Λειτουργεί η ψυχεδελική θεραπεία για την κατάθλιψη; Ρωτάμε έναν ειδικό

Ενώ η έρευνα είναι νέα και δεν είναι νόμιμη σε κάθε πολιτεία, οι ψυχεδελικές θεραπείες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, PTSD και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Ένας λευκός άνδρας ξαπλωμένος στον καναπέ του θεραπευτή του καθώς υποβάλλεται σε ψυχεδελική θεραπεία.
frédéric Michel/Getty Images

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία είναι όταν λαμβάνετε μια ψυχεδελική ουσία σε κλινικό περιβάλλον. Συνήθως συνδυάζεται με θεραπεία ομιλίας και άλλες μορφές θεραπείας ψυχικής υγείας. Μπορείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ενώ βρίσκεστε υπό την επήρεια της ουσίας και αφού εξαφανιστεί.

Αυτές οι ψυχεδελικές ουσίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ψιλοκυβίνη (μαγικά μανιτάρια)

 • κεταμίνη
 • MDMA (έκσταση)

Η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως ο εθισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και οι αγχώδεις διαταραχές.

«Με ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία, είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος και συχνά, να το διορθώσετε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από εναλλακτικές επιλογές όπως η παραδοσιακή θεραπεία ομιλίας ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα», ο ψυχίατρος Dr. Reid Robison, επικεφαλής κλινικός διευθυντής στο Ο Numinus, είπε στο Healthline.

Τι λέει όμως η έρευνα για την ψυχεδελική θεραπεία για την κατάθλιψη; Είναι ασφαλές? Πώς λειτουργεί; Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Πόσο αποτελεσματική είναι η ψυχεδελική θεραπεία ως θεραπεία κατάθλιψης;

Η έρευνα για την ψυχεδελική θεραπεία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις διαθέσιμες μελέτες να υποδηλώνουν ότι ορισμένα ψυχεδελικά μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Κεταμίνη

Σε 2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση ενός ρινικού σπρέι εσκεταμίνης που ονομάζεται Spravato για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Η εσκεταμίνη είναι μια πιο ισχυρή μορφή κεταμίνης.

Ερευνα Από εκείνο το έτος διαπιστώθηκε ότι η εσκεταμίνη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, παρέχοντας ανακούφιση σε μόλις 24 ώρες.

ΕΝΑ Μελέτη 2023 που διεξήχθη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες απέδωσε παρόμοια αποτελέσματα.

Πρόσφατα, μια μικρή, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με ενεργό δοκιμή από το 2023 διερεύνησε τις επιδράσεις της κεταμίνης στην ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. (Αυτοί οι τύποι δοκιμών θεωρούνται χρυσός κανόνας για ποιοτική έρευνα.)

Στη δοκιμή, οι άνθρωποι έλαβαν είτε κεταμίνη είτε μιδαζολάμη, ένα φάρμακο βενζοδιαζεπίνης, δύο φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. Από αυτούς που έλαβαν κεταμίνη, το 20% ανέφερε ότι εμφάνισε ύφεση – που σημαίνει ότι δεν είχαν πλέον κλινική κατάθλιψη.

Η κεταμίνη είναι η μόνη εγκεκριμένη από τον FDA ψυχεδελική θεραπεία για την κατάθλιψη, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

ΕΝΑ Κλινική δοκιμή 2020 διαπίστωσε ότι δύο δόσεις ψιλοκυβίνης παράλληλα με τη θεραπεία ομιλίας μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Μια ανασκόπηση δοκιμών του 2020 υποδηλώνει ότι η ψιλοκυβίνη είναι αρκετά ασφαλής ώστε να θεωρείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής τόσο για την κατάθλιψη όσο και για το άγχος.

Ομοίως, α Κλινική δοκιμή 2021 εξέτασε το MDMA ως θεραπεία για σοβαρή PTSD. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία υποβοηθούμενη από MDMA έδειξε σημαντική βελτίωση για τα άτομα με PTSD, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν κλινική κατάθλιψη παράλληλα με το PTSD.

Η ενσωμάτωση της θεραπείας είναι το κλειδί

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, θυμηθείτε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα ψυχεδελικά δεν είναι μια μαγική θεραπεία», είπε ο Robison. «Η πραγματική μακροχρόνια «μαγεία» συμβαίνει όταν οι ψυχεδελικές εμπειρίες ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή».

Αυτή είναι μια διαδικασία που ονομάζεται ψυχεδελική ενσωμάτωση: Παίρνετε τις γνώσεις που αποκτάτε από την επήρεια ψυχεδελικών και τις εφαρμόζετε στην καθημερινή σας ζωή.

«Το να κάνετε τη διαδικασία ένταξής σας προτεραιότητα είναι το κλειδί για να ενστερνιστείτε πλήρως τη σοφία και τις ιδέες που βιώσατε κατά τη διάρκεια ενός ψυχεδελικού ταξιδιού», είπε ο Robison.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται στην ψυχεδελική θεραπεία για την κατάθλιψη;

Η υποβοηθούμενη από ψυχεδελική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση πολλών φαρμάκων, όπως:

 • αγιαχουάσκα
 • DMT
 • κεταμίνη
 • LSD, που ονομάζεται επίσης οξύ

 • MDMA
 • ψιλοκυβίνη

Επειδή είναι εγκεκριμένη από τον FDA, η θεραπεία με κεταμίνη είναι η μόνη νόμιμη θεραπεία με ψυχεδελική υποβοήθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατή η πρόσβαση σε θεραπεία που χρησιμοποιεί άλλες μορφές ψυχεδελικών σε ένα ερευνητικό περιβάλλον, συμμετέχοντας σε κλινικές δοκιμές.

Συμμετοχή στην κλινική έρευνα

Εάν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε ψυχεδελικές θεραπείες και θέλετε να βοηθήσετε τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για αυτές τις θεραπείες, μπορείτε να ανατρέξετε στο ClinicalTrials.gov για να μάθετε σχετικά με τις δοκιμές που προσλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή συμμετέχοντες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τη συμμετοχή σε μια δοκιμή με τον κύριο γιατρό και τον θεραπευτή σας πριν την ξεκινήσετε.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Παρενέργειες και κίνδυνοι

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στην ψυχεδελική θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από παρενέργειες, όπως:

 • ναυτία ή έμετο

 • υπνηλία
 • ζαλάδα
 • διάσταση
 • αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • αντιληπτικές αλλαγές, όπως η αίσθηση ότι ο χρόνος επιβραδύνεται ή επιταχύνεται
 • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • οπτικές αλλαγές, όπως διπλή όραση ή θολή όραση

Μερικές από αυτές τις παρενέργειες μπορεί να είναι ανησυχητικές εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση. Πριν δοκιμάσετε ψυχεδελική θεραπεία, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με τον επαγγελματία υγείας σας εάν έχετε:

 • ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση
 • ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών
 • ιστορικό ψύχωσης
 • καρδιακή ασθένεια
 • ιστορικό αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης

Θυμήσου

Όπως με οποιοδήποτε φάρμακο που χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη, είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε ψυχεδελική θεραπεία παράλληλα με τη συνεχιζόμενη θεραπεία ή άλλη ψυχολογική θεραπεία.

Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής όχι μόνο μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία αλλά και να προσέξει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να μην μπορείτε να παρατηρήσετε.

Εάν δεν έχετε ήδη θεραπευτή, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για το πώς να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Κόστος και κάλυψη ψυχεδελικής θεραπείας για την κατάθλιψη

Στις περισσότερες κλινικές, η θεραπεία υποβοηθούμενη από κεταμίνη, η οποία περιλαμβάνει μια δόση κεταμίνης και θεραπεία ομιλίας, κοστίζει μεταξύ 350 και 500 $ ανά συνεδρία.

Οι κλινικές απαιτούν συνήθως μια συνεδρία διαβούλευσης πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Συνήθως θα πρέπει να δεσμευτείτε σε 1-12 συνεδρίες, ανάλογα με την ουσία που χρησιμοποιείτε και το πρωτόκολλο της κλινικής.

Ορισμένοι πάροχοι ασφάλισης μπορεί να καλύπτουν το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης (Spravato) επειδή είναι εγκρίθηκε από τον FDA για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα καλύπτουν άλλους τύπους ψυχεδελικής υποβοηθούμενης θεραπείας.

Συζητώντας την ψυχεδελική θεραπεία με τον θεραπευτή ή τον ψυχολόγο σας

Ενώ οι ψυχεδελικές θεραπείες είναι γενικά θεωρείται ασφαλής όταν χορηγείται σε κλινικό περιβάλλον, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον θεραπευτή σας πριν το δοκιμάσετε.

Η Robison συνιστά να έχετε την κατάλληλη υποστήριξη πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με ψυχεδελική υποβοήθηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη υποστήριξης από αγαπημένα πρόσωπα και έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει:

 • βρείτε έναν εκπαιδευμένο, καταρτισμένο ψυχεδελικό ψυχοθεραπευτή
 • εξερευνήστε τους στόχους σας για ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία
 • εξετάστε άλλες επιλογές εάν δεν είστε υποψήφιος για ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία

Εάν δεν είστε βέβαιοι πώς να αναλύσετε το θέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα μηνύματα (ή μια παραλλαγή τους):

 • «Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με την ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία και πώς μπορεί να είναι αποτελεσματική για την κατάθλιψη. Ποιες είναι οι σκέψεις σου?”
 • «Έχω ψάξει για ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία και νομίζω ότι μπορεί να είναι μια πιθανή επιλογή για μένα. Μπορείτε να μου παρέχετε υποστήριξη ενώ αναζητώ θεραπεία σε μια τοπική κλινική;»
 • «Ένας φίλος μου πρόσφατα μοιράστηκε ότι η θεραπεία με κεταμίνη βελτίωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης. Είστε εξοικειωμένοι με την ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία;»

Εάν αισθάνεστε άβολα να μιλάτε για αυτό πρόσωπο με πρόσωπο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να στείλετε email στον θεραπευτή σας μεταξύ των συνεδριών. Αυτό μπορεί να τους επιτρέψει να εξετάσουν την ερώτησή σας και να σας δώσουν μια τεκμηριωμένη απάντηση.

Η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία έχει δείξει κάποια υπόσχεση στη θεραπεία της κατάθλιψης, ιδιαίτερα της κατάθλιψης ανθεκτικής στη θεραπεία.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ψυχεδελική θεραπεία για την κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν εξουσιοδοτημένο και καταρτισμένο θεραπευτή που έχει εμπειρία στη θεραπεία με ψυχεδελική υποβοήθηση.

Σε πολλά μέρη, αυτές οι ουσίες θεωρούνται παράνομες. Μπορείτε να ελέγξετε τη βάση δεδομένων του Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) με διαπιστευμένους θεραπευτές για να μάθετε περισσότερα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss