Λεπτομέρειες Δοσολογίας για το Xofigo

Το Xofigo (διχλωριούχο ράδιο Ra 223) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που εξαπλώνεται στα οστά σας. Έρχεται ως υγρό διάλυμα που χορηγείται ως ένεση σε φλέβα, συνήθως μία φορά κάθε 4 εβδομάδες.

Το Xofigo χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που έχει κάνει μετάσταση (εξάπλωση στα οστά σας). Χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό όταν:

 • Η χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του επιπέδου τεστοστερόνης σας δεν λειτουργεί
 • Οι οστικές μεταστάσεις προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο στα οστά

 • ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας εκτός από τα οστά σας

Το δραστικό συστατικό του Xofigo είναι το διχλωριούχο ράδιο Ra 223. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Xofigo ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται ραδιοφαρμακευτικά.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Xofigo, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο χορήγησης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Xofigo, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Xofigo;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Xofigo. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Xofigo;

Το Xofigo διατίθεται ως υγρό διάλυμα σε φιαλίδια μιας δόσης. Το φάρμακο χορηγείται ως ενδοφλέβια (IV) έγχυση (ένεση σε φλέβα που χορηγείται με την πάροδο του χρόνου) από επαγγελματία υγείας.

Τι δύναμη έχει το Xofigo;

Το Xofigo διατίθεται σε φιαλίδια μίας δόσης που περιέχουν 1.100 κιλομπεκερέλ (kBq) ραδιενέργειας ανά χιλιοστόλιτρο (mL) υγρού διαλύματος κατά την ημερομηνία αναφοράς.*

* Το kBq είναι η μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας. Ως ημερομηνία αναφοράς νοείται η ημερομηνία και η ώρα που ελήφθη η μέτρηση ραδιενέργειας. Δεδομένου ότι η ραδιενέργεια του Xofigo μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ο γιατρός σας θα το λάβει υπόψη κατά τον υπολογισμό της δόσης του φαρμάκου σας.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Xofigo;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει τη δόση του Xofigo που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με βάση το σωματικό σας βάρος.

Δοσολογία για τον καρκίνο του προστάτη

Η τυπική δόση Xofigo για ενήλικες με καρκίνο του προστάτη που έχει μεταστάσεις βασίζεται στο σωματικό σας βάρος σε κιλά (kg). Για αναφορά, 1 κιλό ισούται με περίπου 2,2 λίβρες (λίβρες).

Η δόση του Xofigo είναι 55 kBq ανά kg σωματικού βάρους. Η συγκέντρωση ραδιενέργειας του Xofigo βασίζεται στα 1.100 kBq/mL κατά την ημερομηνία αναφοράς. Ένας επαγγελματίας υγείας θα υπολογίσει τη δόση σας, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία αναφοράς για οποιαδήποτε απώλεια ραδίου 223.

Θα λαμβάνετε κάθε δόση Xofigo ως IV έγχυση που χορηγείται από επαγγελματία υγείας σε νοσοκομείο ή κλινική. Κάθε έγχυση διαρκεί περίπου 1 λεπτό. Θα λαμβάνετε μια έγχυση μία φορά κάθε 4 εβδομάδες, για συνολικά έξι εγχύσεις.

Το Xofigo χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Όχι, το Xofigo χορηγείται συνήθως έξι φορές, μία φορά κάθε 4 εβδομάδες. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Xofigo όταν χρησιμοποιείται για περισσότερες από έξι δόσεις δεν είναι γνωστές.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καιρό θα χρειαστείτε τη θεραπεία με Xofigo, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Xofigo που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • το σωματικό σας βάρος
 • Η συγκέντρωση ραδιενέργειας του Xofigo με βάση την ημερομηνία αναφοράς
 • Η αποσύνθεση του Xofigo (απώλεια ακτινοβολίας)
 • άλλα φάρμακα που παίρνετε

Πώς χορηγείται το Xofigo;

Το Xofigo διατίθεται ως υγρό διάλυμα που χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση για 1 λεπτό από επαγγελματία υγείας σε κλινική ή νοσοκομείο. Θα λαμβάνετε μια έγχυση μία φορά κάθε 4 εβδομάδες, για συνολικά έξι εγχύσεις.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Xofigo, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν χάσετε ένα ραντεβού για έγχυση Xofigo, καλέστε το ιατρείο σας το συντομότερο δυνατό για να επαναπρογραμματίσετε τη δόση που παραλείψατε. Είναι σημαντικό να παραμένετε σε καλό δρόμο με τις εγχύσεις Xofigo για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασής σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε τα ραντεβού σας, δοκιμάστε να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Xofigo.

Είναι η δοσολογία του Xofigo παρόμοια με αυτή του Xtandi ή του Zytiga;

Οχι δεν είναι. Το Xofigo (διχλωριούχο ράδιο Ra 223), το Xtandi (ενζαλουταμίδη) και το Zytiga (οξική αμπιτερόνη) χρησιμοποιούνται όλα για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου του προστάτη. Αλλά οι μορφές στις οποίες έρχονται τα φάρμακα, οι δοσολογίες τους και η συχνότητα λήψης ή χορήγησης διαφέρουν.

Το Xofigo είναι ένα ραδιοφάρμακο που χορηγείται ως ενδοφλέβια έγχυση από επαγγελματία υγείας σε κλινική ή νοσοκομείο κάθε 4 εβδομάδες για έξι δόσεις.

Το Xtandi είναι ένα είδος ορμονοθεραπείας που εμποδίζει τις επιδράσεις της τεστοστερόνης. Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς υποδοχέων ανδρογόνων. Το Xtandi διατίθεται ως πόσιμο δισκίο. Η δόση είναι συνήθως 160 mg που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, η οποία συνήθως λαμβάνεται μακροπρόθεσμα.

Το Zytiga είναι ένας τύπος ορμονικής θεραπείας που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς του CYP17. Έρχεται ως επικαλυμμένα και μη επικαλυμμένα δισκία που καταπίνετε. Η συνήθης δόση είναι 1.000 mg μία φορά την ημέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μακροχρόνια θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Μιλήστε μαζί τους για να μάθετε περισσότερα για το πώς συγκρίνονται αυτά τα φάρμακα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Xofigo;

Το Xofigo αρχίζει να δρα μέσα σε 10–15 λεπτά από τη λήψη μιας δόσης. Αλλά λόγω του πώς λειτουργεί, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε ότι λειτουργεί αμέσως. Θα λάβετε συνολικά έξι δόσεις, μία κάθε 4 εβδομάδες. Μπορεί να παρατηρήσετε βελτίωση στα συμπτώματά σας (όπως πόνος στα οστά) μετά από μερικές εβδομάδες θεραπείας.

Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να βεβαιωθεί ότι το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Μιλήστε μαζί τους εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε με το Xofigo.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον κατασκευαστή του Xofigo. Εάν ο γιατρός σας συστήσει αυτό το φάρμακο, θα συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Μιλήστε μαζί τους εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε:

 • Μπορεί να αλλάξει η δόση του Xofigo εάν χάσω βάρος μεταξύ των θεραπειών;
 • Θα λάμβανα περισσότερες από έξι εγχύσεις Xofigo εάν η κατάστασή μου δεν βελτιωθεί;
 • Πώς συγκρίνεται η δοσολογία του Xofigo με τη δόση άλλων φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη;

Για να μάθετε περισσότερα για το Xofigo, δείτε αυτά τα άρθρα:

 • Xofigo (διχλωριούχο ράδιο Ra 223)
 • Παρενέργειες του Xofigo: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss