων με γενική ή κοιλιακή παχυσαρκία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια βάρους ή η μείωση βάρους θα ήταν μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με παχυσαρκία.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε εδώ για περισσότερα οφέλη από την απώλεια βάρους πέρα ​​από τη βοήθεια με την καούρα.

Ποια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καούρα;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει τα ακόλουθα θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). επιλογές για καούρα:

 • Αντιόξινα: Αυτά τα φάρμακα εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου που προκαλεί καούρα. Παραδείγματα αντιόξινων περιλαμβάνουν:

  • Μυλάντα
  • Rolaids
  • Tums
 • Αναστολείς ισταμίνης-2 (Η2): Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή και την έκκριση οξέος του στομάχου. Συνήθως αρχίζουν να εργάζονται μέσα 1-3 ώρες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • σιμετιδίνη (π.χ. Tagamet HB)
  • φαμοτιδίνη (π.χ. Pepcid Complete και Pepcid AC)

  • νιζατιδίνη (π.χ. Axid AR)
 • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων: Αυτά τα φάρμακα μειώνουν επίσης την παραγωγή και την έκκριση οξέος του στομάχου. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν από τους αποκλειστές Η2, συνήθως γύρω 1-4 ημέρες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • λανσοπραζόλη (π.χ. Prevacid)

  • εσομεπραζόλη (π.χ. Nexium)

  • ομεπραζόλη μαγνήσιο (π.χ. Prilosec)

  • ομεπραζόλη και διττανθρακικό νάτριο (π.χ. Zegerid)

Εάν ένα OTC φάρμακο δεν επιλύει την καούρα σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό. Αυτοί μπορεί συνιστώ ισχυρότερα φάρμακα με ιατρική συνταγή.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω είναι μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την παχυσαρκία και τη ΓΟΠΝ.

Πώς η παχυσαρκία σας προδιαθέτει για ΓΟΠΝ;

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλαγές που προδιαθέτουν ένα άτομο σε ΓΟΠΝ. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης HH, την αύξηση της IAP και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους και τη σχετική απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν ΓΟΠΝ και άλλων χημικών ουσιών.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει πεπτικές δυσκολίες;

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πεπτικές δυσκολίες εκτός από καούρα.

Σύμφωνα με α κριτική 2017 των πεπτικών ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με τα ακόλουθα πεπτικά ζητήματα όπως η ΓΟΠΝ, ο οισοφάγος Barrett, η διαβρωτική οισοφαγίτιδα, οι πέτρες στη χολή και η παγκρεατίτιδα. Αυτή η έρευνα συνέδεσε επίσης την παχυσαρκία με ορισμένους καρκίνους του γαστρεντερικού (GI).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καούρας και καρδιακής προσβολής εάν έχετε παχυσαρκία;

ο American Heart Association (AHA) σημειώνει ότι οι άνθρωποι συνήθως μπερδεύουν την καούρα με τον πόνο στην καρδιά ή τη «στηθάγχη» επειδή και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος που ακτινοβολεί στον λαιμό, το λαιμό ή τη γνάθο.

Εάν έχετε σύγχυση σχετικά με την αιτία του πόνου στο στήθος, είναι καλύτερο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Το AHA συμβουλεύει τους ανθρώπους να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη καλώντας το 911 ή τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, τα οποία θα μπορούσαν να υποδεικνύουν καρδιακή προσβολή.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε καούρα εάν είστε υπέρβαροι;

Έρευνες δείχνουν ότι ένα άτομο είναι πιο πιθανό να εμφανίσει καούρα εάν έχει υπέρβαρο, ειδικά εάν κουβαλάει υπερβολικό βάρος γύρω από την κοιλιά του. Αυτή η σχέση υπάρχει επειδή το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στο στομάχι, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διαρροής οξέος του στομάχου στον οισοφάγο.

Η έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καούρα και ΓΟΠ. Τα άτομα με παχυσαρκία τείνουν επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το οποίο εκκρίνει ορμόνες που προκαλούν ΓΟΠΝ και άλλες χημικές ουσίες.

Όχι μόνο η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ΓΟΠ, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άλλων πεπτικών προβλημάτων, όπως οι πέτρες στη χολή, η παγκρεατίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος.

Μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τυχόν ανησυχίες σχετικά με το βάρος σας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss