Λεπτομέρειες Δοσολογίας για Xtandi

Το Xtandi (ενζαλουταμίδη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Το φάρμακο διατίθεται τόσο ως από του στόματος δισκίο όσο και ως από του στόματος κάψουλα. Συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Το Xtandi χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη όταν:

 • θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν έχουν αποτέλεσμα, ή
 • ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας και ανταποκρίνεται σε θεραπεία που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης ή
 • ο καρκίνος έχει υψηλό κίνδυνο να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας και ανταποκρίνεται σε θεραπεία που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε ένα φάρμακο που λειτουργεί με το Xtandi για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης ως μέρος της θεραπείας σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο του καρκίνου του προστάτη που έχετε ή από το εάν έχετε υποβληθεί σε ορχεκτομή (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων).

Το δραστικό συστατικό του Xtandi είναι η ενζαλουταμίδη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.)

Το Xtandi ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς υποδοχέων ανδρογόνων.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Xtandi, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Xtandi, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Xtandi;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Xtandi. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Μορφή Δυνατά σημεία Τυπική δοσολογία
από του στόματος δισκίο • 40 mg
• 80 mg
• 160 mg μία φορά την ημέρα
από του στόματος κάψουλα • 40 mg • 160 mg μία φορά την ημέρα

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Xtandi.

Ποιες είναι οι φόρμες του Xtandi;

Το Xtandi διατίθεται ως πόσιμο δισκίο και ως κάψουλα από το στόμα.

Ποια δυνατά σημεία έχει το Xtandi;

 • Οι κάψουλες Xtandi διατίθενται σε μία δόση των 40 mg.
 • Τα δισκία Xtandi διατίθενται σε δύο περιεκτικότητες: 40 mg και 80 mg.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Xtandi;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για τον καρκίνο του προστάτη

Η τυπική δόση Xtandi για ενήλικες με καρκίνο του προστάτη είναι 160 mg μία φορά την ημέρα.

Το Xtandi χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Xtandi χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Xtandi που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο του καρκίνου του προστάτη που έχετε και τον κίνδυνο εξάπλωσής του
 • άλλα φάρμακα που παίρνετε
 • εάν έχετε ενοχλητικές παρενέργειες με το Xtandi

Πώς λαμβάνεται το Xtandi;

Το Xtandi διατίθεται ως πόσιμο δισκίο και ως κάψουλα από το στόμα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάποση δισκίων ή καψουλών, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Το Xtandi πρέπει να καταπίνεται ολόκληρο. Δεν πρέπει να χωρίζετε, να συνθλίβετε ή να μασάτε δισκία ή κάψουλες Xtandi.

Μπορείτε να πάρετε το Xtandi είτε με ή χωρίς φαγητό.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Xtandi, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Xtandi σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Xtandi, πάρτε την μόλις το θυμηθείτε. Αλλά αν δεν το θυμάστε μέχρι την επόμενη μέρα, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μην πάρετε δύο δόσεις μαζί ή οποιεσδήποτε επιπλέον δόσεις για να αναπληρώσετε την απώλεια μιας δόσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Xtandi έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Xtandi από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πάρα πολύ Xtandi

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Xtandi. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Xtandi.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρω τη δόση μου Xtandi;

Δεν υπάρχει η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρετε το Xtandi. Μπορείτε να πάρετε τη δόση σας οποιαδήποτε στιγμή που ταιριάζει καλύτερα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου του φαρμάκου στο σώμα σας, το οποίο του επιτρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Xtandi;

Το Xtandi αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία σας με Xtandi, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Xtandi για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Xtandi χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Πάρτε μόνο το Xtandi ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Ποιες είναι οι επιλογές μου εάν δεν μπορώ να καταπιώ το Xtandi;
 • Θα επηρεάσουν τα άλλα φάρμακά μου τη δόση του Xtandi που μου έχει συνταγογραφηθεί;
 • Εάν η δόση του Xtandi μειωθεί για οποιονδήποτε λόγο, θα είναι το Xtandi λιγότερο αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου μου;

Για να μάθετε περισσότερα για το Xtandi, δείτε αυτά τα άρθρα:

 • Xtandi (ενζαλουταμίδη)
 • Παρενέργειες του Xtandi: Τι πρέπει να γνωρίζετε
 • Xtandi και κόστος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss