Λεπτομέρειες δοσολογίας για Avonex

Το Avonex (ιντερφερόνη βήτα-1α) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία ορισμένων τύπων σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) και κλινικά μεμονωμένου συνδρόμου. Το φάρμακο έρχεται ως υγρό διάλυμα που χορηγείται ως ένεση, συνήθως μία φορά την εβδομάδα.

Ποια είναι η δοσολογία του Avonex;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Avonex. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποιες είναι οι φόρμες της Avonex;

Το Avonex διατίθεται ως υγρό διάλυμα μέσα σε προγεμισμένες σύριγγες μίας δόσης και συσκευές τύπου πένας αυτόματης έγχυσης. Το φάρμακο χορηγείται ως ένεση σε ένα μυ.

Τι δύναμη έχει το Avonex;

Το Avonex διατίθεται σε μία δόση των 30 μικρογραμμαρίων (mcg) σε 0,5 χιλιοστόλιτρα (mL) διαλύματος.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Avonex;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση και να την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για σκλήρυνση κατά πλάκας

Η τυπική δόση Avonex για ενήλικες με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι 30 mcg που λαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα. Θα κάνετε την ένεση του Avonex στον μυ του άνω εξωτερικού μηρού σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει χαμηλότερη δόση όταν αρχίσετε για πρώτη φορά τη θεραπεία με Avonex. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη (όπως ρίγη, πυρετός ή μυϊκός πόνος) την ημέρα που παίρνετε τη δόση σας.

Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια αρχική δόση 7,5 mcg για την εβδομάδα 1. Στη συνέχεια, η εβδομαδιαία δόση θα αυξηθεί σταδιακά κατά 7,5 mcg μέχρι να φτάσετε τα 30 mcg. Έτσι, την εβδομάδα 2, θα κάνετε ένεση 15 mcg. Την εβδομάδα 3, θα κάνετε ένεση 22,5 mcg.

Την εβδομάδα 4, θα κάνετε την ένεση της πρώτης δόσης των 30 mcg. Μια ένεση 30 mcg μία φορά την εβδομάδα είναι η συνιστώμενη (μακροχρόνια) δόση συντήρησης του Avonex.

Χρησιμοποιείται το Avonex μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Avonex χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Avonex που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
  • η ηλικία σου
  • τη μορφή του Avonex που χρησιμοποιείτε
  • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε, όπως προβλήματα με την καρδιά, τον θυρεοειδή ή τον αριθμό αίματος

Πώς χορηγείται το Avonex;

Το Avonex χορηγείται ως ένεση στον μυ του άνω εξωτερικού μηρού. Θα λάβετε την πρώτη δόση στο ιατρείο σας. Μετά από αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να διδάξει εσάς ή έναν φροντιστή πώς να κάνετε τις ενέσεις στο σπίτι.

Θα πρέπει να φυλάξετε το Avonex στο ψυγείο. Εάν δεν διατίθεται ψυγείο (όπως όταν ταξιδεύετε), το Avonex μπορεί να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου (έως 77°F ή 25°C) για έως και 7 ημέρες. Δεν πρέπει να καταψύχετε το Avonex.

Διατηρήστε το Avonex στην αρχική του συσκευασία για να το προστατεύσετε από το φως. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια νέα συσκευή για κάθε ένεση.

Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε την ένεση της δόσης σας, βγάλτε το Avonex από το ψυγείο. Το βάζουμε στον πάγκο για 30 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους για να ζεστάνετε το Avonex, όπως ζεστό νερό.

Για κάθε δόση, θα πρέπει να περιστρέφετε την περιοχή του δέρματος όπου κάνετε την ένεση. Μην κάνετε την ένεση σε περιοχή που φαίνεται ερεθισμένη ή τραυματισμένη. Σκουπίστε την περιοχή στην οποία θα κάνετε την ένεση με ένα μαντηλάκι με οινόπνευμα. Και φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία της ένεσης.

Ο κατασκευαστής του Avonex παρέχει οδηγίες βήμα προς βήμα σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πένας αυτόματης έγχυσης και της σύριγγας.

Μετά τη χρήση είτε του αυτόματου εγχυτήρα είτε της σύριγγας, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικό δοχείο αιχμηρών αντικειμένων για απόρριψη.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη την ημέρα που κάνετε την ένεση της δόσης σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τον πόνο ή τον πυρετό. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν ακεταμινοφαίνη (Tylenol) και διφαινυδραμίνη (Benadryl). Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά τη θεραπεία με Avonex. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν εντελώς.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Avonex, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

  • έχουν μεγάλα γράμματα
  • χρησιμοποιήστε μπράιγ
  • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Avonex, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, θα πρέπει να παραλείψετε τη δόση που ξεχάσατε και να πάρετε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε έγκαιρα τη δόση του Avonex, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Avonex από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Avonex

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Avonex. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Avonex.

Είναι η δοσολογία του Avonex παρόμοια με αυτή του Rebif;

Το Avonex και το Rebif έρχονται στις ίδιες μορφές και μοιράζονται ένα δραστικό συστατικό,* αλλά έχουν κάποιες διαφορές στη δοσολογία και τη χορήγηση.

Το Avonex και το Rebif περιέχουν και τα δύο ιντερφερόνη βήτα-1a ως δραστικό συστατικό τους. Διατίθενται και οι δύο ως προγεμισμένες σύριγγες μίας δόσης και στυλό αυτόματης έγχυσης. Αλλά το Avonex ενίεται στον μυ του έξω άνω μηρού σας, ενώ το Rebif ενίεται κάτω από το δέρμα του μηρού, του ισχίου, της κοιλιάς ή του άνω βραχίονα.

Το Avonex ενίεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα. Το Rebif ενίεται συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να ξεκινήσει τη θεραπεία σας με Avonex ή Rebif σε χαμηλή δόση και να την αυξάνει αργά με την πάροδο του χρόνου. Η δόση σε mcg για κάθε φάρμακο διαφέρει. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να δείτε αυτό το άρθρο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Rebif.

* Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Avonex;

Το Avonex αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα το νιώσετε να λειτουργεί στο σώμα σας. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Avonex, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Avonex για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Avonex χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Avonex ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

  • Θα μπορούσε να μειωθεί η δόση μου εάν εμφανίσω ενοχλητικές παρενέργειες από το Avonex;
  • Θα πρέπει να αλλάξει η δόση μου του Avonex εάν η τρέχουσα δόση μου δεν διαχειρίζεται πλήρως τα συμπτώματά μου;
  • Μπορώ απλώς να σταματήσω να παίρνω το Avonex ή πρέπει να μειώσω σιγά σιγά τη δόση μου πριν τελειώσω τη θεραπεία μου;

Για να μάθετε περισσότερα για το Avonex, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss