Ο οδηγός σας για τη σωματική ΙΨΔ και τη θεραπεία της

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με ΙΨΔ παρουσιάζουν συμπτώματα και καταναγκασμούς που σχετίζονται με το σώμα και τις σωματικές τους λειτουργίες. Αυτό αναφέρεται ως σωματική ΙΨΔ.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια χρόνια πάθηση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει παρεμβατικές και ανεπιθύμητες εμμονές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Η ΙΨΔ μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, γνωστές ως υποτύποι, ανάλογα με τη φύση των εμμονών κάποιου.

Η σωματική ΙΨΔ, γνωστή και ως αισθητικοκινητική ΙΨΔ, είναι ένας τύπος ΙΨΔ στην οποία οι εμμονές περιστρέφονται γύρω από «σωματικά» ή σωματικά συμπτώματα. Συνήθως, η εστίαση είναι στις αυτόματες σωματικές λειτουργίες και διεργασίες, όπως το κλείσιμο των ματιών, η αναπνοή ή η κίνηση.

Μελλοντικά, θα διερευνήσουμε περισσότερα σχετικά με το τι είναι η σωματική ΙΨΔ, συμπεριλαμβανομένου του τι μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον τύπο ΙΨΔ και πώς η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Παραδείγματα σωματικών συμπτωμάτων ΙΨΔ

Όταν κάποιος έχει ΙΨΔ, τα κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι οι εμμονές και οι καταναγκασμοί.

Εμμονές είναι ανεπιθύμητες και επαναλαμβανόμενες παρεμβατικές σκέψεις, εικόνες, αισθήσεις και παρορμήσεις, που συχνά σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα. Καταναγκασμοί είναι συμπεριφορές που κάνει κάποιος για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει ή να μειώσει τις εμμονές και το άγχος που προκαλούν.

Σωματικές ΙΨΔ εμμονές

Οι εμμονές στη σωματική ΙΨΔ εστιάζονται συνήθως στις σωματικές αισθήσεις που προκαλούνται από αυτόνομες λειτουργίες. Οι αυτόνομες λειτουργίες και διαδικασίες είναι αυτές που συμβαίνουν αυτόματα στο σώμα μας, όπως ο ρυθμός της αναπνοής, ο καρδιακός ρυθμός και το αντανακλαστικό κατάποσης.

Τα άτομα που ζουν με σωματική ΙΨΔ δεν μπορούν να σταματήσουν τον εαυτό τους από το να εστιάσουν σε αυτές τις αισθήσεις, γεγονός που προκαλεί σημαντικό άγχος. Μερικές φορές, η εστίαση είναι στις δικές σας αισθήσεις, αλλά αυτές οι εμμονές μπορούν να επεκταθούν και στις σωματικές λειτουργίες άλλων ανθρώπων.

Μερικά παραδείγματα σωματικών εμμονών ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • παρατηρώντας συνεχώς τις σωματικές σας λειτουργίες ή αισθήσεις
 • δίνοντας προσοχή στον αριθμό των φορών που αναπνέετε ή καταπίνετε
 • ανησυχείτε συχνά εάν η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά
 • δίνοντας υπερβολική προσοχή στον τρόπο που περπατάτε ή κινείτε το σώμα σας
 • ανησυχείτε ότι οι σωματικές σας λειτουργίες δεν λειτουργούν σωστά
 • φοβούμενος ότι δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε να παρατηρείτε αυτές τις αισθήσεις

Σωματικοί καταναγκασμοί ΙΨΔ

Οι σωματικές εμμονές της ΙΨΔ μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρές και να δημιουργήσουν σημαντικό άγχος στο άτομο που τις βιώνει.

Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με σωματική ΙΨΔ εμπλέκονται σε συμπεριφορές που ονομάζονται καταναγκασμοί. Οι καταναγκασμοί περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε διανοητικές ή σωματικές ενέργειες που έχουν σκοπό να εξουδετερώσουν τις εμμονές και το άγχος που προκαλούν.

Μερικά παραδείγματα σωματικών καταναγκασμών OCD περιλαμβάνουν:

 • σκέφτεστε συνεχώς (μηρυκάζοντας) γιατί βιώνετε αυτές τις εμμονές
 • βρίσκοντας μια απόσπαση της προσοχής για να αποφύγετε να σκεφτείτε τις σωματικές αισθήσεις
 • αποφεύγοντας καταστάσεις που θα σας προκαλούσαν να βιώσετε ορισμένες αισθήσεις
 • μετρώντας πόσες φορές βιώνεις μια συγκεκριμένη αίσθηση
 • ερευνώντας εάν οι σωματικές σας αισθήσεις είναι φυσιολογικές ή όχι
 • ζητώντας τη διαβεβαίωση ότι αυτό που βιώνετε σωματικά είναι φυσιολογικό

Είναι σπάνια η σωματική ΙΨΔ;

Οι εμμονές της ΙΨΔ μπορεί να κολλήσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε θέμα, αλλά ορισμένοι υποτύποι είναι πιο συνηθισμένοι από άλλους. Για παράδειγμα, παλαιότερη έρευνα υποδηλώνει ότι το 75% των ατόμων με ΙΨΔ θα αντιμετωπίσει τον έλεγχο της ΙΨΔ και τη μόλυνση της ΙΨΔ, καθιστώντας αυτά τα δύο από τα πιο κοινά θέματα.

Σε μια πρώιμη μελέτη από το 1986, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 34% των συμμετεχόντων με ΙΨΔ παρουσίαζαν σωματικές εμμονές, αν και όχι απαραίτητα σωματικές ΙΨΔ. Μια πιο πρόσφατη μελέτη από το 2020 σχετικά με την ΙΨΔ και τα γεγονότα της ζωής βρήκε ότι λίγο πάνω από 14% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν σωματική ΙΨΔ.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι πυροδοτεί τη σωματική ΙΨΔ;

Συνήθως, μια “σκανδάλη OCD” αναφέρεται σε ένα από δύο πράγματα. Είναι είτε αυτό που προκαλεί σε κάποιον να αναπτύξει ΙΨΔ είτε αυτό που προκαλεί συμπτώματα ΙΨΔ σε άτομα που ζουν με την πάθηση.

Οι ερευνητές είναι ακόμα αποκαλύπτοντας τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν ΙΨΔ. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι για σημαντικό αριθμό ατόμων με ΙΨΔ, η κατάστασή τους αναπτύχθηκε μετά από α αγχωτικό ή τραυματικό συμβάν.

Μερικά από τα γεγονότα της ζωής που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ΙΨΔ περιλαμβάνω:

 • σοβαρή ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου
 • θάνατος αγαπημένου προσώπου
 • σοβαρή προσωπική ασθένεια ή νοσηλεία
 • μια νέα σχέση, αρραβώνας ή γάμος
 • χωρισμό, χωρισμό ή διαζύγιο
 • εγκυμοσύνη, τοκετός ή απώλεια εγκυμοσύνης
 • δυσκολίες στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο
 • έναρξη μιας νέας εργασίας ή απώλεια εργασίας
 • παραμέληση, κακοποίηση ή επίθεση

Για τα άτομα που ζουν με ΙΨΔ, τα προσωπικά ερεθίσματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά τείνουν να σχετίζονται με τη φύση των εμμονών του ατόμου. Έτσι, για τα άτομα που ζουν με σωματική ΙΨΔ, οποιοσδήποτε τύπος σωματικής λειτουργίας μπορεί να προκαλέσει εμμονές ΙΨΔ και να αυξήσει την παρόρμηση για ενασχόληση με καταναγκασμούς.

Επιλογές θεραπείας για σωματική ΙΨΔ

Οι θεραπευτικές επιλογές για την ΙΨΔ είναι γενικά οι ίδιες για όλους τους διαφορετικούς υποτύπους, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής ΙΨΔ. Οι επιλογές περιλαμβάνουν θεραπεία, φάρμακα και άλλες διαδικασίες που μπορώ να βοηθήσω διαχείριση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Επιλογές θεραπείας

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η πιο κοινή θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων ΙΨΔ. Με τη CBT, μπορείτε να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Η πρόληψη έκθεσης και απόκρισης (ERP) είναι ένας τύπος CBT που εστιάζει ειδικά στη χρήση θεραπείας έκθεσης για τη μείωση των συμπτωμάτων. Με το ERP, αντιμετωπίζετε κατά μέτωπο τα ερεθίσματα της ΙΨΔ και μαθαίνετε τις δεξιότητες αντιμετώπισης που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε το άγχος σας χωρίς να καταφεύγετε σε καταναγκασμούς.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT), μπορεί να είναι ευεργετικές για τα συμπτώματα της ΙΨΔ. Ωστόσο, το ERP είναι τόσο αποτελεσματικό στη θεραπεία της ΙΨΔ που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι η χρυσή πρότυπη θεραπευτική προσέγγιση για αυτήν την πάθηση.

Φαρμακευτικές επιλογές

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια άλλη αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για την ΙΨΔ και πολλοί άνθρωποι επωφελούνται τόσο από τη θεραπεία όσο και από τα φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές φαρμάκων για την ΙΨΔ περιλαμβάνουν:

 • σιταλοπράμη (Celexa)

 • εσιταλοπράμη (Lexapro)

 • φλουοξετίνη (Prozac)

 • φλουβοξαμίνη (Luvox)

 • παροξετίνη (Paxil, Pexeva)

 • σερτραλίνη (Zoloft)

Όλα τα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ΙΨΔ επηρεάζοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βλέπουν επίσης οφέλη από άλλους τύπους φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRIs) και των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών.

Αλλες επιλογές

Η θεραπεία και τα φάρμακα είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για άτομα που ζουν με ΙΨΔ. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, όπως εκείνους που δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτές τις επιλογές, πολλές άλλες επιλογές μπορεί να είναι χρήσιμες.

Μία από αυτές τις επιλογές είναι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική διέγερση στα νεύρα του εγκεφάλου σας. Μια άλλη επιλογή είναι η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, μια παρόμοια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για την τόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μάθετε περισσότερα για το OCD

Εάν είστε ένας από τους 2,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ζουν με ΙΨΔ, δεν είστε μόνοι. Υπάρχει υποστήριξη εκεί έξω. Ακολουθούν μερικοί ακόμη πόροι Healthline για να ελέγξετε εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την πάθηση:

 • Η διάγνωση της ΙΨΔ μου
 • Υπάρχουν τύποι ΙΨΔ;
 • Κατανόηση των ερεθισμάτων και των καταναγκασμών της ΙΨΔ
 • Τι προκαλεί την ΙΨΔ να χειροτερεύει;
 • Κατανόηση των επιπτώσεων της σοβαρής ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD)
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Αν και τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν όταν πρόκειται για το πόσα άτομα ζουν με σωματική ΙΨΔ, πολλά άτομα με ΙΨΔ βιώνουν σωματικές εμμονές σε κάποια μορφή. Και όπως και άλλοι τύποι ΙΨΔ, οι εμμονές και οι καταναγκασμοί στη σωματική ΙΨΔ μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή σας.

Εάν δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες λόγω των σωματικών συμπτωμάτων της ΙΨΔ, μπορεί να είναι χρήσιμο να απευθυνθείτε σε γιατρό ή θεραπευτή για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας και να βελτιώνετε την ποιότητα της ζωής σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss