Λεπτομέρειες δοσολογίας για Kyleena

Η Kyleena (λεβονοργεστρέλη) είναι μια συνταγογραφούμενη ενδομήτρια συσκευή (IUD) που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Συνήθως εισάγεται για 5 χρόνια από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας.

Το Kyleena χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης σε γυναίκες* οποιασδήποτε ηλικίας που μπορούν να μείνουν έγκυες.

Το δραστικό συστατικό του Kyleena είναι η λεβονοργεστρέλη. (Ένα ενεργό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Kyleena είναι ένας τύπος ορμονικής συσκευής ελέγχου των γεννήσεων και ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται προγεστίνες.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Kyleena, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο χρήσης του. Για να μάθετε περισσότερα για την Kyleena, δείτε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

* Σε αυτό το άρθρο, χρησιμοποιούμε τον όρο «θηλυκό» για να αναφερθούμε στο φύλο κάποιου που δόθηκε κατά τη γέννηση. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ φύλου και φύλου, δείτε αυτό το άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία της Kyleena;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τη συνήθη δοσολογία του Kyleena. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή της Kyleena;

Το Kyleena είναι ένα πλαστικό IUD σε σχήμα Τ που εισάγεται στη μήτρα σας από γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας.

Τι δύναμη έχει η Kyleena;

Το Kyleena διατίθεται σε μία δόση των 19,5 mg (mg).

Ποια είναι η συνήθης δόση του Kyleena;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για την πρόληψη της εγκυμοσύνης

Η Kyleena απελευθερώνει αργά τη δραστική της ουσία, τη λεβονοργεστρέλη, για 5 χρόνια.

Περίπου 24 ημέρες μετά την εισαγωγή της συσκευής, απελευθερώνει 17,5 μικρογραμμάρια (mcg) λεβονοργεστρέλης την ημέρα. Αυτή η ποσότητα μειώνεται σε 9,8 mcg την ημέρα μετά από 1 έτος και 7,4 mcg την ημέρα μετά από 5 χρόνια.

Εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Kyleena μετά από 5 χρόνια, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει το τρέχον IUD σας και θα τοποθετήσει ένα νέο.

Ποια είναι η δόση του Kyleena για εφήβους;

Το Kyleena μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης σε γυναίκες κάτω των 18 ετών που μπορούν να μείνουν έγκυες (που σημαίνει ότι είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση).

Η δόση που χρησιμοποιείται στους εφήβους είναι η ίδια με τη δόση για τους ενήλικες. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα “Ποια είναι η συνήθης δόση του Kyleena;” ενότητα παραπάνω.

Χρησιμοποιείται μακροχρόνια η Kyleena;

Ναι, η Kyleena χρησιμοποιείται συνήθως για 5 χρόνια. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για εσάς, πιθανότατα θα έχετε τη συσκευή στη θέση του για 5 χρόνια. Μετά από αυτό, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα νέο IUD, εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Kyleena.

Πώς τοποθετείται η Kyleena;

Η Kyleena τοποθετείται στη μήτρα σας από το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας. Πριν τοποθετήσετε το Kyleena, ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα σας ζητήσει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός σας θα τοποθετήσει την Kyleena στον τράχηλό σας και θα την τοποθετήσει σωστά. Στη συνέχεια θα κόψουν τις προσαρτημένες χορδές σε ένα ορισμένο μήκος. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τα νήματα για να αφαιρέσει αργότερα το IUD από τη μήτρα σας. Θα ελέγξουν την τοποθέτηση της Kyleena μετά από 4–6 εβδομάδες για να βεβαιωθούν ότι έχει τοποθετηθεί σωστά. Μετά από αυτό, μπορούν να ελέγχουν την τοποθέτηση της Kyleena ετησίως ή πιο συχνά εάν χρειάζεται.

Εάν δεν χρησιμοποιούσατε ορμονική μορφή ελέγχου των γεννήσεων πριν από την Kyleena, ο γιατρός σας πιθανότατα θα τοποθετήσει το σπιράλ τις πρώτες 7 ημέρες του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εάν το Kyleena δεν εισαχθεί τις πρώτες 7 ημέρες του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο φραγμού ελέγχου των γεννήσεων (όπως προφυλακτικό) για τις πρώτες 7 ημέρες μετά την εισαγωγή του Kyleena.

Εάν αλλάζετε αντισυλληπτικά χάπια, κολπικό δακτύλιο ή έμπλαστρα ελέγχου των γεννήσεων, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον άλλο τύπο αντισυλληπτικού για 7 ημέρες μετά την εισαγωγή της Kyleena.

Λάβετε υπόψη ότι η Kyleena δεν προλαμβάνει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεθόδους φραγμού, όπως προφυλακτικά, με το Kyleena για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ΣΜΝ.

Καλέστε το γιατρό σας εάν αισθανθείτε πόνο ή κράμπες μετά την τοποθέτηση της Kyleena. Μπορεί να σημαίνει ότι η συσκευή δεν βρίσκεται στη σωστή θέση και μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης της Kyleena στη μήτρα σας, ανατρέξτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία της Kyleena.

Είναι η δοσολογία της Kyleena παρόμοια με αυτή του Mirena;

Όχι. Παρόλο που και τα δύο φάρμακα διατίθενται ως IUD και περιέχουν το ίδιο δραστικό συστατικό (λεβονοργεστρέλη), διατίθενται σε διαφορετικές περιεκτικότητες. Επιπλέον, το Mirena μπορεί να εισαχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Kyleena.

Το Kyleena περιέχει 19,5 mg λεβονοργεστρέλης και προλαμβάνει την εγκυμοσύνη για 5 χρόνια. Το Mirena περιέχει 52 mg λεβονοργεστρέλης και δρα στην πρόληψη της εγκυμοσύνης για 7 χρόνια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο ή μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται η Kyleena;

Η Kyleena αρχίζει να δρα μετά την εισαγωγή της, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 7 ημέρες για να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση μιας μεθόδου φραγμού ελέγχου των γεννήσεων (όπως ένα προφυλακτικό) για να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης για τις πρώτες 7 ημέρες μετά την εισαγωγή του Kyleena.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε με την Kyleena, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον κατασκευαστή. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την Kyleena.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

  • Πώς συγκρίνεται η δοσολογία της Kyleena με αυτή άλλων IUD;
  • Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για το ραντεβού μου για την εισαγωγή ή αφαίρεση της Kyleena;
  • Επειδή απελευθερώνεται μεγαλύτερη ποσότητα λεβονοργεστρέλης την ημέρα κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας με Kyleena, είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παρενεργειών μου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Για να μάθετε περισσότερα για την Kyleena, δείτε αυτά τα άρθρα:

  • Όλα για την Kyleena
  • Αλληλεπιδράσεις Kyleena: Αλκοόλ, φάρμακα και άλλα

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss