Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Neupro

Το Neupro (ροτιγοτίνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Το φάρμακο έρχεται ως έμπλαστρο που εφαρμόζεται στο δέρμα. Συνήθως εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα.

Το Neupro χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία:

 • Νόσος Πάρκινσον
 • μέτριο έως σοβαρό σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το δραστικό συστατικό του Neupro είναι η ροτιγοτίνη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Neupro ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές ντοπαμίνης.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Neupro, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο χρήσης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Neupro, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Neupro;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Neupro. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Neupro;

Το Neupro διατίθεται ως διαδερμικό έμπλαστρο που εφαρμόζετε στο δέρμα σας.

Ποια δυνατά σημεία έχει το Neupro;

Το Neupro διατίθεται σε διάφορες περιεκτικότητες και κάθε έμπλαστρο εφαρμόζεται για 24 ώρες.

Έρχεται ως:

 • 1 χιλιοστόγραμμα (mg) ροτιγκοτίνης ανά 24 ώρες
 • 2 mg/24 ώρες
 • 3 mg/24 ώρες
 • 4 mg/24 ώρες
 • 6 mg/24 ώρες
 • 8 mg/24 ώρες

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Neupro;

Η δόση του Neupro που συνταγογραφεί ο γιατρός σας εξαρτάται από την κατάστασή σας και τη σοβαρότητά της. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει συνταγογραφώντας μια χαμηλή δόση και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για τη νόσο του Πάρκινσον

Πρώιμο στάδιο της νόσου του Πάρκινσον: Η τυπική δόση Neupro για τη νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο σε ενήλικες είναι 2 mg/24 ώρες. Ανάλογα με το πώς λειτουργεί αυτή η αρχική δόση για εσάς, ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει αργά τη δόση του Neupro κατά 2 mg/24 ώρες κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε στη σωστή δόση για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Η χαμηλότερη δόση για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο είναι 2 mg/24 ώρες και η μέγιστη δόση είναι 6 mg/24 ώρες.

Νόσος Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο: Για τη νόσο του Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο σε ενήλικες, ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει συνταγογραφώντας το Neupro 4 mg/24 ώρες. Με βάση το πώς λειτουργεί το φάρμακο για εσάς, ο γιατρός σας θα αυξάνει αργά τη δόση σας κατά 2 mg/24 ώρες κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε στη σωστή δόση για τη θεραπεία της πάθησής σας. Η μέγιστη δόση του Neupro είναι 8 mg/24 ώρες για τη νόσο του Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Δοσολογία για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σε ενήλικες, η τυπική αρχική δόση του Neupro είναι 1 mg/24 ώρες. Μετά από αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση σας αργά κατά 1 mg/24 ώρες κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε στη σωστή δόση για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Η χαμηλότερη δόση Neupro για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι 1 mg/24 ώρες και η μέγιστη δόση είναι 3 mg/24 ώρες.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοσολογία του Neupro για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Το Neupro χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Neupro χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Neupro που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
 • άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε

Πώς χρησιμοποιείται το Neupro;

Το Neupro διατίθεται ως διαδερμικό έμπλαστρο που εφαρμόζετε στο δέρμα σας. Κάθε έμπλαστρο εφαρμόζεται για 24 ώρες και στη συνέχεια αφαιρείται. Μετά από αυτό, εφαρμόζεται ένα νέο έμπλαστρο. Προσπαθήστε να εφαρμόζετε το έμπλαστρο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα Neupro στο σώμα σας, κάτι που θα βοηθήσει το φάρμακο να δράσει.

Φροντίστε να εφαρμόσετε το Neupro σε καθαρή, στεγνή περιοχή του δέρματός σας. Μην εφαρμόζετε το Neupro σε σπασμένο ή ερεθισμένο δέρμα ή οπουδήποτε που τα στενά ρούχα θα τρίβονται πάνω στο έμπλαστρο. Εάν η περιοχή του δέρματος είναι τριχωτή, ξυρίστε την περιοχή τουλάχιστον 3 ημέρες πριν εφαρμόσετε το Neupro.

Τα έμπλαστρα Neupro μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα στον μηρό, την κοιλιά, τον ώμο, το ισχίο, το άνω μέρος του βραχίονα ή την πλευρά (την πλευρά του σώματός σας που βρίσκεται ανάμεσα στα πλευρά και τη λεκάνη σας).

Είναι σημαντικό να αλλάζετε την περιοχή του δέρματός σας όπου εφαρμόζετε το Neupro καθημερινά. Μην εφαρμόζετε το Neupro στην ίδια περιοχή του δέρματος περισσότερες από μία φορά κάθε 14 ημέρες.

Για να εφαρμόσετε το έμπλαστρο Neupro, πιέστε το σταθερά στη θέση του για 30 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα γύρω από τις άκρες για να βεβαιωθείτε ότι κολλάει σωστά στο δέρμα σας.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Neupro, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Neupro, εφαρμόστε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αντικαταστήστε ένα νέο έμπλαστρο στη συνηθισμένη σας ώρα την επόμενη μέρα. Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 12 ώρες, παραλείψτε τη δόση και συνεχίστε με το κανονικό σας δοσολογικό πρόγραμμα.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να εφαρμόσετε έγκαιρα το έμπλαστρο Neupro, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο Neupro από αυτό που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ναυτία
 • εμετός
 • χαμηλή πίεση αίματος
 • σύγχυση
 • παραίσθηση
 • ακούσιες κινήσεις
 • επιληπτικές κρίσεις

Τι να κάνετε σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα Neupro

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε χρησιμοποιήσει πάρα πολύ Neupro. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Neupro και απόσυρση και εξάρτηση

Εάν σταματήσετε ξαφνικά να χρησιμοποιείτε το Neupro, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης. Αυτές είναι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν όταν σταματήσετε ένα φάρμακο από το οποίο έχει εξαρτηθεί το σώμα σας. Η εξάρτηση είναι όταν το σώμα σας χρειάζεται ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Παραδείγματα συμπτωμάτων στέρησης περιλαμβάνουν:

 • ανησυχία
 • κατάθλιψη
 • αυπνία
 • ιδρώνοντας
 • πόνος
 • κόπωση (χαμηλή ενέργεια)

Εάν χρειαστεί να διακόψετε τη θεραπεία με Neupro, ο γιατρός σας θα συζητήσει αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Θα σας παρακολουθούν επίσης στενά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αφού σταματήσετε το Neupro.

Για να σταματήσετε τη θεραπεία με Neupro για τη νόσο του Πάρκινσον, ο γιατρός σας θα μειώσει αργά την ημερήσια δόση σας κατά 2 mg/24 ώρες κατ’ ανώτατο όριο, συνήθως κάθε δεύτερη μέρα μέχρι να μπορέσετε να διακόψετε τελείως το φάρμακο.

Για να σταματήσετε τη θεραπεία με Neupro για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ο γιατρός σας θα μειώσει αργά τη δόση σας κατά 1 mg/24 ώρες κάθε δεύτερη μέρα έως ότου σταματήσετε το φάρμακο.

Εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα στέρησης, ο γιατρός σας μπορεί να ξαναρχίσει το Neupro στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες του Neupro, μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Neupro.

Είναι η δόση του Neupro παρόμοια με τις δόσεις του Mirapex ή του Requip;

Όχι. Και τα τρία φάρμακα έχουν τις ίδιες εγκεκριμένες χρήσεις για τη νόσο του Πάρκινσον και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, και ανήκουν όλα σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές ντοπαμίνης. Τούτου λεχθέντος, οι μορφές, οι δυνάμεις και οι δόσεις των Neupro, Mirapex και Requip διαφέρουν.

Το Neupro διατίθεται ως διαδερμικό έμπλαστρο σε διάφορες περιεκτικότητες και κάθε έμπλαστρο εφαρμόζεται κάθε 24 ώρες.

Το Mirapex διατίθεται τόσο ως από του στόματος δισκία άμεσης αποδέσμευσης (IR)* όσο και ως δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης (ER)*. Τόσο τα από του στόματος δισκία IR όσο και τα από του στόματος δισκία ER χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Τα από του στόματος δισκία IR χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Το Mirapex διατίθεται σε διάφορες περιεκτικότητες.

Για τη νόσο του Πάρκινσον, τα από του στόματος δισκία ER του Mirapex λαμβάνονται συνήθως μία φορά την ημέρα. Τα από του στόματος δισκία IR λαμβάνονται συνήθως 3 φορές την ημέρα. Για τη θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, τα από του στόματος δισκία IR λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, συνήθως το βράδυ.

Το Requip δεν είναι πλέον διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διατίθεται μόνο στη γενική έκδοση της ροπινιρόλης ως δισκία από του στόματος IR και ως δισκία από του στόματος ER. (Τα γενόσημα φάρμακα είναι ακριβή αντίγραφα επώνυμων φαρμάκων και είναι συνήθως λιγότερο ακριβά από τις επώνυμες εκδόσεις.)

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

* «Άμεση απελευθέρωση» σημαίνει ότι το φάρμακο απελευθερώνεται στο σώμα σας αμέσως. Η “παρατεταμένη αποδέσμευση” σημαίνει ότι το φάρμακο απελευθερώνεται αργά στο σώμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Neupro;

Ο χρόνος που χρειάζεται το Neupro για να αρχίσει να λειτουργεί εξαρτάται από την ατομική σας ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να απορροφηθεί το Neupro από τον οργανισμό σας αφού εφαρμόσετε ένα έμπλαστρο.

Ο γιατρός σας συνήθως θα σας ξεκινήσει με μια χαμηλή δόση Neupro και θα αυξήσει αργά τη δόση σας εβδομαδιαία με βάση τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στη θεραπεία. Θα σας παρακολουθούν επίσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξουν εάν το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Neupro, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Neupro για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Neupro χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Χρησιμοποιείτε μόνο το δοσολογικό έμπλαστρο Neupro ακριβώς όπως συνταγογραφείται. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Μπορώ να διπλασιάσω τη δόση μου εφαρμόζοντας δύο επιθέματα Neupro εάν τα συμπτώματά μου δεν βελτιώνονται;
 • Θα χρειαστώ διαφορετική δόση εάν παίρνω άλλα φάρμακα για την πάθησή μου;
 • Πώς συγκρίνεται η δόση του Neupro με τη δόση του Sinemet;

Για να μάθετε περισσότερα για το Neupro, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο:

 • Neupro (ροτιγοτίνη)

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss