Ο οδηγός σας για την αποθησαύριση της ΙΨΔ και τη θεραπεία της

Η συσσώρευση ΙΨΔ μπορεί να κάνει κάποιον να συγκεντρώσει διάφορα πράγματα. Μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή ή την ικανότητα κάποιου να διατηρεί καθαρό χώρο διαβίωσης.

Ο αποθησαυρισμός συμβαίνει όταν δυσκολεύεστε να απορρίψετε ή να αποχωριστείτε με άλλον τρόπο τους δρόμους σας με φυσικά ή ψηφιακά υπάρχοντα. Η αποθησαύριση οδηγεί σε ένα επίπεδο ακαταστασίας και ακαταστασίας στον χώρο διαβίωσης ενός ατόμου που δυσκολεύει τη λειτουργία του, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής σας.

Αποθησαύριση OCD είναι ένας υποτύπος ή θέμα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), στο οποίο κάποιος βιώνει εμμονές και καταναγκασμούς που σχετίζονται με τη συσσώρευση. Αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ της συσσώρευσης ΙΨΔ και της διαταραχής αποθησαυρισμού, πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταστάσεις με διαφορετικά συμπτώματα, θεραπείες και πολλά άλλα.

Παρακάτω, θα συζητήσουμε τη σχέση μεταξύ της ΙΨΔ και της συσσώρευσης και θα καλύψουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα και τη θεραπεία για τη συσσώρευση ΙΨΔ.

Πώς σχετίζονται η αποθησαύριση και η ΙΨΔ;

Η συσσώρευση και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν μακρά ιστορία συσχέτισης – σε σημείο που οι ειδικοί συνήθιζαν να θεωρούν τη συσσώρευση ενός τύπου ΙΨΔ, σύμφωνα με μια Ερευνητικό άρθρο 2023. Ενώ αυτοί οι υποτύποι δεν αποτελούν μέρος μιας επίσημης διάγνωσης OCD, είναι ένας κοινώς αναγνωρισμένος τρόπος για τους επαγγελματίες υγείας να κατηγοριοποιούν τα συμπτώματα.

Αλλά το 2013, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) δημοσίευσε μια ενημερωμένη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών, το DSM-5. Με βάση τα νέα κριτήρια DSM-5, η διαταραχή αποθησαυρισμού έγινε μια ξεχωριστή κατάσταση υπό τον τίτλο «ιδεοψυχαναγκαστικές και συναφείς διαταραχές».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί θεωρούν ιστορικά τη συσσώρευση ως στενά συνδεδεμένη με την ΙΨΔ είναι λόγω της επικάλυψης μεταξύ των δύο συνθηκών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007, οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου 24% των συμμετεχόντων – όλοι είχαν ΙΨΔ – εμφάνισαν συμπτώματα συσσώρευσης. Σε άλλη μελέτη του 2011, περίπου 18% των συμμετεχόντων με διαταραχή αποθησαυρισμού πληρούσαν επίσης τα κριτήρια για ΙΨΔ.

Αποθησαύριση ΙΨΔ έναντι διαταραχής αποθησαυρισμού

Σύμφωνα με έρευνα του 2008, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι αποθησαυρισμού: η ψυχαναγκαστική αποθησαύριση ως διαταραχή και η καταναγκαστική αποθησαύριση ως σύμπτωμα της ΙΨΔ.

Όταν ένα άτομο έχει διαταραχή αποθησαυρισμού, συνήθως συσσωρεύει αντικείμενα που αντιλαμβάνεται ως συναισθηματικά, χρήσιμα ή πολύτιμα για αυτόν. Η συσσώρευση αυτών των αντικειμένων μπορεί να φέρει μια αίσθηση ικανοποίησης και η απόρριψη των αποθησαυρισμένων αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αγωνία.

Όταν κάποιος έχει συσσωρευμένη ΙΨΔ, η συσσώρευση είναι ένας καταναγκασμός που βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τη δυσφορία που μπορεί να προκαλέσουν οι εμμονές. Τα αποθηκευμένα αντικείμενα δεν είναι πάντα χρήσιμα ή συναισθηματικά και ένα άτομο με αυτήν την πάθηση μπορεί επίσης να εμπλακεί σε άλλους καταναγκασμούς.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συμπτώματα συσσώρευσης ΙΨΔ

Η συσσώρευση ΙΨΔ είναι ένας υποτύπος ΙΨΔ στον οποίο τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν εμμονές και καταναγκασμούς.

Οι εμμονές στην ΙΨΔ περιγράφουν οποιεσδήποτε παρεμβατικές και ανεπιθύμητες σκέψεις, εικόνες ή ακόμα και αισθήσεις που προκαλούν σε κάποιον να αισθάνεται άγχος, φόβο ή δυσφορία. Οι εμμονές συσσώρευσης ΙΨΔ περιστρέφονται γύρω από σκέψεις και ορμές που σχετίζονται με την απόκτηση ή την απόρριψη αντικειμένων.

Όταν κάποιος βιώνει εμμονές που σχετίζονται με τη συσσώρευση, μπορεί να πιστέψει ότι:

 • Κάτι κακό θα συμβεί αν πετάξουν τα παιδικά αναμνηστικά.
 • Θα χάσουν ένα μέρος της ταυτότητάς τους αν απαλλαγούν από προσωπικά αντικείμενα.
 • Η απόρριψη των δώρων μπορεί να θέσει το άτομο που χάρισε το αντικείμενο σε κίνδυνο.
 • Κάθε αντικείμενο στο σπίτι τους είναι μολυσμένο και μπορεί να μολύνει και άλλα.
 • Πρέπει να αγοράσουν ή να κατέχουν έναν συγκεκριμένο «τυχερό» αριθμό αντικειμένων.

Ως απάντηση στο άγχος που προκαλούν αυτές οι εμμονές, τα άτομα με συσσωρευμένη ΙΨΔ επιδίδονται σε καταναγκασμούς. Η αποθησαύριση είναι η πιο κοινή καταναγκαστική συμπεριφορά σε αυτόν τον τύπο ΙΨΔ, αλλά τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να εμπλέκονται σε πολλούς διαφορετικούς καταναγκασμούς.

Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές στις οποίες μπορεί να εμπλακεί κάποιος με συσσωρευμένη ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνει:

 • αποθησαύριση σπασμένων, αχρησιμοποίητων ή άλλως άχρηστων αντικειμένων
 • αγοράζοντας μόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό ή ποσότητα αντικειμένων
 • αρνείται να απαλλαγεί ή να πετάξει έξω οποιαδήποτε προσωπικά αντικείμενα ή αναμνηστικά
 • κρατώντας «μολυσμένα» αντικείμενα αντί να τα πετάτε
 • αγοράζοντας αντικείμενα που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί
 • ελέγχοντας συνεχώς ότι δεν έχουν χάσει ή πετάξει αντικείμενα
 • εκτελώντας ορισμένες τελετουργίες πριν αγοράσετε ή απαλλαγείτε από αντικείμενα

Μια διαφορά μεταξύ του συσσωρευμένου OCD και της διαταραχής αποθησαυρισμού είναι ότι αυτά τα αποθησαυρισμένα αντικείμενα δεν έχουν πάντα αξία. Για παράδειγμα, ένα άτομο με συσσωρευμένη ΙΨΔ μπορεί να κρατά αναμνηστικά παιδικής ηλικίας επειδή η απόρριψή τους θα τον έκανε ανήσυχο – όχι απαραίτητα επειδή τα εκτιμά πια.

Πώς αντιμετωπίζετε τη συσσώρευση ΙΨΔ;

Είτε έχετε συσσωρευμένη ΙΨΔ είτε άλλο υποτύπο, η θεραπεία της ΙΨΔ συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και άλλων προσεγγίσεων:

 • Θεραπεία: Μία από τις πιο κοινές τεχνικές θεραπείας για την ΙΨΔ είναι μια προσέγγιση γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) που ονομάζεται πρόληψη έκθεσης και απόκρισης (ERP). Η έρευνα έχει δείξει ότι το ERP μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της ΙΨΔ παρά μόνο στη θεραπεία της πάθησης μόνο με φάρμακα.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη φαρμάκων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι η πιο κοινή κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΙΨΔ, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών.
 • Αλλες επιλογές: Άλλες διαδικασίες, όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) και η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη μείωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Εάν έχετε τόσο διαταραχή συσσώρευσης όσο και ΙΨΔ, πολλές από αυτές τις θεραπευτικές επιλογές αλληλοεπικαλύπτονται για τη θεραπεία και των δύο καταστάσεων. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβετε ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Υπάρχει τεστ για αποθησαύριση της ΙΨΔ;

Αν και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ για τη συσσώρευση της ΙΨΔ, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία εργαλείων προσυμπτωματικού ελέγχου ψυχικής υγείας για να διαγνώσουν καταστάσεις όπως η ΙΨΔ και η διαταραχή αποθησαύρισης.

Ένα από αυτά τα εργαλεία ελέγχου είναι το DSM, το εγχειρίδιο που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διάγνωση διαταραχών ψυχικής υγείας. Αναθεωρώντας το ιστορικό ψυχικής σας υγείας και τα τρέχοντα και προηγούμενα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν οι εμπειρίες και τα συμπτώματά σας οφείλονται σε συσσώρευση ΙΨΔ ή σε άλλη πάθηση.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η συσσώρευση ΙΨΔ είναι μόνο ένας από τους πολλούς υποτύπους ΙΨΔ που μπορούν να βιώσουν τα άτομα με αυτή την πάθηση και χαρακτηρίζεται από εμμονές και καταναγκασμούς που σχετίζονται με τη συσσώρευση. Όπως και άλλοι τύποι ΙΨΔ, οι γιατροί αντιμετωπίζουν τη συσσώρευση ΙΨΔ με θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπεριφορές συσσώρευσης, απευθυνθείτε σε γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, μπορείτε να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε την καταναγκαστική συσσώρευση και να βελτιώνετε την ποιότητα της ζωής σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss