Λεπτομέρειες δοσολογίας για Wakix

Το Wakix (pitolisant) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων της ναρκοληψίας της διαταραχής ύπνου. Το φάρμακο έρχεται ως από του στόματος δισκίο που συνήθως λαμβάνετε μία φορά την ημέρα.

Το Wakix χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ναρκοληψία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS) και τον καταπληξία.

Το δραστικό συστατικό του Wakix είναι το πιτολισαντικό. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Wakix ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων ισταμίνης-3 και αντίστροφοι αγωνιστές.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Wakix, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Wakix, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Wakix;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά της τυπικής δοσολογίας του Wakix. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Πρόγραμμα Δοσολογία
Εβδομάδα 1 8,9 mg μία φορά την ημέρα
Εβδομάδα 2 17,8 mg μία φορά την ημέρα
Εβδομάδα 3 35,6 mg μία φορά την ημέρα

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Wakix.

Ποια είναι η μορφή του Wakix;

Το Wakix διατίθεται ως πόσιμο δισκίο.

Ποια δυνατά σημεία έχει το Wakix;

Το Wakix διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες: 4,45 mg και 17,8 mg.

Ποια είναι η συνήθης δόση του Wakix;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για ναρκοληψία

Το Wakix χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ναρκοληψία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS) και τον καταπληξία.

Η τυπική δόση Wakix για ενήλικες είναι 17,8 έως 35,6 mg μία φορά την ημέρα. Οι γιατροί συνήθως θα συνταγογραφήσουν χαμηλή δόση 8,9 mg μία φορά την ημέρα για την πρώτη εβδομάδα.

Η μέγιστη δόση είναι 35,6 mg μία φορά την ημέρα.

Λαμβάνεται το Wakix μακροχρόνια;

Ναι, το Wakix συνήθως λαμβάνεται ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη δόση του Wakix για άτομα με ηπατική ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια. Η μέγιστη δόση για άτομα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια είναι χαμηλότερη από τη συνήθη συνιστώμενη μέγιστη δόση.

Οι γιατροί μπορεί επίσης να αυξήσουν τη δόση του Wakix αργά για άτομα που έχουν ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Επίσης, άτομα των οποίων το συκώτι αφαιρεί αργά ορισμένα φάρμακα μπορεί να απαιτούν χαμηλότερες δόσεις Wakix.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Wakix που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
  • άλλα φάρμακα που παίρνετε μακροχρόνια
  • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Wakix;

Θα καταπιείτε το Wakix μία φορά την ημέρα το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα. Μπορείτε να πάρετε το Wakix με ή χωρίς τροφή.

Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε δισκία, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Wakix, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

  • έχουν μεγάλα γράμματα
  • χρησιμοποιήστε μπράιγ
  • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τις φιάλες φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Wakix σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Wakix, μην πάρετε τη δόση που ξεχάσατε. Αντίθετα, πάρτε την επόμενη δόση σας το επόμενο πρωί αφού ξυπνήσετε. (Η λήψη μιας δόσης που παραλείψατε πολύ αργά θα μπορούσε να σας κρατήσει ξύπνιους αργότερα όταν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε.)

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Wakix έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Wakix από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πάρα πολύ Wakix

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Wakix. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Wakix.

Είναι η δόση του Wakix παρόμοια με τις δόσεις του Sunosi ή του Xyrem;

Οι μορφές και το πόσο συχνά παίρνετε κάθε φάρμακο ποικίλλουν. Το Wakix και το Sunosi (solriamfetol) είναι και τα δύο από του στόματος δισκία. Το Xyrem (sodium oxybate) διατίθεται ως πόσιμο διάλυμα. Ενώ οι γιατροί συνταγογραφούν το Wakix και το Sunosi για λήψη μία φορά την ημέρα, συνταγογραφούν το Xyrem για λήψη δύο φορές την ημέρα.

Η δόση σε χιλιοστόγραμμα για κάθε φάρμακο διαφέρει. Το Wakix διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες: 4,45 mg (mg) και 17,8 mg. Το Sunosi διατίθεται επίσης σε δύο περιεκτικότητες: 75 mg και 150 mg. Το Xyrem διατίθεται σε πόσιμο διάλυμα που περιέχει 0,5 γραμμάρια sodium oxybate ανά χιλιοστόλιτρο.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Wakix;

Το Wakix αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Μπορεί να μην αισθάνεστε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας για έως και 8 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Αυτό οφείλεται στο πώς λειτουργεί το φάρμακο. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για την κατάστασή σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Wakix, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει αυτό το φάρμακο, θα συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Wakix χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Πάρτε μόνο το Wakix ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

  • Θα αυξηθεί ο κίνδυνος παρενεργειών μου με υψηλότερες δόσεις Wakix;
  • Εάν φάω ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά, πρέπει να προσαρμόσω τη δόση του Wakix;
  • Χρειάζεται προσαρμογή της δόσης μου του Wakix εάν παίρνω αντιβιοτικά;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Wakix, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο «Όλα για το Wakix».

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Οι συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις σας σχετικά με την Ενεργή έναντι της Ανενεργής Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)

Στην υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι άνθρωποι βιώνουν περιόδους υψηλής δραστηριότητας της ΣΚΠ όπου έχουν περισσότερα συμπτώματα ή οι...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss