Μπορεί η δυσαυτονομία να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής σας;

Η δυσαυτονομία περιγράφει μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Αυτό το σύστημα ελέγχει τις αυτόματες λειτουργίες του νευρικού συστήματος, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός. Ορισμένες αλλαγές σε αυτές τις λειτουργίες μπορούν να επηρεάσουν την επιβίωση και το προσδόκιμο ζωής.

άτομο με δυσαυτονομία που στέκεται έξω στον ήλιο
Maskot/Getty Images

Πολλές καταστάσεις που σχετίζονται με τη δυσαυτονομία δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, ορισμένες μορφές είναι προοδευτικά εξουθενωτικές ή μπορεί να βλάψουν την ποιότητα της ζωής σας.

Το πόσο η δυσαυτονομία μπορεί να επηρεάσει τη συνολική διάρκεια ζωής σας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη μορφή δυσαυτονομίας και άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να έχετε.

Αυτό το άρθρο εξετάζει ποιοι τύποι δυσαυτονομίας είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής ή να μειώσουν την ποιότητα ζωής σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εξέλιξη.

Μάθετε περισσότερα για τη δυσαυτονομία.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι δυσαυτονομίας;

Υπάρχουν 15 αναγνωρισμένοι τύποι δυσαυτονομίας. Πολλά από αυτά είναι σπάνια. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιγράφονται παρακάτω.

Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS)

Το POTS μπορεί να επηρεάσει 1-3 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ένα ερευνητικό άρθρο του 2021. Πολλές είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 14 έτη, σύμφωνα με τις αυτοαναφορές.

Κοινά χαρακτηριστικά είναι ο καρδιακός ρυθμός που αυξάνεται και παραμένει υψηλός όταν στέκεστε όρθιος και η ορθοστατική δυσανεξία, δηλαδή όταν μια αλλαγή στη θέση του σώματος είναι δύσκολη και άβολη.

Οι γιατροί συνήθως το διαγιγνώσκουν με α δοκιμή ανακλινόμενου τραπεζιού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • ζάλη
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • κούραση
 • πονοκεφάλους
 • γαστρεντερικά προβλήματα
 • ομίχλη του εγκεφάλου

Ορθοστατική υπόταση

Η ορθοστατική υπόταση και η POTS είναι παρόμοια αλλά δεν διαγιγνώσκονται μαζί.

Με την ορθοστατική υπόταση, ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται όταν στέκεστε και η αρτηριακή σας πίεση πέφτει.

Με το POTS, δεν υπάρχει πτώση της αρτηριακής πίεσης, αλλά για την ορθοστατική υπόταση, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 20 mm Hg ή περισσότερο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

 • λιποθυμία
 • ζαλάδα
 • ζάλη
 • κούραση
 • θολή όραση
 • ναυτία
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς

Η έρευνα εκτιμά ότι το 6% των ανθρώπων πιστεύεται ότι έχουν ορθοστατική υπόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επιπολασμός αυξάνεται με την ηλικία στο 20% σε άτομα άνω των 60 ετών.

Αγγειοαγγειακή συγκοπή

Αγγειοαγγειακή συγκοπή είναι λιποθυμία που συμβαίνει όταν το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα χάνει τον αγγειακό τόνο, προκαλώντας μια ξαφνική, αλλά συνήθως σύντομη, πτώση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Προκαλεί ζάλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συγκοπικό επεισόδιο ή σύντομη απώλεια συνείδησης. Η απώλεια συνείδησης συνήθως διαρκεί μόνο 1-2 λεπτά, αλλά η κόπωση μπορεί να παραμείνει για ώρες μετά.

Η συγκοπή των αγγείων είναι συνήθως επεισοδιακή και δεν υποτροπιάζει πάντα.

Έως και το 40% των ανθρώπων θα λιποθυμήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αγγειοκολπική συγκοπή προκαλεί μόνο περίπου 14% από εκείνα τα γεγονότα.

Οι ακόλουθοι παράγοντες συνήθως προκαλούν αγγειοαγγειακή συγκοπή:

 • στέκεται στη θέση του για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο χωρίς να κινείται
 • πόνος
 • συναισθηματική δυσφορία
 • άλλα ενοχλητικά ερεθίσματα

Εκτός από λιποθυμία, πολλοί άνθρωποι βιώνουν πράγματα όπως αισθήματα ζεστασιάς, εφίδρωση ή ναυτία με αγγειοκολπική συγκοπή.

Πώς μπορούν διαφορετικοί τύποι δυσαυτονομίας να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής σας;

Οι περισσότερες από αυτές τις μορφές δυσαυτονομίας επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα ζωής σας παρά τη διάρκεια της ζωής σας.

Η κατάσταση και οι επιπλοκές της δεν είναι συνήθως απειλητικές για τη ζωή. Μπορείτε να διαχειριστείτε πολλά από αυτά με φάρμακα, στρατηγικές τρόπου ζωής ή και τα δύο.

Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες ή να προετοιμάσετε το σώμα σας ώστε να αντέχει σε διαφορετικές ασκήσεις.

Γενικά, οι περισσότερες δυσαυτονομίες δεν είναι θανατηφόρες, εφόσον μπορείτε να αποφύγετε τραυματισμούς από λιποθυμία.

Ορισμένες μορφές δυσαυτονομίας είναι πιο προοδευτικές και εξουθενωτικές στη φύση τους, αλλά αυτές είναι σπάνιες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • οικογενής δυσαυτονομία
 • ατροφία πολλαπλών συστημάτων

Και οι δύο καταστάσεις παρουσιάζουν προοδευτική και σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα, στα νευρικά κύτταρα ή και στα δύο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμα και απειλητικά για τη ζωή. Και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που έχουν δυσαυτονομία;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσαυτονομία, μπορείτε να τη διαχειριστείτε με θεραπείες, φάρμακα και στρατηγικές τρόπου ζωής.

Η εύρεση των θεραπειών που λειτουργούν καλύτερα για εσάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Σπάνια η δυσαυτονομία μειώνει τη διάρκεια της ζωής σας.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορείτε να ζήσετε μια πλήρη ζωή με δυσαυτονομία;

Ναι, μπορείτε να ζήσετε μια πλήρη ζωή με τις περισσότερες μορφές δυσαυτονομίας. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο ή το πότε κάνετε ορισμένες δραστηριότητες ή να κάνετε άλλες αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής για να υποστηρίξετε καλύτερα τη συνολική υγεία σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρή νευρολογική βλάβη προκαλεί ορισμένες μορφές δυσαυτονομίας και αυτές οι καταστάσεις είναι γνωστό ότι μειώνουν τη διάρκεια ζωής. Αυτές οι καταστάσεις είναι σπάνιες και συχνά κληρονομικές.

Τι είδους πράγματα προκαλούν δυσαυτονομία;

Η άσκηση, η ζέστη, το άγχος ή μια αλλαγή στη θέση του σώματος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δυσαυτονομίας σε άτομα με την πάθηση. Τα συμπτώματα που αισθάνεστε και πότε τα αισθάνεστε θα διαφέρουν ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο δυσαυτονομίας σας.

Μπορεί η δυσαυτονομία να θεραπευτεί;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσαυτονομία, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες και φάρμακα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Τις περισσότερες φορές, οι εμπειρίες των ανθρώπων με τη δυσαυτονομία δεν είναι ακριβώς οι ίδιες. Οι θεραπείες θα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πάρε μακριά

Η δυσλειτουργία ορισμένων περιοχών του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει δυσαυτονομία. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πιο δύσκολη αλλά όχι απαραίτητα μικρότερη.

Οι περισσότερες μορφές δυσαυτονομίας δεν είναι θανατηφόρες και μπορείτε να ζήσετε μια πλήρη ζωή με τη σωστή θεραπεία. Ορισμένες μορφές δυσαυτονομίας είναι προοδευτικές και έχουν σοβαρές συνέπειες, αλλά αυτές οι καταστάσεις είναι σπάνιες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss