Παρενέργειες του Jesduvroq: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Jesduvroq (daprodustat) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας σε χρόνια (μακροχρόνια) νεφρική νόσο. Το Jesduvroq μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Συγκεκριμένα, το Jesduvroq χρησιμοποιείται σε ορισμένους ενήλικες για τη θεραπεία της αναιμίας σε χρόνια νεφρική νόσο. Αυτοί οι ενήλικες πρέπει να έχουν υποβληθεί σε αιμοκάθαρση για τουλάχιστον 4 μήνες.

Το δραστικό συστατικό του Jesduvroq είναι η daprodustat. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το φάρμακο διατίθεται ως από του στόματος δισκίο.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τις κοινές, ήπιες και σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Jesduvroq. Για μια γενική επισκόπηση του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τις χρήσεις του, δείτε αυτό το άρθρο.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Jesduvroq;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ήπιες έως σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους με Jesduvroq. Παραδείγματα των κοινώς αναφερόμενων παρενεργειών του φαρμάκου περιλαμβάνουν:

 • πόνος στην κοιλιά
 • ζάλη
 • υψηλή πίεση του αίματος*

 • σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία†

Οι ακόλουθες ενότητες περιλαμβάνουν περισσότερες παρενέργειες του Jesduvroq. Οι εμπειρίες κάθε ατόμου με παρενέργειες μπορεί να διαφέρουν.

* Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα «Εξηγούνται οι παρενέργειες» παρακάτω.
† Ο Jesduvroq έχει μια προειδοποίηση σε κουτί για αυτόν τον κίνδυνο. Μια προειδοποίηση σε κουτί είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από τον FDA. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα «Παρενέργειες που εξηγούνται» παρακάτω.

Ποιες είναι οι ήπιες παρενέργειες του Jesduvroq;

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί με το Jesduvroq. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • πόνος στην κοιλιά
 • ζάλη
 • ήπια αλλεργική αντίδραση*

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να είναι προσωρινές. Και μερικά μπορεί να διαχειρίζονται εύκολα. Αλλά εάν έχετε συμπτώματα που είναι συνεχή ή ενοχλητικά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Και μην σταματήσετε να παίρνετε το Jesduvroq εκτός εάν το συστήσει ο γιατρός σας.

Το Jesduvroq μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες εκτός από αυτές που αναφέρονται παραπάνω. Δείτε τις πληροφορίες συνταγογράφησης του φαρμάκου για λεπτομέρειες.

* Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα «Εξηγούνται οι παρενέργειες» παρακάτω.

Ποιες είναι οι σοβαρές παρενέργειες του Jesduvroq;

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί με το Jesduvroq. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • καρδιακή ανεπάρκεια που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί σε νοσοκομείο

 • βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου, των εντέρων ή του στομάχου
 • Καρκίνος
 • υψηλή πίεση του αίματος*

 • προειδοποίηση σε κουτί: αυξημένος κίνδυνος θανάτου και σοβαρά προβλήματα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων*

 • σοβαρή αλλεργική αντίδραση*

Εάν εμφανίσετε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ παίρνετε το Jesduvroq, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνονται απειλητικές για τη ζωή ή πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε επείγουσα ιατρική κατάσταση, καλέστε αμέσως το 911 ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας.

* Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα «Εξηγούνται οι παρενέργειες» παρακάτω.

Σημείωση: Αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει ένα φάρμακο, παρακολουθεί και εξετάζει τις παρενέργειες του φαρμάκου. Εάν θέλετε να ενημερώσετε τον FDA για μια παρενέργεια που είχατε με το Jesduvroq, επισκεφτείτε το MedWatch.

Οι παρενέργειες εξηγούνται

Μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Jesduvroq.

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και σοβαρών καρδιακών και αιμοφόρων προβλημάτων

Ο Jesduvroq έχει μια προειδοποίηση σε κουτί για τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μια προειδοποίηση σε κουτί είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ορισμένα σοβαρά προβλήματα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων ήταν πιο συχνά από άλλα σε μελέτες για το Jesduvroq. Για παράδειγμα, οι θρόμβοι αίματος στο σημείο πρόσβασης στην αιμοκάθαρση* ήταν πιο συχνοί. Αλλά οι θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες, οι θρόμβοι αίματος σε μια βαθιά φλέβα, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό ήταν λιγότερο συχνά.

Σε ακραίες περιπτώσεις ή εάν δεν αντιμετωπιστεί, σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

 • θρόμβοι αίματος: δέρμα που είναι αποχρωματισμένο ή ζεστό και πρήξιμο ή πόνο στην πληγείσα περιοχή
 • έμφραγμα: εφίδρωση, δύσπνοια, ναυτία και πόνος στον ώμο, το λαιμό, το στήθος ή το χέρι σας
 • Εγκεφαλικό: μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση και μούδιασμα ή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου σας

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών και αιμοφόρων προβλημάτων κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Ένας παράγοντας μπορεί να είναι το επίπεδο αιμοσφαιρίνης που είναι μεγαλύτερο από το συνιστώμενο εύρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν τη χαμηλότερη δόση Jesduvroq που απαιτείται για την κατάστασή σας.

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο είναι να είχατε κάποιο από τα ακόλουθα τους τελευταίους 3 μήνες: οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Για άτομα με αυτούς τους παράγοντες, οι γιατροί δεν είναι πιθανό να συνταγογραφήσουν το Jesduvroq.

* Το σημείο πρόσβασης στην αιμοκάθαρση είναι ένα άνοιγμα στα αιμοφόρα αγγεία σας που δημιουργείται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Συνδέεται με το μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

Τι μπορεί να βοηθήσει

Εάν έχετε συμπτώματα θρόμβου αίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Jesduvroq, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή ή φαίνονται απειλητικά για τη ζωή, καλέστε το 911 ή έναν τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Ένας επαγγελματίας υγείας πιθανότατα θα διακόψει τη θεραπεία με Jesduvroq και θα σας δώσει επείγουσες θεραπείες για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υψηλή πίεση του αίματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε σε μελέτες του Jesduvroq. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα εκτός εάν είναι σοβαρή. Η σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

 • ρινορραγίες
 • ζάλη
 • πονοκέφαλο

Εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν αντιμετωπίζεται σωστά, το Jesduvroq θα μπορούσε να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο. Η αρτηριακή πίεση που είναι επικίνδυνα υψηλή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό πρήξιμο ή επιληπτικές κρίσεις.

Τι μπορεί να βοηθήσει

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Jesduvroq. Πιθανότατα δεν θα συνταγογραφήσουν το φάρμακο μέχρι να γίνει καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το Jesduvroq για την κατάστασή σας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Jesduvroq, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι. Θα ελέγχουν επίσης την αρτηριακή σας πίεση περιοδικά στο γραφείο ή την κλινική τους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τι να κάνετε εάν την έχετε ενώ παίρνετε Jesduvroq.

Αλλεργική αντίδραση

Όπως τα περισσότερα φάρμακα, το Jesduvroq μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εξάνθημα
 • φαγούρα
 • έξαψη (προσωρινή ζέστη, ερυθρότητα ή εμβάθυνση του χρώματος του δέρματος)

 • πρήξιμο κάτω από το δέρμα σας (συνήθως στα βλέφαρα, τα χείλη, τα χέρια ή τα πόδια σας)

 • πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας ή του λαιμού σας, που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή

Τι μπορεί να βοηθήσει

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως ήπιο εξάνθημα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να προτείνουν μια θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • ένα από του στόματος αντιισταμινικό, όπως το Benadryl (διφαινυδραμίνη)
 • ένα προϊόν που εφαρμόζετε στο δέρμα σας, όπως κρέμα υδροκορτιζόνης

Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι είχατε μια ήπια αλλεργική αντίδραση στο Jesduvroq, θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε.

Εάν έχετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε αμέσως το 911 ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή και να απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι είχατε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο Jesduvroq, μπορεί να σας ζητήσει να μεταβείτε σε διαφορετική θεραπεία.

Παρακολούθηση παρενεργειών

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Jesduvroq, σκεφτείτε να κρατάτε σημειώσεις για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που έχετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το γιατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να παίρνετε ένα νέο φάρμακο ή χρησιμοποιείτε συνδυασμό θεραπειών.

Οι σημειώσεις σας για παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • ποια δόση του φαρμάκου παίρνατε όταν είχατε την ανεπιθύμητη ενέργεια
 • πόσο σύντομα είχατε την ανεπιθύμητη ενέργεια μετά την έναρξη αυτής της δόσης
 • ποια ήταν τα συμπτώματά σας
 • πώς τα συμπτώματά σας επηρέασαν τις καθημερινές σας δραστηριότητες
 • ποια άλλα φάρμακα παίρνατε
 • οποιαδήποτε άλλη πληροφορία πιστεύετε ότι είναι σημαντική

Το να κρατάτε σημειώσεις και να τις μοιράζεστε με το γιατρό σας θα τον βοηθήσει να μάθει περισσότερα για το πώς σας επηρεάζει το Jesduvroq. Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσουν το σχέδιο θεραπείας σας, εάν χρειάζεται.

Προειδοποιήσεις για τον Jesduvroq

Ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε το Jesduvroq.

Προειδοποίηση σε κουτί: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία

Ο Jesduvroq έχει μια προειδοποίηση σε κουτί για τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρά προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μια προειδοποίηση σε κουτί είναι η πιο σοβαρή προειδοποίηση από τον FDA.

Η λήψη του Jesduvroq μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ακραίες περιπτώσεις ή εάν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι παρενέργειες μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών και αιμοφόρων προβλημάτων κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • έχοντας ένα επίπεδο αιμοσφαιρίνης που είναι μεγαλύτερο από το συνιστώμενο εύρος
 • είχατε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό τους τελευταίους 3 μήνες

Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα «Παρενέργειες που εξηγούνται» παραπάνω.

Άλλες προειδοποιήσεις

Το Jesduvroq μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις σε άτομα που έχουν ορισμένες παθήσεις. Αυτό είναι γνωστό ως αλληλεπίδραση φαρμάκου-κατάστασης. Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν το εάν το Jesduvroq είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή για εσάς.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας προτού πάρετε το Jesduvroq. Φροντίστε να τους ενημερώσετε εάν κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες ισχύει για εσάς:

 • προβλήματα με τον οισοφάγο, τα έντερα ή το στομάχι σας, συμπεριλαμβανομένων των ελκών του στομάχου
 • υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν αντιμετωπίζεται σωστά

 • συγκοπή
 • κάπνισμα
 • Καρκίνος
 • ηπατική νόσο
 • προηγούμενη αλλεργική αντίδραση στο Jesduvroq
 • εγκυμοσύνη
 • Θηλασμός

Αλκοόλ και Jesduvroq

Δεν είναι γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αλκοόλ και Jesduvroq.

Αλλά να έχετε κατά νου ότι τόσο το Jesduvroq όσο και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου, των εντέρων ή του στομάχου σας. Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Jesduvroq θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Jesduvroq, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός με Jesduvroq

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Jesduvroq, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Το Jesduvroq συνήθως συνταγογραφείται σε κάποιον που θηλάζει μόνο εάν τα οφέλη της θεραπείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για το παιδί.

Εγκυμοσύνη

Δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να παίρνετε το Jesduvroq κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Jesduvroq.

Θηλασμός

Δεν είναι γνωστό εάν το Jesduvroq είναι ασφαλές να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να μη θηλάζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Jesduvroq. Θα χρειαστεί επίσης να αποφύγετε το θηλασμό για 1 εβδομάδα ή περισσότερο μετά το τέλος της θεραπείας σας με Jesduvroq.

Εάν θηλάζετε ή σκοπεύετε να το κάνετε, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

Τι να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Όπως τα περισσότερα φάρμακα, το Jesduvroq μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Αλλά τα περισσότερα είναι προσωρινά και υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες έως εβδομάδες. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Jesduvroq, μιλήστε με το γιατρό σας.

Παραδείγματα ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε περιλαμβάνουν:

 • Θα χρειαστώ εργαστηριακές εξετάσεις για την παρακολούθηση παρενεργειών του Jesduvroq;
 • Έχω υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών από το Jesduvroq λόγω του ιστορικού της υγείας μου;
 • Θα μπορούσαν άλλα φάρμακα που παίρνω να αυξήσουν τον κίνδυνο παρενεργειών από το Jesduvroq;

Για να μάθετε περισσότερα για το Jesduvroq, δείτε αυτά τα άρθρα:

 • Jesduvroq (daprodustat)
 • Αλληλεπιδράσεις Jesduvroq: Αλκοόλ, φάρμακα και άλλα

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss