Κατανόηση των επιπτώσεων του κοινωνικού εκφοβισμού και πώς να τον σταματήσετε

Ο κοινωνικός εκφοβισμός είναι συνηθισμένος σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Μπορείτε να πάρετε θέση όταν το δείτε να συμβαίνει και να βοηθήσετε να γίνει ο κόσμος πιο ευγενικός.

Ένα έφηβο λευκό κορίτσι κοιτάζει με αγωνία τη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Georgijevic/Getty Images

Ο εκφοβισμός είναι ένας τύπος επιθετικής συμπεριφοράς κατά την οποία ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων σκοπεύει σκόπιμα να εκφοβίσει, να πληγώσει ή να κακομεταχειριστεί ένα άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές, όπως ο σωματικός εκφοβισμός, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ο κοινωνικός εκφοβισμός.

Ο κοινωνικός εκφοβισμός, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια «κοινωνική» μορφή εκφοβισμού που μπορεί να επηρεάσει τη φήμη και τις σχέσεις ενός ατόμου. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφοβίσουν κοινωνικά άλλους αυτοπροσώπως στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλα μέρη, καθώς και στο διαδίκτυο. Ο κοινωνικός εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

Αυτό το άρθρο περιγράφει περισσότερα σχετικά με τον κοινωνικό εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων αυτών των συμπεριφορών και πώς να ανταποκριθείτε στον κοινωνικό εκφοβισμό που συμβαίνει σε εσάς ή σε κάποιον άλλο.

Πώς ορίζεται ο κοινωνικός εκφοβισμός;

Ο κοινωνικός εκφοβισμός, γνωστός και ως σχεσιακός εκφοβισμός ή επιθετικότητα, είναι μια μορφή εκφοβισμού που χρησιμοποιείται για να βλάψει σκόπιμα την κοινωνική φήμη κάποιου ή τις σχέσεις του με άλλους. Ο κοινωνικός εκφοβισμός μπορεί να προέρχεται από συμμαθητές, συναδέλφους, ακόμα και από φίλους και συγγενείς.

Ο κοινωνικός εκφοβισμός συχνά περιλαμβάνει έμμεσες συμπεριφορές και μπορεί να συμβεί τόσο προσωπικά όσο και διαδικτυακά (γνωστός και ως διαδικτυακός εκφοβισμός). Αλλά είτε ο εκφοβισμός είναι διαδικτυακός είτε εκτός σύνδεσης, άμεσος ή έμμεσος, όλες αυτές οι συμπεριφορές χρησιμεύουν στο να βλάψουν τη φήμη και τις σχέσεις ενός ατόμου με κάποιο τρόπο.

Παραδείγματα κοινωνικού εκφοβισμού

Μερικά παραδείγματα συμπεριφορών κοινωνικού εκφοβισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διαδίδοντας φήμες για κάποιον
 • παίζοντας ταπεινωτικές φάρσες ή αστεία σε κάποιον
 • μιμείται ή κοροϊδεύει κάποιον
 • λέγοντας στους άλλους να αγνοήσουν ή να αποκλείσουν κάποιον
 • καλώντας κάποιον με ονόματα μπροστά σε άλλους
 • αγνοώντας ενεργά κάποιον ενώ είστε γύρω από άλλους
 • φεύγοντας από το δωμάτιο ή την περιοχή όταν μπαίνει κάποιος
 • αφήνοντας σκόπιμα κάποιον εκτός ομαδικών δραστηριοτήτων
 • δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα social media κοροϊδεύοντας κάποιον
 • παρενοχλώντας ή προσβάλλοντας κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • επεκτείνοντας αυτές τις συμπεριφορές σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ του κοινωνικού εκφοβισμού και του αυξημένου κινδύνου ανησυχιών για την ψυχική υγεία – τόσο για το άτομο που βιώνει τον εκφοβισμό όσο και για το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών και του λεκτικού και κοινωνικού εκφοβισμού στους εφήβους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι το 6,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι εκφοβίζουν συχνά τους άλλους, το 9,6% ανέφεραν ότι εκφοβίζονται συχνά και το 3,1% δήλωσε ότι ήταν ταυτόχρονα εκφοβιστής και θύμα. Επιπλέον, το 22% των εκφοβιστών ανέφεραν σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας, όπως και το 29% των ατόμων που υπέστησαν εκφοβισμό και το 38% των ατόμων που είπαν ότι ήταν και τα δύο.

Πιθανές αιτίες κοινωνικού εκφοβισμού

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι εκφοβίζουν και γιατί άλλοι γίνονται στόχος συμπεριφορών εκφοβισμού. Έρευνα από το 2023 υποδηλώνει ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτούς τους τύπους συμπεριφορών, τόσο για τον εκφοβιστή όσο και για το άτομο που εκφοβίζεται.

Για παράδειγμα, ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την ευπάθεια κάποιου στον εκφοβισμό περιλαμβάνουν:

 • έχοντας μια οικογένεια που θεωρείται δυσλειτουργική
 • έχοντας χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
 • που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική ή εθνική ομάδα
 • ανήκει σε μειονότητα φύλου ή σεξουαλικότητας
 • να γίνει αντιληπτός ως «διαφορετικός» από τους συνομηλίκους του

Αν και είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς γιατί κάποιος μπορεί να εκφοβίσει άλλους, αρκετοί παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο να γίνεις νταής.

Για παράδειγμα, η εμφάνιση ανεπιθύμητων συμβάντων στην παιδική ηλικία ή η ύπαρξη ορισμένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας, όπως η ανταγωνιστικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφοβισμού. Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι άλλες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιος να γίνει νταής.

Ενας μελέτη από το 2022 σχετικά με τον κοινωνικό εκφοβισμό μεταξύ προπτυχιακών φοιτητών διερεύνησε τον ρόλο ορισμένων τύπων συμπεριφορών στον εκφοβισμό. Τα αποτελέσματα της μελέτης βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των συμπεριφορών ανάληψης κινδύνου και του εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια και της πιθανότητας να γίνεις νταής.

Πώς να απαντήσετε στον κοινωνικό εκφοβισμό

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στον κοινωνικό εκφοβισμό και έχουμε την ευθύνη να μιλήσουμε εναντίον του όταν τον βλέπουμε.

Εάν παρατηρήσετε ότι παιδιά ή έφηβοι εμπλέκονται σε συμπεριφορές που φαίνονται να αποτελούν κοινωνικό εκφοβισμό, είναι σημαντικό να παρέμβετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αφού σταματήσετε τη συμπεριφορά, μπορείτε να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες από όλους τους εμπλεκόμενους και να καταλάβετε πώς να προχωρήσετε.

Ωστόσο, ακόμη και οι ενήλικες μπορεί να βιώσουν κοινωνικό εκφοβισμό —στην εργασία, στο σχολείο και στο διαδίκτυο— και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε πώς να αντιδράσετε όταν συμβαίνει σε εσάς ή σε κάποιον άλλο ενήλικα.

Εάν είστε παρευρισκόμενος, μπορείτε να προσπαθήσετε να ανακατευθύνετε ήρεμα τη συζήτηση ή τη συμπεριφορά. Μια ριζική αλλαγή θέματος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από την άμεση αντιπαράθεση. («Ξέρετε αν αυτό το λεωφορείο πηγαίνει στο κέντρο της πόλης;») Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μπορείτε επίσης να αμφισβητήσετε τη συμπεριφορά ως ομάδα για να ενημερώσετε το άτομο ότι δεν είναι αποδεκτή.

Εάν αισθάνεστε πολύ νευρικοί για να μιλήσετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με το άτομο που δέχεται εκφοβισμό για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

Εάν δεχθείτε εκφοβισμό, κρατήστε απόσταση από τον νταή και προσπαθήστε να περιορίσετε τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί του, αν μπορείτε. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε να τεκμηριώσετε και να αναφέρετε κάθε αλληλεπίδραση που συμβαίνει μεταξύ σας. Και αν η συμπεριφορά γίνει παρενόχληση, επικοινωνήστε με τις αρχές — ειδικά εάν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού, μπορείτε να βρείτε μια πλήρη σελίδα με πόρους στο stopbullying.gov.

Ο κοινωνικός εκφοβισμός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους εκφοβισμού και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία κάποιου. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσφορίας, κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών.

Όμως, παρόλο που οι συμπεριφορές κοινωνικού εκφοβισμού είναι συχνές, δεν είναι πάντα προφανές πότε κάποιος είναι θύμα κοινωνικού εκφοβιστή.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του κοινωνικού εκφοβισμού είναι να μάθουμε πώς μοιάζει και να τον σταματήσουμε όταν τον βλέπουμε. Μιλώντας ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να συμβεί σε κάποιον άλλο και να δείξουμε στους ανθρώπους που υφίστανται εκφοβισμό ότι έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss