Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Vytorin

Το Vytorin (εζετιμίμπη/σιμβαστατίνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων υψηλής χοληστερόλης. Το φάρμακο έρχεται ως από του στόματος δισκίο που συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Το Vytorin συνταγογραφείται μαζί με μια δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά με:

 • πρωτοπαθής ή μικτή υπερλιπιδαιμία
 • ομόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία

Τα ενεργά συστατικά του Vytorin είναι η εζετιμίμπη και η σιμβαστατίνη. (Τα ενεργά συστατικά είναι αυτά που κάνουν ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Η εζετιμίμπη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης. Η σιμβαστατίνη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Vytorin, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Vytorin, δείτε αυτό το σε βάθος άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Vytorin;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Vytorin. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Εύρος δόσης έναρξης Συνηθισμένο εύρος δόσης Μέγιστη δόση Συχνότητα
εζετιμίμπη/ σιμβαστατίνη 10 mg/10 mg ή
10 mg/20 mg
10 mg/10 mg έως
10 mg/40 mg
10 mg/80 mg καθημερινά το βράδυ

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Vytorin.

Ποια είναι η μορφή του Vytorin;

Το Vytorin διατίθεται ως από του στόματος δισκίο.

Ποιες δυνάμεις έχει το Vytorin;

Το Vytorin διατίθεται σε τέσσερις περιεκτικότητες:

 • εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 10 mg
 • εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 20 mg
 • εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 40 mg
 • εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 80 mg

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Vytorin;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει συνταγογραφώντας μια χαμηλή δόση και προσαρμόζοντάς την με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για υψηλή χοληστερίνη

Η τυπική δόση Vytorin για ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη είναι Vytorin 10 mg/10 mg έως 10 mg/40 mg μία φορά την ημέρα το βράδυ. Η αρχική δόση είναι 10 mg/10 mg ή 10 mg/20 mg μία φορά την ημέρα το βράδυ. Η μέγιστη δόση είναι 10 mg/80 mg και είναι μόνο για άτομα που δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες από το Vytorin.

Δοσολογία για ομόζυγη οικογενειακή υψηλή χοληστερόλη

Η τυπική δόση Vytorin για ενήλικες με ομόζυγη οικογενή υψηλή χοληστερόλη είναι 10 mg/40 mg μία φορά την ημέρα το βράδυ.

Για αυτήν την πάθηση, οι γιατροί συνταγογραφούν το Vytorin με άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως η χολεστυραμίνη (Prevalite) που δεσμεύει το χολικό οξύ.

Ποια είναι η δοσολογία του Vytorin για παιδιά;

Το Vytorin συνταγογραφείται για παιδιά ηλικίας 10-17 ετών για να βοηθήσει στη θεραπεία της ετερόζυγης οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο είδος γενετικής διαταραχής που προκαλεί επικίνδυνα υψηλή χοληστερόλη.

Η δοσολογία για τα παιδιά είναι ίδια με τη δόση για τους ενήλικες. (Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα «Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Vytorin;» παραπάνω.)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Vytorin για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Το Vytorin χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Vytorin είναι συνήθως μια μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το Vytorin μπορεί να χρειαστεί να λάβουν χαμηλότερες δόσεις Vytorin. Ανάλογα με τη δόση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα διαφορετικό φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν χαμηλότερες δόσεις Vytorin για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια για να μειώσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια θα παρακολουθούνται στενά εάν λαμβάνουν υψηλές δόσεις Vytorin.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Vytorin που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία παίρνετε το φάρμακο
 • άλλα μακροχρόνια φάρμακα που παίρνετε
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Vytorin;

Το Vytorin διατίθεται ως από του στόματος δισκίο. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάποση δισκίων, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Θα παίρνετε το Vytorin μία φορά την ημέρα το βράδυ με ή χωρίς φαγητό. Όταν παίρνετε το Vytorin μαζί με ένα δεσμευτικό χολικού οξέος για την ομόζυγη οικογενειακή υψηλή χοληστερόλη, πάρτε το Vytorin 2 ή περισσότερες ώρες πριν ή 4 ή περισσότερες ώρες μετά τη λήψη του δεσμευτικού χολικού οξέος.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Vytorin, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν το Vytorin σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Vytorin, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Vytorin έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Vytorin από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Vytorin

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Vytorin. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Vytorin.

Είναι η δοσολογία του Vytorin παρόμοια με αυτή του Liptor;

Όχι, οι δόσεις του Vytorin και του Lipitor διαφέρουν. Η μορφή κάθε φαρμάκου και η συχνότητα που τα παίρνετε είναι παρόμοια. Το Vytorin και το Lipitor (ατορβαστατίνη) είναι και τα δύο από του στόματος δισκία που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο φαρμάκων είναι ότι το Vytorin έχει δύο δραστικά συστατικά και το Lipitor έχει μόνο ένα.

Η δόση σε χιλιοστόγραμμα για κάθε φάρμακο διαφέρει, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Vytorin Lipitor
εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 10 mg ατορβαστατίνη 10 mg
εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 20 mg ατορβαστατίνη 20 mg
εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 40 mg ατορβαστατίνη 40 mg
εζετιμίμπη 10 mg/σιμβαστατίνη 80 mg ατορβαστατίνη 80 mg

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δοσολογία που είναι κατάλληλη για εσάς. Μιλήστε μαζί τους για να μάθετε περισσότερα για το πώς συγκρίνονται αυτά τα φάρμακα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Vytorin;

Το Vytorin αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση, αλλά το μέγιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται περίπου 2 εβδομάδες μετά από αυτή. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα το νιώσετε να λειτουργεί στο σώμα σας. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να βεβαιωθεί ότι το φάρμακο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κατάστασή σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Vytorin, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή της Vytorin. Εάν ο γιατρός σας συστήσει αυτό το φάρμακο, θα συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Vytorin χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Vytorin ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας. Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε περιλαμβάνουν:

 • Η αύξηση της δόσης μου από 10 mg/40 mg σε 10 mg/80 mg θα μου επιτρέψει να φτάσω τον στόχο μου για τη χοληστερόλη;
 • Αντί να πάρω το Vytorin, μπορώ να πάρω την ίδια δόση Zetia (εζετιμίμπη) και Zocor (σιμβαστατίνη);
 • Πρέπει να αλλάξει η δοσολογία μου εάν τρώω γκρέιπφρουτ για πρωινό κάθε μέρα;

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss