Λεπτομέρειες δοσολογίας για Zoladex

Το Zoladex (goserelin) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, τη διαχείριση της ενδομητρίωσης και πολλά άλλα. Το φάρμακο έρχεται ως εμφύτευμα που εισάγεται κάτω από το δέρμα σας. Αυτό γίνεται συνήθως μία φορά κάθε 28 ημέρες.

Το Zoladex χρησιμοποιείται σε ενήλικες για:

 • θεραπεύστε τον καρκίνο του προστάτη που δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας*
 • παρέχετε παρηγορητική φροντίδα εάν έχετε καρκίνο του προστάτη ή καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας
 • θεραπεία της ενδομητρίωσης
 • λεπτύνετε την επένδυση της μήτρας σας (ενδομήτριο) πριν από την αφαίρεση του ενδομητρίου εάν εμφανίσετε αιμορραγία εκτός από τον κανονικό έμμηνο κύκλο σας

Το δραστικό συστατικό του Zoladex είναι η γοσερελίνη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Zoladex ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH).

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δοσολογίες του Zoladex, καθώς και τα δυνατά του και πώς δίνεται. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Zoladex, δείτε αυτό το σε βάθος άρθρο.

* Για τη χρήση αυτή, το Zoladex χρησιμοποιείται μαζί με το φάρμακο φλουταμίδη.

Ποια είναι η δοσολογία του Zoladex;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Zoladex. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Χρήση Τυπική δοσολογία

καρκίνος του προστάτη που δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας*

Εμφύτευμα 3,6 mg εισάγεται 8 εβδομάδες πριν από την έναρξη της ακτινοβολίας, και στη συνέχεια τοποθετείται εμφύτευμα 10,8 mg* 28 ημέρες αργότερα

ανακουφιστική φροντίδα του καρκίνου του προστάτη που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματός σας

Εμφύτευμα 3,6 mg εισάγεται κάθε 28 ημέρες ή
Εμφύτευμα 10,8 mg εισάγεται κάθε 12 εβδομάδες
παρηγορητική φροντίδα του καρκίνου του μαστού που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματός σας Εμφύτευμα 3,6 mg εισάγεται κάθε 28 ημέρες
ενδομητρίωση Εμφύτευμα 3,6 mg εισάγεται κάθε 28 ημέρες για 6 μήνες
πριν από την αφαίρεση του ενδομητρίου για μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας ένα ή δύο εμφυτεύματα 3,6 mg που τοποθετήθηκαν με διαφορά 4 εβδομάδων

* Για τη χρήση αυτή, το Zoladex χρησιμοποιείται μαζί με το φάρμακο φλουταμίδη.

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Zoladex.

Ποια είναι η μορφή του Zoladex;

Το Zoladex έρχεται ως εμφύτευμα που εισάγεται κάτω από το δέρμα σας από έναν επαγγελματία υγείας.

Ποια δυνατά σημεία έχει το Zoladex;

Το Zoladex διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες: 3,6 mg και 10,8 mg.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Zoladex;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Αλλά ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη δόση για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Δοσολογία για τον καρκίνο του προστάτη

Η τυπική δόση Zoladex για ενήλικες με καρκίνο του προστάτη που δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος είναι 3,6 mg που εισάγονται 8 εβδομάδες πριν ξεκινήσετε την ακτινοθεραπεία. Στη συνέχεια, 28 ημέρες αργότερα, θα λάβετε άλλη μια δόση 10,8 mg.

Εναλλακτικά, μπορείτε να λάβετε τέσσερις δόσεις των 3,6 mg — μία κάθε 28 ημέρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα λάβετε δύο δόσεις των 3,6 mg πριν από την έναρξη της ακτινοβολίας. Στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε άλλες δύο δόσεις των 3,6 mg κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας.

Θα παίρνετε φλουταμίδη με Zoladex και θα συνεχίσετε τη θεραπεία με Zoladex όσο λαμβάνετε ακτινοβολία.

Δοσολογία για την παρηγορητική φροντίδα του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη

Η τυπική δόση Zoladex για την παρηγορητική φροντίδα για ενήλικες με καρκίνο του προστάτη που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος είναι 3,6 mg κάθε 28 ημέρες. Ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει 10,8 mg κάθε 12 εβδομάδες.

Δοσολογία για ενδομητρίωση

Η τυπική δόση Zoladex για ενήλικες (18 ετών και άνω) με ενδομητρίωση είναι 3,6 mg κάθε 28 ημέρες. Θα λάβετε το Zoladex για 6 μήνες. Με βάση μελέτες, τα αποτελέσματα της θεραπείας με Zoladex που διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες για την ενδομητρίωση δεν είναι ακόμη γνωστά.

Δοσολογία για την ανακουφιστική φροντίδα του καρκίνου του μαστού

Η τυπική δόση του Zoladex για την παρηγορητική φροντίδα για ενήλικες με καρκίνο του μαστού που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος είναι 3,6 mg κάθε 28 ημέρες.

Δοσολογία για μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας

Η τυπική δόση του Zoladex για ενήλικες που προετοιμάζονται για αφαίρεση του ενδομητρίου είναι ένα ή δύο εμφυτεύματα 3,6 mg που εισάγονται με διαφορά 4 εβδομάδων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αφαίρεση ενδομητρίου εάν έχετε αιμορραγία εκτός από την κανονική έμμηνο ρύση.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει να λάβετε μία δόση, πιθανότατα θα κάνετε την αφαίρεση του ενδομητρίου 4 εβδομάδες αργότερα.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει να λάβετε δύο δόσεις, πιθανότατα θα έχετε την αφαίρεση του ενδομητρίου εντός 2-4 εβδομάδων από τη λήψη της δεύτερης δόσης σας.

Το Zoladex χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Zoladex χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία για τη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη ή του μαστού. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Zoladex που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
 • η ηλικία σου
 • άλλες συνθήκες που μπορεί να έχετε

Πώς εισάγεται το Zoladex;

Το Zoladex έρχεται μέσα σε ένα συμπαγές εμφύτευμα, το οποίο έχει μήκος περίπου 1 εκατοστό για την αντοχή των 3,6 χιλιοστόγραμμα (mg). Ένας επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί μια σύριγγα για να τοποθετήσει το εμφύτευμα κάτω από το δέρμα σας σε ένα ιατρείο ή κλινική.

Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε ανάσκελα με το πάνω μέρος του σώματός σας ελαφρώς ανυψωμένο. Θα καθαρίσουν μια περιοχή κοντά στον αφαλό σας με οινόπνευμα. Στη συνέχεια, θα τσιμπήσουν αυτό το δέρμα και θα εισάγουν τη βελόνα της σύριγγας υπό γωνία για να εγχυθεί η δόση.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν χάσετε ένα ραντεβού για να λάβετε μια δόση Zoladex, καλέστε το ιατρείο σας το συντομότερο δυνατό για να το προγραμματίσετε εκ νέου. Οι μελέτες λένε ότι η απώλεια της δόσης σας για μερικές ημέρες είναι επιτρεπτή, αλλά θα πρέπει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσετε τα ραντεβού σας όπως έχουν προγραμματιστεί. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε τα ραντεβού σας, δοκιμάστε να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Zoladex.

Είναι η δοσολογία του Zoladex παρόμοια με αυτή του Lupron Depot ή της ταμοξιφαίνης;

Το Zoladex και το Lupron Depot (οξική λευπρολίδη) είναι παρόμοια στον τρόπο χορήγησης, αλλά η συχνότητα μπορεί να διαφέρει.

Και τα δύο φάρμακα είναι ενέσεις που χορηγούνται από γιατρό, αλλά το Zoladex ενίεται κάτω από το δέρμα σας, ενώ το Lupron Depot ενίεται σε έναν μυ. Το Zoladex χορηγείται μία φορά κάθε 28 ημέρες ή 12 εβδομάδες, ενώ το Lupron Depot μπορεί να χορηγείται μία φορά κάθε 4, 12, 16 ή 24 εβδομάδες.

Η ταμοξιφαίνη έρχεται ως υγρό διάλυμα ή δισκίο που καταπίνετε και συνήθως λαμβάνεται καθημερινά.

Η δόση σε χιλιοστόγραμμα για κάθε φάρμακο διαφέρει επίσης. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δοσολογία που είναι κατάλληλη για εσάς. Μιλήστε μαζί τους για να μάθετε περισσότερα για το πώς συγκρίνονται αυτά τα φάρμακα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Zoladex;

Το Zoladex αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Στην αρχή, μπορεί να αντιμετωπίσετε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης εάν έχετε καρκίνο του προστάτη. Ή μπορεί να έχετε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων εάν έχετε καρκίνο του μαστού. Αυτά τα υψηλότερα επίπεδα μπορεί να επιδεινώσουν προσωρινά τα συμπτώματά σας, όπως ο πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο έξαρσης όγκου.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα επίπεδα οιστρογόνων ή τεστοστερόνης πιθανότατα θα πέσουν. Αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα σημαίνουν ότι το φάρμακο αρχίζει να ασκεί την πλήρη ευεργετική του δράση. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία σας με Zoladex, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Zoladex για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που ίσως θελήσετε να ρωτήσετε:

 • Πώς θα αποφασιστεί η δόση μου του Zoladex εάν έχω καρκίνο του προστάτη;
 • Μπορώ να επαναλάβω τα μαθήματα Zoladex όπως απαιτείται για τη διαχείριση της ενδομητρίωσης;
 • Η χρήση του Zoladex για μικρότερο χρονικό διάστημα (όπως για την προετοιμασία για αφαίρεση του ενδομητρίου) θα μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Zoladex, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • Zoladex (γκοσερελίνη)
 • Παρενέργειες του Zoladex: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Οι συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σας σχετικά με την Ενεργή έναντι της Ανενεργής Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)

Στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι άνθρωποι βιώνουν περιόδους υψηλής δραστηριότητας της ΣΚΠ όπου έχουν περισσότερα συμπτώματα ή οι...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss