Κατανόηση Τι προκαλεί τη Διαβητική Νευροπάθεια

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα γονίδιά σας είναι από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα στα χέρια, τα πόδια και τα εσωτερικά σας όργανα.

άτομο με διαβητική νευροπάθεια που περπατά στο δάσος-1
Getty Images/Igor Alecsander

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας ή να επηρεάσει τη λειτουργία διαφόρων εσωτερικών οργάνων.

Δεν είναι πάντα σαφές γιατί κάποιος με διαβήτη αναπτύσσει διαβητική νευροπάθεια. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σας, αλλά η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη και της καρδιαγγειακής υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να την μειώσετε.

Μάθετε περισσότερα για τη διαβητική νευροπάθεια.

Τι προκαλεί τη διαβητική νευροπάθεια;

Μια εκτιμώμενη 50% των ανθρώπων με διαβήτη αναπτύσσουν διαβητική νευροπάθεια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών. Αν και μερικοί άνθρωποι με διαβήτη δεν έχουν διαβητική νευροπάθεια, πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της επώδυνης κατάστασης που αλλάζει τη ζωή τους.

Μεταξύ των κύριων αιτιών της διαβητικής νευροπάθειας είναι:

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Μπορεί να έχετε διαβήτη που ελέγχεται καλά με φάρμακα και αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής. Αλλά αν δεν διαχειρίζεστε καλά τον διαβήτη σας, παρατεταμένες περίοδοι υψηλού σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαβητική νευροπάθεια.

Με την πάροδο του χρόνου, η περίσσεια ζάχαρης στο αίμα σας μπορεί να βλάψει τις μικρές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα νεύρα σας. Ως αποτέλεσμα, τα νεύρα σας μπορεί να χάσουν μια σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, τα οποία χρειάζονται για να λειτουργήσουν κανονικά.

ΕΝΑ μελέτη 2019 υποδηλώνει ότι όσο περισσότερο ένα άτομο έχει ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και όσο μεγαλώνει, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει διαβητική νευροπάθεια.

Υψηλά τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους, παρόμοιο με τη χοληστερόλη, που κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος. Όπως και με την περίσσεια γλυκόζης, τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί τελικά να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα νεύρα.

Γενεσιολογία

Η κληρονομικότητα ορισμένων παραλλαγών γονιδίων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διαβητικής νευροπάθειας σε ορισμένα άτομα με διαβήτη. ΕΝΑ μελέτη 2019 προτείνει ότι πολλές παραλλαγές γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων των MTHFR 1298A/C και ACE I>D, σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβητικής νευροπάθειας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για διαβητική νευροπάθεια;

Για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα διαβητικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν:

  • έχοντας προχωρημένη νεφρική νόσο
  • έχοντας υπέρβαρο ή παχυσαρκία
  • κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ
  • έχοντας υψηλή χοληστερόλη
  • έχοντας ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση
  • κάπνισμα

Μπορείτε να αποτρέψετε τη διαβητική νευροπάθεια;

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη διαβητική νευροπάθεια είναι να αποφύγετε την εμφάνιση διαβήτη εξαρχής.

Εάν έχετε ήδη διάγνωση διαβήτη, μπορείτε να αποτρέψετε τη διαβητική νευροπάθεια και άλλες επιπλοκές – συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα με διαβήτη – διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε ένα υγιές εύρος.

Αποφεύγοντας μεγάλες περιόδους αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Μια μελέτη του 2021 υποδηλώνει ότι η λήψη φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης διαβητικής νευροπάθειας ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της διαβητικής νευροπάθειας σε άτομα που την έχουν ήδη.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα που έχουν διαβητική νευροπάθεια;

Η ποιότητα ζωής για κάποιον με διαβητική νευροπάθεια μπορεί να είναι χαμηλή. Μόνο για 1 στα 3 άτομα με την πάθηση επιτύχουν ικανοποιητικό έλεγχο του πόνου.

Για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη διαβητική νευροπάθεια, είναι ζωτικής σημασίας να διαχειρίζεστε τον διαβήτη σας με συνέπεια. Τα από του στόματος και τα τοπικά αναλγητικά είναι συνήθως οι βασικοί πυλώνες της θεραπείας της διαβητικής νευροπάθειας. Μπορεί επίσης να βρείτε ανακούφιση με τον βελονισμό και άλλες θεραπείες.

Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να κάνετε μια εξέταση ποδιών κάθε χρόνο για να ελέγξετε για φουσκάλες, πληγές και άλλες αλλαγές. Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε τα πόδια σας λόγω μουδιάσματος που προκύπτει από διαβητική νευροπάθεια, μπορεί να μην παρατηρήσετε τέτοιες αλλαγές.

Το να είστε προληπτικοί σχετικά με τον έλεγχο του διαβήτη σας, καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των ποδιών σας, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την προοπτική σας και να αποτρέψετε αρνητικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής σας.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της διαβητικής νευροπάθειας;

Τα προειδοποιητικά σημάδια και τα πρώιμα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τα νεύρα που επηρεάζει η κατάστασή τους.

Πρώτον, μπορεί να αισθανθείτε πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια, στα χέρια ή και στα δύο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι περιοχές του δέρματός σας γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητες, σε σημείο που τα σεντόνια ή τα ρούχα γίνονται άβολα.

Άλλα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα ή αλλαγές στις συνήθειες του ουροποιητικού σας.

Πώς διορθώνετε τη διαβητική νευροπάθεια;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για τη διαβητική νευροπάθεια, αλλά είναι θεραπεύσιμη διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε ένα υγιές εύρος και διαχειριζόμενοι άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και η κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι καλό το περπάτημα για τη νευροπάθεια;

Αν και η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πόδι και να δυσκολέψει το περπάτημα μερικές φορές, το περπάτημα τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα συμπτώματά σας.

Το περπάτημα βοηθά στη διαχείριση του βάρους και του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την κυκλοφορία και ενισχύει τους μύες και τους συνδέσμους στα πόδια και τους αστραγάλους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Το κολύμπι μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο και μπορεί να είναι λιγότερο επώδυνο από το περπάτημα.

Πάρε μακριά

Αν και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε με διαβήτη, οφείλεται κυρίως σε μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη, θέστε ως προτεραιότητα να διατηρείτε συνεχώς υπό έλεγχο το σάκχαρό σας. Αυτό μπορεί να απαιτήσει από εσάς να πάρετε φάρμακα, όπως η μετφορμίνη, και να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Εάν μπορείτε να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε άλλες επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών, των νεφρών και των οφθαλμικών προβλημάτων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss