Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Diovan

Το Diovan (βαλσαρτάνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων καρδιακών παθήσεων. Το φάρμακο έρχεται ως δισκίο που καταπίνετε. Συνήθως το παίρνετε μία ή δύο φορές την ημέρα.

Το Diovan χρησιμοποιείται για:

 • θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά
 • μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε ενήλικες μετά από καρδιακή προσβολή που προκαλείται από ανεπάρκεια αριστερής κοιλίας ή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας*
 • μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από καρδιακή ανεπάρκεια σε ενήλικες

* Το «καρδιαγγειακό» περιλαμβάνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η “αριστερή κοιλία” περιλαμβάνει την αριστερή πλευρά της καρδιάς.

Το δραστικό συστατικό του Diovan είναι η βαλσαρτάνη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.)

Το Diovan ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης 2.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Diovan καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Diovan, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Diovan;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Diovan. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Σκοπός Δοσολογία έναρξης Μέγιστη δόση
θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης 80–160 mg μία φορά την ημέρα 320 mg μία φορά την ημέρα
μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή 20 mg δύο φορές την ημέρα 160 mg δύο φορές την ημέρα
μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας 40 mg δύο φορές την ημέρα 160 mg δύο φορές την ημέρα

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Diovan.

Ποια είναι η μορφή του Diovan;

Το Diovan διατίθεται ως πόσιμο δισκίο.

Τι δυνάμεις έχει ο Diovan;

Το Diovan έχει πολλά δυνατά σημεία:

 • 40 mg
 • 80 mg
 • 160 mg
 • 320 mg

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Diovan σε ενήλικες;

Η δόση του Diovan που συνταγογραφεί ο γιατρός σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, την ηλικία σας και άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση. Μπορεί να το προσαρμόσουν με την πάροδο του χρόνου για να επιτύχουν τη σωστή δόση για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι ακόλουθες πληροφορίες περιγράφουν δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη δόση που συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για υψηλή αρτηριακή πίεση

Η τυπική αρχική δόση του Diovan για ενήλικες για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι 80–160 mg μία φορά την ημέρα. Ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση σας εάν αυτό δεν διαχειριστεί την κατάστασή σας. Το δοσολογικό εύρος είναι 80–320 mg μία φορά την ημέρα.

Η μέγιστη δόση του Diovan για υψηλή αρτηριακή πίεση είναι 320 mg μία φορά την ημέρα. Εάν αυτό δεν διαχειρίζεται την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα διαφορετικό φάρμακο για τη θεραπεία της.

Δοσολογία για μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή

Η τυπική αρχική δόση του Diovan για ενήλικες μετά από καρδιακή προσβολή είναι 20 mg δύο φορές την ημέρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ξεκινήσει τη λήψη του φαρμάκου μόλις 12 ώρες μετά την καρδιακή προσβολή. Μετά από 7 ημέρες, μπορεί να αυξήσουν τη δόση σας στα 40 mg δύο φορές την ημέρα, εάν χρειάζεται. Το εύρος δοσολογίας είναι 20-160 mg δύο φορές την ημέρα.

Η μέγιστη δόση είναι 160 mg δύο φορές την ημέρα, που είναι συνολικά 320 mg την ημέρα.

Δοσολογία για μείωση του κινδύνου νοσηλείας από καρδιακή ανεπάρκεια

Η τυπική αρχική δόση του Diovan για ενήλικες για τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας είναι 40 mg δύο φορές την ημέρα. Ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τη δόση σας αργά, εάν χρειάζεται. Το τυπικό εύρος δοσολογίας είναι 40-160 mg δύο φορές την ημέρα.

Η μέγιστη δόση είναι 160 mg δύο φορές την ημέρα, που είναι συνολικά 320 mg την ημέρα.

Ποια είναι η δόση του Diovan για παιδιά;

Το Diovan χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά ηλικίας 1-16 ετών. Η δοσολογία στα παιδιά βασίζεται στο σωματικό τους βάρος σε κιλά (kg). Για αναφορά, 1 κιλό είναι περίπου 2,2 λίβρες (λίβρες).

Η συνιστώμενη αρχική δόση για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά είναι 1 mg ανά kg (mg/kg) μία φορά την ημέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να θέλει να μειώσει την αρτηριακή πίεση ενός παιδιού πιο γρήγορα. Εάν ναι, ο γιατρός του παιδιού μπορεί να συνταγογραφήσει υψηλότερη αρχική δόση 2 mg/kg μία φορά την ημέρα.

Για παιδιά με βάρος 40 kg ή περισσότερο, η μέγιστη δόση είναι 160 mg την ημέρα. Για παιδιά που ζυγίζουν λιγότερο από 40 kg, η μέγιστη δόση είναι 4 mg/kg την ημέρα.

Ως παράδειγμα δοσολογίας, ας υποθέσουμε ότι ένας γιατρός συνταγογραφεί 1 mg/kg Diovan για ένα παιδί που ζυγίζει 40 κιλά (περίπου 88 λίβρες). Η δόση του παιδιού θα είναι 40 mg μία φορά την ημέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Diovan για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Λαμβάνεται μακροπρόθεσμα το Diovan;

Ναι, το Diovan λαμβάνεται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Εάν έχετε σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι, το Diovan μπορεί να μην είναι ασφαλές για λήψη.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε καταστάσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το Diovan. Αυτές περιλαμβάνουν σοβαρή νεφρική νόσο και σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει εάν το Diovan είναι ασφαλές για εσάς και εάν θα χρειαστείτε προσαρμογή της δόσης. Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει το Diovan, θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για ανεπιθύμητες ενέργειες ή άλλα προβλήματα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Diovan που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης που αντιμετωπίζει το φάρμακο
 • η ηλικία σου
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Diovan;

Το Diovan διατίθεται ως πόσιμο δισκίο. Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε δισκία, δείτε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τη λήψη αυτής της μορφής φαρμάκου. Μπορείτε να πάρετε το Diovan με ή χωρίς τροφή. Προσπαθήστε να παίρνετε το φάρμακο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Κάνοντάς το αυτό βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του φαρμάκου στο σώμα σας.

Για ορισμένες δόσεις, θα χρειαστεί να κόψετε το δισκίο που συνταγογραφεί ο γιατρός σας για να το χωρίσετε σε δύο ίσες δόσεις. Είναι ασφαλές να κόψετε το δισκίο Diovan, αλλά μην το συνθλίβετε ή μασάτε.

Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να καταπιούν τα δισκία. Σε αυτήν την περίπτωση για παιδιά που λαμβάνουν Diovan, ο φαρμακοποιός σας θα αναμίξει το Diovan σε ένα υγρό εναιώρημα. Το παιδί σας μπορεί να βρει αυτό το υγρό μείγμα πιο εύκολο να καταπιεί. Προτού το παιδί σας πάρει μια δόση, φροντίστε να ανακινήσετε το εναιώρημα για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δόση του Diovan του παιδιού σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Diovan, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μπορείτε επίσης να δείτε την ενότητα “Λήξη” αυτού του άρθρου.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τις φιάλες φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν το Diovan σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Diovan, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Μην πάρετε δύο δόσεις του φαρμάκου ταυτόχρονα για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Diovan έγκαιρα, σκεφτείτε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Diovan από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Diovan

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Diovan. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) αμέσως ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Diovan.

Είναι η δόση του Diovan παρόμοια με τη δόση του Lopressor ή του Zestril;

Οι μορφές και το πόσο συχνά παίρνετε κάθε φάρμακο είναι παρόμοιες. Το Diovan, το Lopressor (τρυγική μετοπρολόλη) και το Zestril (λισινοπρίλη) έρχονται όλα ως από του στόματος δισκία.

Αλλά οι δυνάμεις, οι μορφές δοσολογίας και ορισμένες χρήσεις για κάθε φάρμακο είναι διαφορετικές.

Το Lopressor έχει εγκριθεί για:

 • θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • θεραπεία ή πρόληψη στηθάγχης (πόνος στο στήθος)
 • μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή

Το Lopressor έρχεται επίσης ως ένεση, την οποία λαμβάνετε σε φλέβα ως ενδοφλέβια (IV) ένεση. Για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, πιθανότατα θα λάβετε πρώτα το Lopressor με ένεση στο νοσοκομείο. Και τότε πιθανότατα θα μεταβείτε στο Lopressor πόσιμο δισκίο.

Το Zestril έχει εγκριθεί για τις ίδιες χρήσεις με το Diovan. Αλλά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, το Zestril είναι εγκεκριμένο για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω. Το Zestril διατίθεται σε διαφορετικές περιεκτικότητες και το παίρνετε μία φορά την ημέρα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σύγκριση αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται ο Diovan;

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Diovan για να αρχίσει να εργάζεται εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζεται και άλλους παράγοντες. Για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, το Diovan αρχίζει να δρα μέσα σε περίπου 2 ώρες μετά τη λήψη μιας δόσης. Και χρειάζονται περίπου 6 ώρες για να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα.

Για άλλες συνθήκες, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Diovan για να αρχίσει να εργάζεται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Diovan, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Diovan για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Diovan χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Πάρτε το Diovan μόνο όπως σας συνταγογραφήθηκε. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Επηρεάζει η δόση του Diovan το κόστος του φαρμάκου;
 • Θα είχα μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών εάν λάβω τη μέγιστη δόση του Diovan;
 • Θα χρειαστώ χαμηλότερη δόση Diovan εάν παίρνω άλλα φάρμακα;

Για να μάθετε περισσότερα για το Diovan, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο επισκόπησης.

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθύνης: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss